29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Síla mladých voličů

Volby jsou za dva měsíce a jejich výsledek může na dlouho ovlivnit budoucnost České republiky i jejích mladých obyvatel. I já se ve svém věku za mladého voliče považuji a veřejně říkám, že opravdu nechci splácet dluhy, které je schopen nadělat Jiří Paroubek ve velké koalici s ODS, nebo v horším případě v koalici s komunisty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 31.7.2009 15:59

Re: Vážený mladý voliči,

Hlavně si dejte pozor na takovéhle vejžírky, jako je tenhle flusák, kteří bez sebemenšího uzardění klidně prožerou i to málo, co Vám tady zanechali ti alespoň trochu zodpovědní!

Takových let jsem na světě:

Autor: hafusak2 IP: 88.102.122.xxx Datum: 29.06.2009 13:01

 Kašlu na vás vy bando šašků i na vaše přisluhovače a hlásné trouby. Já chci konečně žít podle svého a ne podle rad nějakých politruků. A jestli mám dnes něco prožrat na úkor příštích generací - klidně to prožeru, protože vím že i ty další generace budou oblbovány úplně stejně.

vita 31.7.2009 10:40

Tím koncem jste to tedy pohnojil, mladý voliči.

Začátek celkem ušel, sice naivní, ale to k mládí patří.

Ovšem nabídnout mladým voličům stranu plesnivého pospávače Schwazenberka a politického šíbra Kalouska... To snad ani naivita není...

Pirat 31.7.2009 10:17

TOPka převlékačů kabátů v čele s profláknutým Kalouskem

rozhodně není to co by mohlo naši politickou scénu změnit !!

změnu mohou přinést jen méně profláknuté strany jako Svobodní a Věci veřejné (podobný program s odlišením v podobě přístupu k EU - Lisabonské smlouvě)

Ota 31.7.2009 23:07

Re: TOPka převlékačů kabátů v čele s profláknutým Kalouskem

To jsou ti svobodní co se schází ve veřejném domě ?  Co tam asi dělají potají, to je veřejné tajemství.

Realista 31.7.2009 10:12

Názor.

Milý hochu,jestli si myslíš že Kalouskovsko-knížecí parta něco vyřeší ve prospěch společnosti,tak jsi mírně řečeno-značně vedle.

Ludva 31.7.2009 9:35

Omílané klišé

o zadlužování vládami ČSSD. Je třeba se podívat, v jakém stavu zemi odevzdali - ekonomika ve výborném stavu, zadlužení bylo relativně nízké. Že v tom zadlužování ODS pokračovala plnými peckami, to už se nezdůrazňje. A nutnost sanace škod po Klausových vládách už vůbec ne. Po vládách ODS je vždycky chaos a ekonomika v propadu - to už je pravidlo. A rozhádaný národ. Kalousek to nevytrhne ani náhodou. To už je pro mladé lepší Pirátská strana - ta nabízí řešení, jak ušetřit. A bude bojovat proti omezování svobod.

Öman 31.7.2009 9:47

Re: Omílané klišé

Sám omíláte klišé o výborném stavu země a nízkém zadlužení. Stav země byl dobrý, právě bez ohledu na to, že čSSd tady dělala neplechu. Není to jejich zásluha. Paradoxní růst státního dlubu v době konjunktury o cca 800 miliard však jejich zásluha nepochybně je. Tak jak je to s tím relativně nízkým zadlužením? Je vám jasné, že na vaši hlavu za jejich vlády a pravděpodobně bez vašeho přímého přičinění připadl dluh cca osmdesát tisíc korun? Myslím že není :-(...

Ludva 31.7.2009 10:10

Re: Omílané klišé

Odečtěte si stovky miliard na sanaci bank po Klausově bankovním socializmu a krachujících podniků. Státní dluh v té době činil kolem 36% HDP - velmi nízký na evropské poměry. A ten deficit si lidi zasloužili - už si opasky utahovali dost dlouho. Konečně deficit měl podíl určitě na polovině toho růstu. Že přijde krize nemohl tehdy nikdo vědět. A utráceli taky lidovci, na to se rádo zapomíná.

Pavel 31.7.2009 23:23

Re: Omílané klišé

Umíte si představit tu legraci, kdyby padly banky? To zatím žádná země nedopustila. Představa, že se změní vláda a tím se stopne nárůst dluhu je trochu naivní. K tomu, aby se země pořádně zadlužila je potřeba připravit legislativu. Když se dobře připraví, tak se to rozjede jak utržený vagon. Aby ho někdo zabrzdil, tak zase musí změnit legislativu. A na to potřebuje nějakou podporu. ČSSD měla komunisty, s těmi odhlasovali všechno. ODS se slavnou koalicí měla dva lidi, kteří hlasovali podle počasí. Takže rozhazování dle zákonů pokračovalo jen ve zmenšené míře. Nižší výběr daní prohlubuje deficit.

Nevím, jak funguje vaše domácnost, ale pokud podle receptu levice, tak vám moc nezávidím :-)

Parvus 31.7.2009 9:12

Volte

Volte TOP 09. Tím odčerpáte část mandátů ODS, přičemž TOP 09 nezíská významné zastoupení v parlamentu. Rozříštěná pravice umožní levicovou variantu. Taková perspektiva se mi docela líbí.

Klička 31.7.2009 9:04

Hesla a úsměvy

Na heslech a úsměvech lídrů politických stran opravdu nestojí úspěšnost politiky.  Ne že bych chtěl TOP 09 jakkoliv zatracovat, ale mám za to,  že politická strana bez programu, nebo alespoň bez hlavních zásad své politiky uspět nemůže. Strana sice prohlašuje, že programové zásady bude mít hotové v srpnu, ale , ptám se, není to trochu pozdě? Necelé 2 měsíce před volbami, kde, jak doufám, chce uspět? Chce-li uspět, musí přijít s něčím opravdu novým,s něčím, co naprostou většinu (60%) zklamaných voličů přivede k urnám. Zklamaným voličům je nutno dát naději, že svou účastí ve volbách mohou něčeho dosáhnout. Systém u nás uzákoněný to neumožňuje. Ústava a volební zákon totiž konzervují moc politických stran nad občany země a to je v zásadním rozporu se základními demokratickými principy. Občané chtějí vládnout sami a k tomu opravdu politické strany nepotřebují. Pakliže bude TOP 09 prosazovat většinový volební systém všobecně, zákon o všeobecném referendu a započítávání hlasů nevolících voličů do výsledků voleb (dnešní počítání výsledků voleb odporuje volebnímu zákonu), budu ji volit. Bohužel si musím počkat na poslední chvíli, protože líbivá hesla a zmíněné úsměvy lídrů mi k volbě opravdu nestačí.

Kajan 31.7.2009 8:47

Mladí lidé se do politiky nemají sr át ! To je v pořádku Do určitého věku jsou stejně politicky hloupí, jak pantoci ! Mám dobrou paměť a pamatuji si sám sebe ! Dzp.

Jana 31.7.2009 9:25

Re: Mladí lidé se do politiky nemají sr át ! To je v pořádku Do určitého věku jsou stejně politicky hloupí, jak pantoci ! Mám dobrou paměť a pamatuji si sám sebe ! Dzp.

Co to je za hloupí názor. Mladí lidé opravdu budou platit naše dluhy, případně sklízet plody naší práce. Tak je to přece musí zajímat!! Snad nejsou stádo ovcí. Vy jste své děti nedokázal vychovat k zodpovědnosti? Jaký příklad jste jim v životě dával?

Jana 31.7.2009 9:29

Re: Mladí lidé se do politiky nemají sr át ! To je v pořádku Do určitého věku jsou stejně politicky hloupí, jak pantoci ! Mám dobrou paměť a pamatuji si sám sebe ! Dzp.

Co je to za názor. Mladí lidé jsou opravdu ti, kteří budou platit naše dluhy, případně sklízet plody naší práce. To jste své děti nedokázal vychovat k zodpovědnosti? Jaký jste jim dával příklad?

Öman 31.7.2009 9:42

Re: Mladí lidé se do politiky nemají sr át ! To je v pořádku Do určitého věku jsou stejně politicky hloupí, jak pantoci ! Mám dobrou paměť a pamatuji si sám sebe ! Dzp.

Jak někdy pozoruji třicetikorunáče, taky by neměli mít volební právo. A ejhle - mají jej a dokonce pomohli vyhrát krajské volby s. Rathovi a tomu jeho absurdnímu oranžovému spolku ;-P

sicco 31.7.2009 8:35

jak moc je TOP09 kozervativni?

Top09 je konzervativni strana (alespon to o sobe tvrdi) a myslim, ze se zatim nevyjadrila k (pro CR tak spornym otazkam) jako vztah k cirkvi, homosexualum, intrupcim, mekym drogam, atd... v tom muze byt TOP09 pro mlade lidi neduveryhodna. A fakt, ze hodne clenu pochazi z KDU-CSL me v tom utvrzuje. Ale mozna se pletu.

tich@dohoda 31.7.2009 8:03

Rozmařilé plýtvání veřejnými zdroji za vlád sociální demokracie a nástup ekonomické krize způsobily, že veřejný dluh vyrostl na děsivých 1.220.661.109.876 korun (v okamžik, kdy píšu tento řádek) a každou sekundou roste o dalších 6.342 korun. A jsou t

viz titulek, modry agitkar, soudruh autor Jedlicka :-) /. Jen tak dal mlady soudruhu, soudruh Kalousek temi verejnymi zdroji urcite bude hospodarit svedomite, coz uz v minulosti mnohokrate "prokazal" . "Rozdil" mezi socany a modrymi boseviky je pouze v retorice, fakticke hospodareni obou pol. subjektu je naprosto identicky mizerne. Ti soudruzi TOP'ici , ti zastupuji urcite zajmove skupiny a budou plnit jejich prani v politice, pokud ve volbach uspeji. Kriminalita, vymahatelnost prava, byrokracie, katastrofalni/zneuzivany socialni a zdravotni system, nepruhlednost toku verejnych penez, to jsou nejpalcivejsi problemy od sametu , neni mi znamo, zeby jakakoliv vlada s tim neco udelala a soudruzi TOP'ici na tom nic menit nebudou. Cest :-)

Landys 31.7.2009 7:57

Jako páteční parodie by to celkem šlo !

:-/Bude se na nás šetřit až se z nás bude hulit - ale principiálně sympaticky se na nás budou usmívat pan kníže a nová tvář s novými řešeními - Kalousek, protože ty úsměvy mají ve svém programu. Jinak jsem nevěděl, že šanci prezentovat svá literární díla už dostávají na NP i žáci pražských základních škol. Podobné výtvory jsem povinně tvořil v sedmé třídě na základce. Tenkrát to ovšem byly ódy na socialismus a vedoucí úlohu strany, pod jejímž vedením jsme spěly k světlým zítřkům. Zatím jsme pod vedením někoho jiného dospěli k nesvětlým dneškům, a neochvějně spějeme k ještě nesvětlejším zítřkům. A ODS ty svoje nesplněné sliby splní až ve spolupráci s onou TOP 09, když se tato dostane do Sněmovny. Mám pořád takové tuchy, že toto dílko sem někdo dal schválně jako uměleckou parodii k pátečnímu pobavení čtenářů. :-)

Didi 31.7.2009 7:42

Úvaha správná, řešení již méně

Vážený autore, Vaše úvahy o aktuálním stavu a předpokládaném vývoji jsou mi sympatické a nelze než s nimi souhlasit. Méně však souhlasím s Vámi navrhovaným řešením. Cesta z této dluhové pasti nevede přes volbu stran s "vysokým koaličním potenciálem" (přeloženo do češtiny: spojíme se s kýmkoliv, když nás pustí ke korytu) jako jsou lidovci, Top09 nebo zeleni ve všech odstínech. Pokud opravdu chceme situaci nejen "řešit", ale i vyřešit, musíme se poohlédnout mnohem více napravo než je středová ODS.

tich@dohoda 31.7.2009 8:10

Re: Úvaha správná, řešení již méně

hurwa, stredova ODS, :-) to jste me rozesmal, nikdo v CR se ani vzdalene neblizi vice komunistum/stalinistum, nez ta vase "stredova ODS" , kdo od sveho zalozeni bojuje s nepritelem, mobilizuje, naleza zradce ve vlastnich radach a neco jineho rika a neco jineho dela, ano, prave modri soudruzi , kteri se ani o milimetr nelisi od svych rudych bratru. Cest :-)

Didi 31.7.2009 22:05

Re: Úvaha správná, řešení již méně

Uznávám, že s ohledem na vývoj v posledních cca 10 letech bylo zařazení ODS do sředu eufemismem. Přesto jsme dnes a denně médii přesvědčováni, že prý právě toto je typická ukázka pravice.

stranou, která obojí nabízí, je 31.7.2009 7:39

stranou, která obojí nabízí, je pro mne v tuto chvíli www.veciverejne.cz

A stranou, která obojí nabízí, je pro mne v tuto chvíli www.veciverejne.cz

3směsi 31.7.2009 11:37

Re: stranou, která obojí nabízí, je pro mne v tuto chvíli www.veciverejne.cz

Mně se tam nelíbí ten Radek John.

PPP 31.7.2009 7:26

ano

mladí by měli volit, ale koho. Někdy mám dojem, že není žádný výběr a vládne nám jenom jedna strana. Je to strana Doživotní imunity s programem poslaneckých výhod, úplatků a lobbingu. Tato jediná strana má různé frakce, ale cíl mjí stejný - peníze a moc. Tak snad volit stranu Pirátů, ale ta se snad chce spojit se Zelenými. Tak taky ne. Ach jo.

Henry 31.7.2009 8:23

Re: ano

R^R^R^

Jak autor uvedl, je mladý.

Sidorenko 31.7.2009 6:47

Ale tentokrát by k volbám jít měli.

Jde přece o jejich budoucnost! Dovolit, aby se k moci doatala parta socbolševiků okolo Paroubka a Filipa, by byl nenapravitelný omyl! Tito šmejdi a jejich předchůdci tady vládli od roku 1945, a republiku zruinovali až na dno! A kdyby jenom republiku. Vzdělané a pracovité lidi, dílem popravili, pozavírali nebo vyhnali z republiky a ze zbytku vychovali stádo poslušných a nepřemýšlejících plebejců!;-€(Y)

Frank 31.7.2009 6:32

Placený agitátor.

Ano, Kalousek je opravdu prototypem člověka jako alternativa k minulým zlodějnám. A jestli někomu stačí cár papíru a uvěří programu jakékoliv strany, je duševní mrzák. Stále mám před očima Kalouska, jak s Paroubkem s podporou komunistů chtěli převzít vládu. Kalousek je důvěryhodnost sama.

Antonín I. 31.7.2009 4:57

Mladí voliči

PANE JEDLIČKO, díky za váš článek . Já rozhodně nejsem mladý volič, ale je to právě na mladých voličích, kam ČR půjde v několika letech.  Je to ta potřeba pro mladé voliče pochopit, že pokud zůstanou pasivní, pokud příjmou stanovisko "Je to všechno svistvo", tak se samozřejmě nic nezmění. Musím znovu vzpomenout slova W. Churchilla, který řekl "jistě, náš systém vlády je velice nedokonalý, ale je to ten nejlepší, který znám". A to je myslím pravda. Nejít k volbám, ať už je Váš hlas jakýkoli, je to nejhorší co můžete udělat. Třeba Marťany, ale volte. Jak jinak se můžete pozitivně podílet na osudu své země? Je samozřejmě známo, že komunisti k volbám přivezou i invalidy na vozíčkách, a tím získávají těch 14 či kolik procent. A když my ostatní bychom volit nešli, dávali bychom jim vlastně naše hlasy. To já rozhodně neudělám. Proto - jdeme volit.

Henry 31.7.2009 8:41

Re: Mladí voliči

...fascinuje mne míra naivity těch, kteří se domnívají, že volby umožní pozitivně se podílet na osudu země.

Jsou jen dva důvody proč jsou volby a proč je třeba volit:

a) vytvořit zdání spravedlivého /demokratického/ systému

b) potvrdit rozhodující postavení a moc do rukou již předem vybraných jedinců

A kam půjde ČR v několika letech je zřejmé každému soudnému člověku.

Jana 31.7.2009 9:32

Re: Mladí voliči

A proto já vždy vybírám stranu, která upřednostňuje slabý stát a kecá mi do života co nejméně. Víc udělat nemohu, ale alespoň to.