5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Lékaři, či spíš pan Kubek opět hrozí

Každý z nás se osobně stýká s řadou lékařů, mediálně známých i zcela neznámých, vysoce postavených i „řadových“. Práce je baví, plně se v ní realizují, leccos je na našem zdravotnictví trápí, leccos těší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 12.4.2016 9:02

Majetel chilského péra se opět ozval

Když byl premiérem, tak řekl- kolem roku 1996: Když se lékařům nelíbí 50 Kč za hodinu, ať jdou dělat taxikáře. Po vstupu do EU dochází k pozvolnému odchodu do ciziny podle tržních principů- to by měl mít narcis radost... Teď mluví o paritě kupní síly, ale ta se v praxi neosvědčuje. Čím je stát chudší- dle HDP na obyvatele, tak je spoluúčast vyšší. U nás je nejnižší z krajin EU, a to pouze na léky. Ať se soudruh Klaus koukne, jak "odborářsky" funguje např. rakouská lékařská komora. Když v zemích kolem nás je základní plat lékaře od 1,5 ( absolvent) do 3 násobku ( se dvěma atestacemi) průměru, proč u nás je to od 0,8 do 1,2 násobku? U nás se jenom uvádí 56 tis, ale neřekne, že je to za 300 hodin měsíčně v práci, tedy se službami. Ano maximální rychlost Trabanta je 200 km/ 2 hodiny.

D. Polanský 7.4.2016 21:47

Moje dcera je lékařka, je jí 35 let,

oční lékařka, operuje. Pracuje ve fakultní nemocnici, ale o mzdě 60 000 se jí může jenom zdát. Má přitom i mezinárodní nejvyšší zkoušku FEBO. Ale souhlasím, že mzdu nelze počítat přepočtem podle kurzu, musí být zohledněny i cenové relace. Ale doktoři na vysoké matematiku nemají, podobně jako ekonomové nemají anatonomii. Také když byla vytunelovaná IPB jsme se nedozvěděli nakolik nás tento tunel v té době vyšel. Opět je potřeba i tento tunel posuzovat z hlediska tehdejších cenových relací. Ne dnešních.

V. Školník 7.4.2016 21:02

Prosím zamyslet

všichni kteří tady kritizují Kubka, co budete dělt až opravdu lékaři, sestry a další personál pěkně podle zákona podají hromadně výpověď a najednou nebude mít kdo pacienta , tudíš vás, ošetřit.

Po lékaři, sestře a dalších ve zdravotnictví vy , my pacienti chceme aby nás léčili kdykoli( min. v nemocnicích a na pohotovostech), chceme aby byly neustále po ruce a nezajímá nás že doktor MUSÍ sloužit více hodin než vy v zaměstnání, a na rozdíl od vás si on nemůže dovolit říci končím páč už jsem v práci 10 hodin. Někteří stěžovatelé by nedělali přesčas kdyby museli.

J. Kanioková 7.4.2016 21:12

Paušalizujete..!

V každém oboru se najdou tací i onací.. Nebo mezi známými či příbuznými..

J. Kulheim 7.4.2016 21:45

Re: Prosím zamyslet

Každé povolání nese své problémy a rizika. Ten kdo chce být v práci 8,5 hod. musí jít do státní služby.

P. Lenc 7.4.2016 16:10

Vidět

vedle sebe Kubka a a mafiána nejen vzhledem Středulu je úděsné.Dva supervyděrači opojení momentální mocí.

Š. Hašek 7.4.2016 18:19

Re: Vidět

Úděsné je, že ti dva nadávají již i sockomoušské vládě! I když, nutno podotknout, že ta vláda jest držena docela hnusným kapitalistou za lidové peníze (jejich slovníkem řečeno). Ti dva zjistili, že oveček do ohrádky dost (ale klesá to). A musí být v televizi! A řezat do toho!

Bude to zřejmě nějaká nová forma soudružské spolupráce sockomouš odborů a sockomouš vlády!! Černý humor pro občany.

J. Kanioková 7.4.2016 19:48

:)))))))))

J. Vlk 7.4.2016 13:48

Řešení dle Kubka

https://www.youtube.com/watch?v=b4-JV3jHVBc

J. Kokaisl 7.4.2016 13:22

Dláždění cesty do pekel ... nebo klientelismus?

Rada zlínského kraje včera rozhodla, že zadlužená Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) nebude muset vracet 140 miliónů, které jí kraj půjčil před dvěma lety, aby ji zachránil před definitivním krachem. KNTB do dnešního dne nevrátila kraji ani korunu! KNTB svůj dluh za dva roky nesnížila (jen se dále nezadlužuje), k dnešnímu dni dluží cca 400 milionů! KNTB dnes, podle sdělení tiskové mluvčí, platí za své závazky s pětiměsíčním zpožděním!

Pozice ředitele nemocnice ani nikoho dalšího z magementu nemocnice není otřesena! Krajská rada jejich působení zjevně vidí jako úspěšné!

Š. Šafránek 7.4.2016 12:21

Hm.

Tohle píše zastánce trhu bez přívlastků? Pan Kubek pouze pojmenoval problém: část českých lékařů je ochotna jít za lepším (a je nepodstatné, jestli to je 5x lepší nebo jen 3x lepší) a není, kdo by je nahradil. Zákon trhu praví, pane prezidente, že jaká je nabídka, taková je poptávka. Chci-li obsadit pozici kvalifikovaného fotbalisty, automechanika, violoncellisty, musím nabídnout tolik, abych si z uchazečů mohl vybírat, ne aby se mi nikdo nepřihlásil. S lékaři to není jiné, byť se rádo připomíná, že vystudovali zadarmo (jako by jiní vysokoškoláci za studium něco platili). Deklasováním pana Kubka problém opravdu, ale opravdu nevyřešíme.

K. Frauknecht 7.4.2016 13:08

Re: Hm.

Není opravdu co řešit. Naši chtějí do Rajchu? Ať jdou. Přijdou lékaři z Ukrajiny, Bulharska... Myslíte, že jsou horší?

Š. Hašek 7.4.2016 13:55

Re: Hm.

Moje zkušenost - mezi plkáním u kávy "že vodsaď rozhodně vypadnu do Zürichu" a mezi skutečným vyděláváním si na chleba v cizině (vyslechnuto u kolegů, ale v dost jiném oboru), jest sakra rozdíl. Sakra!

Vydírat odchodem "za lepším", se nechá jen slabý šéf. Silný si nechá předložit papíry/zná to, protože chodí po firmě a sleduje cvrkot. mezi kecy a fakty vždy rozdíl. Někdy mě napadne, že mezi odboráři je hodně drzých kecálistů. Já z odborů před dlouhým časem vystoupil, ti tlachaři se totiž nedali poslouchat a ještě by chtěli furt svolávat do "jednotného postoje"!! A pak se nechali koupit za jednu sodovku v pracovní době zdarma!!

Kubek jest odborářský hochštapler, samozřejmě tváří v tvář Sobotkovi (nebude-li zrovna u maminky) možná vyhraje.

J. Cimbálník 8.4.2016 6:49

Re: Hm.

Ano.

Š. Hašek 7.4.2016 14:39

Re: Hm.

Pane Šafránku, Váš příspěvek je široký. Václav Klaus nebyl nikdy příznivcem, aby zdraví byly jak ředkvičky na trhu, trochu přeháníte.Na začátku.

Ale možná pomůžeme problematice, když jaksi soudruha Kubka, jako zástupce lékařské komory, budeme "trochu" ignorovat. K Vaší poslední větě.

Jeho totiž zajímá jen a jen jedno - musím Vám doplnit co?? Taky se říkalo dě-ka prodejná. Doufám, že si nemyslíte, že ho zajímají pacienti. Tedy jako plátce (skutečný) a kus určitě! Zbytek vytluče ze Sobotky!

J. Kulheim 7.4.2016 17:00

Re: Hm.

Pan MUDr Kubek sice problém pojmenovává, ale nenabízí žádné řešení. Soustavné přidávání peněz nic neřeší. Je to nesystémový krok. Současný systém organizace a financování je tady od počátku devadesátých let a Mimo MUDr Julínka , nenabídl žádný ministr zdravotnictví systémové řešení problému.

Nejhlasitějšími kritiky reformy, kterou předložil MUDr Julínek byl MUDr Ráth a ČLK. Na základě kritiky poplatků skončil Julínek i ODS. Nemám nic proti kritizování nebo zrušení poplatků. Ale je potřebné navrhnou něco jiného, pokud možno lepšího. To se zatím nestalo.

Stávající systém financování zdravotní péče je špatný a nedá se reformovat. 1/Unitární pojištění není schopné reagovat na měnící se potřeby. 2/Nemotivuje lidi k péči o svoje zdraví. 3/Když peníze odevzdám "státu", tak se stávají penězi veřejnými a nemám vliv na jejich další používání. 4/ V ČR je 13,1 návštěv lékaře za rok. T.j. nejvíc v Evropě. 5/Peníze přerozděluje několik lidí a to umožňuje korupci a rozkrádání ve velkém.

Š. Hašek 7.4.2016 18:05

Re: Hm.

Dosti souhlas.

System "státního zdraví, pro všechny, zadarmo" je v oboru reálných čísel současné politické a "obyčlidové" situace nereformovatelný. A je to všude kolem, i hůř.

Budeme flikovat, Jílková má před sebou určitě tak deset besed do Vánoc, "vo tom zdraví zadarmo". Sledovanost miliónová.

J. Kanioková 7.4.2016 20:04

Špatné pochopení je na vaší straně,

autor tím chtěl jen říct, že rozpočet má limity, není nafukovací..

Já chápu, že v tomto případě je vám bližší názor lékařské strany, ale pro mě je bližší ekonomická stránka problému. A možná solidně chápu i vás proto, že moje sestra i švagr jsou lékaři..

Jako pravičák tvrdím, že stát své výdaje nekrotí, snad jednou najdu čas dohledat nějakou skutečnou dokumentaci ke srovnání s tímtéž odjinud, z jakých položek se ty státní výdaje skládají..

Jo, a nabídka může být jen taková, jaká je realita příjmů do rozpočtu... a samozřejmě na odbourání zbytečných výdajů..

Š. Šafránek 7.4.2016 20:18

Re: Špatné pochopení je na vaší straně,

Děkuji za věcnou připomínku, Vašich názorů si vždy vážím, byť je často nesdílím.

J. Kanioková 7.4.2016 20:59

Chicht, no jasně, já rozhodně nejsem pravdoláskovník

život mě to docela drsně odnaučil..

P. Vaňura 7.4.2016 10:57

Všechny takovéto úvahy jsou na nic a pro kočku

Jde o to, zda lékaři mohou či nemohou získat výhodnější zaměstnání v cizině. Ostatní jsou jen politické tanečky...

Š. Hašek 7.4.2016 14:02

Re: Všechny takovéto úvahy jsou na nic a pro kočku

Mohou, ale jen výběr z nich. Výběr. Pár procent.

Hodně z těch ostatních (ne všichni) pouze mává s Kubkem, snaží se natlačit do mzdového houfu těch "švýcarských, schopných okamžitého odchodu kamkoliv". Nejsou všichni první třída. Jako všude. Ale mají výhodu v tom, že tváří tvář nemoci, pacient (ne opět všichni) "slevuje". Kubek to ví, s ním i jeho klaka (lékařů). Pacouši ho mají též rádi, pacienti nikoliv.

P. Vaňura 7.4.2016 14:57

Ono by to bylo na delší rozbor, KAM a na jakou POZICI

chtějí odejít. Vyprávěl mi jeden známý ze Slovenska, jak si tam lékaři hlídají, aby jejich privátní praxe měly co nejmenší konkurenci. Dosahují toho tak, že mladším lékařům ztěžují a hlavně odkládají atestace, aby nemohli vést soukromou praxi. Oni sami jsou půl dne v nemocnici a půl dne provozijí privátní praxi.

P. Vaňura 7.4.2016 15:01

Pardon, vyprávěl mi to známý ze Slovenska, ale týkalo se to

Rakouska! Zápletka byla, jak jeden jeho kamarád-doktor má syna doktorem v Rakousku a aby toto obešel, zařídil mu atestaci na Slovensku, což má platnost i v Rakousku.

Š. Hašek 7.4.2016 18:11

Re: Pardon, vyprávěl mi to známý ze Slovenska, ale týkalo se to

Nakonec skončíte tam, kde všichni tuší. Někdo to i nebojácně říká! Kubek a socani nikoliv, ti snad z toho zdraví zadarmo i mají věrouku. Peníze.

I lékař chce peníze! Někteří mají na to, aby byly rovnou na dřevo, někteří musí škemrat u Kubka. Zjednodušeno.

Je to složitější, socansky to ale vyřešit určitě nejde.

K. Janyška 7.4.2016 10:14

Konečně pořádné odborné vysvětlení.

Pane prezidente, ještě by to chtělo ten spontánní řád lidské interakce systematicky veřejnosti vysvětlovat. Z vašich úst a ruky to má jinou sílu, než z ruky a úst mých, pozemského červa... Dzp.

J. Hejmala 7.4.2016 13:05

Re: Konečně pořádné odborné vysvětlení.

Zapoměl jste dodat a pozemského hlupáka

P. Manda 7.4.2016 14:50

Re: Konečně pořádné odborné vysvětlení.

on o vás vůbec nepsal.

J. Hejmala 7.4.2016 15:33

Re: Konečně pořádné odborné vysvětlení.

Ale on psal o sobe neumis cist Donate?

Š. Hašek 7.4.2016 10:00

Kubek je 100% odborář.

Pevně spojený přímo se socdem vládou, komunisté mlčí, ale souhlasí.

Myslím, že Kubka pacient nezajímá, pouze ho potřebuje získat na svoji stranu slovy "bez dalších peněz, kterým Vy stejně nerozumíte, budete umírat!".

Kubek, jako persona, je primárně problém lékařů.