28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ESEJ: K 75. výročí ukončení druhé světové války

Vzpomínat 75 let od konce II. světové války v Evropě znamená připomenout a ocenit její výsledky, hrdinství bojovníků proti německému nacismu a hodnoty, které spojenecká koalice v čele se Spojenými státy, Sovětským svazem a Velkou Británii vytyčila pro budoucnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Panter 15.5.2020 11:24

Kam vy na ty nesmysly chodíte ? Tak Němci prodávali židovské hodinky , aby mohli stavět válečný křižník... ftipné.

K. Kocourek 15.5.2020 2:05

Technicky vzato už to byla Trumanova starost. Jenže Roosevelt se notoricky s Trumanem o těchto věcech neradil a, akčkoli měl o Stalinově upřímnosti ke konci pochyby, vzal si je ssebou do hrobu. Truman tak byl nucen na problém soužití s Rusy přijít sám...

K. Kocourek 15.5.2020 2:02

Třeba Američani nebo Britové takové ztráty neměli a přesto si počínali docela úspěšně. Dokonce s postupem války čím dál tím úspěšněji. Takže jenom několik bodů:

- Sověti záměrně neměměli s Německem uzavřené smlouvy o humánním zacházení se zajatci. To zvyšuje ztráty hned ve dvou ohledech: 1. vlastní voláci v zajetí více hynou, 2. protivník se odhodlaněji brání, protože je pro něj nepřijatelné vzdát se.

- Sověti záměrně pronásledovali spoustu vlastních lidí z politických důvodů, načež je používali na takové činnosti jako čištění minových polí, taktiku lidských vln a pod.

- Sověti v závěru války soutěžili se Spojenci, komu se podaří obsadit větší kus Evropy. Zatímco Spojenci postupovali uvážlivě, ale se stále se zvyšujícím materiálním tlakem, Sověti provozovali zoufalé akce typu zda do Berlína dřív dorazí Žukov nebo Koněv, zda jim nějaké německé jednotky utečou do zajetí k Američanům (přestože měli dohodu, že jim je Američani vydají a oni to dodržovali), zda se jim podaří z politických důodů obsadit Prahu (kam to měli z Berlína dál a přes německé území, zatímco Američani kousek a přes české území.

A tak by se dalo pokračovat. Spojenci měli v některých bitvách taky velmi těžké ztráty, ale rozhodně se je nesnažili zvyšovat okázalou bezohledností vůči vlastním vojákům.

K. Kocourek 15.5.2020 1:43

Jestli "středověkými vědci" máte na mysli Galilea, tak ten měl opletačky a) protože svoji tezi publikoval způsobem, kterým dělal blbce z kardinála a pozdeji papeže, který ho do té doby chránil, b) protože o obíhání Země kolem Slunce psal jako o hotovém faktu, ačkoli to byla jen teorie, kterou by bylo nutné teprve prokázat. Předchozí teorie s epicykly a podobnými vymoženostmi byla zjevně překonaná, jenže tehdy se nepředpokládalo, že hvězdy jsou tak daleko a kdyby se Země pohybovala, musely by vykazovat nějakou paralaxu (ony ji vykazují, ale tehdejšími prostředky byla neměřitelná). Navíc z měření pohybu planet vycházely odchylky, ze kterých vyplývalo, že to tak jednoduché nebude. To vyřešil později Kepler, když popsal pohyb planet po elipsách a s proměnnou rychlostí podle polohy na dané elipse. Ale definitivně to rozetnul až Newton. Všechna zúčastněná tělěsa se totiž pohybují kolem společného těžiště a ne kolem Slunce. To může při vhodném postavení planet ležet i mimo Slunce samotné, to je při pozorování ze Země odchylka aspoň 1/4 stupně, což už měřitelné bylo...

A pokud by se za upáleného měl považovat Giordano Bruno (nepřišel ovšem s myšlenkou oběhu planet okolo Slunce, to byl Koperník, ale že i hvězdy jsou jenom jiná slunce, okolo kterých mohou též obíhat planety), ten byl odsouzen za věroučné prvky, které s astronomií vůbec nesouvisely (transsubstanciace, podstata Boží trojice a pod.).

J. Jurax 15.5.2020 1:39

No jistě. Parvenuové tehdejší Evropy se sblížili.

Nicméně vojenská část této dohody byla po nástupu Hitlera utlumena. Německo už zbrojilo veřejně.

J. Jurax 15.5.2020 1:30

Jistě.

Ovšem v kontextu toho co píšu je na místě zmínka o té polsko-německé.

P. Staronový 14.5.2020 21:39

Už byl starý a nemocný. Kromě toho, byl by doma obviněn, že plýtvá životy amerických vojáků.

Míru Stalinovy nelidskosti si opravdu zřejmě nedovedl představit či připustit.

P. Staronový 14.5.2020 21:36

Německé zbrojení a německé socialistické nápady nejprve financoval německý státní rozpočet, když už se blížil jeho krach, tak to zalepil ukradený židovský majetek a když už ani ten nestačil, tak válka a majetek nakradený v napadených a ovládnutých zemích.

Snaha sovětů o "jednotnou protiněmeckou koalici" nebyla nic jiného, než pokus dostat se se svolením tehdejších velmocí do Polska.

Ono by vám to pak moc neladilo, že? :-P

P. Staronový 14.5.2020 21:32

Jistě. A smlouva o neútočení není smlouva spojenecká.

A ty smlouvy porušila Třetí říše i SSSR. Ve smluvní a spojenecké shodě.

P. Staronový 14.5.2020 21:28

Ano, Francie a GB zanedbaly přípravu na nevyhnutelnou válku. Což je dost pochopitelné, je to drahé a u vítězů války předchozí, dost náročné, pochopitelné (pokud se v takové zemi normálně volí).

Což je ovšem nedostatek odporu, ne podpora. Podporu Třetí říši poskytoval SSSR, ne Francie, GB nebo USA, jak zní časté a lživé tvrzení komunistických nostalgiků.

Rusům je marno něco připomínat, jsou čím dál, tím stejní.

P. Staronový 14.5.2020 21:23

Jistěže byl racionální. Kdyby Hitler Stalina nepodrazil, rozdělili si svět (na nějakou dobu).

Racionální ovšem neznamená slušný nebo alespoň správný.

P. Staronový 14.5.2020 21:21

No protože v sovětském (a příznivců) podání válka začala až v červnu 1941 a o dění do té doby mlčí nebo lžou. Včetně sovětských agresí, usnadněných nebo umožněných spoluprácí s Třetí říší.

J. Babička 14.5.2020 20:53

Polsko mělo smlouvu o neůtočení jak se SSSR tak z Německem, Jenže pro propagandu je dobté uvádět jen tu z Německem

J. Babička 14.5.2020 20:51

Všimli jste si, že každý kdo mluví o Mnichovaké dohodě si dává dobrý pozor, aby zamlčel, že Sovětský Svaz uznal Mnichovskou dohodu, vypověděl československého velvyslance a uznal Slovenský Stát,čímž uznal neexistenci Československa.

J. Babička 14.5.2020 20:41

Zapomína se, že Německo Ruská spolupráce ve vybudováni moderní armády v obou zemích začala jako RAPALLSKÁ DOHODA 16. 4. 1922

V. Petr 14.5.2020 20:17

No, napsat, že Hitler a Stalin rukou společnou a nerozdílnou rozpoutali válku je velice chucpe a toto udělal Brusel.

I když Stalin byl horší zločinec, než Hitler, pakt Molotov Ribbentrop byl racionální i z hlediska SSSR jako státu.

J. Lukavsky 14.5.2020 20:13

"mí rodiče a tím i já vděčíme za svůj život SSSR a Rudé Armádě. A to v podstatě všichni Slované." nu a to, že SSSR ustál začátek války bylo hodně velkou zásluhou materiální pomoci z USA. Ten dodal SSSR obrovské množství aut, letadel, tanků, bot, konzervy, hliník.... Dá se to dohledat na internetu. Hned na konci války to i souzí uznávali, ale později se na to drobet "pozapomělo". A bez toho by Hitler možná tu ruskou zimu ustál a pak mohlo být všechno jinak. A navíc USA samy táhly válku s Japonci, kterým SSSR vyhlásil válku až pár dní po Hirošimě. Nu je to zamotaná historie. J.L. end

V. Bok 14.5.2020 20:12

Pizdě ale přece. Mohl se konečně v hrobě spokojeně obrátit. Husa nám ovšem rehabilitovat nebudou. Ty jeho (a Vicklefovy) teze se totiž ukázaly pravdivé po příštích 500 let.

J. Lukavsky 14.5.2020 20:02

"že si Stalin budoval u Volhy nový sovětský svět, svůj." nu drobet na kráse tomu Stalinovu světu ubírá, že byl také stavěn na hromadách mrtvol. Kupř. pár milionů ukrajinských kulaků (mužiků co nechtěli do sovchozu). Oni si ti dva neměli co vyčítat. Také když Hitler přišel na Ukrajinu tak ho vítali neb si mysleli, že nic horšího nežli Stalin už nemůže být. No bylo to z louže pod okap. J.L. end

M. Panter 14.5.2020 19:26

Pane - psát umíte tak teď se ještě naučte chápat psaný text . Vše v článku máte uvedeno...PS- proč si onykate ?

P. Grigar 14.5.2020 18:38

..velmi zajímavá je kniha Válka jako peklo; Erhard Rauss, Waldemar Erfurth, Hans von Greiffenberg.

P. Grigar 14.5.2020 18:26

..pane Prokope, jste tuším ekonomicky vzdělán a tudíž řeč čísel a jejich vzájemných vztahů pro vás jistě bude něčím tak přirozeným, jako řeč mateřská.

Zkuste si dát dohromady údaje o velikosti území dobytého Rudou armádou(RA) a jejími pomahači na východní frontě od okamžiku, kdy válečná štěstěna odvrátila svou tvář od německé branné moci, až do chvíle invaze v Normandii. Zkuste spočítat též ztráty RA za stejné období a získáte index spotřeby mrtvých vojáků na km² v době, kdy bojovala osamoceně. Můžete totéž spočítat pro západní frontu, i když tento údaj bude mít menší vypovídací hodnotu s ohledem na to, že už byli nacisté v presu ze dvou stran. A finálně můžete spočítat velikost území, oběma uskupeními obsazených. Vlastnoručně sestavené statistice přece můžete věřit a mě potěšíte.

Děkuji předem.

P. Lenc 14.5.2020 16:39

Zing!a!Jednou vůl, navždy vůl.

J. Friedlaender 14.5.2020 16:27

Prosím Vás, kdo Vám něco vnucuje a jak to dělá? Vyhrožuje? Vydírá Vás? Tak odpovídejte na názor názorem a ušetřte nás těchhle emocí!

J. Jurax 14.5.2020 16:06

No jo no, počtěte si na http://klempera.tripod.com/heydrich.htm, co nám chystali Němci.

Možná se Vám sovětská okupace přece jen nebude jevit jako srovnatelná.

J. Jurax 14.5.2020 16:01

Jistě. Ovšem musí to být souvislosti z brusele posvěcené.

J. Jurax 14.5.2020 15:56

A že jí to trvalo ...

J. Jurax 14.5.2020 15:55

Chcete-li znát pravdu, studujete. Dostupných knih i v češtině je opravdu hodně. Z různých politických i odborných směrů pojímaných. Pravda, jsou nezřídka tlusté a chce to čas. A nezbytná je ideologická nepředpojatost.

M. Panter 14.5.2020 15:41

A kdo tehdy s Německem nespolupracoval. Kdo všechno to německé zbrojení financoval ? A zmiňujete li pakt R-M , proč o ostatních paktech a smlouvách mlčíte ? Nebo proč nezmiňujete snahu sovětů vytvořit jednotnou protiněmeckou koalici ještě před válkou a západem odmítnutou ? ...Ono by vám to pak moc neladilo, že.

J. Ptáček 14.5.2020 15:13

Anglické nebo francouzské blekotání o mírotvorci Adolfovi je hanebné a ostudné. Už Chamberlainův nástupce Churchill to otevřeně napadl. Ale dát své nejvyšší vyznamenání budoucímu válečnému zločinci, dodnes o tom zakázat mluvit a dokonce hrozit trestem každému, kdo o tom pípne, je úplně jiná liga. Ta pralesní.