29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ESEJ: Kdo je tato vláda (1)

Tento text si klade otázku, jak vnímat stávající politickou scénu jako takovou a tu českou obzvláště – a snad na ni i odpovídá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Pribijl 9.2.2022 14:37

Sociální stát v Západní hemisféře před rokem 1990 slušně, dalo by se říci dobře, fungoval díky existenci tehdejší tzv. socialistické soustavy reprezentované SSSR jako její protiklad a byl v podstatě důsledkem tehdejšího bipolárního světa. Po roce 1990 nebyla potřeba v tom pokračovat. To drolení a změny společnosti ve všem lze hledat hlavně v tomto faktu.

P. Diviš 9.2.2022 16:09

Sociální stát na dluh zavedli západní socialisté někdy koncem šedesátých a pokračují v něm i v hromadění dluhů až dosud.

Drolení je následek nárokového myšlení spousty lidí, nezajímajících se, kde na jejich nároky vzít peníze.

P. Diviš 9.2.2022 10:17

Velmi přesné a výstižné. 1***

J. Janotová 9.2.2022 10:08

Hmm, pozoruhodné: "Proletariát z časů průmyslové revoluce se ale rozpustil v sociálním státu, čímž vznikla otázka, koho má vlastně revoluce zbavit okovů."

Na "sociání stát" si nesáhnou lidé zaměstnaní na DPČ, DPP a hlavně "OSVČ" zaměstnaní u různých platforem (Uber...) , kurýři (Rohlik ..), ale třeba i průmyslových firem (švarcsystém) a v podstatě ani "zaměstnanci" zaměstnávaní přes pracovní agentury. Tihle lidé se jaxi těžko můžou např. organizovat v odborech (odborová organizace OSVČ by byla poněkud zvláštní pojem...;-)).

S terminologií 19. století - proletariát - je těžké popisovat realitu 21. století, že:-P?

I. Schlägel 9.2.2022 10:15

Ano, tito Vámi zmínění lidé si na sociální stát moc nesáhnou a v podstatě ho ani nepotřebují. A ten zbytek "klientů" sosá a sosá za radostného hýkání, zatím co celý ten skvělý sociální systém v podobě rádoby načechrané sociální peřinky v podobě neexistujících "zdrojů" spěje do kopru. Máte ráda koprovku?;-)

J. Janotová 9.2.2022 11:26

Já jsem svým příspěvkem mířila poněkud jinam. Sociální stát dosáhl v západních zemích svého vrcholu v každém případě před r. 1990 (v které dekádě o tom lze vést diskuzi) . Od té doby se změnil změnil hospodářský systém a sociální stát v původním smyslu mizí...

Kdo podle vás "sosá" ? Výdaje na soc dávky i za Babišovy vlády klesaly...Největší mandatorní výdaje jsou na důchody.

I. Schlägel 9.2.2022 11:50

Kdo sosá? Mnozí "nepostradatelní" zaměstnanci státu s příjmy přesahujícími efektivní možnost onoho státu nalézt zdroje k jejich úhradě. Mnohé soukromé firmy pracující na státem "efektivně" vypsaných a ještě efektivněji kontrolovaných státních zakázkách. Přebujelá byrokracie. Státní firmy typu Česká pošta, České dráhy,... Efektivní české polosocialistické zdravotnictví. Efektivní výdaje na obranu, efektivní... Mám pokračovat? Vážně?

J. Janotová 9.2.2022 12:05

Ale to co uvádíte nijak nesouvisí s pojmem "sociální stát". To je přebujelá byrokracie, korupce atd.

Mimochodem, do polosocialistického zdravotnictví jsem se tu už několikrát navážela.

I. Schlägel 9.2.2022 12:48

Tzv. "moderní sociální stát blahobytu", což je systém preferovaný zejména levicí, přesně souvisí s tím, co jsem uváděl. Souvisí samozřejmě zejména s Vámi uváděnou přebujelou byrokracií a korupcí (jsou nedělitelnou součástí systému). Souvisí s obrovskou neefektivitou a plýtváním. Ono totiž to "sociálno", bez kterého se naše zpovykaná, rozmazlená a zlenivělá západní civilizace téměř neobejde, je obyčejným, starým dobrým nefunkčním socialismem oblečeném do cool obalu. Socialismus parazituje sám na sobě, dokud se nepožere sám. Dalším hřebíkem do rakve "sociálního státu blahobytu" klidně může být tzv. nepodmíněný příjem. Degenerujeme. Ovšem naštěstí sociálně. Hosana.

J. Janotová 9.2.2022 13:35

Tzv, welfare state postupně v Evropě končí všude. Žasla jsem, když spolužák z VŠ, který se vrátil někdy v půlce 90. z emigrace (Švédsko Německo) vyprávěl. Dnes prý prakticky z toho už zůstalo velmi málo. U nás se naštěstí nestihl rozvinout....

Zajímavé je, že o základním nepodmíněném příjmu uvažuje nejen levice, ale i pravice. To mne dost překvapilo

I. Schlägel 9.2.2022 15:09

Potom to není pravice. Nebo uvažuje o zavedení nějaké univerzální dávky náhradou za všechny ostatní. A sociální stát blahobytu skončí, až nastanou přebytkové rozpočty. Což se jen tak nestane. Možnost kupovat si voliče za jejich peníze je příliš lákavá a má velkou tradici. Nedodržují se ani benevolentní Maastrichtská kriteria. Sociální stát nekončí. Končí slibovaný blahobyt.

J. Janotová 9.2.2022 15:41

No, tak on základní nepodmíněný příjem v jisté podobě již dlouho existuje v USA na Aljašce. Je financován z daní z těžby surovin a je to o něco méně než desetina průměrného platu. Zřejmě je to myšleno jako jakási kompenzace za drsné klimatické podmínky.

J. Janotová 9.2.2022 11:26

Já jsem svým příspěvkem mířila poněkud jinam. Sociální stát dosáhl v západních zemích svého vrcholu v každém případě před r. 1990 (v které dekádě o tom lze vést diskuzi) . Od té doby se změnil změnil hospodářský systém a sociální stát v původním smyslu mizí...

Kdo podle vás "sosá" ? Výdaje na soc dávky i za Babišovy vlády klesaly...Největší mandatorní výdaje jsou na důchody.

P. Sura 9.2.2022 17:16

Jasně. My důchodci sosáme a sosáme a už máme nasosáno skoro polovinu toho, co co mají hůře pracující. Kdybyste nás nechávali dřív umírat a nenechávali nás zbytečně čerpat zdravotní systém, meli byste se jak prasata v jeteli.

J. Janotová 9.2.2022 20:15

Nejsme ve při, konstatuji že výdaje na socdávky klesají a největší výdaj v této oblasti jsou důchody. Ty přece nikdo rozumný nemůže považovat za "sosání". Zvlášť u těch, kteří měli slušné výdělky je to značně "ohlodaná kost".

P. Diviš 9.2.2022 10:18

Nesáhnou, většinou dobrovolně. Volných pracovních míst je více než nezaměstnaných.

J. Janotová 9.2.2022 11:57

Jo, samozřejmě máte pravdu. Za normálních okolností. V širší rodině máme chlapíčka, který se živil jako zvukař. Dělal práci která ho bavila, kterou uměl a ani na peníze si nestěžoval. Jenže Covid. Žádná pomoc od státu se ho pochopitelně netýkala (resp. státu trvalo mooc dlouho než se rozhoupal) a tak nastoupil jako kurýr u rozvážkové služby. Fakt dost drsný. Nevýhody zaměstnance a OSVČ spojené dohromady. On doufá, že se vrátí k původní profesi, ale jsou lidi, kteří to dělají trvale

M. Horák 9.2.2022 10:35

To ale přece nejste s autorem ve při, naopak. Proletariát, na kterém stavěl klasický marxismus, tu už není, nebo aspoň ne jako významná společenská síla. Nový marxismus musí hledat nové "utiskované" skupiny, aby s nimi mohl operovat.

R. Langer 9.2.2022 10:51

... a ona se realita kolem nás nějak změnila? 8-o

J. Janotová 9.2.2022 12:16

Já bych řekla, že silně. Začátkem 90. let např. neexistovalo hafo nadnárodních firem, které jsou ve skutečnosti mocnější než státy. Střední třída mizí...

R. Langer 9.2.2022 12:20

To si nemyslím. Já jenom vidím, že s k veslu v EU dostali ti samí soudruzi, které jsme v roce 1989 vyprovodili do propadliště dějin. Ty firmy tam byly i tehdy, ale fungovaly ještě normálně.

J. Janotová 9.2.2022 13:17

Tak např. Facebook, Amazon určitě nebyly, automobilky také nebyly tak koncentrované do několika megafirem. Spotový obchod s energiemi buď nebyl vůbec nebo fungoval poněkud jinak než dnes.....

Že se EU hoodně změnila od doby, kdy jsme podávali žádost o vstup, o tom žádná.

Na prů?er bylo zaděláno, když se z důvodu nižších nákladu na práci většina výrob přesunula do Číny a Asie. Rukou společnou a nerozdílnou za nadšeného hýkání o globalizaci Evropa i USA.

I. Schlägel 9.2.2022 10:00

Krajním projevem politické pravice je anarchokapitalismus. S pravicí fakticky nemají nic společného systémy prosazující silnou roli státu.

J. Nevrkla 9.2.2022 9:44

Někdo označuje současné pokrokarske dění na západě jako neomarxisticke. Mně to tak nepřipadá. Pro Marxe bylo zásadní státní vlastnictví výrobních prostředků, byl proti soukromému podnikání a vykořisťování jeho zaměstnanců podnikateli.

Já daleko větší podobnost vidím v tom, co autor také uvádí. Zásadně narůstá moc korporací, jejich moc se propojuje se státní mocí, mají zásadní vliv na politiku. Zároveň se projevují stále více socialistické tendence. A výsledkem se stává korporátní socialismus. Začalo to už v Itálii za Mussoliniho. A říkalo se mu jednoznacne - fašismus. Není to v dnešní době korektní říkat, ale jeho rysy se projevují stále zřetelněji. Kolektivisticke tendence, popírání individuálních svobod, velké ideje, jako boj s klimatem,uhlíková neutralita, vítězství na covidem. Narůstající moc státu, cenzura. Ano, podle mého nastupuje fašismus.

A. Ová 9.2.2022 8:52

Ale na základě čeho by konzervatismus vedl změnu evoluční, tudíž změnu? Smí se nechat měnit společnost evolučně? Jak by to bylo řízeno a zakomponováno do legislativy? Obává se progresivismus nesprávného vývoje a proto musí zavádět opatření, neboť nechce, aby společnost měla navrch? Vedou společnost zastrašenci nebo je společnost strašákem? Jsou progresivisté pružní (rozuměj pružnější než společnost) nebo konzervatisté mají vývoj pod kontrolou, neboť sami jsou tím vývojem? A trefili se někdy vladaři, respektive drželli někdy krok se společností? potkají se někdy? Neodrážejí vladaři jen jako zrcadlem společnost, od kterého ta posléze odvrací tvář hledě sobě do očí? A jak povídá Borovský, svět je stále stejný, lidé jej nezmění. To by mohlo předpokládat, že ačkoliv se lidé byť třebas mění...ten svět (...?) se nemění. Není to zvláštní? Neměl by mít svět v čele radu moudrých? Bylo by to třeba tak, že by svět byl rozdělen na kmeny, a v kterém kmenu by žilo nejvíc lidí (třeba skoro celý svět), podle toho by bylo zřejmé, že má nejmoudřejšího Rozhodovače. Třeba to tak je už teď (přeshraničně)...a tady nežije skoro nikdo už...těžko říct, kam se stahujem...

J. Nevrkla 9.2.2022 9:48

Světovou radu moudrých propagoval Havel, tedy světovládu s univerzálními všude platnými stejnými lidskými právy. Zásadně nesouhlasím. To by znamenalo konec demokracie, ztrátu jakéhokoliv vlivu lidí na politiku, diktaturu nikým nekontrolovaných elit, které nutně mají úplně jiné zájmy než obyčejný lid.

A. Ová 9.2.2022 10:49

... mnou myšleno samozřejmě svobodné dobrovolné táhnutí do vlídných krajin...přeskupení se za člověkem, kt. bůhvíproč by byl žádán, aby rozhodoval a přitom by nedělal na sebe kampaň...vlastně

P. Sura 9.2.2022 17:23

Konzervatismus vede změnu evoluční z principu. Proto přežívá už několik tisíciletí, protože principem evoluce je, že přežije jen to, co se osvědčilo. Na rozdíl od revolucí, kdy přežijou jen největší gauneři a uzurpátoři, kteří (jak autor zmiňuje) krom vítězství nemají žádný další program pro pokračování.

A. Ová 9.2.2022 21:25

děkuji a jsem ráda. Zvláštní apolitický směr ten konz., kt. nemůže žít v politice, protože ta se neosvědčila, tak vyvíjející se jedinci nemohou mít zastání parlamentární, nicméně přežívají po tisíce let

R. Langer 9.2.2022 5:51

Je to jakési dlouhé, takže zatím jsem to nečetl, nicméně to tvrzení, že dělení na levici a pravici je přežitek, vyznávají nejtvrdší extrémní levičáci, aby ten svůj extremismus zamaskovali. Je to stejný nesmysl, jako že náckové jsou pravičáci, a pochází ze stejné dílny. No, možná to v tom článku je, mrknu se později. ;-)