27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pojmenujme příčinu nouze

Hoří nám už střecha nad hlavou? Tedy co se týče dostupnosti energií pro české hospodářství i domácnosti? Ještě úplně ne, ale doutná povážlivě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 13.9.2022 5:40

Ohledně nedostatku a blackoutu - tady se, dle mého názoru, autor mýlí - pokud vláda zastropuje ceny placením rozdílu zboží dodavateli, k nedostatku zboží nedojde - dodavatel vždy dostane požadovanou tržní cenu. (přičemž zisk stejného dodavatele bude možná snížen speciální daní)

Samozřejmě to povede k vyššímu dluhu a zvýšení inflace, ale o tom se v této chvíli nebavíme.

J. Novak 13.9.2022 5:38

Ano.

J. Novak 13.9.2022 5:38

Ano.

J. Novak 13.9.2022 5:38

Presne.

J. Strakoš 13.9.2022 5:36

Jeden bod v důvodech i způsobu řešení mi tam chybí - burza s elektřinou, kdy na jednom trhu o elektřinu smlouvá Česko s Německem. A pokud se Německo rozhodne provést odvážné experimenty s energetickou (ne)závislostí, doplatíme na to my.

Takže minimálně pohrozit, že z burzy odejdeme, pokud si Německo nedá pokoj s totálním přechodem na OZE. Jinak se můžeme snažit jak chceme, ale nepomůže to.

O. Musil 13.9.2022 5:24

Je zajímavé, za autor nezmiňuje jednu poměrně zásadní příčinu růstu cen, totiž že EU a hlavně Německo uvěřilo v solidnost jistého dodavatele z východu a postavilo na něm polovinu své energetiky. Aneb, jak by řekl autorův guru, v Rusku jsme se osudově mýlili. Pokud si myslí, že když donutíme Ukrajinu kapitulovat a hluboce se ukloníme Putinovi, zase se kohoutky otevřou, no, ať si věří.

Co se týče emisních povolenek, má pravdu, je to velký problém třebas pro Poláky, kteří jedou na uhlí a nejsou propojení se západem (nemají takové přebytky elektřiny jako my), takže se jich cena na burze ani moc netýká.

J. Krásenský 13.9.2022 4:59

Jasně, a proto mají v Kataru drahý benzín a energie, protože se řídí světovými trhy.

J. Vintr 13.9.2022 3:14

Do záhuby nás táhne EU. Jediná šance na záchranu je okamžitě se od toho potápějícího se Titanicu odpojit...

J. Brunner 13.9.2022 1:02

Vy nemáte ani na toho Hurvínka.

J. Brunner 13.9.2022 1:00

R^R^R^

O. M. 13.9.2022 0:44

Vy si to představujete jako Hurvínek válku. Máte sice pravdu, že válka na Ukrajině je pouze jednou z příčin drahých energií, ale jinak plácáte nesmysly. Není pravda, že vláda se teď honem probudila. Ono připravit rozdávání peněz tak, aby bylo přijatelné nejen pro voliče, ale i pro státní kasu, to opravdu nejde za odpoledne. Navíc, nejsme na pustém ostrově, ale uprostřed Evropy, a zároveň součástí EU, takže chca nechca musíme brát ohledy i na ty okolo a naše domácí řešení je závislé i na tom, co se podaří v EU dojednat, a taková jednání se holt táhnou. A rvrzení, že můžeme jednoduše přestat platit povolenky a přestat obchodovat s elektřinou v rámci lipského kartelu, kterému se pro zamaskování pravého stavu věcí říká burza, to je jen věšení bulíků na nos. Bohužel.