21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSA: O parlamentních obstrukcích

Při současných diskusích o parlamentních obstrukcích je zvláštní, že jejich kritici nepoužívají ten nejsamozřejmější argument – že se totiž jedná se o porušení samotného principu demokracie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Došlík 12.11.2011 15:31

Re: Nejde o porušení demokracie

Pane Štrobl, přeji vám hezký zbytek soboty a nedělní víkend, bez rozčilování, je to úplně zbytečné, pokud se nepostavíme všichni . . .

J. Štrobl 12.11.2011 15:42

Re: Nejde o porušení demokracie

I já Vám přeji hezký víkend.

J. Slanina 13.11.2011 10:20

Re: Nejde o porušení demokracie

A kdeže to stojíš, došlíku? Že bych si šel také stoupnout do té fronty? Pokud ovšem nepřešlapuješ na třídě Politických věznů 9.

J. Schwarz 12.11.2011 16:54

Re: Nejde o porušení demokracie

Demokracie by měla smysl, kdyby neexistovaly "parlamentní kluby" a partičky poslanců, ale kdyby zvolení poslanci přemýšleli nad problémy vlastní hlavou. Peníze na experty mají, tak nechť se nechají poučit, porozmýšlejí co je a co není ve prospěch země a poté ať rozhodují. Parlamentní kluby  nejsou dobré k ničemu jinému, než k domluvě jak postupovat v zájmu strany a poslanců samotných. Pokud  by poslanci přemýšleli samostatně, samostatně diskutovali s kolegy bez ohledu na partajní příslušnost a hlasovali bez toho, aby věděli jaké je "stanovisko strany", nikdy by nemohli hlasovat uniformně podle stranické příslušnosti. Protože  pokud volič hodí pro někoho hlas do urny, nezavazuje ho k tomu aby tvrdošíjně prosazoval, že mají být levnější syrečky, ale dal tomu člověku důvěru, věří že je dost zkušený a slušný aby i v jeho zájmu sám rozhodl. Když  půjdu do špitálu, taky si nenajímám doktora jen proto, že se mu míň třepe ruka a nedám mu přesné direktivy jak operovat. Nechám na něm výběr způsobu léčby i provedení, neb věřím, že se v tom vyzná líp než já. S politikem je to stejné - nebudu přece volit souseda, kterého považuju za vola ale někoho, jehož úsudku si vážím. Pak bych si měl jeho úsudku vážit i poté, co zasedne ve sněmovně. Pokud ne, pak je celá demokracie pakárna a měl bych si raděj všechno rozhodovat sám. Proč to delegovat na nějaké pitomce. Howgh.

J. Slanina 13.11.2011 10:31

Re: Nejde o porušení demokracie

Popsal jste to sice přesně, pane Schwarzi, ale zbytečně dlouze.

Stačilo napsat: VĚTŠINOVÝ VOLEBNÍ SYSTÉM. Nepropadám sice iluzi, že by se jednotliví poslanci zvolení za tu kterou stranu v kuloárech neshlukovali, ale vědomí, že je pravděpodobně i ti voliči z Horní Dolní znají, by poněkud utlumilo jejich vědomí beztrestnosti.