26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: Odmítli obsloužit Zemana...

Absurdita § 356 TZ o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod ukázala další tvář. Lze jím nejen umlčet pravdu, ale nově se i mstít za otevřený postoj proti levici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 21.12.2013 21:01

Opět to není seriozní článek

Oficiálním důvodem žaloby na majitele zmíněného penzionu není odmítnutí uspořádat hostinu pro prezidenta Zemana, ale veřejně vyhlášený záměr poskytnout slevu všem pravicovým návštěvníkům. Mému "srdci" to sice lahodí, ale to nic nemění na tom, že takové chování je velmi problematické a použití zákona 356 "...nebo jiné skupině osob, nebo k omezování jejich práv a svobod" není tak nesmyslné, jak se nám pan Matějka snaží vsugerovat (jak je jeho zvykem).

Odsouzení do vězení by bylo v tomto případě velmi zhovadilé, ale to snad opravdu nehrozí (dolní hranicí trestu je zde 0).

http://www.krajskelisty.cz/kralovehradecky-kraj/okres-trutnov/3693-diskriminacni-a-podnecujici-k-nenavisti-jsou-slevy-pro-seniory-deti-ci-studenty-bloger-o-hlouposti-policie.htm

http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-10-dil-5-paragraf-356

Z. Kulhánková 21.12.2013 21:44

Re: Opět to není seriozní článek

Poskytnuti slevy jedne skupine osob nerovna se podnecovani nenavisti k jine. Ani o omezovani prav a svobod se nejedna, nebot kdo se nekvalifikuje na slevu, muze si objednat za beznou cenu uvedenou na jidelnim listku, tudiz neni nijak omezen.

Kdyby uctovali levicakum prirazku, to by byla jina. Mezi poskytnutim slevy jedne skupine a uctovanim prirazky jine ovsem zeje legalni propast.

B. Rybák 22.12.2013 13:24

Re: Opět to není seriozní článek

To mě také napadlo. Pak jsem ale dospěl k názoru, že někomu ubrat vyjde v restauraci nastejno, jako někomu někomu jinému přidat (žádná objektivní cena v restauraci neexistuje a levicoví hosté by vlastně měli diskriminační přirážku zaúčtovanou předem).

Nejde samozřejmě o podněcování nenávisti. Možná, že by se to dalo obhajovat jako "pozitivní diskriminace pravicových občanů".

Z. Kulhánková 22.12.2013 19:14

Re: Opět to není seriozní článek

Dovoluji si nesouhlasit. Dat slevu ze standardni ceny uctovane kazdemu bez rozdilu je soukroma zalezitost majitele, ktery slevu plati z vlastniho vydelku. Tim se nediskriminuje zbytek populace, ktery si stale muze (nebo nemusi) objednat za publikovanou cenu.

Uctovat prirazku navic naopak je skutecne diskriminacni, protoze se tim urcite skupine nedovoluje pristup k publikovane cene.

Takze za poskytnuti slevy lidem v zelenych cepicich majitele nikdo popotahovat nemuze, kdezto za uctovani prirazky lidem v modrych cepicich ano.

Z. Kulhánková 22.12.2013 19:17

Re: Opět to není seriozní článek

"Objektivni" cena v restauraci je uvedena na jidelnim listku. Kdo s ni nesouhlasi, muze jit jinam nebo si neco ucmochtit doma. To je jeden z duvodu, proc byvaji jidelni listky vyveseny pred vchodem.