18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Stačilo nám patnáct let v EU?

Před patnácti lety jsme se v referendu rozhodli, že vstoupíme do Evropské unie. Byla to tehdy poněkud jiná Unie, než jak ji známe dnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sidlichovsky 16.6.2018 12:33

Re: Perfektní citáty, díky

Jakž takž decentně řekl, o co v tom spolku jde, ex-ministerský předseda Francie Valls k novinářům na schodech britského parlamentu: "Ale pánové, takhle nemůžete mluvit s Feancií, Francie je velká země"

Ministr vlády Margarethy Thatcher Nicolas Riddley (1990):

"To všechno je zločinný podnik (čachry), sloužící Němcům k ovládnutí Evropy" (pak byl ještě ministrem 7 hodin, dnes už podobné řkají i jiní a to bez trestu).

Zdá se, že s Riddleyem exministr financí Německa Theo Waigel souhlasí (1997): "Německo bude lídrem Evropy ať se vám to líbí nebo ne"

Michael Heseltine - hlavní konzervativní spiklenec, který stál za pádem Margarety Thatcher (ministr obrany UK a zástupce předsedy vlády). "Nesmíme se vzdát (podvolit se) lůze (rozvášněnému davu)". Heseltine takto vyjadřoval svoji opozici k referendu na vstup UK do eurozóny v BBC.

J. Kanioková 16.6.2018 13:09

Opět ď... je smutné, jak se "elity" naší civilizace

vzdalují chápání reality. A tudíž i názorům těch, kteří realitě fakt rozumí.... Na tohle naše civilizace dojede..

To je prostě směr EU. Původně měla mít v preambuli, že staví na základech evropské kultury, tj. antiky, židovství a křesťanství, a toto z ní vypadlo. V tom je základní problém EU. Členství v dnešní EU, při jejím současném vedení a realizované politice, není nic jiného, než ODEVZDÁNÍ naší SVOBODY bez boje!

Liberalismus je prostě nedosažitelna idea. Jak v hospodářství, tak ve společnosti. Společnost a pravidla obchodu měly vždy nějaká pravidla. Dnešní Liberalismus je jen filozofický a utopický ideál. Liberálové narazili na dno a odmítají si to přiznat.

Milosrdenství je individuální ctnost a oběť, žádná povinnost, natož kolektivní. Na úkor budoucnosti druhých.

Západní civilizace se octla v obtížném dilematu. Přilákáni blahobytem směřují do jejích zemí lidé toužící po témže, aniž je zajímá, jak a proč vzniká. Zjišťují sice, že se domorodci řídí jakýmisi ustálenými pravidly, zvyky a tradicemi, nejsou však ochotni je přijmout a už vůbec ne se jim přizpůsobit, mající své vlastní za dokonalejší, vznešenější a tím i závaznější. Je těžké pořízení s někým, kdo je přesvědčen, že úspěch, blahobyt a jiné pěkné věci nevyplývají z vlastního úsilí každého jednotlivce, ale jsou darem Alláhovým ..

S. Sidlichovsky 17.6.2018 16:29

Re: Opět ď... je smutné, jak se "elity" naší civilizace

Ty citáty jsem sem dal pro dokumentaci, že principy svobody a demokracie jsou té bruselské věrchušce zcela cizí.

Pokud by nadále měl někdo o tom pochybnost, nechte mi tu vzkaz a já pak mohu ještě dlouho a dlouho pokračovat.

J. Sinnreich 16.6.2018 17:16

Re: Perfektní citáty, díky

At byl pocatek EU jakykoli, vysledek je bohuzel stejny.

A. Reček 16.6.2018 8:36

Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Samozřejmě musí se o toto naši zástupci, jak v Bruselu, tak v europarlamentu ve Štrasburku aktivně přičiňovat. Leckdo se u nás snaží podkopávat EU, která je historicky jedinečný projekt mírové koexistence a spolupráce evropských národů. V historii Evropy je to poprvé, kdy mezi jejími zeměmi nedošlo za posledních cca 70 let k válkám. Rozpad EU i přes své nedostatky by měl dosti neblahé důsledky v dalších letech. Hospodářsky a vojensky silnější národy by opět byly v pokušení rozšiřovat svůj vliv na sousedy, zvláště pak ty menší. To jak se EU bude dále vyvíjet, budou rozhodovat občané těchto zemí v příštím roce ve volbě nového europarlamentu. Pokud budou opět volit promultikulturní levicové a liberální strany, nebude to dobrá cesta vpřed. Bude to volba k problémům.

M. Těhanová 16.6.2018 8:49

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

A vy si opravdu myslíte, že to mírové soužití je zásluha EU? Není to spíš důsledek té poslední, zrůdné války. Takže bez EU by již Francie a Německo dávno válčili? Nás se to netýkalo, my jsme byli " na věčné časy", přesto k válce nedošlo.

A svůj vliv na slabší národy je teď vyvíjen jiným, civilizovanějším přístupem.

Nejsem nepřítel Unie, jen nesnáším ty dnešní levičácké tupce ve vedení. Tolik blbosti se těžko překousává.

J. Kanioková 16.6.2018 13:17

1*

Z. Rychlý 16.6.2018 8:50

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Na míru v Evropě má podíl jedině NATO. EU a její nevolená komise lidi spíš nas*írá, než spojuje. A větší státy žerou své sousedy pořád, a i nadále budou, viz Německo Česko. Jen se to neděje starými válečnými prostředky, které jsou pasé pro obě strany, tady se naštěstí pokrok projevil. Ekonomickou válku Německo vyhrálo a podmanilo si skoro celý kontinent. Vichistická vláda sice sídlí v Paříži, a ne ve Vichy, a zase jen ostrovní velmoc vzdoruje a volá USA na pomoc. Podoba převeliká, jakoby se dějiny opakovaly, dobře, že u toho neumírají lidé, přesto o nadvládě Německa nikdo nepochybuje a to v době, kdy je Bundeswehr v rozkladu a zabývá se uniformou pro těhotné vojandy.

Z. Lapil 17.6.2018 11:42

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Trochu OT aneb ad těhotenské uniformy

Máte pravdu, že to zní jako naprostá zhůvěřilost, ale jednu těhotnou vojandu znám. Je MUDr., přednáší na VŠ a pokud někdy půjde do války, tak nikoliv s nožem typu bajonet, nýbrž typu skalpel. Navíc pochybuju, že armáda má tak pitomé velitele, že by do pole vzali osobu s rizikem ranních nevolností a co všechno holky v takové situaci může potkat.

Neboli až taková blbost ty uniformy nejsou. Ale to jen na okraj.

I. Mertl 16.6.2018 9:33

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ano, je tomu tak. Problém, že unii nešéfuje Česko, prostě musíme nějak překousnout, jsme na to prostě malí a nepředvídatelní. A představa, že ve vedení unie by byli Zeman a Babiš se někomu líbí? (Ano, těm dvěma.) Ten problém se snad časem vyřeší tím, že orgány unie se zdokonalí a dostanou demokratičtější charakter. I vyšším zájmem silných států o fungování skutečné evropské Unie.

P. Han 16.6.2018 13:35

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ten problém by se dřív vyřešil tím, že ty orgány přestanou existovat, než že se z diktátorů stanou demokrati.

R. Langer 16.6.2018 10:52

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Ha ha ha, za 70 let že nedošlo k válkám? Tak to bylo hlavně díky tomu, že Sovětský svaz tady byl 40 let hrází míru a svobody. Vy jste asi zrovna spadl z višně, co? :-P

J. Kanioková 16.6.2018 12:34

Pane Rečku,

"musí se naši zástupci, jak v Bruselu, tak v europarlamentu" ....

EP = 751 poslanců - z toho za ČR 21 ! Co tam naši mohou ovlivnit ? Že budou-li se snažit... i kdyby se rozkrájeli a v názorech splynuli... tak houbelec..

Nemoc, která nás zabije: Němci něco vymyslí, EU to nařídí. Soused si pozve hromadu žebráků a pošle je k vám. Kontrolujte, co cpou vašim dětem ve škole, varuje Petr Mach - http://jdem.cz/d8rht9

Otázka - Na nedávné konferenci jste uvedl, že Evropa je nemocná, a tato nemoc je nakažlivá. V čem je nemocná? Hrozí zničení Evropy tak, jak ji známe?

Odpověď - Evropská ekonomika jednak přestala růst. Za to mohou přemíra regulací, dotační přerozdělování, vysoké daně. A tato nákaza se k nám dostala přes Brusel. Tam to chodí obvykle tak, že Němci něco vymyslí, Evropská komise z toho udělá návrh směrnice a nařízení, to se v Europarlamentu odhlasuje třeba proti naší vůli, a tak se zadělá na problémy i u nás. V tom spočívá ta nákaza. Je to nákaza špatnou legislativou skrze směrnice EU. A k této ekonomické nemoci se přidala totální ztráta pudu sebezáchovy – Němci otevřeli náruč migrantům, Italové vůbec nehlídali hranice a nechali do Evropy připlout kohokoliv. Pak Němci vymysleli kvóty a problém se začal přesouvat k nám. Navíc v rámci Schengenu není hlídaná vnitřní hranice... Takže jsme opět nakaženi ze zahraničí. Stáváme se kvůli EU součástí problému, který by u nás jinak vůbec nebyl. Obávám se, že tato nemoc, tato ztráta pudu sebezáchovy může Evropu, jak ji známe, nakonec zabít.

Z. Lapil 17.6.2018 11:46

Re: Pane Rečku,

No což. Kolektivní nezodpovědnost, co byste čekala jiného?

Z. Lapil 17.6.2018 11:31

Re: Nám bude v EU dobře i v dalších letech.

Nejspíš mi řeknete, že je válka jako válka, ale dovolím si připomenout, že mezi vestfálským mírem a napoleonskými válkami byly konflikty lokální časově i místně (sedmiletá válka... no, dejme tomu, že taky nic moc) a po Vídeňském kongresu vydržel "globální" mír taky sto let, tedy do 1. světové války, přičemž jednou z jejích příčin (možná spíš podmínek) bylo sjednocení Německa.

Co je zvlášť příšerné: před 1. světovou válkou byli evropští panovníci příbuzní málem každý s každým. Z dopisu německé sestřenky francouzskému bratránkovi: "Válka? Nesmysl, to strýček Vilém nikdy nedovolí". Tuším, kde jsem to četl, na vyžádání to možná dokážu najít.

Naopak Společnost národů a následně OSN byla založena proto, aby bylo možno řešit konflikty jednáním. Taky to není zrovna důkaz, že "komunikace/sjednocení = mír".

J. Kanioková 16.6.2018 0:58

Stačilo, až příliš,

"Byla to tehdy poněkud jiná Unie, než jak ji známe dnes." Hmm, jen trochu jiná a bylo jasné, jak to bude pokračovat. Hlasovala jsem proti vstupu.

J. Kanioková 16.6.2018 1:11

"Občané se jsou podle nich prý nevzdělaní.

Nechávají se prý ovlivnit populisty a demagogy." Ano, tehdy ano. To bylo demagogie až běda !

Havlovi neodpustím, že den před referendem o vstupu do EU vystoupil na Václaváku s prohlášením, že členství naší země v EU může vadit jen "mafiánům a šejdířům". Stejně tak mu neodpustím odmítnutí většinového volebního systému na začátku 90. let a pozdější angažmá ve věci Lisabonské smlouvy. ́

A tak dnes máme EU = RVHP II.

J. Krásenský 16.6.2018 6:06

Re: "Občané se jsou podle nich prý nevzdělaní.

Souhlasím.

Hlasoval jsem proti vstupu a bude-li mi umožněno hlasovat znovu, volím odchod z EU.

M. Mařák 16.6.2018 0:35

Byla to stejná EU,

Mastriš již směřoval k federaci a LS je jen kosmeticky upravená ústava EU. V době referenda měl Klaus svého ODS Zahradila v konventu a měl všechny informace, EU Ústava byla v tisku před naším referendem a podobně...

Nemá cenu mlžit a nahrazovat dojmy za relativní informaci.

D. Bystriansky 16.6.2018 20:13

Re: Byla to stejná EU,

Máte pravdu v tom, že občan byl manipulován a nakonec obelhán!

Informace k racionálnímu rozhodnutí nebyly v oficiálním, veřejném prostoru žádné, jen propaganda. Taky proto jsem se referenda nezúčastnil, naštěstí má neúčast o zamítnutí nerozhodla, našlo se totiž bohužel dost lidí, co v euforii a zblbnutí, bez jakéhokoliv rozumného zvážení, naházeli ANO pro vstup.

Vše se konalo v duchu manipulace levicovými aktivisty a ideology. Většinu naivních a nezorientovaných lidí si vůbec neuvědomovala a neuvědomuje dodnes, že Západní Evropa socialismus vymyslela a věří, že jen ona tudíž zná ten správný způsob na socialismus s lidskou tváří a jeho zavedení k blahu všeho lidstva. Když u nás v r. 1989 socialismus chcípal, tak v Západní Evropě byl již řadu let vydatně PŘIHNOJOVÁN!!! Smlouvy, přijaté za takovýchto okolností /i Lisa-bonská/, jsou smlouvy nečestné a podvodné. To, co je založeno na podvodu a nečestném jednání, nebude mít dlouhého trvání!