29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

DRAHOTA: Energetická kocovina

Co je moc, to je moc. I otrlého čtenáře musela ohromit kombinace titulků středečních Lidových novin. Na jedné straně čteme „Energie opět zdraží. Rekordně“. A hned naproti stojí „Válka by měla Green Deal urychlit“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Kalužík 30.5.2022 14:29

Proč by se jí věnoval, přece s koho s čeho je správně! :)

J. Karza 29.5.2022 15:35

Relativní udržitelnosti lze dosáhnout pouze prostřednictvím likvidace ekologistů.:-)

V. Merasicky 29.5.2022 15:57

To je těžký. Víte jak je to krásný uctívat puberťačku Grétu, nic moc nevytvářet a nezodpovídat za to, že třeba funguje topení a zásuvka, snít o zelené planetě a nadávat rodičům a dospěloušům, ať s tím sakra něco dělaj.

J. Karza 29.5.2022 16:38

To, co popisujete, je ta lepší eventualita motivace. Je i druhá, spojená s touhou po moci a vytvoření sociálně-ekologické společnosti. Ekofašismus

V. Merasicky 29.5.2022 22:42

Jo jo

Tak to je.

P. Rada 29.5.2022 18:27

"Pubertačka" Gréta pravidelně vykazuje daleko více vědomostí než jste zde předvedl. Pravidelně tvrdí ... "poslouchejte vědce".

Je ale projevem neobvykle přímá a to až nediplomaticky. Za což u podobně smýšlejících ale méně odvážných sklízí obdiv - kdežto Vás a dalších - kterým vadí nediplomatické sdělování "Nepříjemné pravdy" navíc od později narozených - nesouhlas až vyloženou nenávist.

V. Mokrý 29.5.2022 19:08

KECI V KLECI

R. Langer 30.5.2022 8:36

Nelži zase, Zelený bolševiku. Lžeš, jako když Rudé právo tiskně.

Gréta nikdy žádné vědomosti nepředvedla, protože ŽÁDNÉ NEMÁ, stejně jako ty, bolševiku jeden zapráskaná! ;-€

V. Kuhaj 29.5.2022 20:06

Pane Rado, přirozený vývoj (tedy často zdlouhavý proces často drobných změn), to byl, co spolu s trpělivostí lidí zajistilo pokrok. Revoluční skoky, zejména ty na levou stranu, jsou vždy experimenty s něčím, co tady ještě nebylo, už proto by měl střízlivý člověk zbystřit, když je k revoluci, tedy prodké změně směru do neznáma, manipulován ať již hrozbou násilí či sofistikovanějšími metodami České televize.

Dnes se s revolucionáři roztrhl pytel: Green Deal, pohrdání rodinou i vrozeným pohlavím, pirátské snahy o legalizaci marihuany, pod záminkou vyšší morálky rozdávání desítek a stovek milionů plnými hrstmi do cizích zemí našimi politiky, kteří slibovali mít na zřeteli blaho České republiky a nás, kteří jsme je v té naději volili.

A nikomu nevadí - tedy někomu ano, ale třeba vám zjevně ne - že tady máme inflaci, jaká tady ještě nebyla, a kterou nikdo nepředpokládal. Ano, takové úrovně dnes dosáhla manipulace s lidmi; i přes totalitní zkušenost znovu jdeme s nadšením v oku a písní na rtech vstříc zářné budoucnosti, kterou pro nás připravili pro změnu v Bruselu. Můžu vědět, kolik je vám vlastně let? Vystupujete zkušenně, ale podle toho vašeho nadšení bych typoval na mladého nadšence z neziskovky.

P. Rada 30.5.2022 7:27

Když Vám to zdělím - budete mi věřit?

Proč by jste měl věřit jinému .... když Vám nadšeně vrtají havou revolucionáři?

(Věřte-nevěřte revoluci dotykových mobilů s androidem ... jsem zatím nezvládl a i s tím svým tlačítkovým mívám potíže které nedokázali odstranit ani o dvě generace mladší hlavinky co mobilní taky-revoluci denně praktikují).

Proč si raději nezkusíte informace samostatně ověřovat kritickou úvahou? Nedávno k tomu vyšla dokonce knížka:

https://www.luxor.cz/product/kriticke-mysleni-zbo000426336

V ní se ale uvádí, že předpokladem je mimo jiné i vzdělanost... a to bývá dlouhá obtížná cesta zvláště pro takové, kteří sice chtějí vnímat nové údaje - ale jen vybrané podle svých představ.

P. Diviš 29.5.2022 15:15

Jaképak nenechat zatáhnout. V té válce o naše peníze už dávno jsme. A "melouni" pomalu obsazují důležité instituce.

P. Rada 30.5.2022 7:40

Válka o peníze, ve které se cítíte být, je Vám zřejmě ve víře, že za ně můžete Mít vše - modlou konzumní doby.

Jako odklon od peněžní války mohou dostatečně svobodumyslní snad ještě navodit stav, namísto MÍT - více BÝT.

https://www.luxor.cz/product/mit-nebo-byt-zbo000348741

P. Kopecký 29.5.2022 12:26

"Nevyhnutelným údělem EUEU je krach, jediné co je nejisté, je výše škod. " Margaret ThatcherR^ Nicméně již existují technologie projektu Kratos, které to umí řešit navíc originálním způsobem s mnoha přidanými výhodami, jejímu masivnímu a rychlému rozšíření však bohužel brzdí "nepružnost" politiků, [>-] legislativy a byrokracie, přestože navíc splňuje i všechny podmínky green dealu 8-o a další zima je již za dveřmi..!!

P. Rada 29.5.2022 13:53

Možná máte o "nevyhnutelnosti údělu EU" kus pravdy. Ten by ale byl potřeba specifikovat v čase a souvislostech. Konkrétněji k jiným oblastem osídlení a politicko-ekonomického uspořádání. Širšímu až globálnímu porovnávání jste se ale žel vyhnul, alternativu nejmenujete a tak lze úvodní výrok označit jen za spekulativní snahu jak zapadnout mezi pejorativně laděné.

Podobně jste se vyhnul specifikovat "existující technologie projektu Kratos". Pokud nějaké technologie existují a zároven vykazují úspěšnost - někde se pravidelně najde politik, voják, obchodník, manažer... který je využije. To jste ale neprokázal. To se nestalo.

Za úvahu spíše naopak stojí technologie které se právě v jiných zemích EU už osvědčily. Konkrétněji zateplování budov, rozvoj OZE, recyklace .... a obecně snižování energetické náročnosti při tvorbě HDP. Právě v tomto za EU nejvíce zaostáváme ačkoliv máme příklady na očích.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

P. Rada 29.5.2022 10:05

Jaksi "kocovinu" má s nadužívání fosilů a tedy života na fosilní dluh nejspíše právě pan Jakl. Už minimálně jednu ale spíše ti generace totiž věda ví o omezených zásobách fosilů i omezených možnostech recyklace externalit jejich spalování a tedy o rizicích pro civilizaci. Dlouhodobě se opatrně věřilo, že nové technologie jednou vše vyřeší a třeba i s úrokem škody srovnají.

Toto vše se opakovaně dostává dlouhá desetiletí do denního tisku. Diskuse co by mělo následovat po uhlí se proto relativně intenzivně celospolečensky vede zhruba půlstoletí. Řádově větší intenzitu oproti dlouhodobým civilizaci ohrožujícím jevům má přesto řešení jednotlivých každodeně proměnlivých spíše osobních problémků. Extrémem rozjitřujícím nálady a omezujícím racionalitu i nadhled jsou pak události krizové.

Ještě v totalitních dobách se vědě za jednoznačné řešení energetické situace jevil přechod na štěpně jaderné procesy a posléze na jadernou fůzi. O realitě hrozícího energeticko-společenského kolapsu pro pokles efektivity těžby energií se také ví už více jak desetiletí a na NP jsem na toto vědně opodstatnělé riziko opakovaně upozornoval.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

Zejména s technicko-ekonomických důvodů se ale dostatečně inovativní změny nepodařilo prakticky nikomu na světě uskutečnit. Zejména ČR se ostudně setrváváním na energetickém mixu s minulého století, doposud chová jak energetický skanzen. Pokud by si toho všeho byl dlouhodobě alespon trochu vědom i autor - pak by jej snad tak významě nepostihla "Drahota a Energetická kocovina".

V. Němec 29.5.2022 14:27

Na mnoho slov jen krátce:

Před 60 lety jsme se ve škole učili, že ropy zbývá už jen asi na 30 let. Fosilní zdroje neomezené skutečně nejsou, ale technologický vývoj zastavit nejde, pokud jej neukončí válka. Podstatné je zvládnout termojadernou fúzi nebo něco podobného. Větrníky a slunečníky jsou jen velmi drahé, velmi částečné a jen dočasné řešení.

P. Rada 29.5.2022 14:53

Mnoho slov? Ve "zkratce" Vás ve škole nejspíše před 60lety učili jaké jsou kde na východě od železné opony zásoby a pro jakou technologii. V té době už se slábnoucím výhledem na rizika obchodní až válečné konfrontace. Ba naopak s rostoucí nadějí, že ropovody až posléze globalizace a všemocná technika, všechny lidské nároky a choutky pokryje.

Těžba ropy i svět ... se ale za tu dobu posledních 60ti let znatelně proměnily. Zásadně se proměnila i glob spotřeba, technologie těžby... Zejména v poslední době pak o sobě daly vědět další zdánlivě už překonané glob. okolnosti až zas "limity růstu" - o kterých jste dříve v totalitně vedené škole přeci jen asi něco zaslechl - že?

V. Němec 29.5.2022 19:21

Pane Rado, vy trpíte politickou grafomanií.

J. Karza 29.5.2022 8:09

EU je samožerná. A to ve všech možných významech toho slova.

V. Mokrý 29.5.2022 8:54

R^R^R^

V. Pavelka 29.5.2022 6:23

Ten Brusel chce opravdu naplnit tu ideologii o chudičké Evropě , kde budem všichni štastni a rovni ? Už zase? Jen jestli pomysleli na to jestli okolní svět , si na to hrát nebude a zatne nám idealistům tipec , zrovna jako globální počasí které se*re na evropský emisní hrnec !!!EU

L. Písařík 29.5.2022 9:36

Proč všichni. V uzavřené fyzikální soustavě existuje stále stejná a tatáž hodnota. Když jí

někde uberete, jinde se ukáže jako zvýšení. A tak je to i s emisními povolenkami - někdo platí, jiný čerpá. Ujišťuji vás, že my nejsme ten, kdo čerpá.

R. Franz 29.5.2022 6:01

Ceny benzínu a nafty vystřelily s útokem na Ukrajinu. O tom jak vystřelily ceny za premiéra Klause ani slovo. Kdo tu má tedy krátkou paměť? Oba připady jsou v jednom identické. Ceny tehdy jako teď vystrelily proto, aby se ekonomika tam kde k nárůstu cen došlo (tehdy prakticky ve všem, nyní v energetice a potravinách) reformovala. Rozdíl je jen že tehdy za Klause a Jelcina společně s Ruskem a dnes navzdory Rusku a jeho knechtům.Rv

J. David 28.5.2022 21:53

Jenom všetečná otázka, kam se nám poděla ta dementní Gretchen Thunberg? "Skolstrejk för klimatet", něco jako "Bombi Bitt och jag". Dementní dífčicu máme přečtenu, tak přečtěme si něco od Nielssena.

J. Kalina 28.5.2022 20:23

Autor, ale i jiní a jindy si myslí, že racionálními argumenty přesvědčí fanatiky. Velký kulový. I dost radikální J. Žižka musel kdysi oblehnout hrad kam se uchýlili adamité a v podstatě hrad dobyl a adamity vyhubil. Jiné, méně radikální odnože husitského hnutí prosperovaly však dále.

Dmeš vedení Šumavského národního parku se dopracovalo od nezasahování (= zničení lesa) k zasahování krumpáči v mokřadech neb tyto vysychají. Takže otočili a zase mají mnoho "důvodů" to dělat "dobře". To jsou fanatici beze studu a vždy připraveni být avyngardou i kdyby si měli odporovat. Tady se lidi utěšovali, že s energetickou krizí se zastaví Green Deal, takže říkám prdlajs. Musíte odstranit z pozic protagonisty. To je zelené zelené a jejich spřátelené redaktory.

V. Pavelka 29.5.2022 6:32

Vždy když vypukne totální svoboda , Najdou se Žižkové , Luterové , Sorošové , kteří si nakopou vlastní zadek ? A jinak to nejde !

P. Brecík 28.5.2022 19:37

a ČR bude osazovat Fotovoltaiku + Vrtule kde se dá. Nemusím mít VŠ, stačí maturita na strojařině!! Čím více Občasných zdrojů, tím více bude soustava rozkolísaná. Záložní zdroje ve výši 100% MUSÍ být. Zimní inverze v trvání více dní je jistá. Takže - Energie bud je dražší ;-(;-€

L. Harvánek 28.5.2022 20:08

Jak to tak vypadá, tak 100% zálohování nebude zajistit z čeho. Takže až nastane zimní inverze, určitě za energie ušetříme. Elektřina a plyn prostě nebudou. To mě ale nemusí zajímat, kotel na staré a poctivé uhlí mi teplo obstará. Zásobu svíček doma máme, jeden sporáček jsme si ponechali. A bude to mít jeden plus: začneme zase používat vlastní rozum a nebudeme oblbování medii.

R. Langer 29.5.2022 5:34

Klid, ušetříte, uhlí taky nebude... ;-)

L. Písařík 29.5.2022 9:40

A ti, co mají elektroauta dostanou kliku, aby si mohli natočit nějakou elektřinu do baterek, případně vybaví takové vozidlo větrníkem a budou mít perpertum mobile jak vyšitý.