3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zdržovat stavbu nové jaderné elektrárny je sabotáž

Před časem jsem zahlédl v TV předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jak vehementně protestoval proti možnosti, že by se veřejné soutěže na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnil ROSATOM.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Chládek 7.4.2021 8:28

Nejvíce mě pobaví názory, kde autor přestírá, že nechápe co muže mít český člověk za problém s rusáky. Buď to skutečně přestírá a pak je jejich zaprodanec nebo nepředstírá a pak je tupec....

P. Chládek 7.4.2021 8:21

To je jako chtít odpověď od ignoranta, že pane Novák?

P. Havel 7.4.2021 7:51

Sází, že průměrný čtenář nevysype definici bezp. komunity hned z rukávu. Nesmyslně šermuje přeplněností carské ambasády. Z jakéhosi nenáviděného think tanku dělá decision makera. Ladislav Franc je sabotáž.

Š. Zemek 7.4.2021 7:48

No, když se na to podívám zcela studeně: rusáci jsou momentálně asi jediní, kdo umí reaktor 1200 MW. Mají s nimi zkušenosti a ty reaktory jsou bezpečné. Ostatní výrobci, kteří přicházejí v úvahu, tak velké reaktory ještě nedělali, takže by to byly prototypy. Nevím jistě, ale palivové články by zřejmě mohl vyrobit i někdo jiný na rozdíl od plynu. Američané plynem celou Evropu nenakrmí. Rusové by asi taky pustili k lizu i české firmy, což by bylo jen dobře. Až odejde generace co stavěla Temelín a Dukovany, nebude tu nikdo s praktickými zkušenostmi ze stavby JE. Proti Rusům ale mluví čistě politické důvody. Nelíbí se mi jejich alotria na Ukrajině, v Gruzii a jinde. Osobně fakt nevím, zase tolik informací nemám, jen co se člověk tu či onde dočte.

V. Novák 7.4.2021 7:43

U Zelených Pirátů je boj proti jakékoli JE pochopitelný - je to součást jejich ideologie a politiky.

Proč se ale na stejnou notu naladila ODS?

R. Langer 7.4.2021 7:43

Přesně! ;-€

R. Langer 7.4.2021 7:42

No, mimo to, že jako správný bruselouš evidentně lezeš do EU do Brusele, soudruhu, skutečně nevidím žádnou souvislost výstavby JE s jakýmkoliv lezením komukoliv kamkoliv. To totiž dělají jenom takoví bruselouši jako ty, soudruhu, protože takoví už od přírody jsou. :-P

V. Novák 7.4.2021 7:40

Nejste drzý, člověče?

Požadovat konkrétní odpověď od ideologa?!?

Kde jste to kdy viděl!?!

A. Renjascu 7.4.2021 7:26

Jak souvisí stavba JE, kterou bude provozovat ČR a nikoliv případný realizátor stavby s lezením do ruského chomoutu? Máte stejný pocit, když využíváte PHM z Ruska či elektřinu vyrobenou z uranu obohaceného v Rusku? Budete mít stejný pocit až budeme dovážet elektřinu z německých elektráren jedoucích na ruský plyn?

J. Dostál 7.4.2021 7:17

Největší problém je v tom, že to tzv. ekologickými zdroji nejde. A úplně největší je v paradoxu, že se při rozhodování o ekologických řešeních kašle na ekologii.

J. Krejčí 7.4.2021 6:59

Autor je zřejmě Zemanův a Putinův agent.Mně 40 let kamaradčoftu s Ruskem stačilo, bolševické osazenstvo Kremlu bylo nahrazeno ruskými nacionalisty a výsledek bude stejný.Ovlivňovat střed Evropy a oddělit od ní Polsko, které zná Ruské nácky jak své boty. Jestli znovu a zcela dobrovolně vlezem do ruského chomoutu, potěš Pámbu naše děti a vnuky. HOWG !

V. Mokrý 7.4.2021 5:19

R^

L. Novák 7.4.2021 3:57

Ruský dodavatel je jenom záminka, jak JE nepostavit. Když vyloučí Rosatom, nikdo jiný nám elektrárnu postavit schopen nebude. A o to jim primárně jde. NESTAVĚT NIC! A že kolem výkřiků proti ruskému dodavateli pobíhají v pozadí zelení magoři, není nic překvapivého.

L. Novák 7.4.2021 3:53

Potíž je v tom, že pojem "ekologické zdroje" je spíš politický, než technický. Tuhle jsem před pár dny četl v Lidovkách článek o "ekologickém pěstování rajčat". Naprostý novinářský blud. Marketingové lákadlo...:-P

Z. Koutecký 7.4.2021 3:03

Nu, všechny naše jaderné elektrárny dodalo Rusko, s výjimkou řídícího a kontrolního sytému v Temelíně, který je americký. Ty elektrárny tu běží už více než 20, resp. 30 let a pokrývají výkonem cca 4150 MW cca 35% výroby elektřiny. Celých těch posledních 30 let Rusko patří, podle našich bezpečnostních složek, k našim největším nepřátelům, kteří existencí těch elektráren ohrožují naší bezpečnost. Co na tom změní případná výstavba jednoho bloku o výkonu cca 1100 MW i kdyby ho postavili zase ti Rusové? Nic. Těch 1100 MW nás nezachrání, i kdyby to postavil Westinghouse, který navíc neustále balancuje na hraně bankrotu. A abychom ty staré všechny odstavili a postavili si nové, dodané třeba taky tím Westinghouse, nemáme a asi nikdy mít nebudeme finance. Nakonec EU nás stejně zařadila do European Climate Pact a podle něj i ty jaderky nakonec budou muset skončit. Tak na co tolik rozruchu kolem výběrového řízení na jeden pitomý blok?

Daleko větší problém je, že po odstavení uhelných elektráren budeme muset nahradit výrobu 53% elektřiny ekologickými zdroji, které dnes pokrývají jen cca 10% produkce elektřiny.

J. Sinnreich 7.4.2021 0:58

Nemci zaviraji posledni jadernou elektrarnu. Bruselsti soudruzi nepovazuji jadernou energetiku za cisty zdroj, takze bude ekonomicky zaskrcena. Z toho duvodu Cesko nepostavi ani jeden novy jaderny blok. Spory o ucastnicich tendru jsou tedy naprosto zbytecne.

J. Kašpárek 7.4.2021 0:33

Panu Francovi a dalším chytrákům navrhuji aby se přičinili o zrušení našich bezpečnostních složek. Jsou zbytečné. Pan Franc naši zemi ochrání sám, a sdělí Vám všechny důležité bezpečnostní rizika... Panebože!8-o