26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

GLOSA: Sorryjako

Tak a je to hotovo. Trvalo to jen necelých 29 let. Vypískání blbců, majících Ústavou zaručenou moc, bylo jen krátkou epizodou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 14.7.2018 9:29

přesně tak, pane Lenci

kde jsou ty doby, kdy nám vládla pravicová ODS která byla ochotná se spojit proti socanům s kýmkoli. Jednou to byli pravdoláskaři z TOP09 podpoření Pohankou a Melčákem, jindy to byli Lidovci, jindy dokonce Zelení bolševici soudruha Bursíka a Kačky Jau-Jau, pak zas Věci veřejné a další exotické strany, jakými jsou dnes třeba levicoví anarchisté zvaní Piráti.

J. Kanioková 14.7.2018 10:31

Ale parlamentní demokracie JE o koalicích,

Protože málokdy volby vyhrává jediná strana. A nevím, komu takové zjištění trvalo 29 let, když velmi brzy po Sametu bylo jasné, že budoucnost nebude procházka rajskou zahradou. Že to bude záležitost spíš na ty nejméně 2 generace, jak prognózoval už kdysi TGM.

Nějak dnes nevidět brilantní politické osobnosti se skvělými diplomatickými schopnostmi i myslitelskou hloubkou jako např. Thatcherová. Je dobré si přečíst její "Umění vládnout" a uvidíte, jak dokázala ovlivnit Konzervativní stranu a odvrátit ji od evropské unifikace. Jak uměla vysvětlit, proč nejde budovat utopie, když ty vedou vždy k rozvratu.

Citace M.T. - "Sjednocená Evropa je klasickým utopickým projektem, pomníkem marnivosti intelektuálů, programem, jehož nevyhnutelným údělem je krach..." (2002, v knize Umění vládnout) .... "Budete-li se jen snažit být oblíbený, budete vždycky ochoten ke kompromisům o čemkoli a nedosáhnete ničeho." (květen 1989, u příležitosti 10. výročí uvedení do premiérského úřadu).... "Neexistuje nic takového jako společnost. Existují jednotliví muži a ženy a existují rodiny."(1987).... "Nikdo by si ani nevzpomněl na samaritána, kdyby ten měl jen dobré úmysly. Musel mít i peníze." (1986, televizní interview) .... "Nedovedu si představit diplomata, ani dramatika, který by dokázal vylepšit situaci tím, co řekl Reagan Gorbačovovi na ženevském summitu (v roce 1985): ́Dovolte, abych Vám řekl, proč vám nedůvěřujeme. ́" (v 2004 na Reaganově pohřbu) .... "Socialisté křičí: "Moc do rukou lidí!" a zdvihají u toho zaťatou pěst. My všichni víme, co tím myslí doopravdy – moc nad lidmi, moc do rukou státu." .... "Ak chcete, aby bolo v politike čosi povedané, dajte to mužovi, ak chcete, aby sa niečo spravilo, dajte to žene." .... "Buď budeme trvať na princípoch, alebo padneme.".... "Človek môže vyliezť na Everest pre seba, no na vrchole zapichne zástavu svojej krajiny." .... "Zákony musia byť zapísané v srdciach, nie na papieri." .... "Žiadna sloboda nemôže existovať bez ekonomickej slobody."

S. Rehulka 14.7.2018 11:13

Re: Ale parlamentní demokracie JE o koalicích,

Lady Thatcher měla jednu další velikou pravdu !

Byla ze zásady proti sjednocení Německa tedy NSR a NDR v jeden stát. Už tehdy poukazovala na to, že silné Německo bude mít tendence ovládat Evropu, když se to nepovedlo vojensky, uskuteční to ekonomicky. A jak zatraceně měla pravdu !

J. Kanioková 14.7.2018 15:18

No, vidíte.... a dneska si jezdí Tereza May

domlouvat a schvalovat podklady k Brexitu k Merkelové, brrr..

J. Kanioková 14.7.2018 10:40

1*

M. Šejna 14.7.2018 9:13

Vodvářka zas bojuje staré války

Vodvářka straší komunismem 29 let po pádu komunismu. To je podobné, jako by někdo strašil návratem Habsburků ještě v roce 1947, nebo kdyby někdo strašil návratem nacismu v roce 1974 (v roce 1973 došlo ke smlouvě mezi ČSSR a SRN)

P. Urban 14.7.2018 9:28

Však se taky návratem nacismu v roce 1974 strašilo

Byl to jeden z nemnoha zdrojů legitimity normalizační moci.

M. Šejna 14.7.2018 9:32

přesně tak, pane Urbane

A Svaz protifašistických bojovníků tehdy každoročně pořádal ožralecké orgie, na kterých se soudruzi bojovníci trumfovali, kdo z nich byl nejlepším "partzyzánem".

M. Vondráček 14.7.2018 10:59

Re: přesně tak, pane Urbane

Dovolím si Vás považovat za komunistické hovado , pane Šejno .

R. Houška 14.7.2018 11:08

Ale kdeže, pan Šejna bude jen takový Okamurův mopslík, co si občas odskočí do bufáče na koblížky nebo na třešně...

J. Richter 28.7.2018 19:33

Re: přesně tak, pane Urbane

To se panu Šejnovi líbit nebude.

J. Krásenský 14.7.2018 10:42

Re: Vodvářka zas bojuje staré války

Přesně tak.

J. Jurax 14.7.2018 12:38

No a má recht. Komunistická nákaza je houževnatá a její teze na blbé fungují furt. Najmě tehdy, když je nevyslovují

přímo komunisté.

J. Kulheim 14.7.2018 12:42

Re: Vodvářka zas bojuje staré války

Lidé, kteří chtějí budovat socialismus jsou nebezpeční vždycky a všude. Je úplně jedno jestli chtějí budovat socialismus internacionální, nacionální, západoevropský, severokorejský, atd.

Cílem komunistická ideologie je sebrat lidem svobodu ekonomickou a následně i politickou. Udělat občany závilé na státní benevolenci. Všude kde se pustili do budování socialismu to dopadlo špatně.

K. Janyška 14.7.2018 9:07

Je to odporné.

A může za to 18 % zločinoidních a bezskrupulózních a nenažraných Čechů, kteří volili ANO a zvrácený a mylný používaný model demokracie... Dzp.

M. Šejna 14.7.2018 9:25

no, jistě

někdo je bezskurpulozně nenažranej, zatímco Kajan bude dál trvat na svých ideologických dogmatech, i kdyby měl chcípnout hlady.

Docela by mě zajímalo, jaký model demokracie je pro Kajana nezvrácený a neomylný. Nejspíš takový, který by zajistil vedoucí úlohu ODS v ústavě, aby bývalý manažer ODS Janyška měl zajištěné živobytí až do smrti.

V této souvislosti si vzpomínám, jak jistý Kajan zhruba před 10 lety vychvaloval jistého Petra Nečase jako nejtalentovanějšího politika v ODS. Takže asi Nečasův model demokracie byl podle Kajana ten nejsprávnější. Tím modelm bylo řízení vlády a tedy i celé ODS jistou ředitelkou úřadu vlády.

K. Janyška 14.7.2018 10:00

Re: no, jistě

Demarchie popsaná a navržená Hayekem. Na to ovšem nemáte. A jsou vás miliardy. Musí se čekat... Dzp.

P. Urban 14.7.2018 9:25

Ano, já vím

je nutné nahradit zvrácený a mylný model demokracie tím správným. Který sice neumíme popsat (pojmenovat možná ano), ale který zcela jistě existuje.

Připomeňme, že ti odporní komunisté usilují přesně o totéž. Jen to pojmenování správného modelu demokracie je možná jiné.

K. Janyška 14.7.2018 10:01

Re: Ano, já vím

DEMARCHIE.

Znovu a znovu se ukazuje jakým omylem je používaný model tzv. liberální většinové demokracie. Přivádí k moci i zločince a lidi všelijak nehodné. Nemohu v této souvislosti neuvést to, že Babiš měl v roce 2013 majetek 40 miliard a dnes, po 4 letém ministrování financí, má 88 miliard. Čert prostě kálí, až mi z té slušnosti je zle, na větší hromadu, jak se říká, když se mu dokonce pomůže, tak ještě víc..

Proto mistr Hayek navrhuje demarchii, která zařídí institucionálně a institucionální vládu jediného práva pravého, práva evolučního, soukromého, které řídí lidský svět ve skutečnosti a které máme všichni v myslích odmalička, kdy jsme ho nasáli od rodičů a okolí. Má výhradně zákazový charakter.

K. Janyška 14.7.2018 10:02

Re: Ano, já vím

Není pravda, že má platit - lid si to přeje, ať to má. Lid je totiž obří skupina v této věci nevzdělanců, která neví o soustavě používané demokracie nic, vůbec nic. Zato je plně řízen a to 24 hodin denně, právě právem soukromým.

Demarchie je popsána plně v Hayekově světovém majstrštyku Právo, zákonodárství a svoboda a spočívá v tom, že Senát je navolený coby zástupce ročníků, ne politických stran. Ty by měly do Senátu zákaz vstupu stejně jako dnes ho mají jednotlivci do sněmovny. Dosáhlo by se tak potřebného mentálního obsazení, coby vyhledavače tzv. práva právníků v mnohdy až zločinných blafech, které mu pošle sněmovna. Senát by měl samozřejmě vyšší kompetence, než ona a systému by prakticky vládl.

K. Janyška 14.7.2018 10:02

Re: Ano, já vím

Ve spořádaném lidském světě totiž platí: Zatímco se nám zdá, že jsme ve svých životech vedeni svými zájmy, není tomu tak. Plně nás ovládá, pokud nejsme krimonogenní nebo mentálně postižení, mínění o tom co je správné. A tímto míněním důsledky z plnění našich zájmů nejprve testujeme a pak se teprve rozhodneme o jejich realizaci. A správa věcí veřejných, které dnes říkáme demokracie, musí této vazbě odpovída a být její analogií.

Samozřejmě, tato 400 stránková publikace věc popisuje do takové hloubky a souvislostí, že je velmi složité se v ní vyznat.

P. Urban 14.7.2018 13:05

Děkuji

Je-li tomu tak, pak je těch nových 44 miliard pana Babiše v pořádku. Neboť pan Babiš nebyl veden při jejich získávání svými zájmy, nýbrž míněním o tom, co je správné.

Pokud by tomu tak náhodou nebylo, pak by mě zajímalo, jak zajistit mentální obsazení, aby se do Senátu coby zástupce ročníků, ne politických stran, dostali lidé zajišťující vyhledávání práva právníků, které by nebylo ještě horší. než blafy ze Sněmovny. Ostatně, nebyl takovým Senátem ÚV KSČ?

Ne, že by mínění o tom, co je správné, nebylo v praxi důležité. Ale tvrzení, že nejsme ovládáni (také) svými zájmy (protože nás plně ovládá mínění o správnosti) je taková pitomost, že i ten marxismus-leninismus vypadá vedle toho celkem inteligentně.

Ze slibované komplexity a složitosti tak vychází jen další pokus redukovat lidské chování na rovnici o jedné neznámé. V tomto případě mínění o tom, co je správné. Pokud pan Janyška pochopil Hayeka správně (osobně to nemůžu potvrdit ani vyvrátit), pak celá demarchie je blbost bez ohledu na počet stran popisu. Koneckonců, díla klasiků marxismu jsou dohromady ještě tlustší.

K. Janyška 15.7.2018 8:57

Re: Děkuji

Podnikání a správa věcí veřejných jsou dvě různé věci. U Babiše mi vadí velmi silná podezření z hrdelních zločinů a u vás vaše nevzdělání... Dzp.

J. Krásenský 14.7.2018 8:54

Chápu, pane Vodvářko, jak Vám je.

Podobné pocity jsem prožíval v roce1998, kdy se předsedou vlády stal komunista a estébák, podobné pocity jsem měl, když se z nežalovatelného defraudanta (Arpida) stal vážený předseda senátu či jiný se stal předsedou ústavního soudu. Oba komunisté. Tehdy jsem pochopil, že heslo: "Nejsme jako oni" má druhou, veřejně nevyřčenou, větu: "my jsme přeci oni". Tehdy jsem pochopil, proč jistý muž varoval: "Slyším růst trávu primitivního antikomunizmu". Tehdy jsem pochopil, proč mi projevy vážených disidentů (včetně presidenta) připadají prázdné, jako ty před listopadem 1989. Jen zabalené do aktuální novořeči. Tehdy jsem pochopil, proč se zase nesmí o některých věcech veřejně hovořit. Poznání to bylo bolestné. Bolestné, ale očistné. Mnozí ke stejnému poznání dospěli dříve, jiní později. Mladí ani netuší, jak probíhal listopad 1989, že shromáždění svolal městský výbor SSM, že průvod na Národní třídu dovedli estébáci, že mrtvého studenta Martina Šmída si zahrál estébák Zifčák alias Růžička, že zprávu o smrti studenta přinesla spolupracovnice estébé Drahomíra Dražská trockistovi Petru Uhlovi. Bavil jsem se o tom se dvěma čerstvými absolventy našich universit, byli dost překvapení. Tehdy to věděli všichni naši významní představitelé - Havel, Pithart, Rychetský, Kocáb i Žantovský, tehdy to věděli všichni, a dnes na to tito zasloužilí pamětníci rádi zapomínají.

Co se děje nyní, je jen logickým důsledkem počátku. I ta oligarchizace naší demokracie (důsledek globalizace), i to oklešťování práv a svobod v naší "liberální" demokracii. Dnešní události nejsou ničím jiným než bojem našich mnohých miliardářů o státní peníze. Babiš, Bakala, Koller, Vítek, Křetínský... "O peníze jde totiž až v první řadě" a majetku žádná jiná "evropská" hodnota konkurovat nemůže, zvláště v naší materialistické, vše relativizující, multikulturní a politicky korektní společnosti.

V. Kotas 14.7.2018 9:44

Re: Chápu, pane Vodvářko, jak Vám je.

Za 1*

I. Širůček 14.7.2018 17:02

Re: Chápu, pane Vodvářko, jak Vám je.

Dvakrát jsem se zde pokusil dát odkaz na registaci Klause jako agenta STB, ale cenzura funguje znamenitě! Takže si ho budete muset najít sami - ovšem, pokud chcete! Registrován pod číslem 27299 dne 11. 8. 1986 - takže nekňučte, že byl prvním agentem ve funkci premiéra Zeman !

I. Širůček 14.7.2018 18:40

Re: Chápu, pane Vodvářko, jak Vám je.

Tak se omlouvám, potřetí to "prolezlo", byť se značným zpožděním... mimochodem, Zeman je na stejné stránce, ale už jako "vymazaný"...

I. Širůček 14.7.2018 20:06

Re: Chápu, pane Vodvářko, jak Vám je.

Našel jste si to, pane Kulheime?

P. Urban 14.7.2018 8:27

29 let?

Já pamatuji skeptický hlas už z května 1990.

Tehdy to ještě byla výjimka. Ale dnes ... kde vlastně pan Vodvářka těch 28 let žil?

V. Kotas 14.7.2018 9:46

Re: 29 let?

A málem ho utloukali čepicema.