12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

ESEJ: Je křesťanství slučitelné s politikou SPD?

Někteří lidé hlásící se ke křesťanství mají dilema: různými kanály se k nim dostává názor, že hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je pro ně v nadcházejících parlamentních volbách seriózní alternativou: Je proto dobré podívat se na takový názor podrobněji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 8.9.2021 15:04

Jejky, promiňte. Už mně to nějak vynechává, asi bych ten tramínek měl omezit...

L. Netolická 8.9.2021 14:37

Pan Bok neuvěřitelně blábolí, lže.

J. Krásenský 8.9.2021 14:16

...a netahejte nám jej sem.

J. Krásenský 8.9.2021 14:15

Měřeno pane Svobodovým metrem měli by lidovci z názvu své strany škrtnout "křesťanská" a to nejen proto, že jejich "slova nejsou ano, ano či ne, ne", ale rozhodné možná. I proto, že se chytají na společnou vládu s piráty, kteří jsou proti křesťanství, nevadili jim ani zelení ze stejného pytle. Ovšem hlavně si pan Svoboda plete křesťanství a demokracii, což jsou pojmy mimoběžné a na sobě nezávislé. (Demokracie je způsob vlády, křesťanství je náboženství.) I kdyby naše společnost a demokracie byla založená na křesťanství a křesťanské morálce, neměl by pravdu. Demokracie ze všech způsobů vlády, nejšířeji rozděluje moc ve společnosti a k tomu patří, že se prosadí většinový názor, tedy - jak naznačují mnozí - názor populisticky. Na tom stojí demokracie a s tím i padá. Prosazení menšinového názoru je spojeno s násilím, vydíráním, hrozbami. To už se o demokracii nejedná, jde o vládu elity - politické, rasové, majetkové, vojenské nebo rodové, a nazýváme ji vládou autoritativní, totalitní, diktátorskou, despotickou. Žel, takovýto způsob vládnutí převládá v EU. A, promiňte, tento "demokratický deficit" odmítám a prosím, nezabere nám jej sem.

L. Beneš 8.9.2021 14:09

A co se od té doby změnilo? Hodně. Pokud jde o Lety, z objektu v Letech se stal po vynaložení jisté částky finančních prostředků státu památník. Jen jsem někde zaslechl, že při té konverzi prasečí farmy na památník šlo spíše o likvidací imisí nelibého odéru na okolní pozemky, jež by jejich majitel se sídlem v nepříliš vzdáleném zámku rád prodal.

H. Lukešová 8.9.2021 14:06

Tak je také pravdou, že izraelští vojenští rabíni také žehnají izraelským vojákům, jedním z nich je Shmuel Eliyahu, což je ovšem dobře, izraelská armáda brání svou zemi a domov proti palestinským teroristům. Láska k vlasti a obrana proti terorismu není zavrženíhodná, ale jedná se o ryzí ctnost.

P. Kubáč 8.9.2021 14:04

Už Kalousek kdysi prohlašoval, že každý katolík si musí rozhodnout jestli je věřící, nebo socialista chodící do kostela.

Je paradoxní že do druhé kategorie patrně patří i papež, i autor článku o kterém to už dlouho víme.

L. Beneš 8.9.2021 14:02

To žehnání zbraním se provádí i u Armády České republiky. Nedávno jsem něco takového spatřil v televizi. Jedině snad naši vojáci nemají ještě na opasku slova Gott mit uns. Namísto politruků vojákům poskytují školení polní kuráti neurčité církevní denominace. Takže je-li slovo Allah arabským ekvivalentem českého slova Bůh, schovávají se za Nejvyššího (?) i naši čačtí bojovníci. V Afghánistánu se ale Allah s Bohem nějak nedomluvili.

H. Lukešová 8.9.2021 13:48

Pane Rameši, já nejsem paní Lipovská, ale Lukešová a Volný blok nevolím, to jste si mě spletl. Paní Lipovská je za Volný blok, já ne, já pana Volného volit nebudu.

Paní Lipovská je skutečně katolička, podporovaná ČBK, já ne. Máme podobná příjmení, tím ale naše shoda končí. Já její názory moc neznám, takže ji nesoudím a její angažmá v ČT je mi ukradené, obecně celá ČT. Mně je blízký židovský náboženský sionismus, tj. věřím, že Stát Izrael by měl dbát Tóry a proroků, že Izrael bez judaismu jen jako obyčejný, západní stát by byl mrtvý. Právě dvojí Izrael, jeden sekulární, vědecký, start-up a druhý ten židovský, náboženský a charedi, to dělá z Izraele okouzlující stát, klenot Blízkého východu.

T. Zlesa 8.9.2021 13:47

Článek je z jiné myšlenkové galaxie než pochází většina zdejších diskutérů. :-)

Netřeba se vším souhlasit. ale vcelku se trefil na hlavičku.

B. Hančl 8.9.2021 13:39

Vlezdoprdelista eurohujerský Svoboda se zase vyprázdnil na NP. Jak může něco takového jako Svoboda učit, kohokoli?

H. Lukešová 8.9.2021 13:38

Pane Rameši, já nejsem paní Lipovská, ale Lukešová a Volný blok nevolím, to jste si mě spletl. Paní Lipovská je za Volný blok, já ne, já pana Volného volit nebudu.

B. Rameš 8.9.2021 13:32

Děkuji za vysvětlení. Tak nějak jsem očekával, že ČBK bude podporovat někoho, kdo je katolického vyznání. Zklamaný nejsem, je to samozřejmě Vaše věc. Z vrozené lidské zvědavosti by mne zajímalo, ke kterému ze sionistických směrů se hlásíte a jak to jde dohromady s Vaším angažmá ve Volném bloku - něco mi říká, že tam mnoho lidí stejného přesvědčení nebude - ale i to je jistě Vaše věc a nechci být dotěrný.

H. Lukešová 8.9.2021 13:19

Vysokoškolsky učitel a komunista Richard Pokorný: "K Ježíši Kristu má my (komunisté), blíže než současná KDU-ČSL".

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/filip-ma-dalsiho-silneho-kritika/r~ff5ffa3cd5fe11e8b295ac1f6b220ee8/

V. Braun 8.9.2021 13:15

Potulny dratenik do koncentraku. I vy pravý křesťane.

O. Kaucký 8.9.2021 13:12

R^

O. Kaucký 8.9.2021 13:11

Přidal bych, co má evropská integrace společného s křesťanstvím, že by „Svatá říše římská národa německého“?

V. Hlad 8.9.2021 13:08

Závěr. Proč je politika SPD a podobných extrémistů neslučitelná s křesťanstvím? Kristus neříkal lidem, co chtějí slyšet – nebyl populista. Neobchodoval s lidským strachem, ale nabádal lidi, aby se nebáli. Nenaváděl ke lhostejnosti vůči bližním, ale ke skutkům milosrdenství (např. podobenství o Samaritánovi). Neříkal, že tvoji sousedé jsou tví nepřátelé. Nepodváděl na daních. Nepodnikal v exekucích. Nezískával své stoupence šířením nenávisti a bojové pohotovosti. Nedefinoval slovo vlast jako něco, kde se člověk může úkryt za drátěnou hranicí. Nedělil svět na vyvolený židovský národ a ty ostatní méněcenné. Nelhal a neúčastnil se konspiračních teorií. Nenaváděl by dnes lidi ke kácení stromů na koleje.

Ani jedinou větu z tohoto výplodu nemůže Svoboda prokázat.Takže blábolí.

O. Kaucký 8.9.2021 13:02

R^

V. Hlad 8.9.2021 12:57

Jenom tehdy ?:-)

J. Pavelka 8.9.2021 12:54

Čtyři evangelia byla vybrána už dávno před koncilem...Je zajímavé, že církev akceptuje něco co vlastně pochází z apokryfů (např. neposkvrněné početí panny Marie v lůně její matky Anny apod.) ...Byla vybrána evangelia, která jsou řekněme morálně v pořádku, ne tedy třeba evangelium Ježíšova dětství, a zázraky jaksi aby byla ještě v míře v tehdejší době uvěřitelné...Nebylo vše spáleno, i Aopkryfy se četli, např. Nikodémovo evangelium a Didaché se hojně četlo i ve středověku, z Nikodémova evangelia pochází i Dqantův obraz pekla..

J. Jurax 8.9.2021 12:17

On je autor praktikující eurohujer.

J. Černý 8.9.2021 12:16

Tábor v Letech a i ten někde u Hodonína byl primárně určen pro " osoby zijici cikánským zpusobem" A vznikal za 1.republiky.

J. Jurax 8.9.2021 12:08

Předložený článek chápu jako předvolební text eurohujerného lidovce, jemuž SPD leze do zelí.

Nemyslím, že by mne článek mohl přesvědčit k volbě zkoalených lidovců aniž k zavržení SPD; koneckonců nejsem křesťan.

V. Bok 8.9.2021 12:02

Nejen křesťané...

V. Bok 8.9.2021 12:01

No, p. Halik je konvertita... Ale myslim, ze jeho ekxtremni, elitařske a nenávistné nazory by byly pro většinu lidi nepřijatelné at uz by byl v jakémkoliv církvi.

V. Bok 8.9.2021 11:57

Jo, četl jsem. Akorát píše konkrétně o schůzkách se Šaňo Machem, tehdejsim ministrem vnitra. Pry se pak znovu sešli po válce ve vězení... Jinak větsinou se ta knizka dobře čte jak humoristicky roman. I když to autor asi tak nemyslel... Ono tam píše i o spoustě budoucích model z osmašedesátého... A ne moc hezky, z dnešního pohledu, že. Ta knizka ostatně byla stažena z tehdejších knihoven, i když ne důsledně, že. Stejně jako paměti Vasila Bilaka... Jo i komousi znali politicky boj mezi sebou..

V. Bok 8.9.2021 11:48

No, nevím, ale p. Svoboda zřejmě mluví o jinych stranach než SPD. Největší populiste jsou totiž členové Demobloku, v čele s Piráty, TOP a ODS. No a Jurecka, toť kapitola sama pro sebe. A o činnosti tohoto politika v EU parlamentu škoda mluvit.. Temto expertům se nevyrovna ani Andrej... Dokonce i radu slibu splnil..

H. Lukešová 8.9.2021 11:45

Tak křesťané byli a jsou bez pochyby různí, jednak takoví, jak píšete vy, sluníčkoví, ustupující, nastavující druhou tvář, ale na druhé straně i křižáci, váleční bojovníci, z dnešního pohledu rasisté a xenofobové a co takoví Templáři? Rytíři svatého hrobu Krista v Jeruzalémě, než je francouzský král Filip IV. Sličný nechal rozpustit a templářské rytíře upálit z důvodu údajné hereze. A ve 20. století byli také křesťané, kteří v obou světových válkách žehnali zbraním, které zabíjely nepřátelské vojáky.

J. Kraus 8.9.2021 11:37

Připadá mi, že je několik navzájem více či méně se lišících křesťanství. Rozdíl je v míře vnitřního prožitku, empatie, schopnosti proniknutí za slova Písma a pozor - i nekanonisovaných evangelií a apokryfů. Někdejší církevní otcové, počínaje už sv.Petrem, si Krista přizpůsobili své ideologii a táhne se to až do dneška. Za císaře Konstantina, asi tři sta let po Kristu, existovalo asi osmdesát variant evangelií. Koncil vybral čtyři, ostatní spáleno, přičemž Konstantin určoval, co v nich smí být a co ne. Kdo nesouhlasil, byl z koncilu vyloučen. Za císaře Justiniána, při dalších koncilech, už šlo nesouhlasícím o život. Nebyla odsouhlasena reinkarnace, z Máří Magdaleny udělána prostitutka, z Jidáše zrádce. A tak dál, a tak dál. Kromě toho Ježíš mluvil k pastevcům a rybářům, musel být srozumitelný a tedy jeho řeč omezená. Z původního se zachovaly jen trosky. Někdo se drží litery, není vtažen do dějů, do atmosféry, jinému se jakoby pootevřou dveře a postupně získá vhled.

Ale radši k dnešku a zkraťme to. Vezměme třeba křesťanskou tv Noe. Prosycena sluníčkovstvím, vyrůstá na středověkém zkostnatělém pojetí křesťanství a podle úrovně vystupujících je zřejmě neschopna k němu přitáhnout inteligentnější mladé lidi. Ustupuje zlu, "nastavuje ráně i druhou tvář", nechápajíc smysl onoho Kristova výroku a tím zlo zmnožuje. Navíc se občas hloupě a trapně naveze do různých odstínů esoteriky, neschopna přijmout k diskusi a oponentuře něco co není v Bibli. Výsledek je pro křesťanství kontraproduktivní a devastující.

SPD se brání pronikajícímu aktivnímu zlu a dovedu velmi dobře pochopit lidi řídící se duchem křesťanství, nikoli ustrnulou a nepochopenou literou, že ho budou volit.