19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

DRAHOTA: Energetická kocovina

Co je moc, to je moc. I otrlého čtenáře musela ohromit kombinace titulků středečních Lidových novin. Na jedné straně čteme „Energie opět zdraží. Rekordně“. A hned naproti stojí „Válka by měla Green Deal urychlit“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 30.5.2022 17:18

Zelení jsou škodná!! A škodná se má střílet!!;-€EU;-O

J. Novák 30.5.2022 16:34

Za tento stav mohou v záadě všechny předchozí vlády od té Toolánkovy, která prosadila zločinný pakt jménem liabonská smlouva, která z nás udělala politickou a ekonomickou kolonii Německem řízeného Brusle a z našich vlád obyčejné protektorátní úředníky. Ovšem to, to co předvádí současná vláda fialové bídy je vrchol. A opět je u té lumpárny ODS.

J. Vintr 30.5.2022 12:29

Teď jsem četl, že EU se nedohodla o odpojení od ruského plynu a ropy. A podržte se, čím to zdůvodnili! Kdyby EU z Ruska plyn a ropu neodebírala, mohl by prý Putin tyto suroviny prodat jinde a dráž, takže by na nich víc vydělal!

P. Rada 30.5.2022 13:31

Dáte odkaz?

J. Vintr 30.5.2022 22:29

https://cz24.news/to-nevymyslis-eu-cr-a-sr-ridi-jen-blby-a-blbejsi-podle-ursuly-von-der-leyen-je-eu-nucena-od-putina-nadale-odebirat-suroviny-aby-je-nemohl-prodat-za-vetsi-penize-nekomu-jinemu-aby-tak-neplnila-je/

V. Povolný 30.5.2022 11:56

S tou energetickou politikou je to podobné, jako s evropskou integrací. Řešením problémů způsobených přílišným tlakem na integraci (tj. na postup vedoucí k faktickému zániku národních států) je "více Evropy". Že to nedává smysl? Bohužel, v EU je to naprosto normální. Pod bruselsko-německým velením vzhůru k lepším zítřkům! Ano, už to tady bylo. Jenže tehdy se říkalo "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak".

P. Rada 30.5.2022 12:18

Racionalizačně jste si úvahu o energetice zjednodušil na situaci, která už tu byla a potom se jí podařilo, trochu se štěstím a jen na nějaký čas řešit.

Zkušenosti s delší minulosti ale ukazují, že častěji se živé systémy s neřešené nerovnováhy potřeb versus možností dostávají až do kolapsu ze kterého nebývá návratu. 99% druhů které kdy existovaly právě proto zaniklo.

V. Povolný 30.5.2022 12:56

Nevěřím v upřímnou snahu EU o ochranu klimatu zavedením Green Dealu. Nedává to smysl. Při produkci CO2 kolem 8% v celosvětovém měřítku a rostoucí asijskou produkcí by celkový dopad byl mizivý, ne-li žádný. Nemluvě o tom, že CO2 není jediný skleníkový plyn, jen je to politikum. V reálné energetice by dával smysl energetický mix s jedernou energetikou jako spolehlivým základem. Jenže to by se z jaderné energetiky nesměl stát iracionální strašák. Celé je to jen o politice, logiku a racionalitu v tom nehledejte.

P. Rada 30.5.2022 13:31

"Věřit" můžete čemu chvete. Jiný pohled dává poměřování - např. vývoje teplot, radiační bilance, koncentrací....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radia%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%AFsoben%C3%AD

Pokud pomíjíte snahu i závazky ostatních zemí světa, nednárodních organizací... s už celé řady jednání - pak by sami o sobě snahy jen EU opravdu klima ovlivnit nemohly.

CO2 rozhodně není jediný skleníkový plyn a s podobných důvodů byly dohody i ohledně metanu, freonů, oxydů dusíku... - viz bilance výše.

Politikum kolem toho všeho rozhodně také je - ale zároven v situaci kdy jde civilizaci v dalších generacích až o život.

V. Povolný 30.5.2022 14:09

Když něco nedává racionální smysl, tak nic jiného než víra nezbývá. A víra mívá pevné kořeny. Vy evidentně věříte.

P. Rada 30.5.2022 14:28

Všichni už od útlého věku především "věříme". U dětí se tomuto stavu říká základní víra ve svět. Bez té by záhy pomřeli. Posléze je ale stále více možné rozvíjet i racionalitu a třeba ji pak testovat v diskusi. V tuto naději "evidentně věřím".

J. Špirk 30.5.2022 16:12

Co vodní pára jako významný činitel skleníkového efektu? Tu "vysušíme", až zjistíme, že hra s CO2 nefunguje? Co slunce a jeho cykly? To začneme "regulovat" až zjistíme, že s párou jsme si nepomohli? Není lepší použít vše, co jsme se doposud naučili a pokusit se přizpůsobit? Připomínám, že jsme stále ještě pod teplotami gotického optima. Nemluvě o stamilionech teplotních cyklů proběhnuvších v historii naší planety o kterých zatím víme minimum.

Víra v dějinách podle mých zkušeností většinou pouze nahrazovala a zastírala nedostatek porozumění světu. Bohužel.

Býti politikem nebo spíše diktátorem v této době hloupnutí, vyvinul bych enormní úsilí k optimalizaci stávajících zdrojů energií a ještě větší náklady bych investoval do vývoje nových pohonných jednotek a zdrojů energií. Spalovací motory je po sto letech jednoznačně potřeba nahradit. To cítí dost lidí. Zaměnit je za elektromobily, které spalování pouze odsunují mimo zorné pole hloupějších, je drahá pitomost.

P. Rada 30.5.2022 16:36

Pane Špirku k té vodní páře a jejímu vlivu na skleníkový efekt. Bylo by předně rozumné zvážit za jakých teplot se kde v celém průřezu atmosféry vyskytuje. připomínám jen, že prvé diskuse ve vědě k tomuto tématu proběhli už před stoletím při oponování výpočtů které prováděl S. Arrhenius. Jak vidno tak ale ledacos zřejmě musí být zřejmě objevováno znovu.

K "vysušování" vzduchu právě tepllotně-kondensačně dochází v oblastech tlakových výší a tuplovaně za nízkých teplot. Právě pro relativně nejmenší obsah vodní páry poblíž polů se polární oblasti oteplují nejrychleji od nevymrzajících složek. Zároven se ale radiačním efektem ochlazují i nejvyšší vrstvy atmosféry ve zhruba stokilometrové výšce kde se vodní pára prakticky nevyskytuje. Oba tyto jevy nejlépe vysvětluje nárůst koncentrace nekondensujících složek tříatomových molekul které se obvykle přepočítávají na efekt CO2. Viz radiační forcing. Průběh glob teploty stále strměji roste - sluneční iradiace se ale mění cyklicky. Dnešní glob. gradient nemá obdobu celé desetimiliony let od K/T rozhraní.

Pokud jde o údajné "stamiliony cyklů" pak ty jsou zapsány např v oceánských sedimentech, složení radioizotopovém, v pozůstatcích organismů ... a s toho všeho čerpá peleoklimatologie. Viz teplotní řada za celou geohistorii:

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Nedomyšlenosti které navíc pejorativně laděně uvádíte v rozporu s dnešním ověřitelném poznáním odpovídají právě tomu co sám nazýváte:

..."nedostatek porozumění světu. Bohužel."

I. Schlägel 30.5.2022 10:55

Propagátoři a realizátoři grean dealu jsou hrobaři euroatlantické civilizace.

R. Langer 30.5.2022 8:39

Zelený bolševik tady zase řádí jako smrtka. To je jeho hlavním cílem, vaše smrt, tak si na něj dejte pozor! ;-)

A. Mara 29.5.2022 22:22

Ceny všech energií rostou už léta.

Kdyby jenom energii. Ceny vseho rostou uz leta...

K. Novák 30.5.2022 8:26

Čisté život.prostředí není zadarmo!!R^EU

R. Langer 30.5.2022 8:34

A co to s tím má jako společného? 8-o

P. Brich 30.5.2022 17:23

Zdraží-li energie, zdraží všechno. Bez energie nespláchnete ani WC.

T. Pudil 29.5.2022 19:18

V prvnim pripade by meli zeleni jit ostatnim prikladem a zaroven doufat, ze svym cinenim ovlivni mysleni ostatnich lidi. V zadnem pripade na nikoho neplati ruzne natlaky a narizeni. Ty si mohou strcit do p..... . Je li nekdo tak naivni, ze si nedokaze porovnat velikost zemekoule s cinosti lidstva, tak je mi ho lito. A jeste vic ho lituji, kdyz si za modlu zvoli zneuzitou postizenou divku ze Skandinavie. Ohanet se vedou je samozrejme take naivni. Vsichni dobre vime, jak jsou tzv. vedci prodejni a to plati stejne i pro ruzne zachrance planety typu Al Gore, kteri se pak na ubohem ovlivnenem davu napakuji a ziji si jak slechta. Na spek tohoto druhu mue naskocit jen opravdovy pitomec, neschopny pouzit zraveho selskeho rozumu, bez schopnosti porovnavani dnesni situace ze stejnymi tlaky v historii. Asi musi byt na drogach.

P. Rada 30.5.2022 7:04

"Vsichni dobre vime, jak jsou tzv. vedci prodejni..."

Já to nevím - můžete to objasnit/prozradit?

A co pavědci? Nemohou Vám být vzorem pro svou nezávislost úvah dokonce i na na rozumu?

K. Novák 30.5.2022 8:25

Pan T.Pudil je zná osobně!!;-D

R. Langer 30.5.2022 8:35

Ano, je vidět, že vy je neznáte. :-P

T. Pudil 30.5.2022 19:58

Co ? jste hloupy na nebo ignorant? V zivote jste nevidel dokumentarku o zkoumani jakehosi zivocicha, pri ktere si vzdelani vyzkumnici prisli, diky tem, co to financuji, na uzasnou dovolenou kdesi v tramtarii? Skutecne si nedovedete dat vsech pet dohromady ? A co ty expedice za komousu, kde se podarilo parte osvicencu dostat z sede reality na nejaky ten tyden ven, kam by se nikdy nepodivali. Clovece, probudte se, lide nejspou tak silni, aby celili navnadam.

V. Merasicky 29.5.2022 13:43

Bláhově jsem si myslel, že zelení pošuci prozřou, nasypou si popel na hlavu, nabídnou smír a společnou rozumnou energetickou cestu do budoucna. Opak je pravdou. Po vzoru 3. říše se dali do totální války. Nesmíme se tam nechat zatáhnout.

P. Rada 29.5.2022 14:03

"Bláhově" se nadále projevujete a nejste žel sám. Naprostá většina technicky vyspělého světa doposud "bláhově" žije na propastně velký ekologický dluh a situaci si uměle racionalizuje nadějemi technického pokroku. Např průměrný Čech už dlouhodobě prakticky polovinu roku. Viz ekostopa.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Rozumovou cestou by bylo používání kritického myšlení a specifikování konkrétních situací. Řešení pak na základě dlouhodobé udržitelnosti a tedy souladu společenských a přírodních zákonů.

V. Merasicky 29.5.2022 15:20

Klasická podpásovka. Stále stejná taktika. Řeč je o energetice a pán mi zase předhazuje ekologii. Proč si sakra myslíte, že snad chceme žít v odpadech a jedovatém kouři? Já jen říkám, že než vyrobíš solární panel nebo větnou elektrárnu, tak uděláš tak strašně uškodíš této planetě, že je nesmysl to provádět. Stejně tak si myslím že uhlí má samozřejmě už zenit za sebou a že se má postupně vytlačovat. Zemní plyn, když započteš jeho těžbu a transport, tak je na tom skoro jak to uhlí. Takže žádná perspektiva do budoucna taky není. Mělo by se z něj dělat hnojivo v místě těžby. Jediným čistým zdrojem do budoucna je jaderná energetika, vodní energetika nebo geotermální energie.

P. Rada 29.5.2022 18:16

Proč je pro Vás je "taktika" která zohlednuje věcné souvislosti podpásovka?

Ekologie je interdisciplinární obor o popisu vstahů prostředí a organismů. Člověk jako organismus své prostředí i energetikou ovlivnuje a je proto třeba toto poznání respektovat.

Prakticky jediným relativně čistým a přitom s principu Zdrojem energie pro život na Zemi byla odjakživa jaderná energetika dokonalého kvantově fůzního slunečního reaktoru.

Na tento energeticky výrazně pozitivní jaderný proces kde se hmota zdrojově mění na energii jen navozují různé typy TRANSFORMACÍ energie s různou měrou účinnosti a efektivit těžby EROEI. Např tvorba a poté spalování uhlí, plynu.... pohyb větru, vod... přeměna fotovoltaikou... Geotermální energie je oproti Sluneční na zemském povrchu k dispozici zhruba o dva řády méně ale také vzniká s jaderných procesů ale naopak méně vydatných- štěpných.

Jedinými civilizačně využitelnými zdroji jsou takové které dlouhodobě udržitelně umožnují těžit energii s efektivitou EROEI alespon pětkrát. Krátkodobá dotace energií - třeba formou fosilní - může mít dlouhodobě civilizačně smysl pokud umožní technologický vývoj a přechod na efektivnější procesy. To se lidstvu zdařilo žel jen velmi částečně. Rozvinuli jsme neobvykle např informatiku - ale jak čtu tak ani ta Vámi není efektivně využívána.

Návrh dělat hnojivo s uhlí totiž vypovídá tak akorát o neznalosti biologie rostlin které k růstu potřebují vyváženost prvků ve vhodném prostředí. Hnojí se pro doplnování zejména těch nedostatkových složek. Klíčovým a na polích nedostatkovým je pravidelně fosfor + aktivní dusík + draslík (viz hnojení NPK) - nikoliv uhlík.

J. Hejna 30.5.2022 9:01

Pane Rado, věnujte se, prosím, české gramatice.

P. Rada 30.5.2022 12:23

Pane Hejno,

jsem vedle negramotného (dislektik) i kulhavý, koktavý, šišlavý, hrbatý ... ale přitom nikoliv tak nutkavě přihlouplý abych byl nucen jak Vy zároven komentovat a přitom odvádět řeč od tématu na který mi vědomosti nestačí.