10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pojmenujme příčinu nouze

Hoří nám už střecha nad hlavou? Tedy co se týče dostupnosti energií pro české hospodářství i domácnosti? Ještě úplně ne, ale doutná povážlivě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 13.9.2022 11:50

Jenže Putin zřejmě myslí mnohem dál než "stratégové" z Washingtonu. Jasně že by mohl Ukrajinu "dobýt" silou, ale co by si pak Rusi počali s rozbitou zemí a obyvatelstvem, které je bude nenávidět.

J. Vintr 13.9.2022 11:37

Ukrajina nemusí kapitulovat. Stačí, když se s dostečnými zárukami vzdá nepřátelské politiky vůči Rusku a rusky mluvícím občanům na svém území a nechá občany ve východní části země s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem rozhodnout, ke kterému státu budou patřit.

M. Boháček 13.9.2022 11:32

J.Vintr: Myslím, že ukončiť môžu vojnu aj Rusi. Stačí, keby bombardovali zdroje energií (elektrika), stopli dodávky plynu a ropy Ukrajine, zbombardovali cesty a železničné uzly - a Ukrajina sa rozsype do mesiaca - dvoch. Bez elektriny a nafty pre techniku, bez dodávok zbraní, je raz-dva po vojne. Ale vojnu chcú predlžovať aj Rusi.

https://www.podtatransky-kurier.sk/spravodajstvo/na-ukrajine-prebieha-len-imitacia-specialnej-vojenskej-operacie-dlhodoba-vojna-by-bola-v-pripade-ze-rusko-umozni-ukrajincom-vo-vojne-pokracovat

O. Musil 13.9.2022 11:26

Stačí, abychom Ukrajinu přinutili kapitulovat (my tedy ne, ale ti zlí Američané). Chtělo by to nějaké pořádné sankce. Ostatně už i mistr Křeček psal, že by se Zelenskyj měl zachovat stejně moudře jako Beneš.

M. Boháček 13.9.2022 11:24

Co je tedy nutno udělat? Přiznat, že za zběsilým růstem cen energií může nesmyslný boj s podnebím. A následně podle toho konat:

Zrušit poplatky na „obnovitelné“ zdroje a zrušit dotace na neefektivní solární a větrné kapacity.

Zrušit politiku zavírání tepláren a elektráren na uhlí a tam, kde to jde, obnovit provoz zavřených. Znovuzahájit proces rekonstrukce, repase a remodernizace domácích uhelných energetických kapacit.

Zrušit těžební limity a znovuotevřít uhelné doly nebo aspoň učinit první kroky tímto směrem.

Vypovědět účast ČR na programu emisních povolenek.

A čo takto pridať ešte jeden bod? Doma vyrobenú elektrinu aj doma spotrebovať za primerané ceny (cca 10 - 15 nižšie ako na burze aj v prípade, ak si výrobca dá 100% maržu) a na burze predávať iba prebytky vyrobenej el. energie?

A krajiny, ktoré si ešte nezničili energopriemysel Green Deathom, majú krízu s el. energiou v podstate vyriešenú. Ovšem, to by sme nesmeli byť, de facto, kolóniami... A keďže sme, de facto, kolónia, tak podstatu problému nikto nerieši.

V. Chrastina 13.9.2022 11:16

Nelze než souhlasit, pane Vintře!![>-]

V. Chrastina 13.9.2022 11:13

EU spustila zeleným údělem a zavedením energetické burzy v Lipsku nejděsivější tunel do ekonomik všech zemí své bezbranné kolonie. Kdo zavčas vyskočí z tohoto vlaku řítícího se do horoucích pekel bídy a utrpení, vyhraje, i kdyby si při tom měl natlouct hřbet. Hřbet se časem zahojí, umrtvenou ekonomiku pod taktovkou EU už nikdo neoživí. EU je ve skutečnosti hrobníkem valné části Evropy. Tož tak!!Rv

J. Vintr 13.9.2022 11:09

Teď jsem četl, že prý v Bruselu vymýšlejí, že se bude občanům na pár hodin denně vypínat elektřina. To bylo třeba v Rumunsku za Čaučeska nebo na Kubě, když se s ní přestali Rusi kamarádit. To jsme to s EU dopracovali ....

J. Vintr 13.9.2022 11:01

Tak třeba konkrétně "invaze" v srpnu roku 1968 byla zcela v režii Ukrajinců ve vedení SSSR i v armádě .....

J. Vintr 13.9.2022 10:58

Máte špatné informace. Konfrontaci s Ruskem chce jen Amerika. I ukrajinský konflikt způsobila ona. A také by ho mohla snadno ukončit. Stačilo by dát příslušný pokyn její loutce Zelenskému.

P. Diviš 13.9.2022 10:56

Rusko bylo vždycky Rusů a jejich kolaborantů, i pod firmou SSSR.

Ukrajinci nikoho nenapadli, ani za SSSR, ani teď.

"Hodní a milí", to mne bude zajímat až budou Rusáci zpět doma a nahradí napáchané škody.

V. Chrastina 13.9.2022 10:56

R^:-/[>-]

J. Vintr 13.9.2022 10:55

Z těch vašich blábolů jen k jedinému. Když "uděláme papá" plynu a ropě z Ruska, tak už nikdy a nikde nenakoupíme tak levně a v dostatečném množství. Bude to znamenat, že všichni (kromě politiků) značně zchudneme a na dnešní blahobyt budeme jen vzpomínat. A proč? Jen proto, že to chce pár darebáků, kteří si hrají na majitele této planety.

P. Diviš 13.9.2022 10:54

Nebezpečnou konfrontační politiku rozjelo Rusko. Jen to ji může ukončit.

V. Chrastina 13.9.2022 10:52

R^!!

V. Chrastina 13.9.2022 10:44

R^V

M. Pivoda 13.9.2022 10:44

P. Dvořák se vzdaluje od tématu, hrou se slovy.

Energetická politika se normálně řeší s vyhlídkou nejméně 10 let. Samozřejmě, že za tu dobu se určitě objeví nové technologické možnosti. Ale praktické prosazení takových infrastrukturních inovací (v patřičném rozsahu) trvá vždy déle než oněch 10 let. Nejde totiž o spotřební zboží!

Připomenu, že v českém reálné socialismu se plánovaly i inovace s periodou pětiletek. Hm. Ředitelé firem jezdili na Ministerstvo "rozporovat" plán toho, se v jejich podniku v budoucí pětiletce vyrobí (ukazatel hrubé výroby byl dominantním ekonomickým ukazatelem). Nedostatková socialistická ekonomika to všechno kupovala, protože nebyla alternativa. Takže: Lepší něco, než nic!

Jenže pozor: Dnes v energetice jde o infrastrukturní inovace. Ano, evropské řešení energetické infrastruktury by mělo vyjít levněji, než dovoz čehokoliv z mimoevropských zemí. Kromě toho, nezapomínejte, že Rusko má konkurenceschopné rakety, které mohou zasáhnout to řešení, ke kterému se dnes politici tak intenzivně modlí.

V. Chrastina 13.9.2022 10:39

Pane Pepaxi, rovněž souhlas s článkem pana L. Jákla, jen se obávám, že jeho hlas u fialové pětikolky nedojde sluchu, natož k její sebereflexi. Ach jo!!:-/

L. Severa 13.9.2022 10:34

Zkráceně. Od pana Jakla jsem četl i lepší články.

F. Zrcek 13.9.2022 10:25

Energetická panika sice začala až s válkou, ale až potom, co hoši v EU prosadili klimapaniku a na to konto zrušení fosilních paliv i atomové energie. Šreděr Gazpromnyj a Mutti Merklice do toho fedrovali ruský plyn jak vzteklí, prý jako přechodné palivo. Energetika funguje jen když jsou OZE zálohovány stabilními zdroji - fosilními palivy a atomem. Některým grýnhornům ten putínkův plyn pěkně sypal, zvlášť když z předstíraných obav z přehřátí planety programově průběžně vyřazovali konkurenci dalších paliv. Greténi nadšeně hýkali a cenzurovali ty, kdo poukazovali na krátkozrakost téhle politiky. Putínek si mohl mnout ruce a začít invazi Ukrajiny.

Teď, když je se svými soldáty v úzkých, úplně stačilo, když přivřel kohoutky a celá slavná EU je na huntě. A můžu-li použít fialkovo zjednodušení, tak stejní lidé, pro které byla liberální demogracije s grýndýlem modlou a vrcholem pokroku, teď u vědomí nadcházející bídy skučí a chtějí škemrat u putínka. Ať si vezme Ukrajinu a dá levný plyn! To dnes říkají obyčejní zoufalí lidi z ulice.

Jejich očividná slepota je zřejmá. Pomineme-li to, že s válečným zločincem se vyjednávat nemá, pak s nespolehlivým obchodním partnerem a sprostým vyděračem se vyjednávat prostě nesmí! Má EU jako rukojmí, veškeré smlouvy a ujednání průběžně porušuje, na záruky kašle zvysoka, tak co s ním chcete dojednat?! Co slíbil, to porušil, proto se mu taky říká putler.

Jediná možnost je zamáčknout slzu v oku a putínkovu zelenému plynu a ropě udělat pápá. Ani do budoucna se s ním počítat nedá. Až zaženou Ukrajinci putínka někam za Ural a válka prozatím definitivně skončí, dá se eventuálně počítat s dohodou s Ukrajinou. Snad má plyn i ropu, nevíme ovšem kolik a za kolik. Pokud Ukrajina vstoupí do NATO a stane se spolehlivým partnerem a zárukou proti tatarské rozpínavosti, pak by si evropskou a naši důvěru opravdu zasloužila.

J. Vintr 13.9.2022 10:22

To, že takzvaný Green deal má něco společného s ekologií, je jen další z obrovských lží, které nás obklopují. Ve skutečnost škodí nejen lidem, ale i přírodě.

J. Majzlík 13.9.2022 10:14

Díky dodávkám levného xindlu z Ruska jsme všichni upadli do stavu lehké velkopanské lethargie. Zapomněli jsme na obezřetnost při volbách našich zastupitelů. Zapomněli jsme na platnost přírodních zákonů, počtů z třetí třídy, ekonomických zákonitostí. Věříme i tomu, že nová doba přináší i možnost sestrojení perpetuum mobile. Atd. Takže teď již konečně máme, co jsme původně nechtěli.

J. Vintr 13.9.2022 10:13

Dají se řešit cena elektrické energie i cena a dostatek plynu. A poměrně velmi snadno, kdyby se chtělo.

Z. Lapil 13.9.2022 10:12

No, to máme.

Ale jak píše Aston v úvodníku a Adams ve Stopařově průvodci: nepropadejte panice. Též Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Jak je to dávno, co se benzín kupoval za 47 - 48 Kč. Dnes ho za 45,- snad ani neseženete a při troše snahy koupíte pod 40,-. U Tank-Ono dokonce za 35,90.

Co se plynu týká - součástí ceny je myšlenka "bodejť by nebyl drahej, když se panicky ládují prázdné zásobníky". Jasně, TAK jednoduché to není, ale on ten svetr (spíš pořádné ponožky :-)) taky funguje, ne že ne.

J. Vintr 13.9.2022 10:08

divte se, hráli skoro třicet let prim právě Ukrajinci. Měli nejen generálního tajemníka, ale i většinu v hlavním rozhodovacím orgán, v politbyru Komunistické partaje. Takže byste spravedlivě aspoň část vaší nevraživost vůči Rusům měl věnovat i těm hodným a milým Ukrajincům, kterých tady máme mimochodem už kolem půl milonu....

J. Vintr 13.9.2022 10:02

Ta zkušenost se týká bývalého Sovětskeho svazu. V němž, divte

Z. Lapil 13.9.2022 10:02

To mi nepřipadá správně. Rozhodně cenu deformují dotace, zákazy, povolenky a poslední dobou asi i zeleně aktivní banky, bezprostředně i z minulosti, ale pochybuju, že někde sedí někdo, kdo ty ceny určuje. Koneckonců kdyby seděl, tak určí cenu a nemusí se diskutovat o zastropování.

Z. Lapil 13.9.2022 9:58

Což ovšem dodavateli nezabrání, aby neprodával tomu, kdo nabídne vyšší cenu.

J. Vintr 13.9.2022 9:56

My samozřejmě ukončit konflikt na Ukrajině nemůžeme. A zřejmě ani EU. Tohle je plně v rukou Američanů. Lze doufat, že až po senátních volbách získají v obou komorách senátu většinu Republikáni, tak tuhle nebezpečnou konfrontační politiku vůči Rusku ukončí.

P. Diviš 13.9.2022 9:54

Právě že může. Už jsou s tím nějaké zkušenosti (alespoň já je mám), s podřízeností Kremlu. Ať už v něm sedí sovětský generální tajemník, nebo ruský president.