29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

DOKUMENT: Veto zákona REACH

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 12.8.2008 12:34

Re: Když jde o kraviny,

ty technické kontroly neodmítal (ostatně prováděly a provádějí se již dlouhá desetiletí). Odmítal převést kontroly na drážní inspektory a podle drážních předpisů.

Zmatenost si kontroluj u svých příspěvků, potřebují to.

Simon 12.8.2008 12:32

Re: Profesore,

No tak v tomhle je trochu rozdil. Omezit nesmyslne chem. prumysl(mimochodem, kdy byla v evrope nejaka velka havarie, ze je treba zprisnovat legislativu??) by melo za nasledek, ze by velke podniky presunuly vyrobu nekam do Afriky kde se z ekologii nemazou a budou ten odpad vypoustet vedle do reky a nadela to daleko vetsi skodu. Ale neni nad to si rypnout do Klause, co?;-)

Proste jen dalsi zbytecny zakon, ktery Klaus vetoval, coz je spravne. Legislativnich zmetku a zbytecnych zakonu u nas mame porad jeste dost, a EU je v tom daleko vetsi preornik,nez tech 200 nasich poslancu...:-D

JoJo 12.8.2008 10:32

Je sice fajn

že alespoň někdo z politických špiček má rozum, ale v konečném důsledku je to stejně jedno. X firem se zahraniční účastí, etablovaných v ČR tak jako tak budou registraci výrobků, které jim budou české firmy chtít prodávat, důsledně vyžadovat. Vyžadují již teď.

Petr 12.8.2008 10:21

Dojmy a pojmy

REACH je sporná záležitost - pro malé a střední podniky to bude náklad a tedy ekonomický problém, na druhé straně je nezpochybnitelné, že v mnoha případech nevíme co používáme a jaké jsou zdravotní dopady chemikálií ve výrobcích. 

Statistiky alergií a rakovin jsou alarmující. Je otázkou, zda toto nastavení poměru mezi bezpečností a ekonomickou efektivitou je optímální. Je to ovšem diskuse, která by měla probíhat na základě argumentů a se znalostí věci. Připomínám, že se na výsledném zákonu se shodlo 27 států (Rada) a Evropský parlament, kde diskuse probíhala dva roky. Většina diskusních příspěvků tady je bohužel mimo mísu. Diskutující to nečetli a i kdyby, tak by to nepochopili (stejně jako já) - je to hodně odborná záležitost a diskutovali to lidé, kteří mají chemické nebo přírodovědné vzdělání.  

Děsí mě ovšem odůvodnění p. prezidenta. REACH je NAŘÍZENI, nikoliv SMÉRNICE. Každý student, který absolvoval základní kurs evropského práva ví, že rozdíl je obrovský. Nařízení má přímou účinnost a platí tedy bez toho, aniž by bylo potřeba ji převést do národního práva. U směrnice musí transpozice proběhnout.  

Že je to nařízení, je i v textu Klausova odmítnutí na začátku: " Zákon, který implementuje do našeho právního řádu nařízení Evropského parlamentu o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek - tzv. REACH. Na konci ovšem náš prezident -polyvěd říká: Tato směrnice je to nejhorší..atd.

Špatné je, že prezident neví základní věci o EU, ještě horší, že to po něm nikdo nečte...

Honza42 12.8.2008 10:52

Re: Dojmy a pojmy

Pokud u směrnice MUSÍ transpozice proběhnout, je to to samé jako nařízení. Pokud totiž něco musím udělat, chápu to jako nařízení. Rozdíl mezi směrnicí a nařízením vznikne v okamžiku, kdy směrnici bude možmo ignorovat. Takže je to jen hra se slovíčky.

bd 12.8.2008 11:26

Re: Dojmy a pojmy

Máte pravdu, číst se to nedá, právní dokument používající tak vágních pojmů jako předběžná opatrnost, trvale udržitelný rozvoj a nebo dokonce "odpovědnost a péče, jakou jen lze vyžadovat v zájmu zajištění toho, že za rozumně předvídatelných podmínek nebude ani lidské zdraví ani životní prostedí nepříznivě ovlivněno", není schopen logicky uvažující člověk vstřebat. A to vše zaštítěno vzletnými řečmi o zvýšení konkurenceschopnosti a inovací. Ale chápu, že byrokraté se již těší na vznik nové agendy a hlavně tomu příslušející evropské agentury.

jarda 12.8.2008 13:12

Re: Re: Dojmy a pojmy

nevím, ale to co jste uvedl kurzívou, tak zrovna to je docela jednoduché na pochopení i pro mě s IQ nad 150 :-)))

bd 12.8.2008 14:02

Re: Re: Re: Dojmy a pojmy

To chápu, i v našem parlamentu se najdou tací, kteří vědí, kolik je množství větší než malé. A což teprv někdo s vaším IQ.

Mentor 12.8.2008 12:56

Re: Dojmy a pojmy

Přesně tak. Je to velice roztomilá předehra k našemu předsednictví EU. A až bude ČR odsouzena Evropským soudním dvorem k obrovským pokutám za každý den neprovádění nařízení REACH, nebude to pan prezident, kdo pocítí  takový úbytek ze státní pokladny, ale řadový občan. Těm, komu vadí Evropská unie bych vzkázal, aby vstoupili do KSČM - pokud tam ještě nejsou - a opět jednou usilovali o lepší zítřky pro všechen pracující lid. Nazdar. 

bd 12.8.2008 10:09

Evropa

si pod sebou řeže větev už dávno a usilovně. Hlavním hybatelem pily jsou dvě moderní zaklínadla, multikulturalismus a udržitelný rozvoj, které se jako všechny zdánlivě ušlechtilé myšlenky naprosto zvrhly v rukou ambiciozních politiků s tupým stádem za zády. Proto oceňuji toto rozhodnutí pana prezidenta a doufám, že vyvolá patřičnou odezvu. I když se obávám, že je to boj s větrnými mlýny.

dino 12.8.2008 10:11

Re: Evropa

Souhlas a tři křížkyR^

vonan 12.8.2008 10:01

takove zakony jsou velmi potrebne

nebot jsou nutnou variantou metod umele zamestnanosti. Ta je daleko dulezitejsi, nezli nejaka logika, vedecka cistota, poctarska prehlednost a jine mentalni a bankovni kudrlinky. Nemuzeme vsichni zasedat jako akcionari atomovek...

Henry 12.8.2008 9:45

Jsem rád, že se konečně někdo tomuto zvěrstvu postavil.

Příznačné pro dnešní politickou garnituru je, kdo všechno o tom v parlamentu a v senátu čile diskutoval.

Což takhle si, páni poslanci a senátoři, odhlasovat třeba navýšení platů?

xxx Kubeš 12.8.2008 9:25

Autorovi článku

R^>- - Jen mám obavy, aby náš příští prezident nebyl jen nemyslící loutka bez vlastních názorů

ptakopysk 12.8.2008 9:39

Re: Autorovi článku

Mňo, při poslední volbě moc nechybělo... ;-) Představte si, co by na Klausově místě asi udělal světoznámý designer dámských plavek8-o

Niky. 12.8.2008 9:46

Re: Autorovi článku

Žádný příští president nebude,protože nebude existovat Česká republika.

ptakopysk 12.8.2008 9:53

Re: Re: Autorovi článku

já myslím, že president bude pořád. Koneckonců Emil Hácha byl taky státním presidentem, ne?

Hnyk 12.8.2008 9:11

Vetoval, no a co?

Po 1. 12. 2008 se nesmějí chemické látky které nejsou předběžně registrované vyrábět a ani prodávat. Tím pádem se výrobky ve kterých jsou chemické látky vyrobene v Česku nebudou moc vyvážet do ostatních států EU, protože by tam jejich prodej byl trestný.

RobertR 12.8.2008 9:17

Re: Vetoval, no a co?

České firmy samozřejmě předregistrují. Chemický zákon, který prezident vetoval se týká způsobu vymáhání a kompetence vymahatelů REACHe.

Honza42 12.8.2008 9:25

Re: Vetoval, no a co?

To bude skvělé, to po roce 2008 rovněž nebude do Evropy jediný import z Asie bez reache. To jsem zvědav jak se obejdeme bez veškeré elektroniky. Evropa si ji již dávno vyrobit neumí. Vlastně vím jak to dopadne. Vystaví se kdesi v Asii stohy dokumentů a výrobky zůstanou jaké jsou.

dino 12.8.2008 10:11

Fakt si o tom něco přečtěte,

až na pár čestných výjimek tu je v diskusi málokdo "v obraze". Kdosi tu chtěl odkaz. Tak třeba stránky MPO: www.mpo.cz/cz/prumysl-a-stavebnictvi/reach. Je tam toho docela dost i o "předregistraci", poplatcích a formulářích a tak... IMHO je celá směrnice pěkné zvěrstvo a je dobře, že byla její implementace do českého práva alespoň zatím zastavena.

xyz 12.8.2008 9:10

Propánajána,

tohoto intelektuálního trpaslíka a nekonečně nedovzdělaného hlupáčka (věřte, že mám VK rád, jen je mi ho líto...) bere v těchto tématech ještě někdo vážně? Nic než posměch a lítost už opravdu nezaslouží...

JE 12.8.2008 12:21

Re: Propánajána,

Já tedy nemyslím, že by vás někdo bral vážně.

liberal shark 12.8.2008 8:20

výborně !

To jste udělal moc dobře. R^>-

vegetarian 12.8.2008 8:00

REACH proloboval M. Šuta

Stojí za to připomenout, že v Česku za prosazení REACH nejvíc lobovali Greenpeace a jejich placeny PRman, zkrachovaly toxikolog Miroslav Šuta.

RobertR 12.8.2008 7:48

Klaus nevetoval REACH.

Prezident nevetoval REACH, to totiž bohužel nejde. Vetoval nový Chemický zákon, který byl změněn kvůli tomu, aby byl u nás REACH vymahatelný.

Jinak plně souhlasím s prezidentem - REACH je obludná zlotřilost, která podváže jakýkoliv obchod s chemickými látkami - ne s nějakými jedy, ty jsou z REACHe z velké části vyjmuty, ale s tak obyčejnými věcmi, jako je vápno, sádra, mýdlo, ... Nedovedu si představit, jak bude moci vzniknout nová výroba čehokoliv. Ve svém důsledku se zdaleka nedotkne jenom výroby chemikálií. Odhaduje se, že jenom na sociálních dávkách se jenom v Česku v důsledku rušení výrob zaplatí až 45 mld korun.

eTony 12.8.2008 7:42

Děkuji,

pane prezidente.

EVa 12.8.2008 7:23

Plně souhlasím

s prezidentem. A když tak čtu tu diskusi, možná by neškodilo, kdyby si alespoň někdo z diskutujících ten zákon, resp. vůbec tu směrnici REACH přečetl. Jestliže se zavede do důsledků, budete mít v obchodě problémy i s nákupem balíčku kuchyňské soli, protože i ta může být v určitém množství jedovatá.

Pavla B. 12.8.2008 7:45

Re: Plně souhlasím

Jaké problémy by měl mít spotřebitel těch registrovaných chemikálií?

honzak 12.8.2008 7:59

Re: Re: Plně souhlasím

jak z textu vyplývá, mohl by MÍT PROBLÉMY S NÁKUPEM. Např. si budete smět koupit 0,5 kg kuchyňské soli, ale ne 5 kg. Eurosoudruzi dbají na Vaše blaho!