24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

FEDERALISMUS: Energetická krize záminkou pro „více Evropy“

V souvislosti s energetickou krizí se opět objevil požadavek na nalezení „evropského řešení“. Jako ostatně při každé krizi. Nenajde se samozřejmě nic a jediným výsledkem bude volání po „více Evropy“. Jako ostatně při každé krizi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 12.9.2022 10:39

Mel byste si skutecne doplnit vzdelani a nastudovat si, co se deje uz leta na Ukrajine. Abyste nemusel psat porad ty same nesmysly. Ja tuto diskuzi s vami koncim.

O. Vašíček 9.9.2022 12:58

To by předchozí i současné vedení Evropy muselo jednat jinak a ne se stát energeticky závislý na dodávkách právě z Ruska.

P. Pospisil 9.9.2022 9:53

Já bych jenom podotkl, že pokud se týká navrhované legislativy, tak tu má na starosti v textu zmiňovaná Evropské komise:

- každý ze států EU tam má jednoho komisaře a jeden hlas. Velikost Německa nebo Francie nehraje roli, spolu mají jenom 2 hlasy z 27

- není tak úplně "nikým nevolená". Svého komisaře si navrhuje každý stát sám, takže každá země ovlivňuje volbu svého zástupce nepřímo skrze parlamentní volby.

- rozhodování kvalifikovanou většinou v ní tak trochu postrádá smysl, protože už teď obvykle rozhoduje prostou většinou.

D. Laurencikova 9.9.2022 9:53

EU ma i tak s demokracii uz malo spolecneho. A je skutecne zajimave, ze prave ti, kteri dnes nejhlasiteji nadavaji nositelum jineho nazoru do bolseviku, nevidi, jak se jim pred ocima meni Brusel v sidlo "Ustredniho vyboru"a EU v EUSSR.

Rada bych podotkla, ze nase smutne zkusenosti jsou ne s Ruskem, ale s SSSR, kam patrila take Ukrajina. Takze ta nase dnesni bezpodminecna laska k Ukrajine a bezbreha nenavist k Rusku nema zadny racionalni podklad. Je to zrovna tak schizofrenni, jako nadseni tech Pekarovych-Adamovych-Vykulenych a Co. pro vetsi evropskou integraci na strane jedne a samostatne vyhlaseni valky zemi, od ktere zavisi chod naseho prumyslu, na strane druhe.

Chtit vubec devzdat kompetence do rukou politiku, jako je Ursula von der Leyen, o ktere se vi, ze je neneschopnejsi politickou Nemecka, ktera zesmesni, na co sahne, to je zas jine tema.

Autorka se pta, jestli jsou nasi politici pokrytci, nebo nevedomi, nebo oboji. Nahradme slovo nevedomi slovem hloupi a berme tu treti moznost.

V. Kuhaj 9.9.2022 10:36

Velmi dobře řečeno!R^!

D. Laurencikova 9.9.2022 11:17

Dekuji. Vidim co vidim, pane Kuhaj. ;-)

V. Církva 9.9.2022 11:46

Co se týka EU a Pekarové ano je to hrůza.

Co se týká SSSR to máte z nějakých poťapaných dogmatických weů? Rusko je dle svého jednání dědicem carského a především bolševického Ruska s vládcem. Jediné co z bolševismu vypadlo je komunismus, zbytek zůstal. Na Ukrajině byla vláda oligarchů ale ne jednoho vládce. Je to země která se po Majdamu chce měnit a odkazu imperiálního Ruska a SSSR vzdalovat.

Napsat že Ukrajina je dědicem SSSR stejně jako Rusko může jen někdo kdo nepřemýšlí a jen kopíruje.

R. Langer 9.9.2022 11:52

No, to bylo vidět, jak se po Majdanu změnila... :-P

D. Laurencikova 9.9.2022 12:20

Reagujete naprosto zcestne. Nenapsala jsem, ze "Ukrajina je dedicem SSSR, ale: "Rada bych podotkla, ze nase smutne zkusenosti jsou ne s Ruskem, ale s SSSR, kam patrila take Ukrajina." To znamena, Cirkvo, ze Ukrajina byla jednou ze svazovych republik SSSR, dokonce po Rusku tou nejvyznamnejsi a vyvazat ji z tohoto historickeho ramu je nesmysl.

Zapadem zinscenovany a Sorosem financovany Majdan, jeho priciny a dusledky, to je jine tema, stejne jako Oligarchove na Ukrajine a Rusko jako takove.

Psala jsem o EU, ktera je cim dal podobnejsi Sovetskemu svazu, a o tech, kteri si mysli, ze ten, kdo je proti teto EU, ktera nas vede ke svetlym zitrkum zeleneho socialismu, je "bolsevik". Ten bolsevik jste vy sam, akorat to nevite.

Nevyvratil jste ani jedno pismenko z toho, co pisu ja. Jestli vy premyslite, a vzejde z toho nakonec takovy gulas, tak toho premysleni radeji zas nechte. ;-)

Z. Lapil 9.9.2022 21:39

Píšete o Ukrajině jako o součástí SSSR. Máte samozřejmě pravdu. Ale analogicka úvaha vás dovede k tomu, že ČR je jako nastupkyne ČSSR protizápadním státem, protože byla členem Varšavská smlouvy.

I. Krahula 9.9.2022 12:37

Militantnosti Pekarové a Černochové se nedivte. Nemají obavy o osud svých dětí a vnoučat, žádné nemaje.

D. Laurencikova 9.9.2022 13:10

Te militantnosti predchazi tupost, rekla bych. Co z toho budou damy mit, kdyz rozpoutaji atomovou valku?

M. Valenta 9.9.2022 13:54

Od říše zla, putinovského Ruska, je třeba se držet co nejdál.

D. Laurencikova 9.9.2022 14:17

Aha! A jak to delame? Pleteme se do jejich valky s Ukrajinou, ackoliv se nas netyka, vysilame Ukrajine zbrane a riskujeme vlastni krach?

"Rise zla", ted jste rekl cosi zajimaveho. Ronald Regan tak nazval SSSR. Po jeho rozpadu si amici dale pestuji Rusko jako "risi zla", protoze co by delala vojenska aliance bez valky a co by si pocal americky zbrojni prumysl bez miliardovych zakazek?? Po ctyrech letech toho nemozneho Trumpa, ktery nezinscenoval nebo nezacal zadnou valku, konecne kseft!

D. Laurencikova 9.9.2022 20:53

Zacnete radeji myslet hlavou. Je strasne naivni se domnivat, ze kterykoliv jiny na Putinove miste, by si nechal libit americke rakety stredniho doletu na Ukrajine. Ze by si kdokoliv jiny v Kremlu nechal libit NATO primo na Ruskych hranicich, obzvlast po te, jak se tato vojenska "obranna" aliance v poslednich letech zdiskreditovala. O roli Zapadu, ktery prileval olej do ohne a herce Zelenskeho , ktery se nepokusili situaci deeskalovat, ale naopak, se take nesmi mluvit, ze? Nesmime o tom diskutovat, ale zaplatit to vsichni smime.! A vy navic jeste i verite, ze se tak deje pro vase dobro!

J. Lukavsky 10.9.2022 17:16

"bezbreha nenavist k Rusku nema zadny racionalni podklad." jistěže, za předpokladu, že Internacionální pomoci SSSR Maďarsku v r. 1956 (?), Československu v r. 1968, Polsku .... správně chápeme. Také "Speciální vojenská operace" na Ukrajině letos si žádá určitý speciální racionální pohled. Jen trošku racionality to chce. J.L. end

D. Laurencikova 10.9.2022 18:48

Vy to porad nechapete. Uz nevite, co byl SSSR? To nebylo Rusko, ale 15 svazovych republik, z nichz druha nejvyznamnejsi byla prave Ukrajina! Do naseho mesta prijeli v tancich Ukrajinci, rikalo se jim stejne "Rusaci", protoze bylo pro nas dost tezke je od Rusu oddelit. Kde zustal vas racionalni pohled?

Racionalni pohled na problem Ukrajiny s Ruskem by byval znamenal deeskalovat situaci, o coz se herec Zelensky nepokusil a take ne stale prilevat oleje do ohne, jak cinil Zapad. Diplomaty misto generalu zapojit, to by bylo byvalo racionalni. A nechodte mi s tim, ze Putin vyjednavat nechtel. Putin rikal a opakoval leta, co by chtel a co ne. Nikoho to nezajimalo. A neteste se na Rusko po Putinovi. To jinaci asi nebude.

J. Lukavsky 10.9.2022 19:06

"Do naseho mesta prijeli v tancich Ukrajinci" Nikoli, přijeli tam Rudoarmějci. A kdo nechtěl jet tak... jednoduchá volba. No a jinam přijeli i Němci (do Sudet, obzvláště vtipné), do Slezka pak Poláci..... "Putin rikal a opakoval leta, co by chtel a co ne." Ano chtěl a chce obnovit SSSR, to říká dávno. Teď jde o to, jestli to chtějí také ti bývalí členové tohoto spolku. Jádro pudla asi bude v tom, že jedna věc je něco chtít a druhá na to mít. Jak říkají Francouzi "není radno výše pšoukat, než kam může zadel koukat". A za chyby se platí. J.L. end

D. Laurencikova 10.9.2022 19:12

Vy si proste ty Ukrajince udelate peknejsimi, namluvite si, ze oni nemeli s SSSR vubec, ale docela nic spolecneho... Vy mate dnesni Ruskou (vlastne Ruslandskou) Federaci za SSSR a vsichni ostatni jsou cisti jak lilium.

Putin rekl, ze lituje rozpadu SSSR a to je legitimni. To neznamena, ze ho bude obnovovat, jak vam namlouvaji media. Na to by jiste necekal, az mu bude 70 a byvale sovetske republiky budou az na vyjimky v NATO. Takovemu humbuku uveri jenom trouba.

Ostatne, kdyz mate takovy strach z jakehosi SSSR, nebylo by rozumejsi, vystoupit z EU, jeste nez se jim skutecne stane?

K. A. 9.9.2022 8:58

Dobrý článek. Jde jen o to, aby si to uvědomilo, co nejvíc občanů. Přestal jsem věřit tomu, že setrvání ČR v EU je pro nás nějak prospěšné. Schizofrenie vládní koalice je v článku popsána dobře. Řekl bych, že Fiala a spol. nemají kule na to, aby vyvodili z reálné situace logické závěry.

A tento citát je pochopitelně vtipný:

„Evropská komise musí převzít širší odpovědnost za evropskou energetickou politiku, aby zajistila fungování trhu s energií a ochránila Evropany před nezodpovědnými a nekompetentními politiky na národní úrovni.“

Volení politici jsou nekompetentní, což nepřímo, ale jistě poukazuje k tomu, že nekompetentní jsou voliči a demokracie je tím pádem přežitý systém.

L. Harvánek 9.9.2022 9:14

A čím tu demokracii nahradíme? Máte řešení? Jestli ano, sem s ním, jestli ne, tak držte ústa zavřená. Znáte tenhle citát? "Demokracie je nejméně špatný způsob ze všech druhů vládnutí". Prohlásil Winston Churchill.

D. Laurencikova 9.9.2022 9:56

Nahradme "demokracii", kterou mame, demokracii skutecnou, tedy primou. To by byla jedna moznost. Druha moznost je "osviceny panovnik", rekla bych. ;-)

V. Kuhaj 9.9.2022 10:22

Pane Harvánku,

oč menší je naše možnost ovlivňovat směřování i filozofii EU

oč více jsou rozhodovací kompetence přenášeny z národních politiků, kteří mají (mít) odpovědnost, na podivuhodný konstrukt zvaný "Evropská komise" bez jakékoli odpovědnosti vůči voličům

oč více jsou ostouzeni, uráženi a už i zastrašováni lidé s jinými než oficiálními vládními názory

o to méně nabádejte druhé, aby drželi zavřená ústa. Co si to dovolujete?

M. Kovářová 9.9.2022 11:28

Myslím, že byste si měl příspěvek K.A. ještě jednou přečíst. Mně z něj nevyplývá, že by demokracii chtěl něčím nahradit. Naopak varuje před narůstající mocí EK.

R. Langer 9.9.2022 11:53

Nahradíme LIDOVOU demokracii tou normální. :-P

P. Kubáč 9.9.2022 8:57

Dovoluji si napsat opět že "rozhodování nevolených a nekompetentních úředníků" není federalizace.

Co se děje v současnosti jsou neustálé pokusy o zavedení koloniální říše pod Neměcko-Francouzskou správou.

Kdyby EU směřovala k federeralizaci tak by pokorně členské státy žádala o soupis federálních pravomocí ( viz. 10. dodatek ústavy USA z roku 1791 ) a k založení plnohodnotného - z výkonu své funkce zodpovědného dvoukomorového parlamentu.

V. Kuhaj 9.9.2022 10:39

Ano, pamatuji si ten váš příspěvek. Velmi dobré! A důležité.R^

Z. Lapil 9.9.2022 21:50

Přesně tak. Proti našemu členství v EU jsem tak nějak odjakživa, ale taky odjakživa tvrdím, o případné federaci jsem schopen a ochoten se bavit. Rozhodnutí by asi stejně znělo Ne, ale myslím si, že federace by fungovala. Na rozdíl od současného paskvilu, který jen zabreda hloub a hloub do socialistické bažiny.

V. Kuhaj 9.9.2022 8:46

A dyť ty hlášky papalášů z EU stále více připomínají stranické projevy ze 70. let! Závěry xtého sjezdu splníme...nerozborné přátelství mezi ČSSR a SSSR...se SSSR na věčné časy a nikdy jinak, atd. Tady už vážně chybí jen mávátka a povinné průvody na Letné s plakáty Leyenové a spol v den výročí vzniku EU.

I ty projevy se začínají nést ve stejném duchu. Čekal jsem na projev Fialy, všude se o něm psalo. A co řekl?! Vůbec nic, fráze na frázi. Ano, Scholz přijel, aby řešil energetickou krizi, taky jsem čekal, co z něj vypadne. Výsledek? S EU na věčné časy, a nikdy jinak.

Já pevně doufám, že historické znemožnění těchhle panoptikálních figur se kvapem blíží. Jsou nadány takovými pravomocemi, že nám můžou všem hodně uškodit.

P. Pepax 9.9.2022 9:28

R^ jsou stejní lidé jako to bývali komunističtí papaláši, v níčem se neodlišují.