16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ESEJ: Kdo je tato vláda (1)

Tento text si klade otázku, jak vnímat stávající politickou scénu jako takovou a tu českou obzvláště – a snad na ni i odpovídá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 9.2.2022 7:52

Zatím je to nadějné. Ovšem definovat levici a pravici v ideové totalitě liberalizmu, který má přímé vazby na marxizmus je úkol herkulovský. Liberalizmus ovládá jazyk, pojmy a jejich výklad, takže definice pravice je stejně objektivní, jako v dobách marxistických diktatur. Pamatujete, že i komunisti definovali jak pravicové tak i levicové úchylky, krom toho vše nekomunistické bylo pravicí?

Liberalizmus je od počátku levicový, ovšem sám sebe dělí na dva významné proudy a to individualistický a kolektivistický. Individualistický sám sebe pokládá za pravici, kolektivistický za levici. A v rámci toho rozlišují v obou konzervativce a progresivity (za pražského jara se komunisti také dělili na konzervativce a progresivity - konzervativci byly takřka stalinisty a progresivity měli lidskou tvář. Okupace a platný XIV. sjezd tomu nasadily korunu.) Vymanit se z liberálního jazykového a myšlenkového kruhu, je obtížné. Definovat liberálně skutečnou pravici znamená i změnu významu liberálních pojmů, zbavit je relativismu a vrátit jim pravý význam.

R. Langer 9.2.2022 8:53

Ano, však o tom to tvrzení je, má nenápadně zastřít, že ve skutečnosti jsou všichni levičáci jako poleno, a žádná pravice vůbec neexistuje. Což u nás platí téměř beze zbytku... ;-)

J. Krásenský 9.2.2022 10:01

Tak, tak.

P. Diviš 9.2.2022 10:21

Liberalismus není a nikdy nebyl levicový.

Pouze si to označení levičáci kradou.

Vymanit se lze jedině důsledným rozlišováním, kdo se za liberála označuje a kdo se jako liberál chová.

J. Krásenský 9.2.2022 11:18

Již od francouzské revoluce existuje liberalizmus a to byl a je ryze levicový ideologický proud. Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak jediné...

P. Diviš 9.2.2022 10:19

Ovšemže to tam je.

R. Langer 9.2.2022 10:53

Tak to je dobře! R^

Já si to přečtu, slibuju...

R. Langer 9.2.2022 12:39

Jo, je to tam všechno, a velmi dobře popsáno! R^