30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Diskuse k článku

EVROPA: Havlova politika byla správná

Nařídit dekretem, že se česká zahraniční politika nesmí vymykat z evropského hlavního proudu, by znamenalo zbavit ji jakékoli váhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 26.6.2014 4:00

Re: U Černého moře cvičí tisíce ruských vojáků.

To je fakt děs běs! Předpokládám, že kdyby Rusové manévrovali v Perském zálivu, bylo by to v pořádku.

J. Jílek 26.6.2014 1:38

Putin zvýšil voj. rozpočet na rok 2014 na 40 mlrd USD na rok

myslím, že momentálně je překonávané jiné hledisko.....iluze, že studená válka s Ruskem skončila, čehož měl být důkazem prodej francouzských válečných lodí typu Vladivostok. Padla iluze, že se Rusko začíná blížit standardům demokracie....ony to naznačují už dva roky staré titulky: BBC News - Putin's Russia 'now a mafia state'....Vladimir Putin: 'the godfather of a mafia clan' - Telegraph.....WikiLeaks: Putin řídí stát-mafii....28. 3. 2013

U Černého moře cvičí tisíce ruských vojáků. Putin nařídil neohlášené vojenské manévry. Do manévrů se podle mluvčího vlády zapojí 7000 vojáků, 36 bitevních lodí ze základen v Sevastopolu a v Novorossijsku i vojenské letectvo. Agentury ale upozorňují, že tento krok může vyvolat napětí v sousední Ukrajině a zejména v Gruzii, která vedla s Ruskem před pěti lety válku....loni Putin zvýšil voj. rozpočet na rok 2014 na 40 mlrd USD a na rok 2015 na 115 miliard USD....loni se ještě ruští experti divili, proč zvyšuje vojenské výdaje na úkor zdravotnických, sociálních a školských....dnes se už nediví nikdo

J. Jílek 26.6.2014 1:19

Re: Ať se líbí nebo nelíbí

s demokracií? :-))))

J. Jílek 26.6.2014 1:16

k tomu 3 citace P. Druláka z posledních 7 měsíců:

P. Drulák 11. října 2013 (těsně před volbami, ještě nevěděl, kdo vyhraje a jestli mu někdo nabídne funkci)....Deník Referendum: "Všechny vlády po roce 1989 se hlásily k dobrým a čilým vztahům se sousedy, s Evropou a s USA. Většina ministrů mluvila o ekonomické diplomacii a o lidských právech. Na tom není třeba nic měnit."

P. Drulák, 13. ledna 2014 (2 týdny před jmenováním vlády)....Deník Referendum: "Podpora lidských práv patří k velkým politickým myšlenkám, které dokáží propojit základní principiální stanovisko s hmatatelnými praktickými přínosy. Jinými slovy, podporovat lidská práva je správné i užitečné. Správné z důvodů naší přirozené lidskosti, která se bouří,pokud jiní lidé v bídě, ponížení a zoufalství ztrácejí svoji důstojnost. Užitečné proto,že svět,který vytváří bědné, ponížené a zoufalé, není bezpečný ani pro ty, kteří se v něm dokáží pohodlně zařídit. Bída těch druhých je bude vždy ohrožovat. Je proto škoda, že naše zahraniční politika brala lidská práva tak často za špatný konec."

P. Drulák, 1. náměstek ministra zahraničí, 30. května 2014,....v tomto rozhovoru: "Já si ale vůbec nemyslím, že by s Havlovským pojetím lidských práv bylo spojeno nějaké významné renomé České republiky. To, že je něco jasné a jednoduché, neznamená, že je to správné. Já považuji dosavadní politiku za chybnou. Říkám tomu falešný univerzalismus"

J. Jílek 26.6.2014 1:13

oportunní Drulák

Hlavní konstruktér vstřícnější politiky vůči nesvobodným režimům, Zaorálkův první náměstek Petr Drulák, v rozhovoru pro LN tvrdí, že dosavadní kurz byl omyl, a obhajuje, proč se Češi poklonili čínským komunistům.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/havlova-politika-byla-chybna-a-skodliva-fci-/zpravy-domov.aspx?c=A140530_111312_ln_domov_jzl

V. Venc 26.6.2014 0:35

Ať se líbí nebo nelíbí

R. Joch zastává, jak se zdá, právě překonávané politické hledisko. Překonávané v důsledku změny politického vedení státu, ovlivněné přirozeným střídáním “stráží” - vlivných hospodářsko-politických osobností ve společnosti a v neposlední řadě také vyhrocením vztahu euroatlantické demokracie, definované příklonem k multi-kulti, relativizmu, genderizmu, (dirigizmu), s demokracií realizovanou v Ruské federaci.

Ruská demokracie je založena na podpoře klasických křesťanských kulturních principů a na odporu k nejnovějším neokonzervativním výdobytkům svobody a rovnosti, s více než neblahými výsledky.

Autorův správný imperativ “Podstatné totiž je, co je dobré pro Českou republiku!“ je tím kruciálním názorovým momentem, kterým, podle mého mínění, právě prochází česká zahraniční politika.

První náměstek Drulák je určitě významným činitelem této důležité procesní změny, ať se to R. Jochovi líbí nebo nelíbí.