7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

EVROPA: Barevní bílí koně

Kdo je to „bílý kůň“ v ekonomice, se obecně ví. Ale oni existují i „bílí koně“ v politice, u nás spíše pletí „barevní“. Ačkoliv v současnosti probíhající „proces“ na základě politické žaloby o to, zda může studentka-nestudentka nosit na hlavě na zdravotnické škole „hidžáb“, tedy zahalení hlavy, je právě ukázkou využití “bílého koně“ s tmavší pletí v politickém klání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 7.11.2016 14:35

Re: S clankem plny souhlas

Pane Václavíku, bude to asi tím, že ta populace je do těch funkcí nevolila. Byli tam dosazeni právě těmi zákulisními čachry machry, zrovna tak, jak tomu bylo dříve u volby prezidenta. Teď už je na štěstí dobře, že si svého prezidenta volí lidé přímo.

R. Langer 7.11.2016 14:19

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

A tak do neznámé vody jste nelezl, protože vás mohl stáhnout vodník pod vodu, a netoulal jste se sám po poli, aby vás neodnesla polednice. To je ta "kontrola iracionálna pomocí mýtů", nic jiného. Dnes si ovšem každý myslí, že žádný bubák neexistuje, a když ho pak ve skutečnosti někdo pozve ze Somálska (či z jiné pr*ele), pak se nestačí divit. Ale to už je pozdě. ;-)

R. Langer 7.11.2016 14:09

Re: Rychlá protiakce :-)

Jo, to by sedlo... :-)

A. Alda 7.11.2016 13:56

Nevím, jak to vypadá v současném Iránu.

A upřímně přiznám, že to ani nechci zjišťovat. Ať mi Iránci dají pokoj a já dám pokoj jim.

Čepice a šátek: v křesťanské kultuře Evropy je to tak, že muž má být v kostele s hlavou nepokrytou na znamení úcty a žena tam má být s hlavou pokrytou na znamení pokory. Ale ženám se od vyhlášení emancipace, cca 140 roků zpět, toleruje, aby byly v kostele s hlavou nepokrytou jako muži na znamení úcty a pokora se od nich co do pokrývky hlavy již nežádá. Ale stále mohou do kostela na rozdíl od mužů s pokrývkou hlavy vstoupit.

P. Kraus 7.11.2016 13:41

Re: tak to začíná

Ne, problém nastane, když se na ty malichernosti nereaguje a neřeší se.

V. Novák 7.11.2016 13:19

Re: Rychlá protiakce :-)

Poslat tam nějakho ortodoxního pastafariána...

V. Novák 7.11.2016 13:17

Re: Je to jednoduché,

Podle Talmudu je žid povinný nosit kipu při modlitbě a studiu Tóry. Před Talmudem se o kipě vůbec nemluvilo, v Thóře o ní není zmínka.

Takže nevidím důvod, proč by měl kipu nosit kdokoli ve škole, není-li to ješiva. A tam zase bude mít problém každý bez kipy. A nebo proč nám-nežidům strkali na hlavu kipu v synagoze na Džerbě...

V. Novák 7.11.2016 13:12

Vaše představy o současném Íránu jsou poněkud zastaralé.

Ta fotka s muslimkami před mešitou - no, to je jako byste fotil před ortodoxní synagogou. Prostý výběrový efekt.

Jinak by se dalo souhlasit - ale na tu Uhlovnu bylo třeba nereagovat, nechat ji ať si váže co chce, je to její věc, pokud neporuší nějaké pravidlo pro soudní síň.

Tak mě napadá - není to diskriminace, když já nesmím mít na hlavě čepici, zatímco Uhlovna šátek ano?

M. Prokop 7.11.2016 13:11

Re: Je to jednoduché,

Jo, to vřele souhlasím.

S tím dresscode to ovšem může narážet na Ústavu. Zaručuje náboženskou svobodu a pak je otázka, zda je šátek či kipa (například) věc zásadní nebo obejitelná.

M. Prokop 7.11.2016 13:07

Re: Romka v parfumerii

Nebyla to cikánka?

M. Prokop 7.11.2016 13:07

Re: tak to začíná

Ano.

Pokud někdo blbne kvůli malichernostem, bývá z toho malér. :-P

Z. Lapil 7.11.2016 13:00

Re: Dnes za jedna, pane Vlk.. Ze světa

Skoro mám chuť nesouhlasit s "kontrolou iracionálna pomocí mýtů...", ale jinak mi to dalo dobrý smysl. A kavárna nikoliv blbá, nýbrž přemoudřelá - to mám za dokonalé shrnutí. Díky.

Terry Pratchet: "Mysl měla tak ostrou, že hrozilo, že se o ni sama pořeže". Citováno hodně přibližně.

P. Han 7.11.2016 12:59

Re: Romka v parfumerii

Mám pocit, že pan Vlk spletl dva případy dohromady. Figurantka měla problém s realitkou, ale ta v té drogerii snad opravdu sháněla místo, jakou má kvalifikaci, netuším.

https://www.novinky.cz/krimi/28977-rossmann-musi-odskodnit-romku-a-omluvit-se-ji.html

I. Minařík 7.11.2016 12:57

tak to začíná

Maléry většinou začínají z věcí zdánlivě malicherných. Protože si to snad uvědomujeme,měli bychom se bez hysterie,ale důsledně bránit.

J. Kučera 7.11.2016 12:57

Jak prosté

Úřad ombudsmana je zbytečný a pod vládou paní Šabatové i velice nebezpečný svobodě a demokracii. Bolševik se ukáže i když mu dáš jiný název.

Je nutné, aby každá česká vláda byla skutečně česká. Živí ji daně českých občanů a těm musí sloužit. Islám je v rozporu s českou ústavou a proto musí být zakázán. Není možné zakázat víru, ale je možné zakázat její propagaci a veřejné praktikování. Připrchlíci přišli nelegálně. ZA ILEGÁLNÍ VSTUP NA ČESKÉ ÚZEMÍ STANOVIT SANKCE, S PODMÍNĚNÝM ODKLADEM DO DOBY NEŽ SE DOPUSTÍ DALŠÍHO TRESTNÉHO ČINU. Potom se tresty sčítají. Sexuálně motivované (časté u připrchlíků) trestné činy musí provázet kastrace (ne jako trest, ale jako prevence recidivy, trest stanoví soud v horní hranici sazby. V případě opakování trestného činu musí pachatel, připrchlík, opustit české území do 48 hodin. Trestné činy připrchlíků trestat vyššími sazbami než tytéž činy občanů. Žádné zvýhodnění.

KTERÁ STRANA NÁM NABÍDNE TAKOVÝ PROGRAM? VOLBY SE BLÍŽÍ.

P. Boublíková 7.11.2016 12:46

Re: Kdybych byl oním soudcem.

Přesně tak.

Nechápu, jak se celá věc mohla zvrhnout na debatu o náboženských symbolech, o ty přece ve školním řádu zdravky vůbec nejde.

J. Kotlaba 7.11.2016 11:36

Romka v parfumerii

Poslal by někdo odkaz na tu romskou figurantku v parfumerii?

V. Vaclavik 7.11.2016 11:27

S clankem plny souhlas

jen si rikam, jaktoze do tech funkci jako ombudsman a treba do EU a tak, vsude posilame, az na nejakou tu vyjimku, same takove lidi, ktere populace udajne nechce. Neni to spis tak, ze sirsi populace je chce, je jejich tichou podporou, aby tito nebyli 'kuly v plote'? Jak jinak je to proboha mozne?

J. Anděl 7.11.2016 10:48

Re: Je to jednoduché,

To ano.

Článek je myslím o v zásadě nevinných bílých koních, o zneužití něčeho k něčemu jinému.

Zde tedy nejde o to, jaký má být či nemá být postih studentky v šátku, která s největší pravděpodobností není žádná fundamentální teroristka. Ovšem jejího osobního příběhu, co je tak nemá rád Kajan a má proč, se s gustem chopila saň socialistického dobroserství.

To je těžké. Člověk se někdy může ocitnout ve složité životní situaci, takže zvažuje, že mu už může pomoci jen nějaká instituce. Ostatně, proto tu ty instituce asi máme, alespoň se tyto instituce tváří, že to je jejich účel. Jenomže zároveň v tu chvíli se ze soukromé osobní záležitosti stává něco většího. Člověk se najednou stane soustem, malým dílkem něčeho monstrózního, co se může vyvinout nečekaným, až absurdním směrem. Dobro toho člověka je přitom tím posledním, o co tomu mechanismu jde. Já si myslím, že o tom je nejvíc (či minimálně také) článek pana Vlka. Osobně si myslím, že člověk by si měl dvakrát rozmyslet, jestli je jeho problém (konflikt) tak veliký, že potřebuje k jeho řešení pomoc instituce, zejména je-li ta instituce ideologicky podjatá. A k těmto institucím řadím i média. Prostě proto, že (opakuji se) člověk se pak v jejich rukách stává loutkou, ikonou, nástrojem, střelivem v pro něj osobně již neužitečné či rovnou škodlivé ideologické válce.

Osobně bych dresscode nechal na školách a plně v jejich kompetenci. Pokud jsou předem jasná pravidla, co se smí a co se nesmí, neexistuje důvod, proč by měla nějaká instituce přešetřovat, jestli se tam neomezují něčí práva.

A. Alda 7.11.2016 10:30

Jediným řešením je

zrušení funkce veřejného ochránce práv. Není to institut ústavní, je zaveden jen zákonem a tak může být zákonem zase zrušen. Stačí na to většina přítomných poslanců a většina přítomných senátorů a podpis presidenta.

M. Prokop 7.11.2016 10:29

Re: Je to jednoduché,

Ale jistěže. Já napsal jen velmi stručnou zásadu, zbytek je na lidech. Konec konců, pokud je někdo náboženský fanatik, učiní obvykle něco, za co ho lze vyhodit nebo alespoň popotahovat spíš dříve, než později. Pak je věc (až na různé fanatiky a fanatičky obvykle opačného zaměření) nesporná. A kdo není fanatik, s tím lze dohodnou rozumnou formu soužití.

Zase bych vzpomněl onu myšlenku, "být umírněný i v ctnosti".

J. Spousta 7.11.2016 10:24

Re: A proč jste to s těmi rolničkami neudělal?

Nic si z toho nedělejte - taky mě to napadlo až při čtení článku.

J. Anděl 7.11.2016 10:17

Re: Je to jednoduché,

S tím principem jsem vždycky souhlasil.

Nemohu však nevidět, že taky trochu záleží na tom, čím je to tričko potištěné.

Budou vždycky věci, na které budou lidi citlivější, než na jiné. Dnes to padlo na kus látky, konkrétním způsobem omotaný kolem hlavy.

Jednou možná bude v pohodě jít do divadla v tričku, na kterém je vytištěný pornografický detail pohlavních orgánů. Je dost možné, že na některá alternativní představení to už je dneska doporučený dress code. V jiné společnosti (třeba ve škole) to ale zatím ještě pořád působí nepatřičně. Asi se tomu úplně nevyhneme.

Z. Rychlý 7.11.2016 10:15

Souhlas s panem Vlkem.

A ještě je nutno nezapomenout čí kandidát na ombudsmana to byl. Ombudsmáňu navrhli mafiáni.

L. Popovský 7.11.2016 10:14

Ombudsmanka

Šabatová je ve funkci od 18. 2. 2014 a volební období veřejného ochránce práv je 6 let, to je do 18. 2. 2020. Z této osoby je mi zle a myslím, že je nás hodně. Je to zralé minimálně na petici... Ale já bych šel i demonstrovat. Kvůli tomuto bych si čas udělal.

Bestií jako je ona, je zde však více. Volby za rok ukáží,jestli jim dokážeme vystavit stopku nebo ne.

P. Hlosta 7.11.2016 10:13

Re: Dozadu levá, dopředu ni krok

Tehdy parazitovali na lidech a parazitují dodnes! Ona ta ideologie není nic jiné, než mít možnost parazitovat na ostatních. Ve výsledku vždy ostatní makají a živí onu samozvanou elitu. Ta elita bude tvrdit, že její zásluhou společnost roste kulturně a ekonomicky. Ta společnost ale roste i přes to, že elitní ji paraziticky využívají. Pomalu, ale roste přeci jen. Parazitů pak přibývá, když ve společnosti se ujme přesvědčení, že lépe je podporovat elitu a stát se jejím spolupracovníkem a tím mít i cosi parazitického pro sebe.

Vždyť to známe! Žili jsme se soudruhy celou generaci a víme, jak dokáží měnit charaktery u valné většiny splečnosti, až dnes máme co máme. Teď už jde o to, aby se ten parazitický mor dál už nešířil. Nebo nás nakonec sežerou všechny. Zrušit elitnost(parazitismus) je zásadní problém!

J. Anděl 7.11.2016 10:08

Re: My to vše víme pane Vlk!

Ano.

P. Hlosta 7.11.2016 10:03

Re: Je to jednoduché,

Založím náboženství klauna a mladí začnou do škol nosit klaunskou masku. Případné námitky učitelů bude buzerace? Namísto řádné zkoušky a předešlého vzdělání bude k přijetí stačit klaunské maskování? Dosaďte si za klauna šátky a hidžáb a máte odpověď, jestli bylo buzerací odmítnutí přijmout onu mladou Somálku na zdravotní školu.

Apropó, vy jste šel k maturitě v tričku a džínách? Jdete k soudu na jednání v bermudách, když je hic? To byste se dostal do velkých problémů s uctivostí k soudu!

J. Anděl 7.11.2016 9:59

Re: No a co naděláme?

Dáváte do jedné skupiny podle mě hodně rozdílné věci. Všiml jsem si například, že co se týče postoje k Číně a k událostem kolem návštěvy dalajlamy, názorová mapa postojů diskutérů se zdaleka nekryje s mapou názorů na nepolitickou politiku, nebo s mapou názorů na islám a imigranty.

Někteří z nás vnímají postoj k Číně jako podobný postoji k EU či k islámu či k lidskprávní totalitě, tedy podřízenecký, a nelíbí se nám stejně. Ano, chápu i jiné argumenty, nebudu se do krve přít, že já mám pravdu a druzí se mýlí, možná se mýlím já, jen na to chci upozornit, že tento rozdíl tady je.

Stejně tak si myslím, jen tak na okraj, že to, jestli je v pořádku, že Halík okřikuje arcibiskupa, nebo to v pořádku není, je vnitřní záležitost katolické církve.

J. Vlček 7.11.2016 9:57

Re: Souhlas.

Haha Bimbi se vyjádřila. A co na to věrný kolega, z bratrstva kočičí pracky, pan Rudolf. Ten se vždy ohnivě ke všemu vyjadřuje.