27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: S novou vládou hurá za mříže

Mezi výrazné zásady aktuálního trestního i přestupkového práva mimo jiné patří, že pozdější právní úprava se použije tehdy, je-li to pro pachatele výhodnější. Citovaný princip můžeme najít jak v judikatuře Ústavního i Nejvyššího soudu, tak i přímo v příslušné právní úpravě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Janotová 11.12.2021 17:27

Při nákupu na inzerát to chce holt trochu uvažovat ...A obere vás s daleko větší pravděpodobností ten netrestaný (statistika).

U pronájmu bytu si můžete dát čistý rejstřík jako podmínku..... ( právně je to asi stejné jako když si někdo klade podmínku, že v bytě nechce domácí mazlíčky)

J. Strakoš 11.12.2021 17:35

No, to je sice fajn, to nepopírám, ale to v důsledku neznamená, že by každý s živnosťákem nebyl odsouzený - pokud je trest spáchaný s jiným předmětem podnikání, než jaký žádá oprávnění - pak živnostenský list dostane.

J. Janotová 11.12.2021 18:01

No, a co byste chtěl? Aby kdo jednou něco ukradl (třeba flašku rumu jako středoškolák z hecu) byl do konce života odsouzen k tomu nesehnat žádnou práci? Pak určitě nebudou žádní recidivisté;-D

Frantíci to mají (nebo měli, nesleduji je po této stránce) docela dobře ošetřeno: Zaměstnavatel měl právo vyžadovat čistý trestní rejstřík jen pro určité pracovní pozice a ještě tam v tom nějakou roli hrál předmět budoucí obor činnosti zaměstnance ve vztahu k jeho trestnému činu.

J. Strakoš 11.12.2021 19:18

No ale to je přesně ten stav, který se mi nelíbí - viz původní příspěvek. A co bych chtěl? Viz výše - chtěl bych, aby některé informace byly dostupné veřejně. Napřiklad, zda člověk, kterému nabízím podnájem nebyl trestán za násilné trestní činy. Protože odsouzení by kromě dočasného omezení svobody mělo chránit i společnost. Nevolám po trestu smrti nebo useknutí ruky, ale pouze o informováni o tom, že někdo spáchal trestný čin.

Rozhodně netvrdím, že ubude recidivistů, ale mohlo by být méně obětí. Takže v důsledku možná méně násobných recidivistů.

Ten příklad ohledně flašky je poněkud nevhodně zvolen - láhev není v ceně, za kterou by někdo byl souzen - byl by pravděpodobně pouze přestupek. Takže možná ... krádež auta?

J. Janotová 11.12.2021 20:49

A jak dlouho by se podle vás ten "škraloup" měl s viníkem táhnout? 5,10, 20 let nebo až do smrti?

Mně se naopak ten francouzský systém velmi líbí, zabraňuje např. tomu, aby se prasáček dostal do blízkosti dětí i třeba jako uklízeč a zároveň nebrání tomu, aby si našel místo. U nás jsou lidi se zápisem v rejstříku prakticky nezaměstnatelní, teď je to možná lepší, ale až nezaměstnanost zase stoupne...Myslíte si, že obtížné shánění jakékoli práce brání, aby se dotyčný nestal recidivistou? Já určitě ne.

Když někomu nabízíte pronájem, můžete si přece jako podmínku dát, aby přinesl výpis z rejstříku, zdá-li se vám divný. Vás to nestojí víc práce než bude-li ho hledat v nějakém registru...

Ne, opravdu šlo o flašku, ovšem v době "covidových opatření.". O to to byl přece pro ty mladé pitomce větší adrenalin:-/. Lidi, kteří byli ten den souzeni pro podobný "zločin" byli zjevní bezdomáči, kteří zřejmě kradli z hladu. Absurdistán....

V. Petr 12.12.2021 13:10

Před 200 lety by ho Britové za tu flašku rumu rovnou pověsili.

Z. Lapil 11.12.2021 22:39

Já mám dojem, že čistý být nemusí, trestná činnost se jen nesmí týkat té živnosti.

Představuju si to tak, že alkohol za volantem vám brání v profesionálním šoférování, ale ne třeba v pekařství. Ale jistý si rozhodně nejsem.

J. Jurax 11.12.2021 17:45

Měnil a nežádal. Nikdy.

J. Janotová 11.12.2021 18:12

No, tak já dvakrát, pravda sekretářky mi to sdělovaly s omluvným úsměvem-to vite na to je předpis...Jen jednou po mně nikdo nic nechtěl-když jsme s kolegy zakládali soukromou firmu...

Z. Lapil 11.12.2021 22:52

Dovolím si veselou historku. Vlastně spíš smutnou.

V době, kdy nad Pražským hradem zavlály a zase byly sundány trenýrky, jsme měli se sborem dávat Rybovu mši ve Španělském sále pro publikum "možná přijde i prezident (Zeman)". Všechno domluveno, jenže právě skrz ty trenýrky na nás začali chtít výpis z rejstříku. Po zralé úvaze jsme se kolektivně urazili a výpisy vydat odmítli. Nakonec opravdu sháněli na poslední chvíli jiný sbor; ale s Rybovkou to není problém, tu umí půlka aktivních sboristů zpaměti. Asi 14 dní na to měli, žádné neštěstí; odhaduju, že kdyby bylo na programu něco složitě nahraditelného, asi bychom se nechali ukecat.

P. Dvořák 11.12.2021 6:47

Vězení nikoho nenapraví.

U nedbalostních trestních činů pachatel sedí za něco, co nechtěl, aby se stalo. V některých případech svým způsobem absurdní.

U úmyslných trestních činů pachatel buď "uletěl" (mladistvý, hospodářské tr. činy, ublížení na zdraví a pod.), nebo to má tak říkajíc "v krvi", nekorektně řečeno, je geneticky narušený. Nikdo normální opakovaně nevykrádá byty nebo obchody, neleze nikomu do kapes nebo do kabelky, neokrádá lidi pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí atd. Těmto lidem na svobodě nezáleží.

Čím kratší je u druhé skupiny pobyt ve vězení, tím kratší je jejich izolace od normální lidské společnosti. Čím víckrát budou propuštěni, tím víc postižených za nimi zůstane.

Tím postiženým (nebo obětí, chcete-li) může být každý z vás.

V. Petr 11.12.2021 8:25

R^R^R^R^

V. Kučer 11.12.2021 9:06

U nedbalostních trestních činů by měl pachatel hlavně platit, když sedí ve vězení tak z toho postižený nic nemá. V Americe jezdí řidiči jak příposr.ní protože když někoho zraní tak se nedoplatí.

P. Dvořák 11.12.2021 10:00

Dnes už se od toho odstupuje, ale pamatuji doby, a nebylo to jen za komunistů, kdy otec coby do smrti nešťastný účastník dopravní nehody, kterou způsobil, šel na několik roků do vězení. Doma zmrzačená manželka nebo i dítě (někdy také po smrti), bez finančních prostředků, bez manžela, děti bez otce někdy končily v děcáku . . . . a byla spravedlnost.

V. Petr 11.12.2021 10:11

"Nedbalostní" kriminalita v podstatě nemá dobré řešení! Viděl jsem třeba smyk na rovné vozovce, který nikdo nepředpokládal a který by za nepříznivé situace mohl skončit čelní srážkou...

Někdo zase jezdí jako prase, ale stíhán je až se něco stane.

Š. Hašek 11.12.2021 9:54

Hodně pravdy!

Nedbalost - trest/pokuta.

Zločin promyšlený - litovat, že se narodil.

Ale prý máme být k sobě hodní. A gauneři měli špatné dětství a my jim tedy máme zajistit šťastný další život.

P. Hatina 11.12.2021 3:43

Což o to, nápad jistě dobrý, chyba je v té dedikaci "..které budou celospolečensky chápány" - totiž právě "celé společnosti", tedy a právě občanů se vláda ptát nebude, a na jejich doporučení taky nedá.

Tak spíš, pokud by se na tom dokázala dohodnout se soudci..

A. Mohela 11.12.2021 2:24

Autor má pravdu. Jenže by to chtělo více kriminálu, vězeňské služby, tedy peněz. A tohle jsou pro všechny popřevratove vlády poslední končiny, kam je hodlají posílat.

J. Janotová 11.12.2021 13:17

Přesně tak. Proč mají země s pro nás "nesmyslně humáním " nakládáním s vězni podstatně menší recidivu?

Někdy by to ani nechtělo víc peněz, ale jen trochu myslet....

V. Petr 11.12.2021 16:51

Protože zloděje trestají pokutou a vůbec to neberou jako trestnou činnost.

Už jsem napsal, středověk pojem "15 x trestaný recidivista" vůbec neznal, protože podobný výtečník dávno visel!

J. Janotová 11.12.2021 17:36

Hmm, a co takhle islámské právo ? Tam se zlodějům utínají ruce nebo nosy. Nemyslím si že byste zrovna pro islám nějak horoval.

J. Janotová 11.12.2021 17:36

Hmm, a co takhle islámské právo ? Tam se zlodějům utínají ruce nebo nosy. Nemyslím si že byste zrovna pro islám nějak horoval.

J. Jurax 11.12.2021 17:50

Když ono krást se ale opravdu nemá ...

J. Janotová 11.12.2021 18:35

No, mám-li si vybrat mezi muslimským právem a naším , nedokonalým, jednoznačně volím to naše. Ono vždycky něco dobré tam a něco jiného zas jinde a já bych fakt nerada jako vetchá stařena chodila v burce;-D

Vážněji, tady je chyba z dob bolševika (laicky: zvláštní přestupkový zákon - píše o tom někdo znalejší o něco výš) Zákonodárcům se zřejmě nechce překopávat celý trestní zákoník. Takže máme takové lahůdky jako je "lavičkový zákon", "3x a dost " a jiné perly...