26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

DOTACE: Nejproblémovější země v Evropě

Proběhl týden s audity Evropské komise a atmosféra v zemi se změnila, jak ji ještě podtrhla stotisícová demonstrace na Václavském náměstí. Podstatné na tom je, že změna má mezinárodní rozměr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bouda 11.6.2019 2:22

Fake news jako vyšité

Srovnávat korupci z roku 2012 v nejrůznějších "ROPech" (exemplárním příkladem je kauza ROPu "Severozápad") s dnešními předběžnými auditními zprávami hovořícími o střetu zájmů je srovnání nesrovnatelného. Tehdy šlo o hospodářskou kriminalitu, kdy se ovlivňovaly dotační programy a veřejné zakázky (kvůli kauze ROP Střední Čechy, spjaté s Davidem Rathem, dokonce ministerstvo financí přestalo žádat o dotace z fondů EU).

Dnes jde pouze o to, zda je dostatečné vložení akcií Agrofertu do svěřenských fondů nebo ne (a sluší se podotknout - předchozí dva roky to bylo pokládáno za dostatečné řešení zabraňující střetu zájmů). Výklady právních předpisů jsou dva, jeden zaujala Komise, druhý zastává premiér.

Tvrdit, že ČR je "nejproblémovější v Evropě" je další kálení do vlastního hnízda, ikdyby se jako jediný ukazatel "problémovosti" stalo čerpání dotací z fondů EU. Uniklá předběžná zpráva totiž kromě údajného střetu zájmů konstatuje, že se nepovedlo nalézt žádný případ, kdy by premiér v rámci výkonu své funkce aktivně ovlivňoval udělování dotací a nastavení dotačních programů tak, aby "přihrál zakázky Agrofertu". Horkotěžko našli auditoři dva vzdálené případy, z toho v jednom případě šlo o přesunu peněz mezi dvěma dotačními programy (takže "přihrání dotací Agrofertu" opravdu nevypadá).

Obavy, "co tomu řeknou za hranicemi" jsou směšné. Za hranicemi mají svých problémů dost, mnohdy daleko závažnějších, než je údajný střet zájmů předsedy vlády. Stačí se podívat na nárůst násilné kriminality v celé "Západní Evropě", související s nezvládnutou migrací milionů muslimů. Co o Babišovi napíše na základě podobných komentářů, jako je ten Holubův, třeba Guardian, Le Monde, Spiegel či jiný levicový plátek, z nichž hojně citoval již minulý režim, mne skutečně nezajímá.

M. Hartmann 11.6.2019 4:05

Re: Fake news jako vyšité

Skutečně jako vyšité, stoprocentně. Nebuďme ale překvapeni, tu perlu stvořil pan Holub. Co bychom tak mohli čekat?

V. Kotas 11.6.2019 6:23

Re: Fake news jako vyšité

Jeden z několika skvělých komentátorů ČRO PLUS, jak si mezi sebou říkají a navzájem se chválí.

V. Halašta 11.6.2019 5:03

Re: Fake news jako vyšité

NJn, další co nepochopil, co to vlastně ten střet zájmů je. Pro něj totiž stačí, že mohl, ne že udělal. Proto jsou v té zprávě ty kondicionály, ty už znamenají, že je ve střetu zájmů.Není nutné prokazovat ani jeden případ.

Andy stejně řekne, že ani neví, kde Monika sedí a o Agrofertu se s ní nebaví. :)))