19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

GLOSA: Ještě k Hovorům z Lán

Jedna poznámka se týká překladu a výkladu významu Pussy Riot. Lze totiž dospět k závěru (po konzultaci s Čechoangličanem), že asi nejpřesnějším překladem názvem té dívčí kapely by zřejmě bylo „Holčičí vzpoura“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlk 8.11.2014 10:29

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Vyberte si !

https://www.youtube.com/embed/4CYqw4s6XF8?rel=0 

P. Sulc 8.11.2014 22:33

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Diky, pane Vlku. Zrejme byt politikem znamena vzit nejake lekce v boxu a volnem stylu, i judo by bylo dobre. Skoda ze se nefilmovalo v dobach, kdy se Cesi s Nemci na Risske rade mlatili nohama od zidli a stolu. To nam bohuzel ve sve krase uniklo.

V. Vaclavik 8.11.2014 6:31

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Ja jsem si ho nevybral. Kazdy ma mluvit za sebe! Ani jeden kandidat nebyl pro me prijatelny, tak jsem volby proste ignoroval. I ted si porad myslim, ze moje byla lepsi 'volba', nez treba co udelala a jak volila rodina Klausova. K druhemu kolu voleb - knize je me sympaticky, na prezidenta by mel dobrou figuru, mluva by se dala prejit, ale to eurohujerstvi bohuzel nikoli. Ale branit v Klausove stylu jeho moznemu zvoleni podporou te kreatury, co nakonec zvolena byla, to nevidim jako prijatelnou volbu.

Ostatni kandidati prvniho kola me nijak neoslovili, z jednoho me bylo na bliti, rychle jsem prepinal kdyz se na obrazovce objevil a ani jsem proto nesledoval diskuze, kde se objevoval. Pravo kritizovat viteze a remcat (do hospody nechodim, je videt jake obcanske skupiny vy jste clenem - hospodaru) si ovsem vyhrazuji, je to moje nezadatelne pravo, rici co si myslim.

P. Kmoníček 8.11.2014 7:53

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Bohužel,takových Václavíků bylo dost .A svoje nevolení si dokáží zdůvodnit a ještě poukazovat na rodinu Klausovu.Co kdyby ale rodina a jiné rodiny se volby zúčastnily a volily kandidáta jiného,na kterého(jak je v zemi zvykem),by se nyní nadávalo také.Proto bez výmluv a s rozvahou jít sám volit a nesvádět výsledky na někoho jiného,Češi!

J. Boleslav 8.11.2014 8:30

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Je to tak, máte naprostou pravdu.

V. Vaclavik 8.11.2014 18:31

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Pane Kmonicku, tyhle veci nejsou relativni - ze na kazdeho kdo by vyhral volby, by nekdo nadaval. Stavet to takhle na roven je nemoralni. Politika totiz neni sport, kdy si na neco hrajeme a jednou muze vyhrat ten, pak zase onen, a je sportovni prijmout porazku. V politice (a ve volbach do ni) totiz jde o veci v absolutnim smyslu dobra a zla, dnes tedy spise zla a zla, mensiho nebo vetsiho, kdyz to vyhrotim takto cernobile. Neni to ani nahodou jako kdyz vyhraje jednou Slavie, jindy zase Sparta a je spravne ctit momentalniho viteze, jak se nam tu snazite namluvit.

Klausovu rodinu jsem zminil jako priklad hlasovani, ktery je nam vsem znamy a se kterym v principu veci nesouhlasim. Prvni vec, kterou by obcan v kazdych volbach mel zvazit, je jestli si stavajici system, at uz spravovany levici, ci pravici, ci nejakym hnutim, zasluhuje, aby mu  svym hlasem dal legitimitu.

Volebni ucast jako takova, at uz clovek hlasuje tak, ci onak, totiz udeluje rezimu vubec to  nejdulezitejsi - jeho legitimitu vladnout. K volbam tak ma smysl jit, jen kdyz si myslim, ze stavajici system jako takovy je dobry a je jen zapotrebi vybrat jeho sikovneho spravce, ktery ho v pripade nutnosti treba i perestrojkuje (napriklad jako kdyz rodice presiji detem obleky od starsich sourozencu). Kdyz ale se systemem nesouhlasim, at uz spravovany pravici, ci levici, nebo kymkoli jinym, pak nejlepsi volbou je vyuzit toho zbytku svobody, kterou mam, a k volbam se nedostavit a nedodat tak systemu legitimitu.

V. Vaclavik 8.11.2014 18:46

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Lide se smali a smeji Jakesovu proslovu 'Kul v plote', ale zrejme jen malo z nich rozumi jeho pravemu prinosu a tim je prave otazka legitimity vladnouci moci. Komuniste pred listopadem 89 si prece nemuseli hrat na nejake volby, ale hrali si. Proc? Prave a jen kvuli te legitimite, byt kvuli volebni povinnosti neplatne a umele, tedy jen jejiho zdani. Stejne jako Jakes zehral na nedostatek volebniho nadseni otroku systemu, tak dnes politici a politologove zehraji na nizkou volebni ucast (nadseni, nebo ucast v souvislostech casu vyjdou nastejno) a jedinym duvodem je prave ta nizka legitimita zvolenych predstavitelu zeme - volby jsou totiz platne snad i kdyby prisel volit jen jediny obcan a nekomu to hodil. Tak proc se pak starat o volebni ucast, mohli by se ptat realitou nepolibeni mudrlanti. Legitimita, neboli mandat vladnout, je politikum zapotrebi, aby meli jistotu v kramflecich, lidove receno, tedy aby meli na cem stat. Nestaci jen byt zvolen, jeste dulezitejsi totiz je, v idealnim pripade, byt zvolen absolutni vetsinou, nebo alespon nejakou slusnou volebni ucasti.

K volbam se ovsem da jit i dnes, ale musi jit o systemovou vyjimku, jako treba Svobodni Petra Macha (byt si nemyslim, ze odtud muze prijit nejaka zmena, nebo ze vsechno delaji spravne). V prezidentske volbe bych sel volit, kdyby kandidoval treba Milan Knizak, nebo i Ivan Mladek (jeho politicke nazory se zdaji byt velice zdrave, byt sirsi verejnosti zrejme nezname).

V. Němec 8.11.2014 9:28

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Musím se přiznat, že jsem na tom byl podobně jako, pane Václavík. Jako "volič" neexistující pravice jsem taky zvažoval, jestli vůbec jít volit, když ani jeden kandidát nejstojí ani za zlámenou grešli. Ale nakonec jsem si řekl, to přece nemůžeš Schwarzenbergovi udělat - aby prezidentovat proti socdem vládě! Z toho by děda mohl mít infarkt! Jen ať se předvede  sociální demokracie i se soc dem (i když bývalým) prezidentem! A sliboval jsem si, že jí to vládnutí bývalý předseda (alias neřízená střela) ztíží víc, než by dokázal Karel. A musím přiznat, že vůbec nejsem zklamán...

V. Vaclavik 8.11.2014 17:24

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Jenze ja volby nechapu jako moznost prekazit neco ostatnim (tady vlade), v pripade ze z kandidatu nejsem nadseny, mirne receno. Krome jineho, takova volba se muze zatracene nevyplatit, podobne jako se muze velice nevyplatit umoznit nekomu, aby byl zvoleny, ze se tak v praxi u vesel moci znemozni.

V. Němec 8.11.2014 17:45

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Měl byste pravdu, pokud by to "překazit něco" bylo hlavním, nosným motivem, ale vzhledem k tomu, že podle mého byly obě volby špatné (a v obou případech by nastala třenice prezident x vláda), bylo v zásadě jedno, koho budu volit nebo jestli volit nepůjdu.  To spíš v prvním kole jsem volil ve smyslu "překazit něco" - volil jsem Schwarzenberga, aby se do druhého kola nedostal Fischer, kterého jsem považoval za ještě horšího. Že projde Zeman, jsem věřil. :-)

(Takže vlastně můžu být spokojen - Schwarzenberg a Zeman byla byla podle mne v oné bídě ta nejlepší možná dvojice)

V. Vaclavik 8.11.2014 19:08

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Mate pravdu, ze vzdy, nebo vetsinou jde o ruznorodou motivaci, z nich nektere, nebo nakonec jen jedna je nakonec ta rozhodujici.

U stavajiciho prezidenta me ani tak nevadi nejaka ta lidova vulgarnost, nebo ty bonmoty a nadavani novinarum do zump apod., a sem tam nejaka ta priopilost a snad i ta starecka demence. 

Co me vadi je skutecnost, ze si narod zvolil jako nejvyssiho predstavitele nekoho, kdo po listopadu 89 vytahl socialisty do vlady, kdo je tedy predstavitelem toho nejhorsiho, co nas po tom prevratu mohlo realne potkat (slovo 'realne' je tu klicove). To uz by bylo mene zdrcujici, kdyby byl zvoleny do nejake pozice vice vykonne moci. Ceremonialni, reprezentacni postava, jakou prezident v nasem systemu v principu je, predevsim vyjadruje nase aspirace, nez cokoli jineho a v tomto pripade jde o velice spatne vysvedceni naseho naroda, jestlize si do cela postavil obcana, ktery se zaslouzil o to, aby socialismus v devadesatych letech opet vztycil svou hlavu.

V. Němec 8.11.2014 20:31

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Ano, a proto je dobře, že je to Zeman, a ta realita vracejícího se socialismu je vidět v celé nahotě. Ovšem obávám se, že ani to nebude nic platné.

M. Pernický 8.11.2014 11:35

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Když jste nebyl u voleb prezidenta,tak je to pro vás nedůležitý občan ,jako každý jiný tak ho nenapadejte.

V. Plocek 9.11.2014 1:28

Re: Ještě k Hovorům z Lán

Tak za prvé, proto máme neviditelného psa, abychom mohli svobodně diskutovat. Takže právo diskuze Vám nikdo nebere, spíše naopak. Nevím jak vy, ale já si v těchto diskuzích hlavně třídím myšlenky a to díky i rozdílným názorům. A do hospody nechodím. Přesně z toho důvodu, že tam se člověk kromě negací nic nedoví (ale zase naopak sežene všechno, mám na mysli například řemeslníky).

Takže nazdar při nějakém jiném tématu.

J. Lepka 8.11.2014 10:22

Re: Ještě k Hovorům z Lán

"kolik z těchto lidí nebylo u prezidentských voleb?"

Na Wikipedii jsou přesná čísla a není problém je přepočítat na %. Takže : Mlhoše volilo cca 32% oprávněných voličů, což vzhledem k vyrovnanosti II. kola je skoro totéž, jako se na to vy.... ( a rozdíl mezi oběma aktéry byl přibližně 5%)

Doufám, že se příště kritici aspoň virtuálně chytnou za "rypák"

P.S. jestli by nestálo za pokus, aspoň pro prezidentskou volbu, vypustit balónek internetové volby. Zaregistrovat si mailovou adresu, s možností zpětného potvrzení, zvládne dnes i sebezabedněnější volební komise, no když to jde u petic ???