4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
400 000 nez.ČR 18.6.2009 9:33

Re: levicovy nesmysl - velká hospodářská krize

Důsledky krachu na newyorské burze

Následkem krachu na newyorské burze, který odstartoval velkou hospodářskou krizi, byly krachy dalších amerických burz, které dále převzaly obchodování.

Začaly krachovat podniky, nezaměstnanost rostla a produkce klesala. Počet nezaměstnaných se v USA od roku 1929 do roku 1933 zvýšil z 1,6 na 12,8 milionu osob, nezaměstnanost tedy vzrostla až na 25 procent.

Nespokojení lidé pořádali tzv. hladové pochody a prudce stoupala nedůvěra v politický a ekonomický systém. Za charakteristický rys můžeme považovat hluboký pokles průmyslové výroby, který v USA v roce 1932 činil zhruba polovinu z roku 1929.

Mnozí drobní střadatelé propadali panice, začali vybírat z bank své uložené peníze, což vedlo k jejich krachům. V USA v té době zaniklo devět tisíc bank.

Peta 18.6.2009 9:28

Re: Janouchu, Janouchu...

A co takovej Patrol. Land Cruiser, Hummer apod. s nízkoprofilovými pneumatikami?

To je tereňák? O tom si dovolím s úspěchem pochybovat. A viděl jsem jich docela dost hlavně Hummerů.

klaunovynazory 18.6.2009 9:21

A ta Zelena usporam, to je totez

Samozřejmě se nemá plýtvat. Jenže je velmi nesnadné spočítat jakoukoliv efektivitu, protože každé "řešení" ponechává stranou něco neřešeného, co se stane politickou "nutností" a položkou volebních programů či reklamních kampaní za pár dnů či roků. Kvůli těmto komplikacím v komunikaci vznikají např. války, jichž se účastní jako zabijáci v naprosté většině lidé laskaví a tolerantní a asi stoprocentně ti, kterým se reálně, kdyby to mohli v klidu promyslet, nemůže jevit jako rozumné umřít kvůli třeba opanování nějakého území těmi, co přežili. Efektivita a rozumnost je vždy hodnocena individuálně, ale jaksi relativisticky vždy v podmínkách, jichž se historicky dosáhlo. Nebýt toho, tak jsme neslezli ze stromů. Nicméně děkuji a souhlasím.

Mgr. Milda 18.6.2009 9:19

Hlavně to šrotovné nic nevyřeší, pouze časově posune

a mrhání zdroji je i výroba solárních článků, neustále novějších počítačů a zbytečných aut. Ovšem při současné produktivitě práce by jinak pro mnoho lidí nebyla práce.

Mareg 18.6.2009 9:14

Doba kamená neskončila, protože by se vyčerpaly zdroje kamene :-)

Obecně uváděné zásoby ropy, jsou zásoby které je možné těžit při ceně cca $40/barel. Pokud bude cena vyšší je možné vytěžit mnohem více ropy -> větší zásoby.

Tím netvrdím, že není blbost takto kvalitní surovinu lít do nádrží aut, ale toho že by došla se nemusíme bát ještě hodně dlouho.

Haui1 18.6.2009 9:12

Re: Pláč na špatném hrobě

A vy děláte něco, co pro vás není výhodné? Pak je někde problém.

Stoura 18.6.2009 9:11

Re: Dneska skoro všechno špatně, pane Janouchu.

Pokud byste chtěl pokrýt spotřebu energií v ČR spalováním klestí, bylo by potřeba spálit vše co tu vyroste a k tomu ještě jednu republiku přikoupit, aby bylo čím topit v druhém půlroce.

M. Zima 18.6.2009 9:01

O tom, že Janouch viděl Lenina a že štěstím i slzu uronil, není pochyb. Jakým šílencem jste byl inspirován Vy?

Honza42 18.6.2009 9:00

Re: Že je politikům jedno, co bude po nich, jestli potopa nebo ráj, je přece normální.

Zřejmě patříte mezi ty šťastné, kteří s bezednou peněženkou nakupují a nakupují. A co jachtu - už máte ?

Honza42 18.6.2009 8:54

Určitě i Lenina viděl a je to zkrátka v něm.

On to autor myslí asi dobře, ovšem je tím bolševismem tak nasáklej, že nemůže napsat jinak. Určitě i v Moskvě byl a Lenina viděl.

Připusťme na chvíli, že je nutno v EU zásadně snížit spotřebu energie (i když to není můj názor). Řešení je jednoduché a není nutno nikterak deformovat trh. Krok číslo 1 - zrušení veškerých dotací a regulace (včetně pitomin typu žárovka či nařizování spotřeby aut), úředníky, které se tím zabývají propustit. Krok číslo 2 -  zavést spotřební daň na fosilní paliva  v takové výši, aby kryla veškerý státní rozpočet a zrušit veškeré ostatní daně. Zrušit Finanční úřady a lidi propustit. Zrušit daňová přiznání. Stát by pouze kontroloval a zdaňovat primární energii (státu se určitě lépe se kontroluje z hlediska daní jeden uhelný důl, než milion holičů)

Výsledek je snad jasný. Velmi nízká cena práce (nulové sociální pojištění) a obrovské náklady na dopravu a energeticky náročné procesy. No a dál postačí nechat pracovat trh.  Nikdo by netratil - celková daňová kvóta by zůstala pro "průměrného občana" zachována. Výrazně by klesla nezaměstnanost a zásadně by vzrostla cena energeticky náročných výrobků. 

Didi 18.6.2009 8:44

Re: Jak muže

Stát (teda politici ve funkcích) na tom vydělá jen a pouze trochou mediálního humbuku a populistické reklamy. Jinak se jedná o promrhané 2,5 miliardy Kč, které zaplatí daňoví poplatníci. O tyto 2,5 mld. budou mít méně na nákup jiného zboží a služeb.

Mirek 18.6.2009 8:44

Janouch

Vážený pane Janouch, co to je městský džíp?

JaS 18.6.2009 8:41

Re: Pan Janouch má pravdu v tom,

Zachraňte naše automobilky! Kupujte! Kupujte!

JaS 18.6.2009 8:40

Pan Janouch má pravdu v tom,

že energetické suroviny spotřebováváme milionkrát rychleji než jak vznikaly. Průšvih je v tom, že až (dost rychle) dojdou, tak naše společnost, zvyklá nezřízeně plýtvat, se s tím bude těžko vyrovnávat, když si to nepřipouští. Když všechna řešení směřují k ještě většímu plýtvání.

JaS 18.6.2009 8:34

Re: Že je politikům jedno, co bude po nich, jestli potopa nebo ráj, je přece normální.

K čemu Vám pomůže spotřební daň, když bude nadále pokračovat reklamní šílenství, které dělá všechno pro to, aby lidi byli co nejblbější a pořád něco zbytečně spotřebovávali? Uvědomujete si, co všechno je závislé na reklamě? Reklama ovládá celý svět! Tam je to nejnesmyslnější plýtvání! Když začnou dneska všichni rozumně hospodařit, tak dojde k takové ekonomické katastrofě, že současná krize je sranda - jenom proto, že celá ekonomika je založena na nesmyslném plýtvání.

Ludva 18.6.2009 8:32

Pláč na špatném hrobě

Mám dojem, že my jsme ta poslední země, která by iniciovala zavedení šrotovného. Udělaly to ekonomiky kolem nás. A my se jen, z donucení, přidáváme. Když už jsme se tak dobře přiživili, je třeba něco vrátit. Samozřejmě, že chytré české  vychcané hlavičky to udělají, až to pro nás bude výhodné. 

yenda 18.6.2009 8:26

Že je politikům jedno, co bude po nich, jestli potopa nebo ráj, je přece normální.

Chtěl bych vidět politika, který by šel do voleb s heslem: zvedneme vám spotřební daň na pohoné hmoty, abychom snížili spotřebu a oddálili  tak absolutní nedostatek paliva o 5 - 10 let. To by ho voliči hnali. Přitom je z pohledu lidské historie úplně jedno, jestli dojdou fosilní paliva za 40 nebo 100 let. Ropa se ze země vesele ve velkém čerpá nějakých 70 let, od kdy je začíná rozvoj automobilové a letecké dopravy a výroba meteriálů z ropy.

To, že bohatší část lidstva spotřebovává 4/5 energie, je konstatování nehodné formátu pana Janoucha.

Spotřební daň je mimochodem jediný spravedlivý způsob, jak omezit spotřebu pohonných hmot, když to neudělají šejkové produkující ropu její cenou. Ovšem na to nestačí rozhodnutí jednoho státu, když jiný např. USA to neučiní.

tojuska 18.6.2009 8:22

Re: levicovy nesmysl

Vy budete nejspíš úspěšný podnikatel(?), který jezdí všude třítunovým hummerem a který si nenechá své pohodlí přece nikým omezovat!

zajda 18.6.2009 7:59

Re: Dneska skoro všechno špatně, pane Janouchu.

Moje abička žila sama ve vesnické chalupě a v životě nekoupila uhlí. A ani si ho nenechala od svých dětí koupit. Neustále vyrážela se svým vozejčkem na klestí, až do své smrti v 86 letech, si ho sama zpracovala a topila jím. Tož tak k babičkám.

osel 18.6.2009 7:53

Re: Dneska skoro všechno špatně, pane Janouchu.

Tento směr řešení  nevede nikam jinam než k Rudým Khmérům. Celkovou spotřebu  totíž netáhne pár bohatých lidí  těmi vytápěnými bazený s protiproudem, ale většina  lidí kteří sami sebe považují za chudé. Luxusem který zvyšuje spotřebu není to že nějaký milionář si  topnými kabely uklízí sníh na přijezdové cestě. Ale  to že si všichni každý večer dají teplou sprchu. Co stím ? Vyhnat lidi z měst na venkov , každý kdo nosí brýle je nepřátelský intelektulál a zastřelit. 

JK 18.6.2009 7:46

Že je šrotovné zcela antiekologické,

s tím zcela souhlasím. Co takhle šrotovné na autobusy, letité a nespolehlivé šunky u většiny dopravců?

A milionkrát rychleji než je příroda stačí tvořit spotřebováváme i zásoby většiny neenergetických surovin, snad s výjimkou stavebních materiálů a půdy, která eroduje "jen" asi 1000 rychleji...

V 18.6.2009 7:38

levicovy nesmysl

<<Krize, které se lidstvo v budoucnu zcela jistě nevyhne>>

Kdyz je to tak jiste, proc si s tim ted delat starosti? Nejakym setrenim ji jen muzeme oddalit, ale nikoli zabranit, ledaze bychom vyhynuli, nebo se vratili na stromy.

Kdyz budeme setrit, aby se nase deti mely nad cim ohrat, nad cim se pak ohrejou jejich deti, nebo deti tech jejich deti? Kdyz ma byt nekdo bez energie, tak proc to oddalovat o nejakou tu generaci a mit se pri tom oddalovani spatne? V technicky pokrok zrejme neverite, tedy ze bychom jednou mohli prejit na jadernou fuzi, ci alespon plne na jaderne stepeni v nejakych lepsich zarizenich nez mame dnes, protoze pak by ty obavy o ropu byly zbytecne, stejne jako o uhli, ktere bychom uz davno nemeli pouzivat, kdyby nebylo kolektivistickeho zpatecnictvi za posledni stoleti a zelene lobby posledni dobou.

Ovsem ty vase obavy o energii jako takovou jsou naprosto falesne a liche, jako ostatne byvaji vzdy obavy vsech kolektivistu. Co je nam do te mlcici vetsiny, v dzunglich a tretim svete? Jestli chteji energii, at si ji opatri a jestli nam ji budou chtit sebrat, tam jim nakopame vite kam. Nejspis ale pod vednim kolektivistu vaseho razeni si je budeme kupovat a nechame se jimi dobrovolne zotrocit. TO je totiz co tu hlasate a je to takova moralni spinavost az se z toho cloveku zaludek obraci na ruby.

Vase kecani o tom, ze bohatsi cast 'spotrebovava' energii z velke casti, tak ja mam pro vas velkou novinu, ta bohata cast lidi si tu energii musi VYRABBET, vy jako kovany kolektivista vidite jen tu stranu spotreby. Nikdo ty chude nedrzi aby si taky tu energii taky nevyrobili. A pokud posilhavaji mlsne po te nasi uz vyrobene, tak my bysme jim meli durazne vymazat neco takoveho z palic a kdyz uz bysme byli u toho, tak bysme taky meli vyhazet lidi jako vy nekam na kolektivisticke smetiste, kam patrite.

ladik53 18.6.2009 7:31

Re: poznámky

Nikdo přece nikoho nenutí, že musí to auto sešrotovat. Je to přece svobodné rozhodnutí!

ladik53 18.6.2009 7:30

Re: Jak muže

Jestli to nevíte, tak ona řádí krize. No a šrotovné je jeden ze způsobů, jak její dopady zmírnit, proto ho taky mnohde zavedli a asi se jim vyplácí (i nám). Doporučuji Vám k přečtení 22. číslo EURA, kde se o šrotovném zevrubně píše a je rozebíráno ze všech stran. Stát na tom vždycky vydělá.

Hanka 18.6.2009 6:53

Jak muže

ČSSD- ta tolik sociálně cítící strana navrhovat šrotovné, které bude jen pro ty, kteří nato mají aby kupovali nový vuz??  Vždyt těch 30 tisíc je jen malá část ceny nového vozu!  Tak co SOCANI- kteří tu pištíte, že málem v celosvětové krizi , kterou zavinil Topolánek se Zahradilem a Buschem //VÝROK PAPALÁŠE PAROUBKA//-chcípáte hlady - jak budete moci využít tuto nesmyslnost??????

poplatník 18.6.2009 6:53

poznámky

Naprosto souhlasím s autorem.  

1/ životnost současných automobilů je při rozumné údržbě cca 15let i více.

2/ šrotování 10let starých ojetin v některých zemích přenáší důsledky budování nadměrných výrobních kapacit na daňové poplatníky. Výroba v nadměrně kapacitních automobilkách přináší zbytečnou spotřebu energie a materiálu , je tedy neekologická.

3) obměnu vozového parku zajistí nejlépe důsledné a neovlivnitelné provádění technických a emisních prohlídek. To nevyžaduje dodatečné nároky na státní rozpočet.

4/ Zavedení katalyzátorů snížilo emise  HC +Nox o cca 85%. Po zavedení katalyzátorů (cca1993-4) jsou automobily plnící limity Euro1popř.  Euro 2 (např. Škoda Felicia) ještě vhodnou alternativou zejména pro chudší občany.

honzak 18.6.2009 6:50

Re: Dneska skoro všechno špatně, pane Janouchu.

to není marný nápad! U té elektřiny. Mít jakousi "normovou" spotřebu za přijatelný peníz a překročení za peníz znatelně větší. Tedy něco jako odběrový diagram, včetně rozložení v čase.

U pohonných hmot by to byl asi problém - je to přímo ráj pro černý trhj!

Hanka 18.6.2009 6:46

Re: Odvažuji si nesouhlasit

Pokud nesouhlasíte- pak jste naprosto nepochopil autorovu myšlenku!

jízlivec 18.6.2009 6:31

Janouchu, Janouchu...

Ten Váš pojem "městský dříp" už mi pije krev...

Buď je to teréňák - Patrol. Land Cruiser, Hummer apod. - na tom nená nic "městského".

Nebo je to SUV - a ten se do města jako Praha hodí jak prdel na hrnec - půdorysně ani spotřebou nijak nevyčnívá a ta trochu vyšší průchodivost se na kočičích hlavách a rozrytém asfaltu docela hodí.

V 18.6.2009 5:19

Re: Dneska skoro všechno špatně, pane Janouchu.

moc si nevyskakujte, vsak oni vam nejakou regulaci znemozni jak tu vanu, tak toho Land Cruizera a budete namydleny, na obou stranch