30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Nová vládní nařízení

Pokud se situace zlepšuje, vláda chválí sama sebe. Za každé zhoršení však prý můžeme my všichni. Zvláštní. Na nová vládní nařízení navíc tvrdě doplatí především lidé z nejmenších obcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vass 1.3.2021 9:58

Nejlepší, co jsem za dlouhou dobu v nějaké diskuzi četl. Bravo, pane.

J. Vintr 1.3.2021 10:11

Je tam jen jedna nepřesnost. Těch mrtvých, za které skutečně může ten virus, je zaručeně mnohem míň než 20 tisíc. Kolik, to nevíme, protože se to "pro jistotu" schválně nezjišťuje.

Ś. Svobodová 1.3.2021 13:33

R^R^

P. Brich 1.3.2021 16:26

R^

I. Pávek 1.3.2021 7:31

Na panu Valentovi si vysoce cením, že jeho přípisky jsou krátké a nemusím listovat posunem myší. Kéž by tak stručně a nejasně psali i ostatní.

V. Dosoudil 1.3.2021 8:37

Napsat něco stručně a výstižně nedovede každý. Také proto oceňuji články p. Valenty nebo Petráčka.

J. Polák 1.3.2021 0:47

Pane Valenta popis absurdit perfektní, ale v článku mi chybí jediné. Jak to udělat líp. Neudělat nic, vzhledem k virulenci choroby a rozsahu epidemie, jak jistě uznáte, možné není.

J. Jurax 1.3.2021 2:04

No, možná by bylo variantou omezit pohyb za účelem nákupu nikoliv okresně, nýbrž vzdáleností od bydliště; třeba tipnu 15 km.

P. Dvořák 1.3.2021 2:09

Patnáct kiláků nic a na šestnáctém kilometru virous nabere sílu?

J. Jurax 1.3.2021 2:58

;-D;-D

Jistě.

Četl jste článek?

Jeden pracuje v řekněme v Uherském Hradišti, bydlí v nějaké dědině na hranici okresů, ovšem už ve zlínském okrese. Jezdit do práce smí, ale nakoupit pišingr a mléko nesmí nikde v okrese uherskohradišťském, kde je trpěný nežádoucí cizinec, musí až v kraji zlínském; ovšem v jeho dědině je konzum večer už zavřený, když přijede z práce. Takže jede do nejbližšího hypersuper ke Zlínu, kde je otevřeno. Takže migruje mnohem víc, což s hlediska principu omezení pohybu a styků, jež má zabránit šíření viru, je vlastně protismyslné. Navíc, je-li odkázán na veřejnou dopravu, ne vždy je technicky možné si večer zajet do obchodu. A i autem je to přinejmenším hloupě obtěžující. Takže dotyčný se vyséře na nesmyslný zákaz, nakoupí si ten pišingr a mléko v hypersuper v Hradišti a bude se drze tvářit jako místní, aby nebyl odchycen a pokutován.

Kyženého efektu by se tedy dalo dosíci uzávěrou vzdálenostní, nikoliv omezením hranicemi okresů. Těch 15 kilometrů jsem si tipnul jen tak pohledem z okna.

P. Dvořák 1.3.2021 7:49

Já vím, je to absurdní.

Než Hamáček udělil výjimku, přemýšlel jsem o tom, co si počnou obyvatelé Bílovic n. Svitavou, Modřic, Šlapanic, Ostopovic, Ochozu . . . ., tedy obcí v bezprostřední blízkosti Brna, kam jezdí MHD. Prakticky všichni jezdí za prací do Brna, tedy sousedního okresu. Což se sice smí, ale na nákup už ne.

Také jsem přemýšlel, proč nesmím 2x týdně do Ochozu do rest. Na Kovárně k okýnku pro meníčko, když jsem tajně v lese. Absurdně: zaparkuji Na Spáleništi, což je Brno-město, ale do lesa nesmím, to je Brno-venkov ;-D a o kilometr dál u Ochozu čeká hlídka typu "Rozkaz zněl jasně: muž s koženou brašnou nesmí projít!"

R. Langer 1.3.2021 7:58

Je to prostě totál(it)ní HOVADINA! ;-€

J. Polák 2.3.2021 1:21

Jednoduché řešení, ale má takovou mušku na kráse, tedy mušku zvící dobře vypasené masařky. Říkáte 15 km . Kruh kolem bydliště? Průměr nebo poloměr? Pokud poloměr a kruhy se budou sdílet potkáváte legálně člověka ze vzdálenosti až 30 km a ten naprosto legálně potká dalšího, Ten bydlí 45 km daleko. Takže přes 6 lidí může přenašeč viru legálně nakazit kruh o poloměru 60 km. Udělejte si takový kruh na mapě a dojde Vám jak velký hovězí nápad jste tady presentoval.

J. Jurax 2.3.2021 17:20

Možná.

Ten okruh 15 km jsem si stanovil pohledem z okna, netrvám na něm.

Nicméně - třeba okres Svitavy má směrem severojižním cca 30 km, směrem východozápadním cca 50. Okres Havlíčkův Brod má naštorc - ze Štoků za Golčův Jeníkov cca 45 km. A to ještě neuvažuju okresy Brno-město a Brno-venkov, jež jsou pro účel lockdownu z praktických důvodů sloučeny.

A bydlíte-li třeba v Lechoticích, okres Kroměříž a denně jezdíte do práce do Zlína - to je tam běžný případ - tak ve Zlíně do kšeftu legálně nesmíte, večer po návratu z práce musíte do hypersuper do Holešova, neboť prodejna v dědině co vím nepřežila nápor tržních vztahů. A večer by měla stejně zavřeno. Pohlédnete-li na mapu, zjistíte, že takovou hovadinu nikdo dodržovat nebude.

A mimoto protože do toho Zlína se jezdí do práce z okruhu dobře třiceti kilometrů, přenašeč viru ze Slavičína nakazí občana z Lechotic - legálně v práci - a ten stav se přenašečem smí se volně pohybovat v okrese Kroměříž, legálně pojede přenést nákazu cca 30 kilometrů do Morkovic-Slížan, neboť v rámci okresu. Vzdálenost Morkovice-Slížany a Slavičín je vzdušnou čarou dobře 60 km, po silnici dál - vše legálně. Takových příkladů s pomocí mapy a aspoň částečné znalosti místních poměrů vymyslíte tucty.

Takže mám takový dojem, že ten státní nápad je taky hovězí přinejmenším stejně jako ten můj, neboť koneckonců lockdown okresů prolamuje legální možnost jezdit za prací.

Dokonce bych řekl, že tady zcela nehovězí nápad ani vymyslet nejde ;-)

J. Vintr 1.3.2021 8:21

To, co dělají naši politici je vzhledem k šíření viru prakticky totéž, jako kdyby nedělali nic. Ono totiž šíření viru jde zabránit jediné totální izolací všech lidí navzájem, což nejde realizovat. To, co dělá vláda ale naopak způsobuje obrovské škody a v konečném důsledku způsobí smrt mnohem více lidí, než by zvládl ten virus.

J. Plzák 1.3.2021 9:40

Pořád ještě chybí důkaz, že covid není srovnatelný se chřipkou, že je podstatně nebezpečnější. To covid 19 skutečně není.!!!!!! Media nás jen straší a dělají, snaží se dělat, z nás všech hlupáky.!!!!!!

J. Plzák 1.3.2021 9:43

Báli jste se také, když tu řádívaly epidemie chřipky? Nejspíš jste o nich ani nevěděli.

J. Jurax 1.3.2021 19:22

Ano.

Jenom mám dojem, že při epidemii chřipek nebylo tolik mrtvých a nekolabovaly špitály.

P. Jaroš 2.3.2021 12:23

Pane Juraxi, když byste platil za pacienta s chřipkou tolik, co za koviďáka, situace by byla stejná. A víte, že v roce 1990 zemřelo v Česku víc lidí než loni? Asi byla nějaká pandemie:-)

J. Jurax 2.3.2021 17:41

V roce 1990 to bylo šokem ze svobody ... ;-D

J. Jurax 2.3.2021 17:42

A zrovna ted z Lidovek - V Pardubickém kraji vyhlásili kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob, řekla mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) v České televizi uvedl, že v regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Podle něj to znamená, že v případě potřeby hospitalizace nových pacientů s covidem-19 bude kraj žádat o pomoc okolní kraje.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/v-pardubickem-kraji-vyhlasili-stav-hromadneho-postizeni-osob-situace-v-nemocnic.A210302_165203_ln_domov_lihem