4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

DOTACE: Nejproblémovější země v Evropě

Proběhl týden s audity Evropské komise a atmosféra v zemi se změnila, jak ji ještě podtrhla stotisícová demonstrace na Václavském náměstí. Podstatné na tom je, že změna má mezinárodní rozměr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Meišner 11.6.2019 8:17

a co z toho vyplývá?

..že dotace jsou to největší svinstvo, --a dokud budou lidé lidmi, budou je zneužívat, bez ohledu na jméno. . --a samozřejmě se zneužívají ve všech zemích,--jen možná trochu rafinovaněji, aby to nebylo tak vidět. --základní lidské vlastnosti jsou stejné na celám světě. takže ať se Brusel pochlapí a zruší všechno všem, a bude klid. .jenže---co by pak tam ti úředníčci asi tak dělali, že?

P. Götze 11.6.2019 7:53

RE

Ja opravdu nerozumim tomu pocitu nekterych, ze Cesko je nejaky pupek sveta, nebo minimalne Evropy, na ktery nekdo hledi drobnohledem. Ne nejsme. Tyhle problemy jsou beznym lidem u zadele. v zahranici jsem kazdy den a nikdy se nikdo ne nic nezeptal, nemci v tymu diskutuji sve problemy v nemecku, rakusaci sve problemy v Rakousku, Slovensti kolegove sve problemy na Slovensku, i kdyz Slovaci se pravda poptavaj, ale to je logicke. ne, Cesko a ceske kauzy opravdu nehybaji verejnym prostorem v zahranici. Jen v urcitych kuloarech, kde se proste dela politika. Tak jednoduche to je.

D. Mach 11.6.2019 7:33

Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Jezdím občas po Evropě a za problémové dítě nejsme považování díky zneužívání dotací (co by pak asi byli Italové?). Začalo to někdy v době našeho předsednictví, kdy jsme se naparovali, jak to Evropě ukážeme, a nakonec díky Paroubkovi padla vláda a ukázali jsme alespoň to, jak odvolat kabinet během předsedání EU. Prezident Klaus, který bojkotoval cokoli co mělo vztah k EU byl braný jako úsměvná epizoda, ale u stávajících představitelů se řeší už jejich bezpečnostní rizika, takže tam je ta ostuda velká. No a co se týká obyčejných lidí, ti si naštěstí pamatují Václava Havla, což je ta lepší varianta. Někteří viděli opilého Zemana při otevírání královské klenotnice, a před těmi už se necítím příliš hrdý na to, že jsem Čech. Mají nás automaticky za opilce všechny, když mu to veřejnost bezproblémově akceptuje.

V. Kotas 11.6.2019 7:43

Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Mnohem častěji opilého V. Havla, vlivem politické korektnosti/kultu osobnosti, ČT a ostatní média neukazovala.

P. Burda 11.6.2019 9:15

Re: Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Pan Havel si se Zemanem, co se týká vztahu k omamným látkám, asi nemá co vyčítat. Je tu ale jeden velice podstatný rozdíl.

Pan Havel alkohol a cigarety nepropagoval. Sice kouřil - ale neřekl, že po šestadvacátém roce života už to zdraví neškodí. Nehledal "popelníček" všude, kam přijel. A dokonce ani netvrdil, že láhev vína a pár odměrek tvrdého je běžná denní spotřeba muže. (Za nepřesnosti v číslech (26, jedna láhev, pár) se autorovi výroků, Ing. Zemanovi, omlouvám.)

Prostě pan Havel nebyl svatý, ani to o sobě netvrdil, ale nedělal vše pro to, aby byl (špatným) příkladem.

P. Hlosta 11.6.2019 7:46

Re: Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Vaše pocity jsou jen vaše, tedy subjektivní. Jezdím občas po Evropě a ještě se mi nestalo, že by mi kdokoliv o naší zemi toto řekl. Stejně tak ani mým synům a ti rajtují po celém světě služebně. Takže je na vás, abyste si uvědomil, že nejen pomlouváte společnost, které jste součástí, ale máte snahu vytvářet určitý negativní názor v souvislosti s vaším politickým postojem, který je opoziční. To je sice vaše legitimní právo v demokracii, ovšem není fér vůči ostatním

P. Burda 11.6.2019 9:19

Re: Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Jeden Slovák (ano, jsou v tomto směru výjimeční) mi řekl (přeloženo, abych svým zápisem neprznil slovenštinu): "Vy Češi jste stejně divní. My tady na Slovensku máme tolik gaunerů, a vy si je od nás všechny nataháte do politiky."

A ten nezájem "západních" lidí může být dočasný - až zjistí, že jim peníze došly, ale kdosi v Čechách je čerpal neoprávněně... (viz můj příspěvek jinde)

D. Mach 11.6.2019 12:25

Re: Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Je zvláštní, že používáte slovník, který před rokem 1989 používali soudruzi. Nevytvářím žádný názor, jen jsem si dovolil napsat, co jsem několikrát zažil. Já v tom ty cizince nenechávám. Přesvědčuji je, že zbytek národa jsou naprosto normální lidé.

M. Prokop 11.6.2019 8:38

"nakonec díky Paroubkovi padla vláda"

Díky Paroubkovi, nebo vinou Paroubka?

F. Kodera 11.6.2019 9:06

Re: Veřejnost v EU příliš dotace neřeší, chování prezidentů ano

Na veselého Junckera jste asi hrdý...

J. Drobný 11.6.2019 7:21

Náhlé prozření

Brusel je prý plný erudovaných odborníků, pokud jde o zpracování předběžné důvěrné zprávy. Mě by zajímalo, proč za těch 6 let co je AB ministrem financí a premiérem nikdo nezjistil, že Agrofert je jeho firma? To na to musel upozornit Zdechovský, TI a Piráti? To tam nikdo nevěděl, že se tu přijímal "Lex Babiš" šaráda se svěřeneckým fondem, aby nakonec konstatovali, že je to k ničemu. Proč tam tedy tolik let ty dotace pro Agrofert propláceli, tam není žádná kontrola? Tady si s tím nevěděli rady, volební preference neklesají, tak se zkrátka musíme obrátit na vyšší autoritu a ještě se tím chlubíme, jak jsme odhalili zloducha. Naší politici a europoslanci měli nejméně 6 let na to, aby zrušili proplácení dotací na řepku. Ale ono to asi tak snadno nejde, on tu řepku pěstuje asi také někdo jiný a pobírá též tučné dotace. Ale jako bič se to stále hodí.

V. Braun 11.6.2019 7:42

Re: Náhlé prozření

Ptáte se dobře, škoda jen, že jste si i nezjistil odpovědi. Ve vámi uvedené době se změnil zákon upravující střet zájmů - přitvrdil. A přitvrdil dle mého názoru správně, protože se propojení politiky s byznysem stalo už neúnosným. Jak známo, zákon nezakazuje bysnysmenům vstupovat do politiky, jen říká, že nesmí mít vliv na obě strany, tedy své fimy na jedné straně a zákony a nařízení na straně druhé. Pan Babiš je s tímto zákonem v rozporu, nic více a nic méně.

P. Hlosta 11.6.2019 7:56

Re: Náhlé prozření

Toto je demagogie! Odpíráte občanské právo celé jedné vrstvě společnosti účastnit se politické soutěže. Byznysmen se nevzdá majetku a jeho vedení, aby mohl politicky působit ve společnosti, což je jistá zákonitost, s kterou by měla společnost počítat. Pokud byznysmen zneužívá svého politického postavení v zastupitelské demokracii překročením zákonných norem, pak je na státních úřednících - zaměstnancích, aby mu v tom bránili, případně aby ho dali stíhat policií. Ovšem když nedokáže policie a justice takového s důkazy odsoudit, platí pro něj stejné právo jako u všech občanů o presumpci neviny. Samozřejmě, že když je doslova chycen s kradeným v ruce(případ Ráth), pak nemůže nastat jiný stav, než vyloučení z politiky ihned i bez dalšího šetření, které následuje potom.

Kapitalismus počítá s bohatými byznysmeny ve společnosti, jako se základem svého systému. Což mnohým po socialistickém výplachu mozku stále ještě nedošlo!

P. Burda 11.6.2019 9:38

Re: Náhlé prozření

"Byznysmen" se nemusí vzdávat majetku, ale neměl by v politice působit na místě, které jeho "byznys" ovlivňuje. Uznávám, žeš u Babiše to jde těžko - snad jedině na ministerstvu školství nebo kultury.

Úspěšný "byznysmen" se věnuje své firmě a možná tahá politiky za nitky. Pokud potřebuje být úspěšný "byznysmen" politikem, tak je buď málo úspěšný, nebo potřebuje zakrýt nějakou "černotu".

Bill Gates (bývalý CEO Microsoftu) se o politiku snad nikdy nesnažil. Stejně tak Paul Allen, Steve Ballmer, Steve Jobs, Stephen Wozniak, John Sculley ... a pokud někdo ano, tak po odchodu z "byznysu". A tam, kde "byznys" a politika prorůstá, se často vyskytují slova jako "cosa nostra", "maffia"...

J. Pospíšil 11.6.2019 14:15

Re: Náhlé prozření

Babiš se žádného majetku nevzdal. Babiš jen pověřil pár poslušných, aby se mu dle jeho instrukcí o majetek starali. Někdo k tomu má ředitelství (dnes s honosnými anglickými jmény), někdo svěřenecký fond. Stále je to ale jeho.

J. Pokoutný 11.6.2019 15:16

Re: Náhlé prozření

a což tak Jeff Bazos, Zuckerberg, Bill Gates a podobná partav USA? Ti jsou provázaní socializujícími demokraty přenáramně.

J. Drobný 11.6.2019 9:32

Re: Náhlé prozření

To je stále stejná mantra - střet zájmů. On ale o přidělení těch dotací nerozhoduje. Zatím jsem neslyšel nikoho, kdo by potvrdil, že AB nějakého úředníka ovlivňoval ve svůj prospěch, to by pak bylo o něčem jiném. Ale úvahy typu může někoho ovlivňovat z titulu svého postavení, to jsou jenom hypotetické úvahy coby - kdyby. Zřejmě na stejném principu je založen návrh EK k zákazu držení střelných zbraní, vždyť přece kdo vlastní střelnou zbraň "může" někoho zabít. Stejné je to i s tím svěřeneckým fondem - majetek sice převedl do fondu, ale "může" ho ovlivňovat např. tím, že jmenuje a odvolává správce. Vy byste svěřil několikamiliardový majetek někomu neznámému nebo člověku, kterému nemůžete věřit. A kdo by tedy toho správce měl jmenovat - opozice v Parlamentu? A neměli bychom tedy zakázat sponzorování prezidentských a parlamentních volebních kampaní. Vždyť takto zvolený politik se přece "může" svému dárci revanšovat a začasté se tak i při zadávání veřejných zakázek nebo jejich obcházením děje. A to už vůbec nemluvím o sponzorských darech z ciziny.

P. Hlosta 11.6.2019 7:05

Logický dopad dotací

On na to je ještě pohled o zákonitosti vlivu dotací na společnost, stát. Zcela zákonitě dotace z centra EU působí korupčně a jistí závislost státu na centrálním vedení EU. Reakce na stíhání premiéra jsou očekávatelné a proto taky bylo vyšetřování na udání zahájeno. Majstrštyk opozice premiéra jsou statisícová demonstrace na Václaváku a opozice věří v ještě větší demonstraci v Praze i ve větší rozšíření do dalších obcí a měst. Mnohaletá kampaň opozici přináší ovoce. Děje se tak přesto, že premiérova strana byla řádně občany zvolena dost silným rozdílem hlasů voličů do sněmovny a tedy do tvorby vlády.

Lze proto s úspěchem tvrdit, že dotace z EU mají přesně ten tolik kritizovaný vliv - ničí státy s jejich demokratickými systémy. Zásadní teze o integraci v EU je ne vadná, ale ničivá. Celá situace kolem vlády ve státě a vrcholné politice je způsobena vnějším vlivem a proto ztrátou suverenity. Značná část občanů už dnes má názor, že EU je kolos obdobný dřívější RVHP. Faktem ovšem zůstává, že přese všechno občané ve státě si žijí stále více lépe. Tento fakt se snaží příznivci EU využít v jejich prospěch a opozice Zemana a Babiše, jako i všech kdo stávající levici a krachující pravici dosud reprezentují, mají stálý terč svých útoků právě na tyto dva. Jakýkoliv možný i nemožný neúspěch EU v její integrační mánii bude hozen těmto dvěma na hlavu a nejen u nás.

Logické rozebrání dotací mezi podnikateli a jejich firem bude i dál fungovat jako pojistka proti možné snaze o suverenitu státu. Samozřejmě že vždy dotace je v rozporu politických zájmů a kdo vzal dotaci, musí držet hubu a nevstupovat do služeb ve vysokých státně politických funkcích. Kdo je schopen dosáhnout na dotaci, může být vždy kriminalizován. K tomu taky dotace slouží!

J. Lukavsky 11.6.2019 6:45

neprsil bych se

"že se Česko zčistajasna stalo problémovým dítětem či uličníkem Evropy." no nejsme jedinou zemí ve světe kde je premiér obviněn a vyšetřován policií. Ba i prezidenti, dokonce šli i sedět. Takže bych se zase tak neprsil. Je nesporně dobré, že policie smí a může šetřit i "ty nahoře" a že můžeme demonstrovat co se nám nelíbí. A že to dokážeme civilizovaně, nezapalují se auta a nerabují obchody - jako v té úžasné pokrokové Francii. Takže spíš standard a spíš bych se chlubil, že my Češi jsme národ který i svoji nespokojenost dokáže presentovat bez excesů. J.L. end

P. Rada 11.6.2019 7:34

Re: Neprosil bych se?

Naopak prosba o návod jak se naučit žít korektněji by byla na místě.

Našim typem excesivnosti je totiž praividelněji řešení příliš sametové či ošvejkováním problému.

Problém samotný ale tkví v tom, že peníze jako ukazatel stavu společnosti zas systémově nedotekly tam kde evidentně byly a jsou pořeba a to navíc zásluhou právě toho, který jinak velmi vehementně usiluje o ovládání penězovodů.

R. Langer 11.6.2019 8:23

Re: Neprosil bych se?

A proto nemají téct NIKAM, Zelený sedmilháři.

R. Langer 11.6.2019 8:22

Re: neprsil bych se

Ano, u vtipných článků o "problémovém Česku" si vždycky vzpomenu třeba na to, jestli už má Řecko splacené dluhy, nebo jak se ve Španělsku pořádají referenda. Ale to už mají autoři těchhle pamfletů dávno vypláchnuté z hlavy, pokud tam ovšem něco takového vůbec kdy měli. ;-)

R. Vacek 11.6.2019 6:16

Prostě národ

zlodějů, xenofobů, rasistů. A stačilo tak málo. Pochopit, že z Bruselu jde pravda, pokrok, budoucnost.

Pak by se na nás všichni usmívali a dávali nás za vzor, jaká že to jsme uvědomělá země.

S. Sidlichovsky 11.6.2019 6:11

Nejproblémovější jsou jiní

Hm, nejproblémovější v Evropě? To ani náhodou.

Zde je jak by mohla vypadat nová italská měnová jednotka v hodnotě 100 Euro.

https://www.telegraph.co.uk/business/2019/06/10/italy-tensions-hit-boiling-point-plan-rival-mini-bot-currency/

P. Dvořák 11.6.2019 4:23

To ještě před sedmi lety nebylo.

Není dnes a nebude ani za sedm let. Autor je zřejmě z kruhů, kteří mají dotace (byť nepřímo) jako zdroj příjmů.

Koho z obyvatel Evropy mimo rozvášněný Václavák skutečně zajímá nějakých 60 mega pro jakýsi ranč, postavený v zemi někde mezi Litvou a Berlínem?

Zkusil jste někdy alespoň nahlédnout do systému dotací? Resp. zkusil jste se podívat na firmy, které je čerpají a na co je čerpají? To je počteníčko. Před pár lety jsem to zkusil a raději jsem to již v zájmu vlastního zdraví od té doby nikdy neopakoval.

V. Kotas 11.6.2019 6:18

Re: To ještě před sedmi lety nebylo.

Tak jest.

R. Langer 11.6.2019 8:24

Re: To ještě před sedmi lety nebylo.

Tak tak!

T. Wiszniewski 11.6.2019 3:55

Zahraničí???

Kdo je ten, nebo co je to "zahraničí"? Občany za hranicemi Česka vůbec nezajímají údajné Babišovy kauzy. Například Francouzi dávali několik měsíců najevo co je trápí a nebyl to Babiš ale Makrón. Němci se už vůbec bojí dát najevo své mínění a jejich noční můrou je matka všech muslimů bába Merkelová.

D. Mach 11.6.2019 7:37

Re: Zahraničí???

Vaše fóbie jsou k smíchu. Víte, že na Václaváku se sejde víc lidí, než je těch vašich oslavovaných žlutých vest? Ale náš (resp. slovenský) eštébák je dobře vycvičený. Macron začal s lidmi jednat, eštébák kňučí v parlamentu a před diskusí utíká.

K. Pavlik 11.6.2019 2:58

Strasna myslenka

Neni to nahodou tim ze Cesko ma zcela neschchopne uredniky kteri nejsou schopni zvladnoutpapirovani kolem dotaci?

Pokud mne budete nadavat tak tady je neco z meho komunistickeho mladi: Samozrejme ze mam soudruzi vlastni nazor - ale ja s nim soudruzi nesouhlasim.