6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Ještě k Hovorům z Lán

Jedna poznámka se týká překladu a výkladu významu Pussy Riot. Lze totiž dospět k závěru (po konzultaci s Čechoangličanem), že asi nejpřesnějším překladem názvem té dívčí kapely by zřejmě bylo „Holčičí vzpoura“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Novacek 8.11.2014 12:24

Re: Pussy lze česky zřejmě přeložit

Zrejme je pouze to, ze v normalni, nijak vulgarni, hovorove anglictine nikdo nepouzije slovo "pussy" ve smyslu "číča", jak nam zde predkladate. Kdyz uz tak pussycat... coz je kocicka nebo kotatko. :)

T. Czernin 8.11.2014 11:53

Kdejaká žvatla a trumbera bude do Zemana

rýt tak dlouho, až bude na druhé volební období opět zvolen. Jen si vzpomeňte na slavného Kchárlika a jeho kavárenskou klaku. Toho intelektuálního pokřiku přes pěnu vídeňských káv a jak to celé dopadlo...

M. Pernický 8.11.2014 11:35

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Když jste nebyl u voleb prezidenta,tak je to pro vás nedůležitý občan ,jako každý jiný tak ho nenapadejte.

J. Vlk 8.11.2014 10:29

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Vyberte si !

https://www.youtube.com/embed/4CYqw4s6XF8?rel=0 

B. Novacek 8.11.2014 10:27

Asi jste,

...vazeny autore jaksi pozapomnel, ze dotycna parta silenych krav z Ruska si rika a pry i se chova jako punkerky...toz zkuste nekdy rict nejake punkerce, ze je "kočanda" a vybehne s vami jak s horkym popelem.:) Pussy Riot je po punkersku samozrejme "*undi vzpoura", coz je bez debat...pokud to vas, vic cesky nez anglicky konzultant, preklada jako Holčičí vzpoura, je to stejny eufemismus, jako kdyby tvrdosijne misto howno! rikal nikoliv...

ps-ziju v anglicky mluvici zemi uz nejake desetileti :) Hezky weekend vsem!

J. Lepka 8.11.2014 10:22

Re: Ještě k Hovorům z Lán

"kolik z těchto lidí nebylo u prezidentských voleb?"

Na Wikipedii jsou přesná čísla a není problém je přepočítat na %. Takže : Mlhoše volilo cca 32% oprávněných voličů, což vzhledem k vyrovnanosti II. kola je skoro totéž, jako se na to vy.... ( a rozdíl mezi oběma aktéry byl přibližně 5%)

Doufám, že se příště kritici aspoň virtuálně chytnou za "rypák"

P.S. jestli by nestálo za pokus, aspoň pro prezidentskou volbu, vypustit balónek internetové volby. Zaregistrovat si mailovou adresu, s možností zpětného potvrzení, zvládne dnes i sebezabedněnější volební komise, no když to jde u petic ???

J. Ptáček 8.11.2014 10:19

Pussy lze česky zřejmě přeložit

Pussy lze česky zřejmě přeložit jako číča - což znamená kočku-zvíře, kočku-pěkné děvče a nakonec i decentní výraz pro dámské přirození. Zemanovi se překlad moc nepovedl.

V. Němec 8.11.2014 9:28

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Musím se přiznat, že jsem na tom byl podobně jako, pane Václavík. Jako "volič" neexistující pravice jsem taky zvažoval, jestli vůbec jít volit, když ani jeden kandidát nejstojí ani za zlámenou grešli. Ale nakonec jsem si řekl, to přece nemůžeš Schwarzenbergovi udělat - aby prezidentovat proti socdem vládě! Z toho by děda mohl mít infarkt! Jen ať se předvede  sociální demokracie i se soc dem (i když bývalým) prezidentem! A sliboval jsem si, že jí to vládnutí bývalý předseda (alias neřízená střela) ztíží víc, než by dokázal Karel. A musím přiznat, že vůbec nejsem zklamán...

J. Boleslav 8.11.2014 8:30

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Je to tak, máte naprostou pravdu.

P. Kmoníček 8.11.2014 7:53

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Bohužel,takových Václavíků bylo dost .A svoje nevolení si dokáží zdůvodnit a ještě poukazovat na rodinu Klausovu.Co kdyby ale rodina a jiné rodiny se volby zúčastnily a volily kandidáta jiného,na kterého(jak je v zemi zvykem),by se nyní nadávalo také.Proto bez výmluv a s rozvahou jít sám volit a nesvádět výsledky na někoho jiného,Češi!

V. Vaclavik 8.11.2014 7:06

Jiny preklad

je Vzpoura kocand (s hackem  na c). Nekdo sem na NP dal odkaz na clanek, kde nejaky docela dobry anglictinar prisel s takovymto prekladem. Vase priklady zde uvedene jsou taky dobre. Ziskat cit pro preklad znamena budto byt hodne sectely, anebo v anglickem svete delsi dobu zit (nejakou tu desitku let aspon a navic nezit tam v nejake ceske komunite).

My Cesi mame sklon prekladat z Anglictiny tamni 'mirne vyrazivo' jako hrube sproste, vulgarni, protoze si myslime, ze v tom spociva ta nase nynejsi polistopadova 'svoboda', mluvit volne jako na Zapade. Vetsinou to taky byva tim, ze prekladaji znalci slovnikari, nebo znalci turiste. Ti sami znalci taky automaticky vyslovuji pismeno u jako a, pricemz se obvykle jako na potvoru tezce myli. Stava se to hodne v televizi, kdyz nejaky moderator nebo host poradu se chce ukazat jako svetak a ztrapni se, jako v tomoto hovoru z Lan.

V. Vaclavik 8.11.2014 6:31

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Ja jsem si ho nevybral. Kazdy ma mluvit za sebe! Ani jeden kandidat nebyl pro me prijatelny, tak jsem volby proste ignoroval. I ted si porad myslim, ze moje byla lepsi 'volba', nez treba co udelala a jak volila rodina Klausova. K druhemu kolu voleb - knize je me sympaticky, na prezidenta by mel dobrou figuru, mluva by se dala prejit, ale to eurohujerstvi bohuzel nikoli. Ale branit v Klausove stylu jeho moznemu zvoleni podporou te kreatury, co nakonec zvolena byla, to nevidim jako prijatelnou volbu.

Ostatni kandidati prvniho kola me nijak neoslovili, z jednoho me bylo na bliti, rychle jsem prepinal kdyz se na obrazovce objevil a ani jsem proto nesledoval diskuze, kde se objevoval. Pravo kritizovat viteze a remcat (do hospody nechodim, je videt jake obcanske skupiny vy jste clenem - hospodaru) si ovsem vyhrazuji, je to moje nezadatelne pravo, rici co si myslim.

Z. Jaromír 8.11.2014 4:06

Slyšel jsem cosi o tom,

že v Ulánbátaru, kde mělo být mezipřistání, byli velmi zklamaní, že tam letadlo s českým prezidentem netankovalo. Přichystali milovníkovi folklóru na ploše letiště jurtu téměř původní, pohoštění měla podávat děvčata v národních krojích.

P. Sulc 8.11.2014 1:59

Re: Ještě k Hovorům z Lán

A co se divite? Volby, to prece nic neni. zato bouchat v hospode do stolu  u piva, brblat na vladu a jaci ze jsou ''oni, oni'', to je jine kafe, ne? A staci jen zpivat "Ted kdyz mame, co jsme chteli'', znate to, ze ano ?

V. Plocek 8.11.2014 0:43

Ještě k Hovorům z Lán

Máme prezidenta, jakého jsme si vybrali. Že se dnes hodně lidem nelíbí, chápu. Ale je nutné si říci, kolik z těchto lidí nebylo u prezidentských voleb? A troufám si odhadovat, že většina. Takže nyní můžeme "trpět" ale to je vše. A jsem moc zvědav, kolik lidí přijde k volbám příštím. Doufám, že z těch , co chtějí lepšího prezidenta, tak většina. A apeluji hlavně na mladé.