3.7.2024 | Svátek má Radomír


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 28.6.2024 12:46

No jo, když se Ruskem ohrožení cítí vedení EU i politici jednotlivých států.

J. Majzlík 28.6.2024 13:17

Trpí politici EU a představitelé jednotlivých států Evropy se stejnou naléhavostí i pocitem ohrožení ze strany neustále narůstajícího počtu imigrantů, přicházejících do našeho prostoru zcela zřejmě nezákonným způsobem?

No netrpí.

J. Nevrkla 28.6.2024 18:32

Cítí se ohrožení zdravým rozumem...

L. Harvánek 28.6.2024 19:54

R^

J. Jurax 28.6.2024 13:07

Ano.

Pokud se Ukrajina vzdá Krymu a Donbasu. Tedy pokud si útočník ponechá dobytá území.

K. A. 28.6.2024 7:45

Jenom faktická oprava Jan III. Sobieski přispěchal roku 1683 na pomoc obléhané Vídni, přestože francouzská (!) diplomacie lobovala, aby se na Habsburky vykašlal.

Nemá to však nic společného s vyhnáním Turků z Evropy. To možná započalo 1683, ale do dnešních hranic se dostalo až roku 1912. Při této poslední revizi si značnou část tureckého území na Balkáně rozdělili po porážce Turků Srbsko, Řecko, Bulharsko, Černá Hora a nově vzniklá Albánie.

I. Krahula 28.6.2024 8:03

Sluší se zmínit polskou kavalerii.

F. Navrátil 28.6.2024 7:11

Byzantská říše představovala val proti islámské expanzi. Ovšem západní státy místo pomoci sledovaly krátkozrace vlastní zájmy. Rytíři chtěli moc a peníze, Vatikán podřízení východní církve. Vše vyvrcholilo čtvrtou křížovou výpravou, která místo boje s Osmany dobyla a vyrabovala roku 1204 Kosntantinopol. Pak si křižáci rozdělili území císařství na samostatné neživotaschopné útvary. I když se později podařilo částečně obnovit Byzantské císařství, byly to jen trosky, které islámské invazi nemohly odolat. K Vídni přitáhli Osmané z jihovýchodu a byli poraženi. Nyní to islám zkouší z jihozápadu a je úspěšný!

J. Pokoutný 28.6.2024 9:56

To není tak úplně pravdu. Níkájské císařství sjednotilo území říše dříve, než osmanský emirát (posléze sultanát) vůbec vznikl (1299). Větší problém bylo neustálé soupeření šlechtických rodů nebo i členů vládnoucí dynastie Palaiologů.

J. Ošlejšek 28.6.2024 6:04

Davám zelenorudejm Bruseloušům tak 10 let. Maximálně 20.

R. Langer 28.6.2024 7:03

Myslím, že muslimáci budou rychlejší. Ve Francii už je to na spadnutí... :-(

P. Dvořák 28.6.2024 7:48

Kolik dáváte světlezeleným bruseloušům?

R. Langer 28.6.2024 5:36

Ano, Putin, by měl být náš poslední problém, nikoliv první. Pokud tedy nejsou tím prvním problémem jeho centrály v Bruseli a Berlíně. ;-)

V. Mokrý 28.6.2024 5:50

Ony však jsou a už dlouho !

D. Stirsky 28.6.2024 5:34

Byzanc byla v oné době pouze Konstantinopol a kousíčky území kolem. Takže záchrana už možná nebyla. Žádná říše už neexistovala a město samé bylo v ruinách.

J. Krásenský 28.6.2024 2:36

Jasně že zbraně musí být uhlíkové neutrální a jejich výroba trvale udržitelná v rámci idee nerůstu! Copak jste nečetl usnesení nejvyššího sovětu, tedy evropské tady a Evropské komise plně lidových komisařů?!

J. Krásenský 28.6.2024 2:35

Jasně že zbraně musí být uhlíkové neutrální a jejich výroba trvale udržitelná v rámci idee nerůstu! Copak jsem nečetl usnesení nejvyššího sovětu, tedy evropské tady a Evropské komise plně lidových komisařů?!

S. Komik 28.6.2024 6:39

Dobrý příspěvek.

S. Komik 28.6.2024 6:39

Dobrý příspěvek.

I. Krahula 28.6.2024 8:02

Svatá pravda.

P. Dvořák 28.6.2024 7:57

Nejen že zbraně musí být uhlíkové neutrální a jejich výroba trvale udržitelná, ale zbraně musí být i ekologicky recyklovatelné, pokud možno zejména bez umělých hmot, resp. plastů.

Proto se již některé kabely balí do izolace, která chutná potkyšům, protože je z kukuřičných vláken ;-D

MŇAM!

J. Jurax 28.6.2024 13:13

Ano.

Příkladem ekologických, trvale udržitelných zbraní s nulovou uhlíkovou stopou jsou dřevěné kyje, jakož i šutry na dřevěném topůrku - tzv. sekeromlaty.

J. Kostelanský 28.6.2024 1:58

Před rokem a půl se všude psalo, že Rusko je již na kolenou a že má jenom dvě možnosti: stáhnout se z Ukrajiny nebo začít jadernou válku. Dokonce se navrhovalo - zejména ve Francii - že Rusku by mělo být dovoleno stáhnout se, tedy prohrát tuto válku tak, aniž by ztratilo svou tvář. :-)

A najednou je to prý vše jinak. Že Rusové po dobytí Ukrajiny ovládnou Pobaltí, Polsko a Česko si nechají na konec jako dezert.

Ta paralela uváděna v článku je sice pěkná, ale zcela mimo. Základním cílem USA je v současné době zajistit, aby Ukrajina nepadla do prezidentských voleb v Americe, které budou začátkem listopadu. A pak se uvidí.

Situace sa pomalu obrací. Teď je to Západ, který nechce ztratit svou tvář. Tuhle válku začaly USA, ale velice rády by ji přenechaly Evropské unii. A západní státy EU by nejraději tuhle válku přenechaly slovanským státům na východě EU: ať se Slované vzájemně vraždí po statisících. Proto to slova chvály na odvážnost Česka a Polska. Ovšem není to nic jiného než povzbuzování Slovanů do boje proti Rusku.

Takže není to statečnost Polska a Česka, ale jejich naivita a hloupost, jaká se jim v historii opakovaně nevyplatila. A není to zbabělost západních států EU, ale vychytralost: vyjít z této šlamastiky tak, aby nemusely na Ukrajině bojovat přímo. To jen pan Vlk a lidé jeho myšlení již spolkli návnadu i s navijákem a neumí se dočkat, kdy to tím Rusákům nandají. A jak opět jednou zachrání Evropu.

Tohle není nic nového pod sluncem. Již před více jak 1000 lety nějaký arabský cestovatel říkal, že kdyby se Slované nenechali rozeštvávat jinými národy, byly by nejsilnější mocností na světě. Nevím jako jiní, ale vhodnější zhodnocení SOUČASNÉ situace citátem starým přes 1000 let neznám.

Je nade vše pochybnosti, že Rusko nemá zájem válčit s NATO. V EU není nic, co by Rusové neměli doma nebo si to nemohli koupit v Číně nebo přes zprostředkovatele v západních státech. Opačně to

J. Kostelanský 28.6.2024 1:59

...

Opačně to ale neplatí. Rusko má vše, po čem západní ekonomiky prahnou - dřevo, vodu, fosilní paliva, nerostní suroviny, zlato, platinu, atd. atd. A Rusko toho vše má nechutně vela.

Rusko válčit s NATO nechce. Jsou ale země NATO, které se 2 i více let usilovně snaží, aby Rusové na tyto státy zaútočili. Stručný výčet - Pobaltí, Polsko, Česko, Velká Británie a Francie. Nakonec tedy opět budou možná mít pravdu ti, co říkají, že Rusko chce dobýt NATO...:-)

Nejméně rozumím Polákům. Velice dobře znají poměry na Ukrajině a vědí, jaký vliv tam měli a pořád mají nacisté. Není ich vela, ale díky Majdanu obsadili silové rezorty jako vnitro a armádu. A mohou beztrestně kdykoli a kohokoli zabít, pokud ho považují za zrádce. Stačí si vzpomenout, že přesně takhle dopadl jeden člen ukrajinské delegace na mírovém jednání s Ruskem v Bělorusku hned na začátku války.

J. Lukavsky 28.6.2024 7:32

"Rusko má vše, po čem západní ekonomiky prahnou" No 1) Rusko není jedinou zemí na Zemi, která má "vše", kupodivu se to či ono dá koupit i jinde. 2) Pročpak by si Západ, vč. USA draho dobýval ložiska toho či onoho na Sibiři, když si to může koupit. Ruský rubl si stojí momentálně jeden-půl amerického centu... takže za hubičku. A nebudou muset budovat silnice, železnice, dodávat čerpadla, bagry.... S těmi nacisty, na Ukrajině ... kdysi tam vítali Hitlera coby osvoboditele od Stalina. Po Holodomoru a ostatních "výdobytcích" budování komunizmu se jim asi nebylo co divit. Tedy než zjistili, že je to z louže pod okap. Ale že by Zelenski, poloviční Žid, obdivoval Hitlera? Kopírování Vůdce bych viděl na druhé straně, až překvapujícně přesné. Nakonec nacionální a internacionální socializmy byly dvě strany téže mince. J.L. end

F. De Winter 28.6.2024 7:51

Rusko dolary nepřijímá, oslíku, takže si tam za ně nic nekoupíš a těch 1,5 centu je virtuální číslo vycucané z prstu. Možná ti na ulici nějaký vekslák vymění papírek za papírek, ale to ti na nákup žádné komodity stačit nebude.

J. Lukavsky 28.6.2024 8:52

"Rusko dolary nepřijímá" oficiálně určitě ne, je za to xx let kriminálu. Ale dejte mi balík doláčů a já se do Ruska s nimi vydám.... a uvidíme. "1,5 centu je virtuální číslo" jistě, něco jako bylo virtuální číslo náš kurs k dolaru ale za bon jste dostal 5 Kčs.... No po rublících je sháňka a hlad, je to nejstabilnější a nejtvrdší měna na světě, nepochybuji o tom. J.L. end

F. Zakruzny 29.6.2024 7:17

Pane Kostelansky, naproti tomu Zapad ma to, pi cem Rusko prahne. Technologie, auta, znackove veci, univerzity, poradek, pravo a takhle bych mohl pokracovat do nekonecna. Jeste hsem nikdy neslysel o tom, ze by bohat zapadaci posilali sve deti na studia do Ruska a ti se tam pote usazuji. Opacne je toho " neurekom ". Cela ta odporna ruska verchuska je nasackovana na tom prohnilem Zapade. Od jejich spratku, kteri tam studuji, po jejichbnany, ktere tam nakupuji.

F. Zakruzny 29.6.2024 7:17

Pane Kostelansky, naproti tomu Zapad ma to, pi cem Rusko prahne. Technologie, auta, znackove veci, univerzity, poradek, pravo a takhle bych mohl pokracovat do nekonecna. Jeste hsem nikdy neslysel o tom, ze by bohat zapadaci posilali sve deti na studia do Ruska a ti se tam pote usazuji. Opacne je toho " neurekom ". Cela ta odporna ruska verchuska je nasackovana na tom prohnilem Zapade. Od jejich spratku, kteri tam studuji, po jejichbnany, ktere tam nakupuji.

F. Zakruzny 28.6.2024 7:13

Prosim vas, nechte toho. Zase tyhle reci o te tzv. slovanske vzajemnosti?