29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marat 17.12.2009 13:50

Re: dufam ze tlieskal aj sudruh Dusik

Až ti zhovadilý oteplisté zničí všechen průmysl, energetiku, infrastruktůru i dopravu, tak se přestěhují do některých zemí v Asií, Africe a Latinské Americe a zničí všechno i tam, A potom lidé vychcípají na  žádoucí úrpvěň oteplistu. Doufám že potom vychcípou oni jako první. Bylo by to spravedlívé, když to tak vyvovlávají.

Kéž by si už vyrobily vory a vydali se do těch zemí po mořích už dnes.

Beldor 17.12.2009 11:29

hmm..

Mno ona jen opravdu zridkakdy najde v historii osoba ktera dela mesiase a samaritana za vlastni penize.Cest vyjimkam...

Ja jen cekam az nekteri z tech bohatych hercu a politiku podporujicich podobne antiCO2 nesmysly reknou ,ze daji 75+% svych penez na boj proti nim...;-D Pak je mozna budu brat vazne...

Glosator 17.12.2009 11:24

Absolutní souhlas s článkem

Kdybychom měli ještě monarchii, nejspíš by dal král ministrům, kteří jednají proti zájmům země srazit hlavu a to za téměř jednomyslného souhlasu poddaných.

Jak si vůbec může politik, placený z daní dovolit zradu národních zájmů.

Ivan Nový 17.12.2009 11:31

Re: Absolutní souhlas s článkem

R^

Wlasta 17.12.2009 11:11

samozvaní spasitelé světa

Teď jsem dokončil nějakou drobnou práci, pro niž jsem potřeboval několik informací o obnově lesa v Krušných horách postiženého emisemi. Vybavíte si jak se s velkou pompu vápnilo a všichni jsme tomu fandili v přesvědčení, že to lesům pomůže. Jenže jaké bylo mé zjištění, že ono to nebylo to pravé ořechové. Tiše bez humbuku se hospodaření v lesích stalo opět starostí lesníků a diskuse, která kolem obnovy lesů běží je diskusí odborníků bez valného zájmu ekologistů. A to je dobře. Abych mohl diskutovat musím něco o problému znát, musím jít do diskuse s tím, že mám zájem o to, aby se diskutovaný problém posunul kupředu a že moji pravda není ta jediná. Pokud se takto nediskutuje pak se jedná o víru nebo diktát.

Já nechci být ekologicky spasen!

para 17.12.2009 11:29

Re: samozvaní spasitelé světa

Wlasto a ono to vápnění nepomohlo? Já mám za to, že pomohlo zabránit nejhoršímu a to je např otrava stromů hliníkem při překyselení půdy. Řešení ale přinesla až revoluční změna v chování společnosti. Dnes jsou kyselé spady síry čtvrtinové ale u dusíku zůstali ba rostou. Problém není dořešen ale vápnění naštěstí není nezbytné. Přesto smrky v celé české kotlině velmi pravděpodobně do konce století vymřou právě v důsledku hlavně pro změnu klimatických změn. Snad je ale nahradí jiné dřevviny suchu a teplu odolnější. Při obměně 1% porostu ročně je to naděje. Vzrosteli GW o víc jak 2C pak tady kontinentálně to budou 4C... začne rychle tát permafrost, unikat metan a CO2 tam nahromaděný snad za miliony let.... Pak našim lesům a potažmo nám už sotva co pomůže. To by mohlo znamenat redukci lidstva na pětinu i méně - né zítra - ale za jedno dvě století - tedy jen a dobu růstu jednoho smrku velikána.

Ivan Nový 17.12.2009 11:33

Re: samozvaní spasitelé světa

No smrky sem nepatří a nikdy nepatřily, smrkový porost zde byl vysazen protože ve století "páry" bylo málo dřeva a smrky rychle rostly. Zalesnění nebylo zdaleka takové jako dnes. Podíváte-li se na staré obrazy, jsou na nich holé kopce bez lesů, dnes u nás úkaz téměř neznámý.

para 17.12.2009 12:00

Re: samozvaní spasitelé světa

Ano - souhlas vím to - jen lesníci před sto lety netušili jak jejich následníkům zavaří klima.

Ivan Nový 17.12.2009 12:20

Re: samozvaní spasitelé světa

No s tím nepočítali, protože počítali s tím, že lesy budou použity na palivové dříví, v té době se řešil nedostatek dřeva,  byly činěny výpočty o zániku civilizace, protože nebude  dost dřeva pro parní stroje. Klima do toho netahejte, smrk sem nepatřil ani tehdy.

Marat 17.12.2009 13:55

Re: samozvaní spasitelé světa

Co máte proti těm smrkum? Jsou to krásné stromy a lesy. To mají být ty vrchy holé pro radost vaších očí? Já bych stromy osadil každou volnou plochu léžící ladem. A smrkové dřevo se hodí ke všemu možnému a né jen pro topení v lokomotivách. Našlo se pro to dřevo daleko lepší uplatnění.

Ivan Nový 17.12.2009 14:18

Re: samozvaní spasitelé světa

Smrkový les je hnusný, mnohem hezčí je les smíšený, jedlový ...

Wlasta 17.12.2009 12:20

Re: samozvaní spasitelé světa

půdní reakce je s výjimkou půd na vápnitých sedimentech a bazických horninách neutrální nebo slabě kyselá. Krušné hory jsou přírozeně kyselé a na takovou půdu nasypeme mletý vápenec a dolomit. Skokově změníme pH. Hliník je mobilní v zásaditém prostředí, takže hliník uvolněný urychlenými zvětrávacími procesy se může pohybovat ještě snadněji. O jaké revoluční změně v chování společnosti to hovoříte? Pokles SO2 byl způsoben poklesen výroby energie z uhlí a odsířením. Vezmeme-li DNT tak tam poklesla těžba pomalu na polovinu (z 23 mil. t na 13) a tím i množství vypouštěné síry významně pokleslo.

Smrk patří do hor, jenže do hor vyšších než je česká kotlina. Smrk je vysazován jako hospodářské dřevo - mimo hory rychle roste a má rovný kmen. Krušné hory jsou na spodní hranici přirozeného výskytu smrku, takže smrkové porosty pod touto hranicí se musí obnovovat, samy nevyrostou. Do konce století zbývá 91 let a za tu dobu budou smrkové obnoveny nebo nahrazeny jinou dřevinou. Takže se vrátíme ke krajině (tedy alespoň pokud se týká dřevin) před průmyslovou revolucí. To není vaším cílem?

Permafrost je tu jak dlouho? 10 000 let? 100 000 let? Mamuti neběhali popermafrostu. Takže žádné milióny let. 

Jinak stále čekám na odpověď co to jsou fosily.

para 17.12.2009 13:03

Re: samozvaní spasitelé světa?

Tak s tou kyselostí půd, vody je to docela jinak. v poslední době prakticky stagnuje ale v žádném případě se nelepší především v souhrnu vysokohorských poloh kde je velmi tenká vrstva půdy. Doporučuji projít si lkteraturu. Poslední a i souhrné informace z měření jsou třeba v letošním ročníku čas. ŽIVA. Jen podotknu,  že se odsířilo a zároven "odpopílkovalo" a tak ten popílek obsahující bazické látky už nekompenzuje jejich pokles. proto i když síry hodně ubylo nepoklesla celková depozice tolik. U síry jen na čtvrtinu. Dusíkaté látky v koloběhu ale tále rostou....

Jen k těm fosilům - jsou to ty vyhrabaná, vykutané.... zkamenělé zbytky organismů... co s nimy třeba topíme v elektrárnách, pokukujem po nich v muzeích... Je to zdroj CO2, CH4.... kterých je dnes více ve vzduchu o 35 a více % a co dříve to bylo uloženo pod povrchem... - stačí tako?

Wlasta 17.12.2009 15:30

Re: samozvaní spasitelé světa?

to jsou fosílie, vy máte na mysli fosilní paliva. Prosím je nutno používat termíny přesně, jinak skončíme na úrovni parlamentu.

Víte ono nesprávné požíváni odporných termitů může vést ke katastrálnímu fiakru.

Ono doporučení ke studiu literatury bych vám mohl dát taky. Stagnace probíhající v současnosti je dána stagnací produkce SO2. NOx mají v současnosti poněkud jiný zdroj než SO2 a jsou rozptylovány v jiných vrstvách atmosféry. Popílek sice obsahuje alkálie, ale jejich podíl je řádově v %. Pokud by platilo to co říkate, tak by se kyselé deště neprojevily.

para 17.12.2009 11:05

Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Jen k jedné jeho větě: ..."A máme to – pana ministra nezajímají názory poslanců a senátorů (a tedy ani těch, kdo je zvolili).".... 

Mě naopak pane Drábek ty názory a hlavně důsledky těch názorů zajímají. U nás doma to konkrétně znamená rostoucí defici a tedy zadlužení občanů přesahující už 3% HDP. Na hlavu i těch mimin to pak dělá dluh přes 100 tis a to za stavu kdy ekonomika jde všude dolů a tak na jeho zplácení sotva kdy bude. To břemeno tedy zde tedy naši poslanci... právě následníkům zanechávají.

Pan Dusík a jednání v Kodani je pro odebrání cca 1% celosvětového HDP a jejich investování do snížení dopadů klima změn. To postihne hne nás a v době kdy se za celou dobu vývoje civilizace má lidstvo prakticky nejlépe.  Klimatické  změny však nedopadnou na nás ale právě až na ty po nás.... Tak se jim ten vklad ze světového HDP - budeli efektivně použit - může jednou smysluplně zůročit. Nepochybuji zároven o tom, že se jim zůročí i dnešní zadluženost. Pochybuje ale o tom zjevně pan Drábek.Rv

hanq bukowsky 17.12.2009 11:07

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

polehčující okolnost u p. Drábka je, že on MUSÍ pochybovat.

para 17.12.2009 11:16

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Ano pochybovat je obecně zdravé. Obecně zdravé je také míru pochybnosti vyčíslovat jako pravděpodobnost a podle a míry ryzik pak činit přiměřená roznodnutí. Právě ale tomu poměřování dopadů se ale Drábek vyhýbá a podsouvá nám nutnost respektu k rozhodnutí poslanců jež se v POLITICE dělají na PĚTIletky avšak  v KLIMATOLOGII na PĚTISETletky!

Ivan Nový 17.12.2009 11:25

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Aha, takže na případnou chybu se přijde až za 500 let :-))) No potěš koště. Plánování je vždy zatíženo chybami, a to takovými, že například plánovitě řízené hospodářství nemůže fungovat, což jsme experimentálně ověřili u nás.

para 17.12.2009 11:58

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Potěším ted Vás pane Nový - koště jsem dnes už potěšil sněhem....

O chybě "CO2" se ví už století ale až dnes začíná mít grády... a ta "pětisetletka" to je odhad doby do odeznění - může být i hůře... Pro ilustraci:

http://www.youtube.com/watch?v=5odQ9KsByfA&feature=channel

 A pokud budete plánovitě řídit hospodářství do extenzivního rozvoje... Tak stav jak to dopadne to už bylo zřejmé v dobách Římského klubu průmyslníkům, ekonomům... - jen se netrefily v odatování.  Právě k tomu jsme se ale už před dvěma lety experimentálně dopracovali spuštěním celosvětové hospodářské krize - stagnace..... Mnozí ale přesto nedají pokoj a chtějí provést i úplný experoment s klimatem na Zemi.

Ivan Nový 17.12.2009 12:29

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

No celosvětouvou krizi způsobil Roosvelt, tím že se už za něho začaly dotovat hypotéky, a korunu tomu nasadil Clinton v 90.letech, kdy spustilještě masivnější dotování hypoték. Stejné rušivé vlivy jsou i dotace zelené energie a emisní povolenky. Ty nepovedou jen k celosvětové krizi, ale rovnou k válce. No já už dnes bych neměl nic proti tomu, aby česká armáda zasáhla proti Mikronésii, která se snaží narušovat naši suverenitu.

para 17.12.2009 13:25

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

To doporučení válčit k Vám pane Nový sedí - to věřím že míte s vlastní hlavy. Militantně nesmlouvavě se totiž projevujete  dost často. Problém ale je jak expanzivní válku vyhrát i třeba s celou jednotnou Evropou proti tzv chudému světu co je v něm 10X víc lidí a kde mají ještě i suroviny a méně náročné obyvatelstvo...

Zatím to spíše vypadá,  že nemáme ani na to ubránit se sami své žravosti doma -viz rozpočet - tak bych si navíc na venek raděj moc nevyskakoval....

Hypotéky a další půjčky mají motivující a celkově podpůrný efekt tam kde ony půjčující si subjekty mají potenciál vědomostí i zdrojů jen chybí startovací prostředky. Ta doma dnes všeobecně končí - za Roosvelta tomu bylo docela jinak. Zkoukněte si třeba jen průběhy  těžby ropy v USA.

Ivan Nový 17.12.2009 14:26

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

No obsadit pár Mikronéských ostrovů by neměl být problém. Dotované hypotéky jsou zlo, protože zavádějí rušivý vliv do trhu, výsledkem je pak vznik bubliny, lidi si staví domy aby je pronajímali a jako investici, ovšem na dluh, a pronajímat je nemají komu, protože každý aby platil nájem vyšší než hypotéka, tak si taky pořídí hypotéku. Výsledkem je pak strmý pokles ceny nemovitostí a hypotéční krize. Se zelenou energií je to to samé. Pokřiví ceny, a tím znehodnotí reálnou informaci, kterou poskytuje trh. V EU je takto zasažena výroba potrvainm teď půjde i o energii. Důsledky budou tragické. Je to jako by si Evropa zavázala oči a vydala se směrem k okraji propasti.

Glosator 17.12.2009 11:28

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Pro investice řádu stovek miliard dolarů tady nevidím vůbec žádné opodstatnění. Nikdo dokonce nevyjmenoval možní POZITIVNÍ důsledky případného oteplení. Předstírá se, jako by nic podobného neexistovalo.

A navíc, skutečného snížení emisí CO2 lze reálně dosáhnout POUZE přechodem na jadernou energii. A Klaus to ví.

para 17.12.2009 12:27

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Glosatore je to zjevně trochu jinak. Ekonomové se spíše bohužel nevyjadřují už proto, že si nejsou vůbec jisti kam nás zavede krize. To neví ani Klaus který ji nejdřív přirovníval za běžnou virovou chřipkovou epizodku.... a až posléze prohlédl směrem k analogii, že jde sice o virus ale spíše fatálního typu jako HIV. Konec lze oddálit ale léčbu neznáme.  Ani JE není toho řešením - pokud se ovšem nenajde podstatně lepší technologie jak ta současná. Na technolologiích vše, vždy hodně záviselo a dnešek není vyjímkou.

Ivan Nový 17.12.2009 12:32

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

No krize nás zavede ke vzniku nových technologií, a k efektivnějšímu automobilovému průmyslu. Například.

para 17.12.2009 13:32

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

Už aby to bylo. Zatím nás krize učí jen vzpomínat jak se šetřilo dříve. Nové technologie si snad  také vymotivuje... Zatím ale spíš dusí ty co by je měli přinést - AV... Háček je v pak v tom, že jestli nebudou technologie dostatečně inovační aby alespon kompenzovaly ztráty na zdrojové části bude propad nutně pokračovat.

Ivan Nový 17.12.2009 14:29

Re: Dusík v Kodani...poslanci diverzanti doma... - jak tohle asi dopadne?

No a. V minulých letech žádný reálný růst nebyl, jen se tiskly peníze na Potěmkinovy vesnice.

bm2 17.12.2009 10:43

novy spasitel sveta a prilahlych obci okrem CR je N2

"Pokud se dohoda podaří, nečekám doma slova pochvaly či uznání; snad úsilí naší delegace dojde společenskému ocenění aspoň v budoucnosti, nebylo by to ostatně v českých dějinách zdaleka poprvé."

Ale fuj, takyto mesias a doma nie je prorokom. A navyse aj vizionar v oblasti energetiky >

"...zvýšit účinnost našich elektráren a najít úplně nové energetické zdroje. To vše je možné, aniž bychom se museli vracet zpět na stromy: moderní technologie jsou na tuto výzvu připravené reagovat, stačí s nimi začít pracovat."    ,ale nam neosvietenym sa z nejakeho dovodu bez dusikovho nakopnutia nechce.

hanq bukowsky 17.12.2009 10:49

Re: novy spasitel sveta a prilahlych obci okrem CR je N2

ten dovod je jasný a jednoduchý. Škoda len, že na jeho obhajobu sa vyplytvá toľko energie, ktorý by mohla byť k prospechu využitá.

Ivan Nový 17.12.2009 10:50

Re: novy spasitel sveta a prilahlych obci okrem CR je N2

Co je to prospěšně využitá energie, čím se ten prospěch měří?