22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 6.7.2008 12:31

Re: Re: Pane Havel,

spíš europrojekt. A někdo na něj bere dotace...

ra.ri.ta 5.7.2008 8:44

NESIDIT

Vážený agrární analytiku, jste velký objevitev. VYjevte prosím světu kde se

" tak je ale nutné urychleně vyvíjet nová technologická řešení náhrad ropy, což se nicméně již na půdě EU děje"

Ujišťuji vás že EU nikdy nic a za žádných okolností neobjeví. Ale nezoufejme. vše je jednou poprve.

tich@dohoda 5.7.2008 8:24

klasicke ritualni tanecky, rekl by soudruh Macek

follow the money, pise se v detektivkach , naprosto stejne doporuceni plati i pro "biopaliva" , jde o prachy, tedy diry v rozpoctech, ktere by vyvolala jen technicka reseni. Nejde tolik az o nahrazeni ropnych paliv za paliva z biovyroby, nybrz o zdaneni. Proto byl zvolen "biolih"/alkohol  protoze ten se zdanuje podobne jako uhlikata paliva. Spousta aut/diesel uz dnes jezdi na obycejny rostlinny olej, pokud pouzijete nejaky stary diesel, potom klidne bez obav i na pouzity fritovaci olej, coz se dnes jiz deje. Ovsem rostlinny olej neni zatizen spotrebni dani, statni pokladny by prisly o obrovske penize, ktere dnes ziskavaji na spotrebni dani z ropnych paliv. V Brazilii se biolih pridava do benzinu minimalne 40 let a motory mistnich aut na to byly upraveny, pravda je ale v tom, ze zemedelstvi v latinske Americe casto byva extenzivni = vypaluji se pralesy, puda se vyuziva pokud to jde a potom se vypali dalsi kus pralesa. V EU/Evrope je obrovske mnozstvi neobdelavane zemedelske pudy /doknce jsou dotace aby se neobdelavala/ cili vypestovat dostatek repky ci cukrovky na biolih neni problem, problemem jsou ony dane a hlavne DOTACE. Cili zasadni rozhodnuti musi znit, biopaliva ano ale bez dotaci. Cest :-)

gramanik 5.7.2008 8:15

Provedení nařízení o hlášení dokladování ...

Tak "dokladují", jo? Kruciš, dlaždice jste také "pokladovali"? Nebo "dokládajií" a dlaždice jste "pokládali"? Krucidrát, to se musí mršit čeština i na Psu?

Standa 5.7.2008 7:09

Správný

názor "Nejčistším řešením by proto bylo, aby příslušné povinné normy EU pro podíl biopaliv ve všech členských státech padly.". Prostě nepokračovat ve zločinu proti lidstvu.

Ladislav N. / ČTK 5.7.2008 6:51

(1) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Londýn - Rozmach produkce biopaliv vedl ke zvýšení světových cen potravin až o 75 procent, a způsobil tak nynější globální potravinovou krizi. Uvádí se to podle dnešního vydání britského listu Guardian v důvěrné zprávě Světové banky, založené na dosud nejpodrobnější analýze současné krize. Nahrazování pohonných hmot z ropy biopalivy v posledních letech razantně podporují Evropská unie a USA, které se zatím této politiky ani přes stále silnější kritiku nehodlají vzdát.

Zjištění zprávy ostře protiřečí tvrzení americké vlády, podle níž biopaliva vyráběná z potravinářských plodin zvýšila ceny potravin v posledních letech jen o necelá tři procenta. Studie zvýší tlak na přehodnocení biopalivové politiky v USA a Evropské unii. Evropská komise však dnes dala opět najevo, že hodlá kritiku ignorovat a stanovený dlouhodobý cíl spotřeby biopaliv zachová.

Washington i Brusel podporují "zelená" paliva v domnění, že tím sníží emise skleníkových plynů a omezí závislost na dovozu ropy. Podle vršících se vědeckých studií však biopaliva z potravinářských plodin těchto cílů vesměs nejsou schopna dosáhnout.

Zdroje z organizací rozvojové pomoci se podle Guardianu domnívají, že zpráva, která byla dokončena letos v dubnu, nebyla zveřejněna, aby neztrapnila amerického prezidenta George Bushe. Světová banka by kvůli tomu měla s Bílým domem politické problémy, řekl jeden zdroj.

Ladislav N. / ČTK 5.7.2008 6:51

(2) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Zpráva přichází několik dní před summitem skupiny G8 v Japonsku, kde budou lídři nejmocnějších zemí světa diskutovat mimo jiné o globální potravinové krizi. Do Japonska se chystají i aktivisté, kteří zde hodlají lobbovat za moratorium na produkci paliv z plodin určených k jídlu.

Podobnou zprávu o vlivu biopaliv na trh potravin měla již minulý týden zveřejnit britská vláda. Podle Guardianu bude tato studie konstatovat, že biopaliva hrála v růstu cen potravin "významnou" roli.

"Političtí lídři zřejmě hodlají potlačovat a ignorovat zásadní poznatky, podle nichž jsou biopaliva hlavním faktorem v nedávném růstu cen potravin," prohlásila dnes přední britská humanitární organizace Oxfam k okolnostem kolem zveřejňování zpráv o dopadech biopaliv na potraviny. "Zatímco se politici soustředí na zachování spokojenosti různých odvětvových lobby, lidé v chudých zemích nemají co jíst," dodal politický poradce Oxfam Robert Bailey.

Prudký růst cen potravin v posledních letech srazil podle Světové banky ve světě pod hranici chudoby asi 100 milionů lidí. Letos kvůli drahým základním potravinám došlo k vlně sociálních nepokojů a hladových bouří v řadě rozvojových zemí Afriky, Asie i Latinské Ameriky.

Zemědělská a biopalivová lobby stejně jako američtí vládní činitelé i Evropská komise tvrdí, že nárůst cen potravin způsobila hlavně rostoucí poptávka bohatnoucích rozvojových mocností Indie a Číny. Analýza Světové banky to však popírá. "Rychlý nárůst příjmů v rozvojových zemích nevedl k prudkému zvýšení světové spotřeby obilnin a v rozsáhlých cenových nárůstech hlavní roli nehrál," uvádí zpráva. Podle ní nefigurovalo mezi významnými příčinami ani často citované sucho v Austrálii.

Ladislav N. / ČTK 5.7.2008 6:52

(3) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Klíčový a největší vliv na ceny potravin měl podle analýzy právě boom biopaliv v USA a EU. Bez spotřeby plodin na biopaliva by světové zásoby pšenice a kukuřice tak výrazně neklesly a cenový nárůst způsobený ostatními faktory by byl jen umírněný, píše se ve zprávě.

Banka zjistila, že koš potravinových cen zaznamenal od roku 2002 do letošního února nárůst o 140 procent. Zpráva odhadla, že z toho jen o 15 procent potraviny zdražily kvůli vyšším cenám energií a hnojiv, zatímco kvůli biopalivům to bylo o 75 procent.

Politika podpory biopaliv deformovala trhy potravin a zvýšila ceny podle zprávy třemi hlavními cestami. Zaprvé tím, že převedla užití obilnin z potravin na paliva, zadruhé tím, že motivovala farmáře, aby změnili využití půdy. Nakonec ještě podnítila spekulace na trzích obilnin, které pak přispěly k cenovému nárůstu. Autor analýzy, respektovaný ekonom Don Mitchell, to zjistil na základě detailní analýzy vývoje cen po jednotlivých měsících; to byla novinka proti jiným studiím, které se zaměřovaly na další časové rámce, a přesný vliv konkrétních faktorů jim tak splýval.

Mluvčí Evropské komise Michael Man dnes podle agentury AP uvedl, že EU bude ignorovat všechny kritiky, kteří ji obviňují z toho, že podporou biopaliv přispívá k růstu cen potravin. Mann hájil stanovený cíl, podle něhož musí podíl biosložky v pohonných hmotách dosáhnout do roku 2020 nejméně deseti procent.

Ladislav N. / ČTK 5.7.2008 6:52

3) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Ladislav N. / ČTK 5.7.2008 6:53

(4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Mann prohlásil, že evropská produkce biopaliv ceny potravin "výrazně nezvyšuje", protože na biopaliva se zde údajně nepoužívají žádné potravinářské plodiny. "Pokud nebudeme mít cíle, nedosáhneme pokroku v boji s klimatickými změnami," prohlásil Mann. Podle nedávných vědeckých studií však rozmach pěstování plodin na biopaliva přispívá celkově naopak ke zvyšování emisí skleníkových plynů, které se podílejí na oteplování.

"Je teď jasné, že některá biopaliva mají na ceny potravin ohromný dopad," řekl ke zprávě býval hlavní vědecký poradce britské vlády David King. "Jejich podporou pouze subvencujeme vyšší ceny potravin a neděláme nic proti klimatické změně," dodal King.

Sprška kritiky za podporu biopaliv se snesla na vyspělé země na čtvrteční konferenci o potravinách v Bruselu. Činovníci humanitárních organizací a experti na politiku výživu zde vyzývali Evropu a USA, aby přehodnotily svou politiku.

Evropa a USA musí "napravit politické omyly" které spáchaly tím, že schválily zvýšené produkce biopaliv, aniž prozkoumaly dopady na potraviny, řekl šéf Mezinárodního ústavu pro výzkum politiky výživy Joachim von Braun. Politiku biopaliv začaly kritizovat dokonce i některé zelené organizace, za jejichž podpory tato strategie před několika lety vznikala.

Francouzská státní tajemnice pro životní prostředí Nathalie Kosciusko-Morizetová tento týden prohlásila, že politika biopaliv v EU je "pravděpodobně omyl" a unie ji bude muset přehodnotit. Francie se na počátku měsíce ujala předsednictví EU. V posledních dnech vyjádřil pochybnosti nad politikou biopaliv i český ministr zemědělství Petr Gandalovič. ( Autor: ČTK )

Hrad 5.7.2008 9:25

Re: (4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Tak, to jsme všechno četli, zkritizovali zástupce institucí, které mají desetitisíckrát víc informací než kecálkové na Psu. Tak to jsme všecho četli, přečtené "pokropili" výlučky žláz s vnitřní sekrecí a začlenili do schématu našeho vidění světa. A pak s tímto kolosálním objevem rychle někam, nejlépe na Psa. Je to s vámi jako když jedné noci puberta, překvapila Huberta. A dívka nebyla po ruce. Tak co zbývá? Zbývá jenom poluce....... Nebo R^Rv Smutné;-( 

jirka.s. 5.7.2008 13:58

Re: Re: (4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Tož, jak sis, smradlavá zřicenino, ve čtvrtek zaplaval? Vsadil bych se, že si tě v těch usazovacích nádrží v Pisárkách považují! ( http://www.bvk.cz/page.jsp?lang=cz&firstLevel=75&imgfld=25 ) Tak dokonalého koprofága jako ty jen tak nenajdou! Evidentně jenom díky tobě je pitná voda v Brně jednou z nejlepších v republice! ;-P

emersonskej 5.7.2008 14:54

Re: Re: Re: (4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Tak hrad je vážně z Pisárek ??? No pane jo...;-( Ovšem as tím plaváním vás musím zklamat.... nic moc tu nepršelo..

P.S. díky za ten odkaz - je docela zajímavý vidět svý rodiště před sto lety... jen škoda, že se v některých těch starých fotkách jeden krapet hůř orientuje...

Hrad 5.7.2008 15:16

Re: Re: Re: (4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Yrko, je to sice trochu od věci, ale teď sedím se svými přáteli, někteří jsou brňáci, a konstatují. "Takového bl.a jako jsi ty spojovat s brňákem může jenom několikanásobně větší magor, než  jsi ty". Tak se zamysli, máš-li čím? Pak vydej se podle zkratky, kterou tak rád chodíš. Však to znáš. Bezpečně povedou tě tvoje zvratky.

jirka.s. 5.7.2008 20:51

Re: Re: Re: Re: (4) Světová banka: Biopaliva zdražila potraviny a způsobila krizi

Áááá, smradlavá zřícenina už nám veršuje!!! Doporučuji nakladelství FUTURA !!! ;-D

BTW: Dovol, abych vyjádřil pochvalu za tvé prohlášení: ""Takového bl.a jako jsi ty spojovat s brňákem může jenom několikanásobně větší magor, než  jsi ty".   Zatím mne tady s brňákem spojuješ pouze ty !!!! ;-D;-D;-D Normální člověk nemá pražádného důvodu mne považovat za tvého kému ze štatlu!

Ladislav N. 5.7.2008 4:38

"...odklad zavedení vysokoprocentních biopaliv v zásadě prospěje všem - snad až na jejich výrobce..."

"Zavádění" agropaliv (rozuměj: státem nařízené jejich přidávání do ropných produktů) je od samého začátku velký nesmysl, protože nutí všechny občany chovat se hloupě - neekonomicky - a v důsledku toho i neekologicky.

Agropaliva by měla smysl tehdy, pokud by jejich produkce nevyžadovala vysoké přepravní náklady a centralizované průmyslové zpracování (a tedy enormní spotřebu energie). Pak by je mohli využívat (na speciálně k tomu účelu konstruovaných motorech) sami zemědělci a pokud by to pro ně mělo ekonomický význam  (samozřejmě BEZ STÁTNÍCH DOTACÍ), nelze proti takovým řešením nic namítat.

Pokud je však existence celého oboru agropaliv (chybně nazývaných "biopaliva") založená na financování z kapes daňových poplatníků, není žádný racionální důvod jej dále podporovat nuceným zaváděním do každodenní praxe.

janoryna 5.7.2008 7:46

Re: souhlasím"...odklad zavedení vysokoprocentních biopaliv v zásadě prospěje všem - snad až na jejich výrobce..."

z hlediska energetické náročnosti byl jako biopalivo za protektorátu dřevoplyn nejméně energetickynáročný. žádná doprava k zpracování, žádné kvašení či jiné chemické zpracování nebylo nutné.

Ladislav N. 5.7.2008 8:16

Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

A kolik aut celkem na dřevoplyn jezdilo? ;-P

Hrad 5.7.2008 9:35

Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

Od takových podružností experti zásadně odhlížejí. Když neodhlížejí, nejsou experty. Všimni si, že od vzniku Neviditelného psa se začíná u nás stále více používat název expert, jako urážka. Je to s tím , jako s termínem manažer. "Řekni mi co čteš, a já ti řeknu jaký jsi" věděl již Gorkij. Teď jsem se lekl. To se přece nesluší říkat. Snad mi to experti prominou.

sep 5.7.2008 9:47

Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

   Němci zařízení na dřevoplyn montovali i na hakly, civilní auta buďto stála v garáži nebo jezdila na dřevoplyn.

Ladislav N. 5.7.2008 10:52

Re: Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

Kolik těch aut bylo? Opakuji otázku... ;-P

Rdx 5.7.2008 13:04

Re: Re: Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

Nevím, kolik jich bylo, Němci nějak nezveřejňovali statistiky. Byly to všechny náklaďáky a ty osobáky, který vůbec měly povolení jezdit (lékaři a pod.). Jezdilo se na špalíčky - krychličky cca 5x5cm, vpředu byl ještě jeden chladič na odlučování dřevouhelného dehtu. Sám generátor byl svislý plechový válec cca 0,5m v průměru a asi 1,5 m vysoký, u náklaďáku umístěný na boku za kabinou, u osobáků lezl z kufru.

para 5.7.2008 15:08

Re: ...za protektorátu dřevoplyn... a nejen dřevoplyn - pára na kolech :)

Kolem války a ještě dloho po padesátých letech jezdili po našich silnicích "SENTINELY" Sotva se to valilo.... Jako kluci jsme se zbíhali na to funící kouřící monstrum kouknout... Bylo to jak malá lokomotiva na kolech nákladáku... Možná je to někde k vidění v muzeu. http://www.feudal.cz/sentinel/default.htm

Novák 5.7.2008 18:14

Re: Re: Re: Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

Šťoural jsem až jsem se dostal sem

http://website.webcenter.lycos.de/www.fomcc.de/imbert.htm

a tady tvrdí že jich jezdilo kolem milionu, ale jak se zdá převážně tahače.

janoryna 5.7.2008 11:54

Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

a kolik bylo těch ostatních aut, co jezdila na benzin ? to nic nemění na faktu, že štípání dříví je nergeticky míň náročné, nežzúracování řepkového oleje na jakýsi ester nebo kvašení obilí a následná destilace na líh. mimochodem,je lepší ten kvas přepálit navodku.

Novák 5.7.2008 16:03

Re: Re: Re: ...za protektorátu dřevoplyn...

Ano, máte pravdu, štípání je špalíkú je skutečně nejméně energeticky náročné. Ale to je jen asi desetina celého problému. ten zbytek se odehrával přímo v autě na silnicí. Výkon motoru nejméně o 20procent nižší, při vypnutí museí generátor pracovat, takže běželo dmychadlo (na baterii). jinak se muselo roztápět znovu od začátku. Dost často došel plyn jako důsledek nedostataečného vývoje, nezbylo než čekat, případně ještě generátor otevřít a prohrábnout. Šikovná sehraná posádka (řidič, závoník) to dokázala včas odhadnout a to prohrábnutí a tím zvednutí výkonu zvládli i za jízdy. Ale co s dehtem a popelem? A toho smradu! Navíc motory velmi trpěly zanášením dehtem a zadíráním popelem, které se napodařilo díky obrovskému množství odfiltrovat.

Inu ať žije energetická nenáročnost, zeptejte se pamětníků

káma 5.7.2008 21:26

Re: "...odklad zavedení vysokoprocentních biopaliv v zásadě prospěje všem - snad až na jejich výrobce..."

Moje řeč,teď jak to zavést v praxi.Určitě už někdo v česku vymýšlí nějaký fígl,jak ten nesmysl udržet e rozmnožit.