25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

EVROPA: Vondrovy tlaky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hnyk 19.11.2009 13:42

Pokrok je pokrok

Před dvaceti a více lety, když se ozýval hlas lidu proti prohnilému Západu, tak to byli soustružníci, traktoristi a dojičky krav. Dnes je to programátor.;-D;-D

Sumo 19.11.2009 14:33

Re: Pokrok je pokrok

Je to sice přesně naopak, on právě s postupy dojiček nesouhlasí, ale klidně si v tom žij dál

Schumacher 19.11.2009 14:59

Re: Pokrok je pokrok

Ano. A nejen klidně, ba i drze.

Mára 19.11.2009 12:15

Sice můžete dnes nadávat na vládu, ale už ne na cikány, Židy, ...

Ale přitom můžete beztresně nadávat nebo alespoň pomlouvat Čechy, Rusy, Ukrajince apod. Zvláště když jste Žid nebo jakýkoli barevný aktivista. Nejlépe se to provádí tak, že se sám označíte za Čecha a pomlouváte a pomlouváte. Zvláště trapný je tím Jan Kraus, ale dělajít to i mnozí jiní.

paštun višnu 19.11.2009 15:51

Re: Sice můžete dnes nadávat na vládu, ale už ne na cikány, Židy, ...

Snad byste nechtěl mít stejné právo nadávat menšinám jako mají ony k většině? To by pak zákon na ochranu národnostních menšin zcela ztratil svůj smysl, tedy dát menšině právo chcát většině na hlavu.

mira 19.11.2009 11:18

...tlaky

Ještě k "tlakům": tedy, nejsem EUprofi, ale to, že v ní existují skryté tlaky, kdy

se zákulisně vyjednává, přesvědčuje, vzkazuje, více či méně důrazně "doporučuje",

implicitně předpokládám.

Podle mě je toto lidské a úkolem ČR je delegovat takové lidi, kteří nevyměknou (otázka je, jsme-li toho schopni. Pokud ne, naše chyba.). Hlavně nepropadat eurohysterii, jak se řadě z nás obden stává, jak dokazuje článek pana Nováka.

JaS 19.11.2009 11:13

Chtěl bych se zeptat:

Je v některé jiné zemi v EU větší morální úpadek než u nás? Člověk, který je zvyklý na to, že lež vyhrává a že lháři ani nevadí, když se mu na jeho podvod přijde, hodnotí i své možnosti v Evropě jinak než člověk, který je zvyklý na normálně fungující společnost. Náš morální úpadek je pokračováním morálky bolševického státu, ta se asi bude napravovat nejdéle a nejobtížněji. Z tohoto pohledu bych nebyl tak skeptický při hodnocení naší situace uvnitř EU (pokud svým vlivem nezbouráme morálku i v EU), hlavně se potřebujeme chránit před vlivem z Ruska - tam je to s morálkou podobné (stejný zdroj). Nikdo nás nebude brát na hůl tak, jako naši vlastní gauneři!

lary 19.11.2009 14:23

Re: Chtěl bych se zeptat:

Docela pěkný moralistní blábol. Z vašeho příspěvku je jasné jen to, že nejste zrovna optimista. :-D

. 19.11.2009 15:56

Re: Chtěl bych se zeptat:

Spíš si myslím, že po světě toho moc nezcestoval.  A nebo soudí všechny podle sebe.

paštun višnu 19.11.2009 16:01

Re: Chtěl bych se zeptat:

Morálka bolševického státu je pro jedny důvodem k uskutečnění jakéhokoli spojení, které ji oslabí, pro druhé důvodem k opatrnosti k jakémukoli spojení, které by ji mohlo posílit. Dosud byla EU systémem, který ji mohl oslabit, ale časy i EU se mění...

mira 19.11.2009 11:11

Nedělat do vlastního hnízda

Je zřejmé, že EU je a bude trvale pod vlivem střetu federalistických a separatických tendencí, stejně tak existuje střet v dimenzích velké státy-malé státy, staré-nové země, socialismus-liberalismus a řadě dalších.

Momentálně se rovnováha v první zmíněné dimenzi vychýlila více směrem k federaci, a posun v dalších dimenzích se nám opravdu nemusí líbit.

Co je podle mě přesto nejpodstatnější je nedělat si do vlastního hnízda, což - jak ukázal letošek, je pro ČR větší problém, než samotná LS. Myslím, že není třeba to rozvádět.

šakal 19.11.2009 11:49

...Tedy,...

...momentálně se rovnováha v první zmíněné dimenzi vychýlila více směrem ke korporativismu ;-P

mira 19.11.2009 12:29

Re: ...Tedy,...

Myslíte tohle? http://cs.wikipedia.org/wiki/Korporativismus

šakal 19.11.2009 13:27

..No ba že!...

...:-)

mira 19.11.2009 13:40

Re: ..No ba že!...

Tak to vidím, ruku v ruce korupcí, u nás doma. V eu - nevím, můžete to rozvést?

šakal 19.11.2009 14:38

...Ale kdeže!...

...V případě fašismu přeci není definiční podmínkou korupce - šlaka! :-/ Identifikačním znakem je NA PRVNÍM MÍSTĚ výstavba společnosti na principu korporací ;-) 

Politický život korporativistického státu nestojí na principu parlamentní demokracie s jejími třemi klasickými piliři moci: exekutiva, legislativa a justice. Místo parlamentarismu nastupuje správa země podle mimopolitických dohod mezi představiteli těchto korporací, které se tváří, že odrážejí zájmy příslušných společenských skupin. Klasickým příkladem jsou profesní spolky, které tvrdí, že svou existencí garantují "kvalitu zboží spotřebitelům". Jsou to zaměstnanecké svazy, které odůvodňují svůj vliv na politiku tím, že lidem zajišťují "spravedlivé mzdy". Jsou to podnikatelské svazy, které své zájmy halí do starosti o podporu "čistých a ekologických technologií". 

Jedná se prostě o dohody nevolených a prakticky mimoústavních institucí, jako je kupříkladu takzvaná tripartita. Lidé, kteří nebyli demokratickými volbami pověřeni k tomu, aby jménem občanů vedli jakákoliv jednání, uzavírají závazky platné i pro zbytek společnosti - a té jsou výsledky dohod nikým nevolených elit předkládány ústy byrokratů jakožto nutnost, kterou  je nutno v zájmu společnosti splnit. Obvykle se ještě odkáže na jakási "expertní stanoviska", s nimiž není možno polemizovat, neboť věc je vědecky potvrzena, a tudíž "všichni jistě chápou nezbytnost..."

Úplným ideálem je pak ona nechvalně známá nepolitická politika!

Jo, u nás doma se ledacos schumelí, ovšem EU - to je vyšší "level". O hodně vyšší! Tam totiž nejde o koruny ale o eura ;-) 

Schumacher 19.11.2009 15:05

Re: ...Ale kdeže!...

Podobnou mocenskou dvojkolejnost kritizovala i Charta 77.  V korporativistickém státu je to standardní forma rozdělení moci. V nynější "demokracii" je to stínová moc. Až na to, že nemá posvěcení v lánku čtyri Ústavy.

šakal 19.11.2009 15:28

...Zdar, rád tě vidím!...

...:-)

No, nevím, jestli slovo "demokracie" už není v kontextu dnešní EU poněkud přežilé. Já bych tem mocenský systém označil docela otevřeně za postdemokracii. Ale možná jsi měl na mysli ČR. Tady to přeci jen v důsledku objektivních příčin nepostoupilo tak daleko. Přeci jen je technicky obtížnější zavádět fašismus v zemi, kde stále ještě jakž takž funguje klasické dělení moci mezi tradičními institucemi státu. Ale když si ten experimenntální stát ukuchtíš podle svých představ někde v bruselském závětří, kde neslídí ti dotěrní novináři a občané, to je jiná... Dostat se k ničím neomezované moci tím, že vlastně zruším voliče - no není to paráda?! ;-P  ;-D

mira 19.11.2009 16:35

Re: ...Ale kdeže!...

Principu korporativismu rozumím podobně. Zajímaly mě jeho prvky v EU (o tom je debata), které vidíte Vy a nevidím je já. Přiznám se, že jsem čekal cosi konkrétnějšího.

Plivanec na nepolitickou politiku, tedy Havlův terminus technicus pro společnost angažovaných občanů a spolků, to jste trochu přehnal, ne? Od Havla jsem o odborech, korporacích a tripartitě v životě neslyšel nic dobrého, tak bacha!;-)

šakal 19.11.2009 17:17

...Tedy,...

...to, že někdo svůj světonázor neoznačuje termíny, které se pro ně standardně používají, popřípadě jej raději vůbec nepojmenovává, ještě neznamená, že ten světonázor takovým není.

...A v osobě V. Havla se nepleťte - to je člověk, pro kterého je vzpoura elit ideálem. On pojmem "občanská společnost" rozhodně nemíní spolek zahrádkářů - to by Vám Bakala a ČSOB dali!  ;-P  ;-D

No, a o čem byste z té EU chtěl slyšet? O tom, že v ní vládnou lidé bez mandátu, protože je nikdo nevolil? Že je ani nemá kdo zvolit, protože žádný evropský démos neexistuje, jelikož není žádné evropské veřejné mínění nebo evropská politická strana? Že rozhodují bez demokratické kontroly, protože je nelze odvolat? O tom, že evropský parlament není parlamentem, protože nemá žádnou vládní stranu a opozici? Že už patnáct let Evropská komise má pravidelně neuzavřený každoroční audit svého hospodáření, jelikož systém účetnictví odmítají účetní prohlásit za standardní a nehodlají se pod výsledek kontroly podepsat?

A přesto z tohohle neuvěřitelného bábelu vycházejí direktivy, které jsou pro občana závazné. Už se po Vás chce jen, abyste jako kolečko zapadl do dobře namazaného stroje na místě, "kde Vás společnost potřebuje".  ...Kde Vás EU potřebuje! Tady už ani nejde o to předstírat občanům, že prostřednictvím vyvolených vládnou sami sobě.  Tady je, jak jsem výše psal, občanstvo degradováno na kulisu, která má dodávat celé té maškarádě zdání demokratické legitimity. Už nám vládnou nikoliv politikové, ale expertní byrokracie. 

šakal 19.11.2009 17:20

...Jo...

...a tady k tomu máte jeden starší článeček, který jsem pro "Neviditelného psa" spáchal kdysi před lety:

http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2005/06/44355_12_0_0.html

mira 19.11.2009 17:38

Re: ...Tedy,...

Myslím, že přeháníte. V opačném případě je Klaus vlastizrádce.

ANEŽKA 19.11.2009 10:33

JÁ JSEM MĚLA TLAKY PŘED 48 LETY

A POTOM SE MI NARODILA DVOJČÁTKA-SERGEJ A GALINA...

Štváč 19.11.2009 10:23

pane "tlaku"

vaše "kdyby" jsou dětské bláboly. Počkejte a když se nemůžete dočkat, odstěhujte se na pár týdnů do Moskvy.

lotrhou 19.11.2009 11:07

Re: pane "tlaku"

co řekl špatně?

ANEŽKA 19.11.2009 10:04

EU KOPÍRUJE ÚSPĚŠNÝ SOVĚTSKÝ SVAZ

KTERÝ NÁM ZAJIŠTOVAL PRÁCI PRO VŠECHNY. SOUČASNÝ KAPITALISMUS NÁM JISTOTU NEDÁVÁ A PROTO SE PANÍ MONIKA PAJEROVÁ PRÁVEM ZLOBÍ NA ZLÉHO PANA PREZIDENTA...

Sumo 19.11.2009 14:34

Re: EU KOPÍRUJE ÚSPĚŠNÝ SOVĚTSKÝ SVAZ

Buďte v klidu, SSSR nám nikdy práci nezajistil, on ji nebyl schopen zajistit ani svým lidem.

xy 19.11.2009 9:19

EU se rozpadne sama

a pravděpodobně ani tvůrci oprášené Hitlerovy vize Nové Evropy nepředpokládají, že by to bylo jinak. Jde jim o to, aby byla vyprovokována třetí světová válka, tentokrát  mezi islámem a judaismem, během níž by došlo ke zničení všech velkých světových náboženství (včetně většiny jejich nositelů). Jinak by totiž světoví politici nevyráběli uměle teroristy(Al kajda, Talibán...), neposkytovali jim podporu (Bosna, Kosovo, Makedonie atd...), pod záminkou boje proti nim by neustále neosekávali lidská práva pro všechny. Kdyby to evropští politici mysleli s Evropou dobře, nepodporovali by hromadnou muslimskou imigraci, která v určité chvíli zapůsobí jako rozbuška světového konfliktu. Nesnažili by se vymýtit vlastenectví, neničili by bojeschopnost jednotlivých evropských zemí. S miliony arabů v zádech nebude Evropa schopna odolat případnému islámskému útoku zvenčí. To napadne i sebevětšího pitomce a evropští kormidelníci to nevědí? Zde se hraje o budoucnost naší i našich dětí a v tomto bodě nemá co dělat žádná politická korektnost či multikulturalita.

jarda 19.11.2009 9:35

Re: EU se rozpadne sama

ten rozpad to bude další dodatečně vyměřená daň ?

realista 19.11.2009 9:38

Re: EU se rozpadne sama

Ano, jistě! Protože nevěřím, že to půjde tak lehce a klidně, jako ČR a SR a tipuji spíše na jugoslávský způsob.