7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Odmítli obsloužit Zemana...

Absurdita § 356 TZ o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod ukázala další tvář. Lze jím nejen umlčet pravdu, ale nově se i mstít za otevřený postoj proti levici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 22.12.2013 19:17

Re: Opět to není seriozní článek

"Objektivni" cena v restauraci je uvedena na jidelnim listku. Kdo s ni nesouhlasi, muze jit jinam nebo si neco ucmochtit doma. To je jeden z duvodu, proc byvaji jidelni listky vyveseny pred vchodem.

Z. Kulhánková 22.12.2013 19:14

Re: Opět to není seriozní článek

Dovoluji si nesouhlasit. Dat slevu ze standardni ceny uctovane kazdemu bez rozdilu je soukroma zalezitost majitele, ktery slevu plati z vlastniho vydelku. Tim se nediskriminuje zbytek populace, ktery si stale muze (nebo nemusi) objednat za publikovanou cenu.

Uctovat prirazku navic naopak je skutecne diskriminacni, protoze se tim urcite skupine nedovoluje pristup k publikovane cene.

Takze za poskytnuti slevy lidem v zelenych cepicich majitele nikdo popotahovat nemuze, kdezto za uctovani prirazky lidem v modrych cepicich ano.

B. Rybák 22.12.2013 13:24

Re: Opět to není seriozní článek

To mě také napadlo. Pak jsem ale dospěl k názoru, že někomu ubrat vyjde v restauraci nastejno, jako někomu někomu jinému přidat (žádná objektivní cena v restauraci neexistuje a levicoví hosté by vlastně měli diskriminační přirážku zaúčtovanou předem).

Nejde samozřejmě o podněcování nenávisti. Možná, že by se to dalo obhajovat jako "pozitivní diskriminace pravicových občanů".

Z. Kulhánková 21.12.2013 21:44

Re: Opět to není seriozní článek

Poskytnuti slevy jedne skupine osob nerovna se podnecovani nenavisti k jine. Ani o omezovani prav a svobod se nejedna, nebot kdo se nekvalifikuje na slevu, muze si objednat za beznou cenu uvedenou na jidelnim listku, tudiz neni nijak omezen.

Kdyby uctovali levicakum prirazku, to by byla jina. Mezi poskytnutim slevy jedne skupine a uctovanim prirazky jine ovsem zeje legalni propast.

B. Rybák 21.12.2013 21:01

Opět to není seriozní článek

Oficiálním důvodem žaloby na majitele zmíněného penzionu není odmítnutí uspořádat hostinu pro prezidenta Zemana, ale veřejně vyhlášený záměr poskytnout slevu všem pravicovým návštěvníkům. Mému "srdci" to sice lahodí, ale to nic nemění na tom, že takové chování je velmi problematické a použití zákona 356 "...nebo jiné skupině osob, nebo k omezování jejich práv a svobod" není tak nesmyslné, jak se nám pan Matějka snaží vsugerovat (jak je jeho zvykem).

Odsouzení do vězení by bylo v tomto případě velmi zhovadilé, ale to snad opravdu nehrozí (dolní hranicí trestu je zde 0).

http://www.krajskelisty.cz/kralovehradecky-kraj/okres-trutnov/3693-diskriminacni-a-podnecujici-k-nenavisti-jsou-slevy-pro-seniory-deti-ci-studenty-bloger-o-hlouposti-policie.htm

http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-10-dil-5-paragraf-356

Z. Kulhánková 21.12.2013 0:41

Re: Řadě přispěvatelů do této diskuse by přineslo prospěch,

Hospodský veřejnou službu neposkytuje, tu poskytují státem zřízené organizace. Soukromí podnikatelé poskytují služby na základě smlouvy uzavřené dobrvolně oběma stranami. Hostinský má právo zákazníkovi odepřít vstup a odmítnout obsloužit ho. Viz restaurace, kam vás nepustí bez kravaty. Jelikož příslušný podnik je nekuřácký a majitelé měli důvod předpokládat, že host toto pravidlo nebude dodržovat, měli k odmítnutí dobrý důvod.

L. Novák 21.12.2013 0:23

Re: Blboun, který neobslouží prezidenta

Nejsem prezident Kořala.

V. Kolman 20.12.2013 21:42

Re: Měl by být pouze jeden pekař

Nějak jsem nepochopil, co jste chtěl naznačit pane Grúbře. Řeč byla o tom, jestli si hostinský může SVOBODNĚ! vybrat, koho v demokratickém státě obslouží a koho neobslouží.

       O rohlíkách ani pekařích se přece nikdo nebavil.

P.S. - V severní Koreji by byl hostinský za "zločin" neobsloužení soudruha Kim-Čong-Una jistě neprodleně zastřelen!

K. Loucký 20.12.2013 21:39

Řadě přispěvatelů do této diskuse by přineslo prospěch,

kdyby si nejdřív ten § 356 TZ přečetli. Zde je: "Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické

skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv

a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě

léta."

Celá záležitost se tedy vůbec netočí kolem toho, jestli někomu připadá, že vstup do hospody je věcí hospodského, nebo podle někoho jiného má na to každý nárok bez rozdílu čehokoli, protože hospodský přece "poskytuje veřejnou službu" a s odkazem na rovnost občanů. Pak by se mohl poškozený (v tomto případě prezident Zeman) snad domáhat zadostiučinění u civilního soudu, ale trestný čin, to je něco opravdu jiného. Nechápu, proč to ten první policista rovnou neodložil.

Z. Kulhánková 20.12.2013 21:06

Re: Nejsme v USA

Zejména když se jedná o podnik striktně nekuřácký a předmětný politik je znám svým neresektováním zákazů kouření.

Z. Kulhánková 20.12.2013 20:55

Poskytování služeb se děje na základě smlouvy,

kterou uzavírá dvě nebo více stran dobrovolně. Pokud jedna ze stran smlouvu uzavřít nehodlá, ať už z jakéhokoliv důvodu, nelze ji nutit ani penalizovat. Naopak od smlouvy uzavřené pod nátlakem lze odstoupit.

U ná na vsi měl Franta taky zakázanou hospodu a nikdo z toho nedělal komedii.

M. Kosejk 20.12.2013 20:52

Re: Nejsme v USA

:))) Ono to ale nebylo tak, že by Zeman zavítal do Krkonoš - a v jednom penzionu nebyl obsloužen. On prostě jen prostřednictvím své suity požádal o rezervaci penzionu pro sebe. A byl odmítnut.

A jestli tady vážně tvrdíte, že by soukromý podnikatel měl být povinen zarezervovat svoje prostory pro politika, když o to politik požádá, tak nevím, co bych k tomu řekl. Protože taková míra lokajství mne téměř nutí k zvracení. Už začínám chápat, kde se bere za podpora pro Babiše a Grebeníčka...

F. Kysela 20.12.2013 20:06

Re: Penzion pude na buben

Ale no tak. Židem, černochem nebo Hotentotem se jaksi odestáti nemůžete. ale cyklistou, kominíkem či členem jakékoli skupiny dostávající slevu se při troše snahy můžete státi snadno. Dokonce lze i začít logicky myslet. Ačkoli to bolí.

J. Slanina 20.12.2013 19:22

Re: Nevím, já většinou bliju ze

Docela jsi mne, soudruhu grůbře, potěšil. Nejlépe tedy uděláš když si mne do té své smradlavé držky nebudeš brát.

J. Slanina 20.12.2013 19:18

Re: Pokud vykonávám svou profesi

Mně se moc líbí předjímání toho řevu v případě Kalouska a Klause.

"Trestnímu oznámení čelí kvůli uvedení informace, že všichni příznivci pravice dostanou v podniku slevu dvacet procent. "Je vyšetřována kvůli paragrafu 356 trestního zákona o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,"

"Kvůli čemu?

ASI PŘED DVĚMA LETY jsem dal na web informaci, že poskytujeme SLEVU PRAVICOVĚ SMÝŠLEJÍCÍM DŮCHODCŮM. Protože si myslíme, že sedmdesátnící, kteří přežili totalitu, si zaslouží něco hezkého. Celou tu dobu se o slevě ani nikdo nezmínil, já sám jsem na ni úplně zapomněl, zákazníci ji chtěli jen jednou. Ale když se rozjela ta anabáze se Zemanem, začalo se do toho šťourat - a žena bohužel musela na kriminálku. Z čeho se dá udělat causa.."

http://www.protisedi.cz/article/penzion-u-modrinu-trestni-oznameni

J. Slanina 20.12.2013 19:13

Re: Nejsme v USA

Opařenej jste tady nejspíš jenom vy. Že by v Listině práv a svobod bylo něco o tom, že mi může prosmejčit hospodu či dokonce celý barák banda vylepanců jenom proto, že se tam jeden raději nejmenovaný chce nasosat a vypálit si zobák?

M. Stuchlik 20.12.2013 18:54

Re: Me...

Česká policie neslouží spravedlnosti ale mafiánům. A když máme jednoho na Hradě tak policie skáče jak virotik píská.

K. Frejlach 20.12.2013 18:53

Nejsme v USA

Před několika lety vykázal český majitel restaurace v New Yorku českého komunistického poslance Ransdorfa z podniku poté, když pana poslance z pódia česká kapela pozdravila a majitel zjistil, že u šálku kávy tam sedí komunista. Ransdorf tehdy z tohoto podniku po dopití kávy raději odešel. Nedivím se mu. Ať si to v Americe dělají jak chtějí, někteří jsou tam dost zvláštní. Před mnoha lety (bylo to asi tak počátkem století) odmítl majitel restaurace v Č. Budějovicích obsloužit politika Zemana, kterého tam do restaurace doprovázel místní funkcionář soc dem. Oba odešli. Zarazilo mne tenkrát, že takto jednající majitel za to nebyl nijak postižen. Čas však učinil spravedlnosti zadost, majitel zanedlouho zkrachoval. Případ z penzionu je podobného ražení. Myslím si, že na takto jednající majitele podobných zařízení poskytujících služby veřejnosti by platilo jednoduché opaření - pozastastavení platnosti živnostenského listu, případně v křiklavých případech jeho odnětí. To by pro ně byl dostatečný trest. V příslušné legislativě už to dávno mělo být.

Š. Hašek 20.12.2013 18:52

Re: No to se na to podíváme, aby nám odmítli přivítat soudruha

Znárodnit.

Vystěhovat do 24 hodin.

Jmenovat národního správce Paroubka.

Zahladit Paroubkovo manko (za rok).

Š. Hašek 20.12.2013 18:50

Re: Pokud vykonávám svou profesi

Nechal bych důvody odmítnutí na hostinském.

Nebo chcete kodifikovat "právo na vstup do hospody"? Doufám, že nikoliv.

Platím si policii a jiné "orgány státu" jako ochranu před gaunerem s nožem v ruce. Pokud mi hostinský řekne "mám plno" ani nemuknu a půjdu o dům dál.

Typicky slouhovské rozmazávání pseudoproblému, kdy občan řekl ouřadovi, že je svým pánem. Podruzi ječí.

V. Bok 20.12.2013 17:08

Re: Blboun, který neobslouží prezidenta

Nepijte tolik ...

V. Bok 20.12.2013 17:07

Pokud vykonávám svou profesi

ve veřejných službách, což pohostinství opravdu je, mohu odmítnout zákazníka pouze z vážných důvodů. Což tedy politické preference a zklamání z nevýhry mého kandidáta není. Ovšem odmítnout z racionálních důvodů, např. kapacitou, inventurou, zavíracím dnem legální zcela je. Ale ono by to tak neznělo a nikdo by o tom nemluvil. No ale když von ten chudák Karel se přece musí pomstít- 

Milá paní toto jaksi nepochopila. Tohle řízení jí přeji. Snad pochopí. I když to stejně asi skončí do ztracena.Za blbost bych opravdu byl pro výchovné působení.

Ostatně, jak to říkal hostinský Palivec? Host jako host, třeba Turek ...

Mimochodem, co kdyby tohle udělal Zemanovec třeba u Kalouska, či Klause To by bylo řevu.. Ale když tohle noblesní chování je vlastností asi výhradně těch, kteří se jako noblesní sami označují. Kdo jiný by to za ně asi udělal.

V. Bok 20.12.2013 16:56

Re: pane Kosejku

Slanina ... to se vyrábí z tlustejch prasat?

Š. Hašek 20.12.2013 16:37

Re: Me...

Přesně!!!!!

V okolí suverénního živnostníka se pohybují - no jak to napsat, srabové. Pokakat se před vrchností!

Š. Hašek 20.12.2013 16:33

Re: Existují jen dvě moznosti

Asi tak.

J. Kuka 20.12.2013 16:30

Re: Pane Matějko

Zajimave , muze treba firma davat svym zamestnancum , zamestnaneckou slevu ? Neni to podnecovani ? :D

J. Kuka 20.12.2013 16:27

Me...

Me fascinuji dve veci , ze to policie hned bez vysetrovani neodlozi ( muze ) , to je ten policajt takovy srab ? A za druhe , opravdu musi inspekce , pokud prijde anonymni udani , jit provozovnu zkotrolovat ? NEVERIM , ze je takova blbost v zakone . Taky se proste boji .... Kocourkov .

P. Han 20.12.2013 16:13

Re: Měl by být pouze jeden pekař

No jestli jste tenkrát jako lampasák nebo estébák bral několikanásobek průměrného platu, tak máte pocit, že jste na tom hůř. A já mám pocit, že máte ostatním hodně co vracet. Místo abyste chodil pro rohlíky do luxusních obchodů za 6 Kč, když všude jinde stojí cca 2 Kč. Pro normální lidi se ta cena prakticky nezměnila.

http://www.zakomunistu.cz/

L. Novák 20.12.2013 16:10

Re: Blboun, který neobslouží prezidenta

Choromyslný jste vy. Předem veřejně odmítnout obsloužit prezidenta Kořalu není žádným trestným činem, tudíž za něco takového ani nikdo nesmí být trestán. Blby jako jste vy by měli balzamovat pro sbírky Národního muzea. :-P

V. Kain 20.12.2013 16:05

Re: Měl by být pouze jeden pekař

Grúbr vy jste nemožně hloupé pako.Tak debilní přirovnání může mít jedině levicový mamlas.