8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

GLOSA: Hejno fialových ptáků

Musíme obnovit ODS! Můžeme obnovit ODS! prohlašuje Petr Fiala. Chybí mi jediné: Chceme ji obnovit. Volba místopředsedů ukázala, že nechceme. ODS spadla na sedm procent, ale zachovala si pět místopředsedů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 23.1.2014 9:59

Re: Není důležité? Toť otázka

Mravni kvality Fialy jsou prave to nejvetsi nebezpeci pro hovada vsech barev.Chytry clovek,na ktereho nic nemaji!-jsem cekal,kdy zacne plivaci kampan.Jako proti Necasovi-toho dostali az pres profiprostitutku.Jsem zvedav,cim ti krivaci znici Fialu.Hnus!

M. Kosejk 23.1.2014 9:25

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

No jo. Ale jak si představujete model, kdy politická strana zůstane dále demokratickou - a zároveň se v ním neparceluje moc? Myslím, že to je kvadratura kruhu.

Buď by musely být zrušeny všechny orgány strany - a vedení by si volila a úkolovala prostá většina členů - což by za stany udělalo nefunkční stranu.

Nebo by ODS musela přijmout "diktátorské" prvky, kdy vedení může zasahovat do veškerých úrovní strany (tento model používá třeba TOP09).

A už jsme u toho, o čem často píšu - demokracie je pomalá, málo efektivní, neestetická a málo sexy. Ale je to jediná možnost, pokud to se svobodomyslným státem člověk myslí vážně - z dlouhodobé perspektivy určitě.

J. Vyhnalík 23.1.2014 13:34

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Souhlasím, ale je třeba si uvědomit, že současná společnost o demokracii nestojí.

Pokusím se toto vysvětlit. O volebních výsledcích rozhoduje image stran a politiků, který vytvářejí v převážné míře média. A současná média prakticky rezignovala na analýzy a snahu lidem osvětlit komplikované problémy dnešního světa. Pro konzumenty několikavteřinových šotů a novinových titulků, je jakákoliv ambivalence, nebo dokonce složitá strukturovanost příčin a důsledků, nesrozumitelná. Lidé nechtějí věcem rozumět, oni chtějí mít jasno a média jim vycházejí vstříc.

Nikdo pak nestojí o sledování demokratické diskuse, nikdo neocení pluralitu názorů. Volební úspěch nezajistí sebekvalitnější propracovaný program, ale výrazná a populární osobnost v čele podpořená několika přihrávači.

Bohužel to celosvětově podporuje populistická zbabělost politiků, kteří místo toho, aby trpělivě vysvětlovali důvody užitečných rozhodnutí, ustupují davové hlouposti. A demokracie se stále více a více mění v reality show, která hlasatele obtížně srozumitelné pravdy eliminuje a vybírá do volebního finále srozumitelné populisty.

M. Kosejk 23.1.2014 15:03

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Asi to tak je. Sám tvrdím, že dnešní mediální svět není slučitelný s demokracií.

Jen bych brzdil s tou "zbabělostí" politiků. Je skutečně zbabělostí, když politik - obrazně řečeno - ví, kde je gilotina - a není ochoten do ní vložit hlavu, když ví, že o ní takto hned přijde??!

Demokracie může fungovat pouze za předpokladu, že démos má své skutečné a uznávané elity, které svoji autoritu dávají ve prospěch demokracie a svobody. U nás se děje absolutní opak - a tzv. elity štvou lidi proti demokracii i svobodě. A otázkou je, jestli naše "elity" jsou skutečně elitami.

Spíš to tady vidím na selhání elit a selhání novinářů - politici jsou pouze ve vleku tohoto.

J. Vyhnalík 23.1.2014 15:13

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Ono to funguje oboustranně. Ti politici, kteří se tomu postaví se většinou nestanou známými politiky, protože je tento mechanismus eliminuje.

Je to podobné, jako diskutovat o zbabělosti francouzských politiků mezi válkami ve vztahu k nástupu Hitlera. Francouzi si svobodně zvolili zbabělce, protože sami byli unaveni válkou a umíráním, dávali přednost svému pohodlí před rizikem.

Zkrátka a dobře, demokracie neumí hledat nejlepší řešení, hledá řešení podle průměrného vkusu a inteligence. Ano, souhlasím, jedná se o flagrantní selhání elit.

M. Kosejk 23.1.2014 15:30

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Ano, je to těžké. A trochu to připomíná hádky o prvenství mezi vejcem a slepicí.

Za sebe můžu říct, že kdybych JÁ měl bez servítek říkat klientům, co si myslím o jejich názorech a požadavcích, tak bych tak 98% z nich smrtelně urazil. Tak jim to musím dávkovat - a občas dokonce musím mlžit a říkat polopravdy, abych je vůbec dokopal k cíli, kterého klienti chtějí dosáhnout (protože vím, že celou složitost problému a metodiku práce by stejně nepochopili).

J. Vyhnalík 23.1.2014 16:23

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Ono záleží na inteligenci klienta. Inteligentní klient nestojí o nějaké navoněné lži, ale chce znát pravdu.

Kolik takových ale je?

Kolik takových je mezi voliči. Vystihuje to rozdíl mezi snahou věcem rozumět a snahou mít jasno. Naprostá většina lidí "chce mít jasno", a proto je složitost reálných problémů fakticky obtěžuje.

M. Kosejk 23.1.2014 16:52

Re: Není důležité, co udělal Václav Klaus, ale co udělala ODS

Jak píšu o kousek výše: Odhadnul bych procento lidí, kteří dávají přednost věcné argumentaci před marketingovými žvásty, tak na 2%. Možná přeháním, ale určitě jsem si jistý, že minimálně 90% z klientů dává přednost těm kecům.

A to ještě podotýkám, problematika politiky je o několik řádů složitější. Tedy mi nemůžou už zbýt žádné iluze o kompetentnosti voličstva.

S. Moc 23.1.2014 2:18

odds on, že to není naděje jako taková

Odds je spíš kurz, třeba kurz na koně, ku př. pět k jedné. Odds on je skoro jistota. Naděje, je hope (doufání) nebo chance (šance)... ale třeba tolik anglicky neumím...

T. Pansky 23.1.2014 0:24

My nepotrebujeme pravici, my potrebujeme skutecne ...

... demokratickou pravici.  Jaky je v tom rozdil?  ODS byla postavena lidmi kolem V. Klause.  Jsem jeho kritikem za jine veci, ale tahle mu zajisti misto na seznamu budovatelu ceske pravice po padu komunismu.  Co se mu ale nepovedlo: diky jeho naprosto nekontrovatelne jesitnosti, v ODS se nepodarila vytvorit nastupnicka generace schopnych politiku a ODS se dale prerodila v teleso s naprosto odtrzenym vedenim od sveho clenstva.  Nez se stacilo clenstvo vzpamatovat, ODS bylo zneuzita k vyrabeni milionu pro cizi kapsy.  Kritici byli umlcovani a Titanik se zacal potapet.  ...  Na sjezdu ODS nezaznela jedina myslenka, ktera by stala za zapamatovani.  Skoda, Cesko potrebuje silnou demokratickou pravici.  Ale ODS se z ni vyloucila ua pred par lety.

P. Gabriel st. 23.1.2014 8:22

Re: My nepotrebujeme pravici, my potrebujeme skutecne ...

Pane Panský, ODS přece nikdy pravicí nebyla! Pravice, to jsou konzervativní hodnoty! Po těch ale ODS vždy a Klaus zvláště plivali a dupali. ODS zpočátku liberální, se rychle stala stranou bezskrupulózního kořistnického a klientelistického pragmatismu.