28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Sorryjako

14.7.2018

Tak a je to hotovo. Trvalo to jen necelých 29 let. Vypískání blbců, majících Ústavou zaručenou moc, bylo jen krátkou epizodou

Vy, kteří jste emigrovali před druhou světovou válkou do Anglie, abyste třeba v řadách RAF ukázali, že Čech a Slovák není jen pivní tlučhuba, ale člověk statečný a kterému vyslovil svou úctu hrdý Albion, a kteří jste po návratu do vlasti nezískali zasloužené pocty, ale muklovský mundúr a krompáč a museli jste dobývat uran, sorryjako.

Vy, kteří jste lpěli na svých gruntech budovaných vašimi otci po staletí a kteří jste byli tím kvasem země a kteří jste byli násilím zbaveni svých majetků a museli se v lepším případě vystěhovat někam daleko a v horším případě se připojit k oněm letcům a vojákům, sorryjako.

Vy, kteří jste pro své přesvědčení, že demokracie není vláda jedné strany, která si to pro sichr musela dát do Ústavy, a kteří jste pro tuto masarykovskou ideu skončili v horším případě na pankráckém popravišti či koncentrácích a v lepším ve vynucené emigraci, sorryjako.

Vy, kteří jste si mysleli, že v listopadu 1989 nastal definitivní konec se lží a přetvářkou a že slovo komunista bude patřit oprávněně již jen do historie či jako vulgární nadávka, kteří jste věřili, že prostě už nemohou nastat krylovské časy, kdy na rohu ulice vrah o morálce káže, sorryjako.

Vy, kteří jste si mysleli, že v čele státu má stát logicky ten, který je nezpochybnitelnou mravní autoritou bez poskvrny a který bude obklopen těmi, kterým půjde o dobro vlasti, který bude respektovat soudní moc jako opravdu nezávislý pilíř demokratického zřízení, sorryjako.

Vy, kteří jste si mysleli, že je lépe, když všechnu moc ve státě a obrovský majetek, kterým lze zdůvodnit úplně všechno, nemá v rukách jen jeden člověk, který se pro jistotu obklopí samými přikyvovači, jejichž programem je mu jen sloužit a nemít vlastní názor, sorryjako.

Vy, kteří jste prostě jen obyčejně doufali, že už nikdy nebudete muset poslouchat komunistické chucpe z parlamentních lavic z úst pokračovatelů té zrůdné úchylky lidských dějin, která zmrzačila morálku národa, a kteří jste věřili, že už nikdy žádný komunista nebude mít vliv na váš život, sorryjako.

Sorryjako.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora