27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ESEJ: Pražské jaro a jeho širší kontext

Rok 1968 pro nás není dávno zapomenutou historií. I po půlstoletí, které od něho uplynulo, je součástí našich současných životů. Přesto – nebo právě proto – je třeba, aby byl zasazen do správného kontextu a aby nebyl desinterpretován.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 21.8.2018 20:56

Nesouhlsím, jste troll

J. Vintr 21.8.2018 13:33

RoszojeRe: Ano, bolševici korigovali, ale všechno nestíhali

"Normalizaci" neprovedli Rusi, ale Češi. A mohli to udělat naprosto stejně bez ruských tanků. A mohli to proběhnout i bez nějaké velké publicity.

J. Novotny 21.8.2018 9:45

Re: "..nemohl jsem jezdit na Západ.."

Pouze jsem citoval z článku trumberinko.

P. Rychetsky 21.8.2018 1:21

Re: Klaus mu netleská,

Kdyby Klaus Putina racionalne kritizoval ci hodnotil, tak by od nej asi tezko dostal Puskinovu medajli.

Vic nez racionalista je Klaus tlacicem putinovske agendy. Putin potrebuje dve veci - vysoke ceny energie a bordel v demokraciich. Klaus mu pomaha s bojem proti zelene neruske energii a proti energeticke nezavislosti Evropy. Aby si Putin mohl uctovat za energii co nejvic, tak potrebuje nejednotnou Evropu. Aby jeho zblble obcanstvo nechtelo po politicich zodpovednost a nechtelo zavadet transparentnost do putinovskych mafianskych zlodejin, tak musi ukazat, ze zapadni demokracie jsou shnile. Proto Putin i Klaus podporuji nesystemove strany. Je treba ukazat, ze k mafianskemu ruskemu systemu neni rozumna alternativa.

Obavam se, ze to vite. Vi to kazdy. Klausovi se to asi nejak vyplati ajeste mu tto podrbe jeho jesitnost, ze ho miluje nejvyznamnejsi svetovy politik. V zajmu Ceska to neni.

J. Kanioková 21.8.2018 1:11

Ano, bolševici korigovali, ale všechno nestíhali

a neřídili.

J. Kanioková 21.8.2018 0:57

Klaus mu netleská,

to je jen vaše vidění světa. Je jen bytostný racionalista. A se spoustou zkušeností, jak už to tak bývá s osmdesátkou na krku.

"Klaus vizionarsky zavelel, ze strany jsou to co nas postavi na nohy. Durazne a celkem osamocene. To samy s rozdelenim republiky. Pochopil ktera bije a udelal co se udelat melo".

Ano, udělal, protože znal své možnosti. A bylo mu o 30 let méně.

Co budete schopný vy s osmdesátkou na krku ?

P. Rychetsky 20.8.2018 22:44

Re: smutny Klausuv konec

No jo, ale u Klause to diky jeho minulosti prekvapuje. Uprostred bolsevicke baziny, on byl v sedesatych letech se svymi ekonomickymi nazory jasny kapitalnik a svobodny trhac. Prestoze okoli a tehdejsi establishment byli povetsinou uchylove a neuchylove byli vetsinou v emigraci. A podobne po skonceni bolsevika. Forum bylo pro vsechny, plno lidi bylo vykulenych, ale Klaus vizionarsky zavelel, ze strany jsou to co nas postavi na nohy. Durazne a celkem osamocene. To samy s rozdelenim republiky. Pochopil ktera bije a udelal co se udelat melo, prestoze to bylo nepopularni a donedavna nemyslitelne, s dostatecnym mnozstvim odpurcu. I ta kritika EU ma nekdy smysl, protoze zpetna vazba odpovednosti EU politiku je vskutku neohrabana ci neexistujici.

A z techto brilantnich politickych kusu se najednou zahrabal do putinovskych hoven. Omluvy, pochopovani, vysvetlovani, propagandistovani. To je to, co je smutne. Ten jeho pad je z opravdu velke vysky do mimoradne hloubky.

Rusko je nejvetsi svetovy skodic. Kdyby uplne odzbrojilo, tak by se mu od Zapadu vubec nic nestalo. Ani od kolonii. Jediny problem bude mit s Cinou, tak proc se ji plne nevenuje. Mohl to delat se Zapadem, ale to by to nesmelo byt Rusko. Radsi v zajmu budovani nacionalismu a odvadeni pozornosti od zlodejen sve kgbacke mafie serviruje svemu obcanstvu dukazy toho, jak je silne a jak se ho svet boji. Obcanstvo za to Putina miluje. A Klaus tomu tleska a omlouva to kde muze. Fujtajbl.

M. Prokop 20.8.2018 21:43

Re: Proboha, vy jste naivní !

Ekonomická část možná jo, ale nefungovalo by to.

M. Prokop 20.8.2018 21:42

Re: smutny Klausuv konec

To ale není klausův konec, že se v tomhle IMHO mýlí. V mnoha jiných věcech ne.

A já jsem ještě bohužel nenašel politika, s nímž bych souhlasil ve všem.

J. Richter 20.8.2018 21:40

Re: Pan profesor se nám zase připomíná.

hihi

J. Richter 20.8.2018 21:38

Re: Jak nadčasové...

nebylo, ale jsem rád, že ses poznal.

J. Richter 20.8.2018 21:33

Re: smutny Klausuv konec

člověče nešťastný, vy si vážně myslíte, že na to, udělat si o Rusko obrázek se člověk musí nechat zmasírovat propagandou? Neštastníku, mezi kým to žijete?

J. Vintr 20.8.2018 21:12

Re: Bylo to spontánní.

Jasně že aktivity lidí byly spontánní. Ovšem mohly se odehrávat jen v rámci, který dovolil bolševický režim. Ten nepřestal ani na okamžik kontrolovat například média. V té době to představovaly televize, rozhlas a státem řízený tisk. Kromě ručně opisovaných textů (na to zas měli bonzáky STB) nebylo možno šířit žádné informace bez kontroly režimu. Takže pokud se ve společnosti něco dělo, muselo se to dít se souhlasem soudruhů. Mohli to kdykoliv zarazit, stejně jako ti udělali po srpnu.

M. Moravcová 20.8.2018 21:12

Jste jmenovec, anonym, nebo státní vůl?

J. Kanioková 20.8.2018 20:31

A ještě v Ostravě -

divadlo - Kačer, noviny - Ivan Kubíček - novinář, Nekuda, a hodně dalších skvělých lidiček..

V. Podracký 20.8.2018 20:01

Re: smutny Klausuv konec

Klaus má zase pravdu. Především tím, že se dnes lidé nedokáží dívat na věci neutrálníma očima. Jsou už zmanipulovaní mediální masáží protiruské propagandy, že nedovedou myslet vlastním mozkem, ale nejen to, oni nedovedou pravdivě interpretovat minulost.

J. Kanioková 20.8.2018 19:50

Vy jste naprosto odporný klon Netzer a Václavíkové

J. Kanioková 20.8.2018 19:43

Fracku

J. Kanioková 20.8.2018 19:40

Bylo to spontánní.

"Proto muselo jít o aktivitu, řízenou z Moskvy. Co tím sovětští soudruzi sledovali, to se můžeme jen dohadovat"

S tímto ROZHODNĚ nesouhlasím. U nás doma se ty děje šedesátých let sledovaly veeeelmi pečlivě. Začaly se objevovat knížky, které dřív nebyly. Pak sjezd spisovatelů, konec cenzury. To byla šílená záplava informací. Moje hádky s tchánem, zažraným komunistou. Moje silné vyzvídání všeho od otce, který po r. 48 velmi pohořel, protože byl šéfen zdejšího finančáku. Jeho známosti s velkým počtem zdejších soukromých podnikatelů. Jejich postihy a obrovské nadšení pro změny. Sestra a švagr zase byli lékaři na Slovensku, takže tamní reálie. Prostě ta spontaneita byla obrovská, jak lidi žíznili po informacích, jak byli šíleně nažhaveni na zdejší papaláše.. A to bylo nejen u nás. Např. Ostrava, vždycky považovaná za komun. baštu, tam jsme se, my mladí scházeli a to byly šílené diskuse.. Nadšení. A to bydlím dost daleko od Ostravy. Právě proto ta okupace tak strašně bolela, protože my se tou nadějí takřka vznášeli.

M. Vondráček 20.8.2018 19:32

Re: smutny Klausuv konec

Tak se radujte, že jste dopadl lépe.

P. Rychetsky 20.8.2018 19:28

smutny Klausuv konec

Pan Klaus pise: "U mnoha lidí zničila schopnost dívat se i čtvrt století po pádu komunismu na Rusko neutrálníma očima. Rusko je stále démonizováno a mnozí lidé se – promyšleně i nepromyšleně – připojují k zesilování mezinárodního napětí a k vyvolávání nové studené války."

Souhlasim s nim, ze mnozi lide se pripojuji k zesilovani mezinarodniho napeti. Jednim z zajimavejsich takovychto lidi je Putin, ktery metodami invaze do CSSR r. 68 resi problemy sveho imperia. Invazemi do Ukrajiny a Gruzie resi problemy uplne stejne jako Breznev. Breznevovou motivaci byla zachrana rise zla, Putinovou motivaci je udelat bordel v neposlusnych koloniich s ambicemi nezavislosti, aby nemohly vstoupit do NATO. Mnozi lide, jako pan Klaus, ma jakousi prazvlastni motivaci tyto agrese omlouvat. Rusove jsou dotedka na sve invazni uspechy hrdi. Jak tehda do CSSR, tak i nedavno na Ukrajinu i Gruzii. Takovy impresivni zivot, tolik uzitku (prosazeni stranctrvi po r. 89 a rozdeleni Ceskoslovenska) a tak smutny podzim zivota. Rusky trol a trotl.

J. Kanioková 20.8.2018 19:27

Protože nejste objektivní.

A kolik vám tedy bylo v r. 68, to je tajemství ? Mi bylo 23 a byla jsem 2 měs. v jiném stavu. A měla jsem staré rodiče, kteří si po r. 48 užili až dost moc. Takže jsem odsud ani nemohla prchnout.

J. Kanioková 20.8.2018 19:23

Jste normální ?

"Zajímavé, jak málo jste si z tehdejší doby odnesla!"

Co jste dělal proti minulému režimu ? Já jsem chartistka, takže mám zlých vzpomínek dost a dost.

A tou "novou dobou" nazýváte dnešek s gender nesmysly, neomarxismem a dalšími šílenostmi ???

J. Kanioková 20.8.2018 19:16

Jste cvok

J. Kanioková 20.8.2018 19:14

Re:

Narozená 1921... Dne 1. listopadu 2007 byla bývalá prokurátorka Městským soudem v Praze odsouzena k osmiletému nepodmíněnému trestu. Předseda senátu Petr Braun připustil, že Brožová ze zdravotních důvodů možná nenastoupí k výkonu trestu, zdůraznil však důležitost samotného odsouzení jako takového i v kontextu morálního odsouzení zločinů komunismu.[11][12] Dne 10. února 2008 Vrchní soud v Praze rozhodl, že čtyřnásobná justiční vražda z roku 1950 je promlčena, a tím tak Brožovou osvobodil.

Nejvyšší soud z podnětu nejvyšší státní zástupkyně však případ vrátil vrchnímu soudu k posouzení a dne 11. září 2008 byla Brožová odsouzena k 6 letům odnětí svobody nepodmíněně. Žádost nejvyšší státní zástupkyně o milost pro Brožovou u prezidenta republiky byla zamítnuta. 2009 nastoupila k výkonu trestu a její advokátka oznámila, že podá ústavní stížnost

21. prosince 2010 udělil V.K. Brožové-Polednové milost. Její udělení bylo vysvětleno tím, že prezident „přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu ZDRAVOTNÍMU stavu.

Babizny se nezastávám, ale je nutno brát v úvahu všechna související fakta.

P. Rychetsky 20.8.2018 19:10

Re: Názor

To je sice napinavy ale presto nesmysl. Rusko nemohlo dopustit zadnou svobodu a tuplem ne zadneho slova. Kdyby tomu tak bylo, tak by se jim rise rychle rozpadla. Cs. vedeni cenzuru zrusilo a tim si zadelalo na rychly konec. Imperium nemelo zadnou chut do reforem. O rakety neslo.

J. Kanioková 20.8.2018 19:00

Jste fakt tak blbá ?

J. Kanioková 20.8.2018 18:59

Souhlas, a to absolutní.

J. Kanioková 20.8.2018 18:54

Re: Pro mne byl srpen 1968

To "Zlatý Husák, zachránce." snad nemyslíte vážně ?

J. Kanioková 20.8.2018 18:53

Ano, je to trapné, jak lidi,

kteří proti minulému režimu nic nedělali, tak najednou řeší a to řádně pokřiveně, jiné lidi. Je mi tu dnes už na zvracení !