18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Lékaři, či spíš pan Kubek opět hrozí

Každý z nás se osobně stýká s řadou lékařů, mediálně známých i zcela neznámých, vysoce postavených i „řadových“. Práce je baví, plně se v ní realizují, leccos je na našem zdravotnictví trápí, leccos těší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kočí 7.4.2016 10:29

Re: Kubek je DRáthův poskok.

tak,tak

J. Kulheim 7.4.2016 8:09

Reforma místo poplatků

V časopise LK TEMPUS MEDITORUM 7-8/2014 ROČNÍK 23, pan MUDR M. Kubek mj. píše„ Zda se, že po šesti letech vstupuje pravě do svého posledního dějství tragikomedie Julínkových regulačních poplatků. Poplatků, které nepředstavovaly žádnou reformu zdravotnictví, ač za ni byly vydávány.“ atd

„Hovoříme- li o regulaci, pak samozřejmě nemam na mysli primitivní poplatky, ale fungující revizní systém pojišťoven. Každý z nás má přece jen jedno srdce, jedna játra, jeden žaludek... a tak je množství léků, vyšetřeni a další zdravotní peče, které můžeme legitimně spotřebovat, omezené.“ atd

"Pokud se nám podaří prosadit tuto opravdovou reformu, která přinese do zdravotnictví přirozené ekonomické vztahy, automaticky se také stanou zbytečnými jakési smlouvy mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. O osudu a prosperitě nemocnic a jednotlivých soukromých lékařů pak budou svým zájmem rozhodovat sami pacienti, kteří se tak konečně stanou nejdůležitější součástí našeho zdravotnictví. Tudy vede cesta- to je reforma zdravotnictví, atd „

Zatím se nezdá, že pan prezident LK MUDr Kubek a MUDr Němeček nějakou reformu organizace a financování zdravotní péče představí. Ve zdravotnictví je zabetonovaný socialismus.

Nemůže fungovat "socialistický" model, který nemá brzdy pro poskytovatele, ani pro uživatele zdravotní péče a je placen z unitární pojištění, které není fakticky pojištění, ale daň. Tak jak nemůže fungovat samoobsluha, kde se neplatí a každý si může brát co chce a kolik chce. Každý má svoje přirozené zájmy a ty se bude snažit uplatňovat.

J. Kohoutek 7.4.2016 7:57

Zdá se,...

...že vám dělá potíž čtení.

J. Kohoutek 7.4.2016 7:57

Re: Zdá se,...

To patřilo pod předchozí příspěvek.

V. Vaclavik 7.4.2016 6:50

Kdyz vona ta holka

vydelala za minuly rok 600 000 korun... nebo jak to ten Jakes podal, a jak s nim souzni to podani dnesniho soudruha Klause.

J. Schwarz 7.4.2016 7:48

Re: Kdyz vona ta holka

nesmysly hodné onoho Jakeše plácáte vy, pane Václavíku. Je samozřejmé že se lékař ani šaman neplatí podle svého "umu", ale podle hospodářské výkonnosti společnosti. Pokud odjedete do pralesa v Kongu pak můžete být třeba zázračným léčitelem co vzkřísí i mrtvého, vilu s bazénem a Rolls royce tam za svoje služby opravdu nedostanete. klidně si ale můžete dopřát deset žen, stádo bůvolů, dům a sto sluhů. To ale tak bude všechno. Pokud budete chtít jiné požitky, budete muset svůj um nabízet v USA nebo Británii.

V. Vaclavik 7.4.2016 21:12

Re: Kdyz vona ta holka

Ma se platit dle trzni poptavky po jeho sluzbach, tecka. Vse ostatni jsou kolektivisticke blaboly, vcetne platby 'podle umu'(ledaze je to posouzene jeho jdenotlivymi zakazniky na trznim zakladu, ovsem tak jste to nejspis urcite nemyslel) kterych ja se ucastnit nebudu!

S. Donát 7.4.2016 8:00

Re: Kdyz vona ta holka

Zkuste si ten článek přečíst ještě jednou. Když opět nepochopíte, požádejte někoho z kolemjdoucích, ať Vám to vysvětlí. Snad natrefíte na někoho s trojciferným IQ.

M. Prokop 7.4.2016 8:10

Re: Kdyz vona ta holka

Zkuste článek přečíst ještě několikrát, opravdu je o něčem jiném.

V. Vaclavik 7.4.2016 21:13

Re: Kdyz vona ta holka

Nemyslim, ze je o necem jinem.

J. Kanioková 7.4.2016 21:22

Vy se jednou tím Klausem zalknete..

P. Sulc 7.4.2016 1:36

Pane Klausy, ty statistiky si strcte.....

Lekari a hlavne sestry byli za totalu a jsou i dnes podplaceni. Pokud sestra bude mit totez, co prodavacka ci sekretarka male firmy, je to spatne..Ty sestry totiz musi neco vedet a maji znacnou zodpovednost. Mel jste nam, pane, spise sdelit, kolik je prumerny plat v CR, kolik je prumerny plat nekterych skupin, treba manageru, inzenyru, techniku a kolik je prumerny plat sester a kolik lekaru. Takze, pane expresidente, rekl bych, ze trochu kecate a tahate nas za nohu.

V. Halašta 7.4.2016 4:25

Re: Pane Klausy, ty statistiky si strcte.....

Zdravotní sestra určitě nemá stejný plat jako prodavačka a v době googlu není třeba každý údaj explicitně uvádět. Obzvlášť, když je uveden implicitně.

J. Schwarz 7.4.2016 7:57

Re: Pane Klausy, ty statistiky si strcte.....

Zdravotní sestra má cca 2x víc než prodavačka , lékaři jsou na tom platově líp než technici a pokud jde o "managery", pak ti se, mnohdy ověnčeni titulem MUDr, vyskytují i ve zdravotnictví a jejich platy zde nijak nezaostávají za platy jiných "managerů". Problém bude spíš v cenách léků, zdravotnického materiálu a přístrojů, které jsou v převážné většině vyráběny v cizině a které zahrnují vyšší mzdové hladiny ve vyspělých zemích / a to neberu v úvahu zmanipulované předražené nákupy /. Tyto nákupy ale zase zvyšují požitky zdravotnických "managerů" na úroveň mnohdy převyšující tu která je běžná v komerční sféře.

Š. Hašek 7.4.2016 14:26

Re: Pane Klausy, ty statistiky si strcte.....

Obávám se, že problém našeho (nejen) zdravotnictví, je v komunistickém přístupu. A stavu věci. Proč by neměl ředitel nemocnice/lékař/pacient nárokovat nákup čehokoliv (a kdykoliv) nejmodernějšího (hodinky s vodotryskem, kaviár ke špitálnímu obědu), když to nakonec Kubek a Sobotka "prodá" jako "zlepšování zdraví všeho lidu". A opozice se třese jak ratlík na podzim. No, víme jak bylo zameteno i jen s placením si rohlíků k snídani. Natož se sdělením, že "operace nejsou zadarmo".

Já se divím, že to ještě funguje. No peníze lze dnes tisknout. Poněkud mimo stěžejní thema.

P. Válek 7.4.2016 0:42

Že sem

toho samolibého narcistního staříka vůbec dávají.

I. Lyčka 7.4.2016 8:41

Re: Že sem

Když on ten stařík má, bohužel, v 99 procentech pravdu.

S. Donát 7.4.2016 9:00

Re: Že sem

Souhlas. A to že je opravdu narcis a ješita, na této skutečnosti nic nemění :).

Š. Hašek 7.4.2016 10:16

Re: Že sem

Souhlas.

Ale není tak moc narcis ani ješita. Za mých školních let totiž každý učitel, profesor, starší osoba běžně mluvila s nedouky, které přistihla "na švestkách" - totiž způsobem "Václav Klaus". Jak má reagovat Klaus na Moravce, který mu zamračeně/vážně/že to četl vod ministra - říká "5 plus 5 jest 11".

Dokonce bych řekl, že Václav Klaus je pardoxně méně narcistní a ješitný, než polovina redaktorských svazáků z české televize a novin. Uznávám, že zde termín narcis a ješita poněkud "rozvolňuji".

J. Kanioková 7.4.2016 21:10

Já zas myslím, že je to o zvyku,

zpočátku mi Klaus děsně vadil, to jsem byla ještě pravdoláskovní. Až běda. A Klausovy odpovědi, třeba v debatách v TV, mě přiváděly k zuřivosti. Pak jsem si zvykla, a ty výroky, co mi vadily, jsem přestala slyšet a spíš čekala, jakou zajímavou informaci se dozvím. A jelikož jsem z oboru, začla jsem v těch výrocích vnímat čím dál víc.

S. Donát 7.4.2016 22:38

Re: Já zas myslím, že je to o zvyku,

Tak nějak jsem to myslel. Jeho způsob komunikace a také to, jak nemá rád hlupáky a hloupé otázky působí na některé lidi jako hadr na býka. Svým způsobem je skutečně ješitný a sebestředný, hodně si o sobě myslí. Ale řekl bych, že má taky proč. Pokud se přes to člověk přenese a skutečně chce, může se dozvědět zajímavé věci a slyšet zajímavé názory.

P. Manda 7.4.2016 9:00

Re: Že sem

a, že vás sem vůbec pustí.

J. Kanioková 7.4.2016 20:55

Jste primitiv

"K autorovi se vyjadřuje primitiv, k tématu článku člověk."

S. Kalužík 7.4.2016 0:31

Víte, pokud nejde o ostentativní nechuť k EU,

Tak s Vámi často souhlasím, ale je docela signifikantní, když, cituji:"....Je-li tedy plat u nás 60 000 Kč a v Německu (hypoteticky) 10 000 eur,

neznamená ám to nepřijde neobvyklé, ale použít jako srovnávací položku 60 000 Kč, to je velmi zdařilý krok k nepochopení :)

V. Halašta 7.4.2016 4:18

Re: Víte, pokud nejde o ostentativní nechuť k EU,

Že? Těch 10000 Euro je vysoké číslo.