29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Síla mladých voličů

Volby jsou za dva měsíce a jejich výsledek může na dlouho ovlivnit budoucnost České republiky i jejích mladých obyvatel. I já se ve svém věku za mladého voliče považuji a veřejně říkám, že opravdu nechci splácet dluhy, které je schopen nadělat Jiří Paroubek ve velké koalici s ODS, nebo v horším případě v koalici s komunisty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klokocka Bohumil... 31.7.2009 2:40

Je videt, ze i mladi uvazuje realisticky...jen prijdte chlapci k volbam...

I ja, ackoliv k zivotu svemu nepotrebuji vladu, senat, ci parlament jsem se rozhodl, ze v rijnu vubec prvne pujdu k volbam. Pujdu podporit hlas mlade generace a budu volit TOP 09 uz z toho duvodu, ze pan Karel Schwarzenberg je slusny clovek, vychovan u dvora a nikoliv odkojenec Svazu Mladeze a Komunisticke  Strany  Ceskoslovenska....

Sidorenko 31.7.2009 6:53

Re: Je videt, ze i mladi uvazuje realisticky...jen prijdte chlapci k volbam...

To je pravda. Jenže! Pan kníže je sám! To ostatní kolem něho, to jsou vychcaní čecháčci, kteří půjdou vždy za mocí a penězi! Takových knížat bychom potřebovali miliony. Bojužel, u nás se vyskytují povětšinou jen poddaní komunismu!;-(

Jana 31.7.2009 9:34

Re: Je videt, ze i mladi uvazuje realisticky...jen prijdte chlapci k volbam...

Knížata jsme si bohužel sami vyhubili, čecháčků máme dost. Ale i mezi nimi se občas najdou slušní lidé.

David 31.7.2009 2:15

Už je to v takových sra.kách, že vůbec nejde o TOP 09

Možná je budu volit, možná ne. Ale autor má pravdu v tom, že principiální problémy západní, resp. evropské společnosti jsou v rozměrech, kdy je nelze ignorovat, a přitom klasické politické strany ukazují nejen přímo gigantickou neochotu se věnovat řešení, ale vůbec si ty problémy připustit. Sem pochopitelně spadá i TOP09.

Nemáme problémy zásadní chudoby či zásadní sociální nerovnosti jako v 19.století, nemáme problém vzájemného válčení evropských národů jako v 20.století. Máme nezvládnutý problém neschopnosti financovat stát se všemi funkcemi, které se od něj očekávají; máme problém s vymírající populací; máme problém s nezvládnutou imigrací.

Tento článek to neřeší a TOP09 to neřeší (trošičku se zabývají jen tím nezvládnutým financováním). Ale takový článek může být jedním z mnoha kamínků, z kterých vznikne nový proud (proudy) politiky, která se k problémům začne stavět čelem a to podle jejich naléhavosti. Čím víc vidím současné politiky, a nejen české, tak si připomínám starou moudrost, že staré psy novým kouskům nenaučíš. A dívám-li se na třeba na pirátskou stranu, velmi spojovanou s mladými, tak sice se některým bodům jejich programu směju a nevolil bych je, ale považují za nadějné, že je více a více mladých lidí, kteří chtějí dělat politiku a řešit problémy, které vidí. A zdůrazňuji politiku - ne kraválisti a placení brigádníci různých aktivistických hnutí. Politiku. Prosazování názorů přes parlament, ne přes blokády a jiné naschvály na ulicích.

pol 31.7.2009 1:36

Síla mladých voličů

volební právo bz měli mít lidé platící pouze daně, tj. lidé na nichž je stát závislý

důchodce30 31.7.2009 2:53

Re: Síla mladých voličů

Daně v tomto státě platí už ten, kdo vstoupí do krámu a koupí si housku se salámem.  Volební právo, to všeobecné, vybojované, ano, vybojované na začátku 20. století emancipujícím se dělnictvem, má snad proboha jiný základ, než je plátcovství daní. Kam byste se to chtěl vracet? 

Tomáš 31.7.2009 9:16

Re: Síla mladých voličů

Ono to má logiku: pokud někdo parazituje, tak by neměl mít právo rozhodovat o uspořádání státu. Jednoduchá hranice by byla, že člověk zaplatil v posledním roce (nebo i více) na přímých daních kladné číslo. U důchodců by se to muselo brát z doby před důchodem (i kdyby důchodci nevolili, nic by se nestalo, protože člověk v produktivním věku počítá s tím, že půjde do důchodu a podle toho koná v produktivním věku). Odpadli by tak křiklouni, kteří nic nedělají a jenom natahují ruku pro podporu. Levice v podání ČSSD a KSČ by tím byla oslabena.

pertinax 31.7.2009 11:06

Re: Síla mladých voličů

Jenomže sebrat volební právo neplatičům daní by byla diskriminace, nebo, nedej Bože, dokonce rasizmus.

bezocasý obojživelník 31.7.2009 14:00

diskriminace?

A kdo jim bere právo ty daně platit?

Samozřejmě musí být specifikované vyjímky: Matky na mateřské, trvalá péče o osobu blízkou, invalidní důchodci...  Toto je přece snadno prokazatelné a nic nebrání, aby tito lidé voličský průkaz dostali jako kdokoli jiný.

Naopak mám dojem, že by to omezilo vliv různýcch vykuků, kteří v ČR podnikají, ale daně odvádějí nikdonevíkde. Na druhou stranu by voličský průkaz mohli dostat i osoby trvale žijící v cizině, které ale za nějakou svojí firmu odvádějí daně v ČR. A dost zajímavé by to bylo třeba s čínskými obchodníky, kteří u nás daně odvádějí, ale o jejich volebním právu by se teď dalo s úspěchem pochybovat.

bezocasý obojživelník 31.7.2009 14:04

kdo má starobní důchod, měl by být volič automaticky

Pokud v produktivním věku do státního systému nic neodvedl, tak na ten starobní důchod nemá nárok.

Petr Brodský,eurofederalista 31.7.2009 1:30

Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

Zato my staří se stále více množíme. Jsme to my, komu patří světlá budoucnost.Politici, pohrdající staršími generacemi po záskuze zkrachují.

David 31.7.2009 2:01

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

V prvé řadě zkrachuje národ, který nemá své mladé, který nemá své děti. A pokud se mladá generace rozhodne, že "bude to jinak", snad do toho zahrne i to, že je příjemný je nejen sex, ale i jeho prapůvodní funkce - rozmnožování. Z fertility 1,3 na 2,1 a více.

Pokud jste si milý pane nevšimnul, tak společnost neumíme přenastavit na klesající populaci - a zdaleka nejde jen o důchodový systém, ale celou společnost z hlediska výrobních funkcí, bezpečnost, péče o přestárlé a nemocné, financování státu atd. Etapa s velkou masou činorodých staříků a stařenek je v principu dočasná - časem jim nejprve dojde činorodost a pak už jich ani nebude ta velká masa, protože z malá současných mladých bude málo budoucích starých. A řešit to imigrací se ukazuje jako špatná a nefunční volba - druhá a třetí generace imigrantů je principiálně kulturně a ekonomicky nekompatibilní s tím, čemu by měli zajistit kontinuitu.

Klokocka Bohumil... 31.7.2009 2:45

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

Davide: Ano je treba se mnozit. Porodnost ceskych Romu presahuje 3,2 takze kdyz se casem novy proletariat spoji, tak si vsechno ukradnou zadarmo. Novym Leninem muze byt jeden z Olachu....

těchňik 31.7.2009 2:48

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

... a bude se jmenovat Gábor Zábor. ;-P

těchňik 31.7.2009 2:47

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

Je v tom ale rozpor. Na jedné straně se uvádí, že je svět přemnožený a 'přehřívá' se (teď ani nemám na mysli to stále omílané globální oteplování), takže by bylo potřeba aby se světová populace snižovala (údajně optimální je tak 600 miliónů, max. 1 miliarda lidí), na druhé straně se mluví o vymírání a potřebě zvýšit natalitu. Ale kdo uvažuje v delším horizontu, tomu musí být jasné, že současný kvalt a růst ekonomiky byl a je možný jen díky fosilním zdrojům. Ale co až se ztenčením zásoby výrazně zdraží, či úplně dojdou? A k tomu prostě musí jednou dojít? Co to asi udělá s ekonomikou, pracovními příležitostmi, životní úrovní, atp.? Moc té mladší generaci tu budoucnost nezávidím. Mám takový vnitřní pocit, že lepší časy už byly. :-/

Kolombo 31.7.2009 6:26

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

Ten váš rozpor spočívá v západním humanismu. Lidí je opravdu přespříliš, i v samotné Evropě je hustota obyvatel vysoká - k příjemnému životu by stačila hustota poloviční i menší. Ale její obyvatelé by museli mít vůli svou zemi bránit. Ať se jinde množí jako o závod, ale doma a nelezou sem . pokud někomu vyhovuje tísnit se s několika stovkami "bližních" na čtverečním kilometru, jeho věc. Ale proč ustupovat jiným jen proto, že se příliš namnožili?

těchňik 31.7.2009 15:05

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

V principu souhlasím, ale co s tím?

Klokocka Bohumil... 31.7.2009 2:46

Re: Mladí lidé v ďábelské ,moderní civilisaci vymírají a brzy již žádní nebudou existovat.

Ano Peto: Nas svet patri seniorum. Vzdyt jen cvik dela mistra!!!!8-o

ranbow 31.7.2009 1:23

opravdu jak z toho ven

Jediná možnost - nespoléhat se na politiky, ani zleva ani zprava. Místo špekulování koho volit radši pracovat na vlastním sebezdokonalování, kvalifikaci, jazykových schopnostech. Pokud se člověk vypracuje, ať už v obchodě, vlastní firmě, nebo jako odborník v nějaké lukrativní činnosti, tak mu těch pár nepříjemností státu jako je 30Kč u doktora, zvášení daní  nebo snížený důchod, nebude dělat problémy. A kdyby bylo nejhůř, a u nás to zase převzali komunisti, uživí  se i za hranicema...Pokud už tam nezamíří dřív..

Klokocka Bohumil... 31.7.2009 2:50

Re: opravdu jak z toho ven

ranbow: v tom pripade bude lepsi do zahranici zamirit radeji driv nez bude pozde a vsude budou pozadovat visa....

JW 31.7.2009 1:11

Jako agitka dobré!

Věřím, že TOP 09 má v programu snižování veřejných výdajů, stejně jako ODS. Ale od žádného politika z obou uvedených stran jsem neslyšel, jako to chtějí udělat, kde chtějí ušetřit. Slyšeli jste ten řev akademiků, stejně jako každé jiné party, která by mohla přijít byť o korunu ze svého rozpočtu.

Kolombo 31.7.2009 6:37

Re: Jako agitka dobré!

Tomu napomůže jen úplný krach, až nikdo nebude ochoten platit nejrůznější pijavice a plnit kvůli nim "veřejné rozpočty". Vychvalovaný "evropský sociální model"  není nic jiného než pyramidová hra, která jinak než průšvihem skončit nemůže. Každý by měl zodpovídat sám za sebe, pak by se třeba ukázalo že i mít děti není jenom otrava a "snížení životního standardu". Společnost, která se "o každého postará" je především společností zlodějů a teroristů, ve které se nevyplatí ani pracovat, ani mít děti, protože to omezuje možnost "užívat si", nejlépe za peníze těch druhých, blbců stále lpících na tradicích. "Noví lidé", znalí svých "práv" už tak blbí nejsou.

Milan 31.7.2009 0:08

Mladých voličů je málo.

Volebně důležitejší jsou důchodci.

Výsledek voleb mají v rukou lidé 50+, protože těch je nejvíc - důchodci a předdůchodci.

S.T.K. 31.7.2009 0:58

Re: Mladých voličů je málo.

Tak tak. Je mi těch 50+ (61), do důchodu zatím nespěchám, ale uvažuji stejně, jako autor článku. Asi jsem ještě nedospěl... ;-D

Jana 31.7.2009 9:39

Re: Mladých voličů je málo.

Ale snad si nemyslíte, že všichni lidé nad 50 volí levici?