13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

ESEJ: Je křesťanství slučitelné s politikou SPD?

Někteří lidé hlásící se ke křesťanství mají dilema: různými kanály se k nim dostává názor, že hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je pro ně v nadcházejících parlamentních volbách seriózní alternativou: Je proto dobré podívat se na takový názor podrobněji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 8.9.2021 11:32

Osoby nepřizpůsobivé, potulné a práce se štítící. Jiná doba, jiný mrav, kterak zatočit s parazity.To byly Lety, žádný koncentrák v paravém smyslu slova. Koncenrovali tam pouze hajzlíky práce se štítící.

Dnes "dafky" pobírají parazité i 30 let. Nějak mi to neštymuje, abych byl furt berní symbiont. Co etnický spoluobčan, to vyžranec hodný dietologa, co etnická spoluobčanka, to gravidní pupek a hejno oplégrů okolo ní, dělají kravál a bordel (navzdory Green dealu), přímo rozkoš pro berního poplatníka, kterému goverment utahuje furt "fajfku na šnóblu jako nunvář". A tuto verbež (a i přišedší máme zálovat?).

J. David 8.9.2021 11:12

Je křesťansví slučitelné s politikou SPD? Autor by se měl nazvat volem, pokud by chtěl. Položme analogickou otázku: Je křesťansví slučitelné s politikou a dogmaty ŘKC? Kolik jiných křesťanských obcí, kongregací a spolků existuje? Nu, představitel ŘKC, zajisté křesťan msgre. Graubner, jakou měl slučitelnost s politikou uloupení vinných sklepů v "okolí Holomóca"? Holt Moraváci jsou asi bigotní, msgre. dodnes celebruje a požívá privilej "žvanila košilatého v díži". Křesťan, ale bohužel Katolík. Luteráni (také křesťané), holt bonzáka Sarkandera potrestali, prý nekřesťansky, jako v české kotlině Karla Čurdu.

H. Lukešová 8.9.2021 10:57

Já nejsem znalá křesťanské teologie, ani katolické, ani protestantské, takže těžko můžu soudit, nakolik máte či nemáte pravdu.

Jen k Vaši poznámce o sionismu. Že si Židé přivlastnili sionistické hnutí? Vždyť je to logické. Sionismus je židovské vlastenecké hnutí, na kterém Stát Izrael stojí a sjednocujícím ideovým směrem většiny Židů je právě sionismus. Otcem sekulárního sionismu byl známý Theodor Herzl a otcem náboženského sionismu byl rabín Avraham Yitzchak HaKohen Kook. To je spojil myšlenky sekulárního sionismu s hodnotami Tóry.

Jak moc je křesťanství slučitelné se sionismem. Co vím je, existuje v rámci evangelikálních hnutí směr křesťanský sionismus. Ti podporují Izrael a židovský národ. Jistě znáte organizaci ICEJ (Mezinárodní křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě), ta má pobočku i u nás. v USA CUFI (Sjednocení křesťané pro Izrael). V USA žije až 70 milionů evangelikálů, kteří vyznávají ideový směr křesťanského sionismu.

V. Petr 8.9.2021 10:51

Lágr v Letech byl primárně určen pro KRIMINÁLNÍKY! Že tam převládalo jisté etnikum souvisí s tím, že tehdy přtevážně nepracovalo a živilo se trestnou činností.

O. Uživatel 8.9.2021 10:51

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 8.9.2021 10:48

Uživatel požádal o vymazání
J. Hajský 8.9.2021 10:42

Sešel se někdy pan Svoboda s panem Okamurou v hospodě? Třeba by si dobře pokecali a vlecčems by si se stoupající hladinou alkoholu v krvi notovali.

Z čeho tak soudím?

Před zřiceti lety, při likvidaci odborářské knihovny v naší fabrice se mi dostala do ruky kniha bývalého ministra propagandy Václava Kopeckého z názven KSČ a ČSR. Tam se mimo jiné píše:

Za války se v bratislavských vinárnách scházel Gustáv Husák (v době vydání knihy bručel v kriminále) s představiteli Luďáků (protikomunistická katolická strana) pod heslem: "Co politika rozděluje, slivovice spojuje".

J. Vágner 8.9.2021 10:41

Hezky rozebráno. Přesto mám silné podezření, že pro křesťanské hodnoty jsou daleko větším nebezpečím lidé jako je pan Svoboda, roky posluhující těm, co se v Západní Evropě křesťanství rozhodli zakroutil krkem, než nějací popletenci od pana Okamury.

J. Nevrkla 8.9.2021 10:27

R^[>-]

J. Nevrkla 8.9.2021 10:24

Autor se dopouští neuvěřitelné manipulativních blábolu, drze demagogie. To je křesťanské? Měl by si především zamést před vlastním prahem.

J. Vlček 8.9.2021 10:21

Pane Svobodo, nechte na lidech samotných, ať si sami zváží, kdo je jim prospěšnější, zda Lidovci nebo SPD. Preference nakonec o tom vypovídají celkem jasně.

Vaše dlouhosáhlé rozpravy na tom sotva co změní, stejně jako vaše lži, že SPD pokládá všechny cizince za potenciální teroristy.

Na takovýchto nesmyslných a lživých tvrzeních se pod vaší taktovkou vypisují diplomové práce u vás na fakultě. Fuj tajbl!

Jděte se vycpat! Rv

H. Lukešová 8.9.2021 10:19

No jo no, ale na nedělních katolických mších nám pan farář zdůrazňoval, že je katolická Církev jedna svatá a všeobecná a apoštolská církev a mimo ni nikdy nikdo nemůže dojít spásy.

V. Mokrý 8.9.2021 10:15

ono katolictví a křesťanství, není úplně to samé

J. Pavelka 8.9.2021 9:54

No to je mi novinka...

R. Langer 8.9.2021 9:45

Právě proto... ;-)

V. Povolný 8.9.2021 9:34

Tak tohle je opravdu manipulativní článek, pane Svobodo. Já sice nevím, proč se zaměřujete zrovna na křesťanství, takové porovnání by se hodilo spíš pro KDU-ČSL, nemyslíte? A bůhvíjak by to dopadlo. Ale pár věcí mě obzvlášť nadzvedlo. Populismus - na vzestupu je teď obzvlášť populismus levicový. Levice potřebuje nakoupit voliče, podívejte se, co vymýšlí Maláčová. Rozpor slov a činů - no, řekl bych, že to je průvodní jev dnešní mainstreamové politiky, ale tam to jaksi nevadí, že? Ekonomický projekt, ekonomické potíže - zřejmě potřebujete připomenout, že např. ČSSD je neplatící dlužník a dlouhodobě se vyhýbá splnění závazků vyplývajících ze smlouvy uzavřené s advokátem Altnerem. Dokonce až tak dlouho, že Altner mezitím umřel. Ale opět, tam to jaksi nevadí. Xenofobie, nacionalismus, suverenismus (!) - no, nacionalismus ve smyslu vlastenectví, to se dnes holt nenosí. "Suverenismus" - to je nová politická nadávka? Zájem o ochranu státu před vlivy, které ohrožují jeho tradice, samostatnost, bezpečnost atd. by přece měl být hodnocen pozitivně, ne? Naši předkové za takové věci umírali a teď se to nehodí? Já nejsem fanoušek SPD, ale SPD a TSS jediní jasně pojmenovávají ty hrůzy, co se na nás valí z EU. Pro vás je to zřejmě jako živá voda. Brr.

H. Lukešová 8.9.2021 9:24

Já Vás zklamu pane Rameši, katolictví není mou pravou srdeční záležitostí, sice jsem chodila před koronavirovou nákazou na nedělní katolické mše, protože to vyžadovaly okolnosti, lidé na vesnici a bylo mi výrazně zdůrazněno, že bych na katolické mše měla chodit, no a tak jsem chodila, ta nedělní hodinka mi tolik času nezabrala, ale srdcem jsem sionistka, miluji Izrael a vše s ním související.

I. Pávek 8.9.2021 9:16

Jen vám to doplním, na co jste zapomněla paní Lukešová - média by spustila hysterický ryk a policie by konala.

B. Rameš 8.9.2021 9:14

Toliko poznámka na okraj: skutečnost, že Hana Lukešová i Tomáš Halík jsou členy téže církve, je důkazem flexibility lidského ducha nebo toho, že v oné knížce si každý najde to svoje?

H. Lukešová 8.9.2021 8:57

Tak čeští Romové vyzývají k likvidaci Okamury, vyzývají Romy, aby si opatřili nože a šli Okamuru ubodat a vyzývají celý svůj národ, aby volili všichni do jednoho Piráty a důvod? Okamura chce odebrat sociální dávky nepřizpůsobivým občanům... Média jsou potichu, ale kdyby nějaký bílý nacista vyzýval k pogromům proti Romům, média by spustila hysterický ryk.

K. Křivan 8.9.2021 8:52

Pane Svobodo, kecat můžete do haleluja, naše rodina volí Okamuru.

H. Lukešová 8.9.2021 8:52

Papež Franta Bergoglio není ani tak načichlý stalinským komunismem, ale tím novým komunismem, neomarxistickou ultralevicovou ideologií "teologií osvobození", která přijímá do křesťanství učení marxismu, levičáctví, vítání migrantů, agendu vyhraněného gender, feminismu, LGBT ideologie a rovněž antisemitismus, ale to by bylo na dlouhé vyprávění.

Ale ne jen katolíci tíhnou tolik doleva, ve Švédsku jsou velmi levicovou církví, luteránská církev, ti hlásají ideologii "Chrislamu", chtějí spojit křesťanství s islámem, je snadné si domyslet, které náboženství by více triumfovalo...

E. Korbelová 8.9.2021 8:42

Nemusíte chodit tak daleko, stačí Slovensko.

E. Korbelová 8.9.2021 8:41

Katolíci a komunisti k sobě měli vždycky blízko. Zejména Jižní Amerika, odkud Franta pochází, je tím proslulá. A jakmile někdo začne mluvit o společném dobru, je třeba se mít hodně na pozoru.

H. Lukešová 8.9.2021 8:37

No tak pan monsignor Halík řekl, že by konvičkovcům nikdy nedal hostii, (katolickou terminologií svátost oltářní), také ukázka křesťanské lásky k bližním, že...

Zde můžeme vidět nenávist levicových liberálů ke všemu pravicovému a konzervativnímu. Takhle dělit křesťanskou lásku jen pro někoho.

Přitom na jednu stranu hlásají liberálové, jak má být náboženství nepolitické, přitom ho také politizují a indoktrinují nenávistí ke všemu pravicovému.

F. De Winter 8.9.2021 8:37

Dle mého soudu je s křesťanstvím naprosto neslučitelná politika KDU-ČSL. :-P

Blíží se volby a máme šanci udělat tečku za kovidfašismem. Za kovidem nikoli, to může udělat jen příroda nebo Pán Bůh! A ještě jednu bábovičku euromagorům musíme rozšlapat. Green Deal !

Proti tomu je kovidfašismus dětská hra !

Proto budu volit SPD a ne KDU-ČSL. [>-]

V. Mokrý 8.9.2021 8:16

Tak jest !

V. Mokrý 8.9.2021 8:14

Ale o křesťanství přece jenom něco víme, když v jeho regionu žijeme.

R. Voráček 8.9.2021 8:05

Zaplať pánubohu, že jsem nevěřící.

J. Pavelka 8.9.2021 8:05

To je věc osobního přesvědčení...Byli třeba i komunisté, kteří třeba v Itálii, se považovali za dobré křesťany a katolíky...Prostě, náboženské přesvědčení a politický názor se spolu často míjí a obojí je "o něčem jiném"...Politické subjekty, které se přímo hlásí k nějaké konfesi, také jsou pro řadu jejích vyznavačů nevolitelné...