18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Hejno fialových ptáků

Musíme obnovit ODS! Můžeme obnovit ODS! prohlašuje Petr Fiala. Chybí mi jediné: Chceme ji obnovit. Volba místopředsedů ukázala, že nechceme. ODS spadla na sedm procent, ale zachovala si pět místopředsedů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 23.1.2014 22:56

Taky Glosa:

Škoda že pan Kosorin nebyl na světě v roce 1952. Jistě by vysvětlil, svým břitkým humorem, pravicovým republikánům, že větší schopnosti na prezidenta má majitel knihkupectví ze Západní Virginie, než vůdce státem dotované armády Eisenhover. Člověk musí bejt tak dalece pravicovej, že musí mít i obě ruce a nohy pravý!

M. Kosejk 23.1.2014 20:14

poznámka.

Protože se celé roky vyčítá ODS "propojení politiky s byznysem", tak si lid zvolí šéfa Agrofertu, který si koupil vlastní stranu (či ho mnozí umožní nechat zvolit svou volební neúčastí nebo vyhozeným hlasem za nerealizovatelný program pidistran.). A Fialovi se vyčte, že je z akademické sféry. Vox populi naboostrovaný našimi médii v kostce. :)

V. Vaclavik 23.1.2014 14:36

Spise nez o krizi ODS

bych rekl, ze jde o krizi pravice jako takove. To je mnohem sirsi krize a udalosti poslednich let to potvrzuji.

Solidni treti cesta (v klasicke ekonomii znama pod anglickym pojmenovanim jako 'mixed economy'), kterou se zeme pod Klausovou taktovkou zacala ubirat v devadesatych letech, nemohla nez vest ke korupcnimu upadku, jehoz jsme dnes svedky. A ODS ma tu smulu, ze je, diky sve minulosti a svymi ciny, generalnim exponentem vseho spatneho, co nas v posametovem ctvrtstoleti potkalo. 

Z toho pohledu na nejake obmene na vedoucich postech pravicove strany nesejde. Bude jen potreba tu stavajici krizi pravice vysedet par let v opozicnich lavicich a pockat az se veci zase jeste vice zhorsi a pak volicum na tom hnojisti bude pravice zase vonet jako ruze (rikam 'jako', nikoli ze by ruzi byla) a vezmou ji na milost... Mezitim ty stare tvare budou mit cas odejit do svych vysedenych duchodu a budeme mit cele nove vedeni prirozenou cestou vymirani. Jde o ten stary znamy politicky mechanismus 'houpacky', kdy jednou je nahore pravice, pak zase levice, atd. atd., jen ty intervaly se meni pro pravici na kratsi, coz ovsem pravice muze kompenzovat sirsim rozkrocenim doleva...

R. Langer 23.1.2014 10:54

ODS

nikdy pravicová nebyla. Ale byla z levice nejpravicovější. Ovšem v posledních 6 letech už nebyla ani to.

R. Langer 23.1.2014 10:58

Re: ODS

Hm, to patřilo pod pana Panského...

P. Lenc 23.1.2014 14:22

Re: ODS

Pane Langře, když čtu vaši kritiku ODS, tak začínám pochybovat o pravicovosti Britských konzervativců.A ti mají oproti ODS výhodu po vyhraných volbách vládnout sami.Nevím, jakou máte představu politické pravice, jenom mám takový dojem, že v dnešní Evropě je tradiční konzervativní strana, kterou byli Britští konzervativci do poloviny padesátých let, BOHUŽEL již jen pouhým přáním.Ono chtít autentickou demokratickou pravicovou stranu nejen u nás, ale v celé Evropě a myslet si, že vyhraje volby takovým poměrem, aby mohla vládnout aniž by musela tvořit koalice, je pouhým zbožným přáním.V socialismem prolezlé Evropě to prostě aspoň v dohledné době prostě nejde.Bohužel.

F. Lesniak 23.1.2014 10:39

Němcová sice řídila svoje knihkupectví,

ale s jakým výsledkem? Němcová na mně vždy působila jako fanatička. Slyšel někdo od ní v minulých letech, že by kritizovala činy Topolánka, Nečase či jiných představitelů ODS? Táhla s nimi za jeden provaz a najednou by měla ona sama být obrodou ODS? Nic neviděla, nic neslyšela, neudělala zhola nic proti všem těm špinavostem a jenom žvanila dávno omleté poučky a s jiskrou v oku poučovala opozici. Fiala je vzdělaný a zcela jistě slušný člověk s čistým štítem a myslím si, že dobrovolně vstoupil do jámy lvové.  Ovšem Zahradil to je jiná kategorie a nemá smysl o tomto prospěcháři moc psát. Ten má totiž jediný cíl, dostat se zase na dobře placenou funkci do EP.

M. Křápová 23.1.2014 13:36

Re: Němcová sice řídila svoje knihkupectví,

M.Němcová své knihkupectví řídila dobře. Chybné, nebo dokonce nemorální činy některých partajníků kritizovala vždy. Jako žena však neměla potřebu se přes media zviditelňovat, takže kritizovala a varovala před dopadem chybných kroků některých členů ODS zase jen pouhé členy strany. Na tom není nic špatného, když se špinavé prádlo pere doma. Ale to víte, tolik chlapů a dají na rady nějaké ženské, že?! 

Bylo by také dobře, kdyby se J.Zahradil dostal opět do EP. On je totiž člověkem, který tam patří. Žádný socialista s lokajskou náturou, ale zdravý patriot s pravicovým viděním světa. Levičáků je tam většina, tak ať to vyvažuje.

P. Lenc 23.1.2014 14:01

Re: Němcová sice řídila svoje knihkupectví,

Paní Křápová, naprostý souhlas.Ale lidem, kteří vidět nechtějí to stejně nevysvětlíte.

J. Holiš 24.1.2014 4:25

Re: Němcová sice řídila svoje knihkupectví,

Paní Křápová, již Vaše jméno, za které nemůžete plně vystihuje Váš pohled na dvě figury polistopadové scény. Zatím co ta první z vrcholné scény ze lkaním odchází, co vše za svého dlouholetého působení pro blaho ODS a lidu této země vykonala. Také nejen ona se přičinila, že jsme tam, kde jsme.

Vámi jmenovaný Zahradil, ve kterého vkládáte naděje, že jeho

případné zvolení do EP by bylo přínosné, měl by rovněž spíš skončit v propadlišti dějin, přesto, že se dostal na výsluní ve skomírající ODS. Jinak plně souhlasím s příspěvkem

pana F. Lesniaka v pohledu na tyto dvě "osobnosti".

Z. Švrček 23.1.2014 10:31

Pane Kosorine!

Nejste voličem ODS a už vůbec ne členem, jak vidno i z toho, že se snažíte negativizovat každý chlup z kongresu této strany. Kdovíco vlastně jste, jedno je z vaší dosavadní tvorby  jisté, kritizovat umíte. Proto vám nevytýkám váš negativní postoj právě k této straně, ačkoliv jsem od vás k neplechám TOP09, ČSSD, či třeba podnikatelsko-lobistickému projektu ANO nezaznamenal v minulosti, ani aktuálně ani čárku, stejně tak, jako jste zjevně dal i  KDU-ČSL šanci k návratu do nejvyšších pater politiky, aniž by vás na nich cokoliv pohoršovalo.

    A to je právě to, proč tuhle reakci píši. Myslím, že i ODS by si po svém pokusu o restart zasloužila šanci dokázat, zda to byl počátek pokusu úspěšného a zda a jak to prof. Fiala a jeho nový tým zvládne. Kritizovat tuto nyní malou opoziční stranu pak klidně lze až tehdy, když se vrátit nedokáže. Ačkoliv i tady vás chápu - kdykoliv se pak můžete prsit "já vám to říkal..."

P. Podešva 23.1.2014 10:16

Kometa Brno za nic nemůže

Tak ji do toho prosím nemíchejte.

P. Vítek 23.1.2014 9:50

Neuspesni nenavidi neuspesne

Kdyby aspon neco na Fialovi nasel dobreho?(s temi velikany v projevu mne teda taky zatrnulo)Vsichni jste se pridali i pani Boublikova-to neni pekne.Jste jako novinari,kteri se vrhnou na padajiciho.Myslel jsem si,ze je to vzdy koordinovana akce,jak nekoho znicit(Cunka,Zelezneho,Necase,Klause,....),ale asi je to jen lidska slabost.

Je to od Fialy obrovska obet(nema to zapotrebi) a je to slusnej a pravicovej(konzervativne-jednu zenu a tusim 4 deti)clovek.Vidite na nem i neco dobreho?

P. Boublíková 23.1.2014 10:40

Re: Neuspesni nenavidi neuspesne

Vžyť pan Kosorin nepíše, že je Fiala neslušný - jen, že si vzal velké sousto. Myslím si to taky.

Je hrozně fajn, že je konzervativní a má 4 děti, ale to ODS ke znovuzrození nepomůže :-)

S. Ševeček 23.1.2014 9:03

Krásná čeština?

Už po pár měsících pobytu v Prahe ve fukcích ministra se naučil "bezchybně" říkat

vtutochvíli.

P. Gabriel st. 23.1.2014 8:13

Fiala na tenkém ledě

Fiala se pustil do čehosi, co po něm nikdo nedával. Odstranit z rozervaného a umolousaného hadru na dně politického koše opakovaně zapranou špínu a učinit z ní opět žádanou stálici politické scény, to je složitý a téměř nesplnitelný cíl. Je rozhodně nezbytné si ujasnit jakými voliči chce být ODS žádána. S tím souvisí i politické směřování. O naprosté neudržitelnosti liberálně - konzervativního zaměření s bezskrupulózně pragmatickou a kořistnickou praxí musí vědět i Fiala, jako profesor politologie. Přes své ne vždy ostře vyhraněné a jiskrně průzračné názory si v tomto musí Fiala udělat jasno. Hořlaví voda neexistuje, a nabízí-li ji někdo, všichni kolem vědí, že jde o iluzionismus = podvod. Liberální parketa je již obsazena neporovnatelně věrohodnější, od Klause dávno emancipovanou a pomalu stoupající SSO. Co tedy s ODS? Existuje vůbec volná pozice a prostor, do kterého by se mohla nasměrovat, když zastupování bezskrupulózních, všeho schopných pragmatiků bez zásad, hanby a studu jim za bílého dne na otevřené scéně uzmula TOP09, která se taky tak, tak třepe a je ráda, že ji na svém hřbetu nese Gazdík? Fialy je na takovou nádeničinu popravdě škoda. Ale kdo chce kam...

M. Kosejk 23.1.2014 9:33

Re: Fiala na tenkém ledě

Člověče, opakovaně Vám říkám: Starejte se o dění ve své vlastní straně. Rád tady propagujete "hodnoty" KDU-ČSL.  Asi v těch lidoveckých hodnotách máte také zakotveno, že pro vládu se spolčíte i s aktivním komunistickým papalášem a estébákem v jedné osobě.

A mimochodem - na pěkně tenkém ledě je teď KDU-ČSL, která Andrejovi a Bohoušovi bude pro smích, páč alternativní hlasy mají připravené u komunistů a u Úsvitu.

Ale dělejte si, co chcete, já KDU-ČSL nebudu pokrytecky radit, když jim tu zkázu vlastně přeju za to, jací pokrytci to jsou. :))

P. Vítek 23.1.2014 9:52

Re: Fiala na tenkém ledě

nejaky ne vzdy ostre vyhraneny nazor?

M. Kosejk 23.1.2014 10:21

Re: Fiala na tenkém ledě

Vyhraněný názor na komunismus mají v KDU-ČSL - alespoň, co se týká rétoriky jejich členů. Ale pokud jde o účast KDU-ČSL ve vládě, tak to podepíšou i s nejhorším produktem komunistického režimu.:)

F. Lesniak 23.1.2014 10:43

Re: Fiala na tenkém ledě

To je známý a doložitelný fakt, že černoprdelníci půjdou i s ďáblem, jen kdy budou u koryt.

R. Langer 23.1.2014 10:57

Re: Fiala na tenkém ledě

Tak se přece pozná pravý křesťan, nedělá rozdíly... ;-)

P. Papež 23.1.2014 11:00

Re: Fiala na tenkém ledě

Dobrý den. Všiml jste si, že článek je o kongresu ODS, o "novém" vedení strany a o velkém soustu pro pana Fialu? Vaše reakce je špatná. Lidé  nesmějí mít jiný názor, i když jsou z jiné strany?? Divná služba pro ODS.

M. Kosejk 23.1.2014 11:09

Re: Fiala na tenkém ledě

Řeknu to takhle: Já se k demokratickým procesům ve stranách, které volit nehodlám, vůbec nevyjadřuji. Považuji to za jejich věc - a věc jejich případných voličů. Pokud ale člověk, kterého si pamatuji jako velkého propagátora KDU-ČSL, bude kecat do procesů v ODS, tak se ozvu.

A. Bocek 23.1.2014 7:35

Chybí strana pro střední třídu,

na kongresu ODS pojem "Střední třida" nezazněl ! Bez lídrů, bez myšlenky , bez členů míří ODS do zapomění.

P. Gabriel st. 23.1.2014 8:15

Re: Chybí strana pro střední třídu,

ODS se, pokud jde o zájmy střední třídy, jimi nikdy nezabývala! vždy střední třídě jenom předkládala účty za své přehmaty a neschopnosti!

P. Maleček 23.1.2014 6:30

A co taky Fialovi zbylo

Kdyby už předem vybraný šéf ODS Fiala (volby jen zlegalizovaly rozhodnutí těch, kteří ještě potřebují existenci ODS) nevyfutroval svůj projev obecnými proklamacemi a citáty slavných, co by asi tak mohl říct? O skutečné bídě ODS, způsobené zlodějnami jejích funkcionářů od obce až po stát nesměl ani pípnout. V tu ránu by totiž mluvil o svinstvech 90% přítomných delegátů. A ti by ho pak těžko zvolili.

A z těch samých důvodů ani nemohl říct to co je každému jasné. Že tuhle funkcionářskou většinu je nutné v zájmu záchrany partaje z ODS vyhodit.

A ta Fiala jen líbivě plácal a plácal aniž by tím ohrozil jediného z většiny na kongresu přítomných grázlů. Proto také ten závěrečný potlesk ve stoje. Potlesk těch, kteří pro aspoň krátké přežití ve funkcích definitivně zařízli ODS. A Fiala to musel moc dobře vědět.

P. Vítek 23.1.2014 10:04

Re: A co taky Fialovi zbylo

Tak neplacejme.Dulezitejsi by napr bylo zverejnit vlastniky fotoelektraren.Nejvetsi legalni svinstvo od 89.To by nezustal kamen na kameni.

P. Boublíková 23.1.2014 5:49

Všechny výtky vůči Fialovi jsou namístě

ale je to pro ODS poslední, nepatrná šance. Na paní Němcovou už myslím není nikdo zvědavej - nic proti ní, ale nebyla by ani tou nepatrnou šancí.

Jde o záchranu značky ODS, stranu jako takovou je potřeba úplně personálně i myšlenkově obměnit, čili vyprázdnit a znovu naplnit. Je otázkou, zda to má smysl a zda by nebylo lepší založit novou stranu.

J. Vyhnalík 23.1.2014 2:20

Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

VK není učitel ve školce, aby si vychovával nástupce, ti musejí vrůst sami. Není ani pravda, že by v ODS vedle VK nevyrostlo dostatek výrazných osobností, ale ODS paradoxně do krize zavedla kombinace krajského zřízení a demokratická stavba strany.

Tím, že se posílila krajská struktura, nebylo možné udělat v ODS kariéru bez silné podpory na krajské úrovni a postupně se tak ODS rozpadla ne 14 krajských organizací, které se spolu střetávají a domlouvají, ale zároveň si i hlídají, aby je nikdo druhý příliš nepřerostl.

Podobný problém má i ČSSD. Bez opory v krajích se nemají šanci politici prosadit na celostátní úrovni, ale zároveň pokud odejdou z kraje do Prahy, tuto podporu ztratí. Bude zajímavé, jak se s tímto ČSSD do budoucna vyrovná.

Každopádně se ukazuje, že kombinace charismatu, rázného vystupování, schopnosti analyzovat situaci a dokázat nacházet řešení, podložené hlubokými idejemi a to všechno umět vysvětlit lidem z celého společenského spektra, je mnohem vzácnější, než si většina lidí dokáže připustit.

P. Gabriel st. 23.1.2014 8:19

Re: Není důležité? Toť otázka

pane Vyhnalíku. A to otázka mravních kvalit! Bere-l někdo své politické působení, jen jako zdroj osobních benefitů, Platí vaše teze. Záleží-li mu ale na myšlenkách a jejich budoucnosti, nepochybně nástupce hledá a připravuje. Ale To jsou morální kritéria, což je u Klause prázdná množina!