29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdeněk 19.7.2006 11:41

Re: Re: Obávám se, že paní Drábová

Drobná oprava - Ing. Drábová, CSc je "produkt" Jaderné fakulty ČVUT a znám několik jejích pohledných až velmi pohledných kolegyň

Medvídek 19.7.2006 11:33

Re: Re: Obávám se, že paní Drábová

Na to abych si jí vážil nemusí nijak vypadat. Znám i "výstavní kočky" kterých si nevážím a vážit nebudu. Ale chápu že každý hodnotíme jinak.;-P

Minutus 19.7.2006 11:25

Re: Re: Zelení a jejich vztah k jádru jsou největším nebezpečím těchto voleb

Klídek, trojkoalice je dead, a zelení si ani neškrtnou. Oposmlouva je na obzoru. Nebezpečím by byli zelení nalevo. Pane Bursík, díky! Mouřenín vykonal svou práci, mouřenín může jít. 

terra 19.7.2006 11:24

Re: Re: Obávám se, že paní Drábová

Jak jsem to pochopil, tak to nebyla ani tak výtka, jako povzdech, že proti někomu, kdo si pro demagogii "šel třikrát" se racionálními argumenty obtížně prosazuje. A to je bohužel fakt. Paní Drábová je racionální odborník na svém místě - vypadá jako typický produkt maf-fyz a není demagog, ale ani jedno z toho není podle mne pro dobrý výkon jejího úřadu chyba. Možná by úřad měl věnovat více pozornosti kvalitní PR politice, ale zase  - je tu od toho? Neměl by to náhodou dělat spíše stát? Tedy ministerstvo? Tedy vláda? Ta dáma stojí v čele Úřadu pro jadernou bezpečnost, není politik.

terra 19.7.2006 11:11

To:honzak

Promiňte, ale NE, NE a NE. Ekologie jako korektní vědecká disciplína není ideologie ani z 1 promile. Nebo shledáváte něco ideologického na integrálech? Nebo na zákonech termodynamiky? Vědců ekologů není "několik", zaplní mnoho velice solidních vědeckých institucí. Pravdu máte v tom, že se věnují své práci a nejsou tolik v novinách a televizi. Jenže - zkusil jste už někdy zaujatému a v oboru těžce nevzdělanému novináři vysvětlit např. co je to ekosystém a jak se v něm hospodaří s energií? Zkusil? Smím vědět, jak jste dopadl? Každá popularizace vědy je obtížná, a s tou bandou ekologistických škodičů v zádech většina těch, kdo to zkusili, postupně propadá beznaději...;-€ Asi je to chyba, ale kdo to má vydržet!  

zlý kukuč 19.7.2006 10:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Větráky mají opodstatnění tam, kde je dostatek větru nebo tam, kde se jedná o akumulativní spotřebu - typickým příkladem z USA je větrné čerpadlo a rezervoir , který čerpadlo plní vodou.

Pro ty, kdo investují do vlastní spotřeby , zejména pro místní komunity a investice do místních zdrojů tepla by mely být minimálně dańové úlevy. Povinný výkup je škodlivý, vede k spekulativní výstavbě zdrojů tam, kde nemají žádné opdstatnění.

Při velmi rychle přicházejícím nedostatku fosilních paliv, zejména ropy, bude nutno hledat OZE na lokální úrovni, zejména však tepelné, nikoliv elekrické zdroje. Tepelná čerpadla, spalování místní biomasy jsou vhodné pro zdroje v malých komunitách. JE a TEpak musí vytvořit po překlenovací dobu infrastrukturu pro dopravu. Bohužel se investuje hromadně o blbostí typu biolíh, metyester řepky či větrné elektrárny.

Zelení musí svou politiku prosadit na lokální úrovni. na centrální úrovni budou páchat škody.

Radek J. 19.7.2006 10:48

Re: Zelení a jejich vztah k jádru jsou největším nebezpečím těchto voleb

Zatim to neni tak zle, muze byt daleko hur :-/ V koalicni smlouve se pravi: "Zachováme územní limity těžby hnědého uhlí a nebudeme prosazovat výstavbu nových jaderných bloků."

To zatim neznamena automaticky zakaz stavby JE. Vlada takovou stavbu nemusi prosazovat, tu si musi prosazovat vyrobce elektriny v ramci platnych zakonu, jako se to deje napriklad v USA. Je ovsem zrejme, ze v pidizemi rozmeru Ceska se stavba JE automaticky stava politickou zalezitosti.

Radek J. 19.7.2006 10:41

Re: Obávám se, že paní Drábová

Vytykat Drabove nedostatek demagogie, to je silny kafe. V cele SUJB naopak ma byt osoba odborne schopna, strizliveho uvazovani a umereneho vystupovani, protoze je to v zasade urednicka pozice (nikoli politicka). Lobovat za JE si musi predevsim CEZ, nebo jiny vyrobce, Drabova ani nema byt nejakou "tiskovou mluvci" za JE.

Evropan (original) 19.7.2006 10:41

Re: Obávám se, že paní Drábová

kdyby aspon nevypadala jako typicky produkt MatFyzu zenskeho pohlavi ;-D;-D

Delfín 19.7.2006 10:40

Re: Proč neodpovídáte na

"Výzva vymanit se v Česku ČEZu je jako doporučit nedýchat, když je Vám ten vzduch moc špinavý."

Nejak nechapu. Je tady nekolik distribucek, obchodniku i vyrobcu el. energie. Stale nevidim ten monopol.

M. Zima 19.7.2006 10:35

Proč neodpovídáte na

otázku "argumentace ČEZu při posledním zvýšení cen"? Mohl jste to slyšet v TV.

Ta burza silové elektřiny ve Východním Německu je předmětem nejenom ostré kritiky, ale pokud vím, tak i vyšetřování.

Výzva vymanit se v Česku ČEZu je jako doporučit nedýchat, když je Vám ten vzduch moc špinavý.

maleficium 19.7.2006 10:26

Re: Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Rád bych končně věděl, jaká je skutečná energetická náročnost výroby a instalace jedné větrné elektrárny. Kdesi jsem četl, že ten bazmek nemá možnost za dobu své životnosti v našich zeměpisných podmínkách vyrobit ani část té energie, která na jejich výrobu praskne, a že mohou být výdělečné jenom za cenu daňového a tarifního švindlu, totiž povinného odkupu za zvýšenou cenu. Kdy si konečně lidi uvědomí, že pokud má ČEZ povinnost odkoupit tuhle energii za několikanásobek ceny, které jinak dosahuje ve svých jiných výrobách, tj. z jádra či fosilních paliv, zvýší si tím náklady a musí je saturovat tím, že je rozpustí do ceny prodávané energie, tedy o příslušnou částku zvýší cenu pro spotřebitele.  Takže skutečně ekologické je řešení, které když už třeba nevyrábí, ale šetří energii, jako třeba ta tepelná čerpadla. A pokud jde o snahu některých podnikatelů vydělávat na istalaci větrníkových farem u nás, udělalo by jim škrt přes rozpočet zrušení těch švindlpředpisů, které je a jejich produkt oproti jiným výrobcům v konkurenci neoprávněně zvýhodňují.

honzak 19.7.2006 10:23

Re: Re: je nutné nazývat

sorry, je třeba číst jen to, co je napsané. Psal jsem, že je to HLAVNĚ ideologie a za tím si stojím. Objem seriozních ekologických prací je nicotný vůči ideologickým plkům duhových beránků a jejich kuchet.

Dokonce  seriozní ekology osobně znám. Ale ti to nezachrání, jejich akademické působení není vidět v televizi a slyšet v rádiu.

Delfín 19.7.2006 10:12

Re: Přemýšlejte,

Kdyz nekomu vadi CEZ, proc nejde ke konkurenci?

Delfín 19.7.2006 10:11

Re: Přemýšlejte,

Cena silove elektriny se urcuje na burze formou poptavky/nabidky. Zvysovani ceny el. energie je zpusobene vyssi poptavkou po elektricke energii v evrope. Stale se ptam, na co ma CEZ monopol?

M. Zima 19.7.2006 10:03

Přemýšlejte,

vznikají ceny el. proudu v ČR trhem, nebo diktátem ČEZu. A zamyslete se na oficiálním odůvodněním zvýšení cen, které nemá s výrobními náklady a trhem nic společného.

Delfín 19.7.2006 9:59

Re: Pane Tyc, už Vaše obhajoba pí Drábové

Neco konkretnejsiho by nebylo? Kdo ze to ma byt ten "monopolista"?

A.S. Pergill 19.7.2006 9:59

Obávám se, že paní Drábová

je pro jadernou energetiku dost neštěstí. Odbornice je asi skvělá, o tom žádná, ale jako tisková mluvčí je dost nemožná, v tomhle ji Kuchtová strčí s přehledem do kapsy (ta si šla, když se rozdávala demagogie, pro jistotu hned třikrát, zatímco Drábová usoudila - mylně, že něco takového nepotřebuje).

M. Zima 19.7.2006 9:54

Pane Tyc, už Vaše obhajoba pí Drábové

dokládá, že je Drábová absolutně chybné obsazení. Nehledě na její výroky k medicínským aspektům záření, na to, že se o důležité oblasti vůbec nestará, stačí, že se chová, jako podřízená JETu. Není prostě možné, abyste si s kontrolorem při tak vážné problematice tak rozuměli, právě to vede k průšvihům.

Její zastávání dalších JE's v ČR je neakceptovatelná kuriozita. V její pozici má kontrolovat a ne lobovat pro monopolistu.

ahasver 19.7.2006 9:47

Re: Re: je nutné nazývat

Já rozlišuji mezi ekology a ekoteroristy. Dám jeden příklad - blokování výstavby plzeňského obchvatu.  Kvůli ekoteroristům a jejich obstrukcím si Plzeň "vyžrala" tisíce tun emisí navíc. A teˇd k problematice AE. A´t si klidně Bursík svítí loučemi. Já chci svítit elektřinou. Stačí se podívat na ceny ropy, co udělají na zimu ceny plynu i jiných paliv, o tom ani nechci spekulovat. Nelze kritizovat chytrou Drábovou, a přitom nepřijít s dlouhodobou  strategií  zajištění energetických potřeb ČR. Hesla typu poručíme větru, dešti máme chvála Bohu za sebou, a ani vítr ani déšť naše energetické potřeby neuspokojí. Tak ať si pan Bursík a Kuchtová (už by mohla emigrovat ke svým chlebodárcům do Rakouska a nekalit tady vodu)  neplete pojmy s dojmy!

zlý kukuč 19.7.2006 9:36

Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Právě proto píšu rozumný, nikoliv masový. A růst spotřeby el.energie od tepelných čerpadel je ideální svým odběrovým diagramem právě pro JE. Pak můžete skutečně účinně omezit spalování fosilních paliv a závislost na ropě.

Rozumná švédská politika právě podporuje využití OZE tam, kde je to skutečně výhodné. Nikoliv masově a nikoliv všude.

Obdobně by to mělo být u nás nepodporovat nesmyslné větrákové farmy s dotovaným povinným výkupem, ale pomoci vybudovat místní ,zejména tepelné zdroje, a optimalizovat tak částečně hierarchickou síť  - využít kombinací malých zdrojů pro vlastní či místní spotřebu a minimalizovat transportní vzdálenosti paliv

Delfín 19.7.2006 9:13

Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Masivni prechod obyvatelstva na tepelna cerpadla by znamenal v dusledku zvyseni spotreby el. energie. To by ale nejak nepasovalo do vidiny snizeni el. spotreby.

edrikus 19.7.2006 9:04

Role zelnych

Kdepak vypadl z role. Vzdyt to maji v popisu prace stale s necim bojovat, zakazovat a prikazovat. Premysleni a diskuze nikdy do repertoaru ekologistu nepatrilo.

Pavla B. 19.7.2006 8:50

Bursík by měl hlavně vysvětlit,

proč se rozčiluje (nikoliv na Drábovou, ale na jaderky).

pp 19.7.2006 8:44

Lid prostý má strach (a lid politický toho umí využít)

Žel, ono platí že "co není vidět, to neexistuje nebo je nebezpečné". Většina lidí nemážádnou přímou zkušenost s "radioaktivníma záležitostma" a tak se prostě bojí.

A každý jen trochu dobrý populista umí strachu obratně využít...

zlý kukuč 19.7.2006 8:41

Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Pro mne je Švédsko vzorem rozumné aplikace OZE, zejména tepelných čerpadel, a jejich vládní program nezávislosti na ropě se mi velmi líbí. Právě proto jsou pro ně jaderné zdroje nezbytné. Švédsko by pro nás skutečně do značné míry mělo být zdrojem inspirace.

Hovorka 19.7.2006 8:23

Re: je nutné nazývat

Pane honzak, malá oprava:

ekologie není IDEOLOGIE, ale věda. To, co hlásají Zelení, jsou NESMYSLY. Že tomu říkají mylně ekologie, to je jejich demagogie, politika nebo nedostatek IQ. Kdyby uplatnení jaderné energie nezačalo jadernou bombou, kdyby si v CCCP nehráli se zastaralým reaktorem, tak by neměli Zelení čím strašit a nikdo, ani neinformovaný,  by jim nevěřil, nikdo by je nevolil.  A ještě je nebezpečí, že se ta šílená Kuchtová dostane do vlády! Bude nadále od Rakušáků dostávat peníze? A na co? :-(

Jirka (původní) 19.7.2006 8:20

Re: Re: je nutné nazývat

předběhl jste mě o pár minut..........., Ta osvěta je důležitá, ale asi nebude fungovat. Ti co se přivazují ke kolejím , aby nemohl projet vlak s palivem do AE, jsou ve svých očích spasitelé a ekolog zní tak vznešeně,  tedy "vědec" a ví co je nejlepší pro všechny a ostatní jsou fašouni, nebo stoupenci globalizace.

kdosi 19.7.2006 8:14

Re: je nutné nazývat

Ekologie není ideologie. Je to multidisciplinární, ale zcela korektní vědecká disciplína, jako třeba geologie, biologie. Ideologií je EKOLOGISMUS (podle vzoru komunismus nebo fašismus).

Tragédií ovšem je, že ekologismus (v podání Zelených, Dětí země, Hnutí Duha, Greenpeace, ...) je často mylně považován za ekologii. A ty partaje a hnutí z toho omylu žijí a dokonce ho intenzivně podporují. Dělají ideologii, ale chtějí, aby to yvpadalo jako něco racionálního a vědeckého...

franta 19.7.2006 8:13

Nenadávajte nám na Bursíka

Právě teď, kdy jeho hlasy potřebujeme jako sůl.