4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 11:28

Re: Re: Re: mýlíte se

tzv. prospané hodiny  nejsou počítány do práce přesčas, ale jako pohotovost na pracovišti. myslím, že tady jste trošinku nepochopil celou věc.

abc 9.5.2006 12:20

Re: Re: Re: Re: mýlíte se

pane,pokud se nepletu,jste pratický lékař.To co vykazují nemocnice pojišťovnám není to co popisujete.Příklad:nemocnice vykáže službu 4 lékařů a přitom ji absolvovali 2,dále jakto,že povolených 180 hodin mají většinou vyčerpaných v I.Q.Co vykazují po zbytek roku?

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:22

Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

Nejsem praktický lékař.  Vykazování personálního zajištění se neděje způsobem, který popisujete.  Povolené hodiny - nevím co máte na mysli. Objem přesčasové práce ze zákona je limitován 400 hodinami výkonů a 408 hodinami čekání na práci.  Pokud je i tato suma překročena,  řeší se např. náhradním volnem, práce, za kterou bylo vybráno náhradní volno, není přesčasová.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

oprava.16 hodinami pracovní pohotovosti na pracovišti 

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

pardon, zase vypadla fira : 416 hodinami

Žulový Aston 9.5.2006 16:03

Re: Re: Re: mýlíte se

Ano, plně s Vámi souhlasím a myslím, že mezi nočními resuscitacemi by mohl kvalifikovaný anesteziolog dělat něco kvalifikovaného - třeba pálit cihly, aby nedošlo k prospaným hodinám. Nebýval jste okresním tajemníkem velké strany?

Stredocech 9.5.2006 16:15

Ono je to jinak - někde se lékař opravdu nevyspí, třeba

ten anesteziolog v Ikemu. Jinde ale zase hlídá oddělení sestra a doktor prospí skoro každou službu.

Takže tam, kde je situace nejvážnější se pacient dostává do rukou vyčerpaných lékařů, protože ten doktor druhý den třeba normálně pracuje.

Lekár zo Slovenska 29.6.2006 21:59

Re: Re: Re: mýlíte se

Vy osobne ste asi ešte nikdy žiadnu službu v nemocnici neodslúžili, však. Inak by ste nemohol napísať taký nezmysel. Ale v našich štátoch je obvyklé, že sa ľudia vyjadrujú k veciam, ktorým nerozumejú.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 11:20

Re: Re: mýlíte se

Privátní lékaři plat nemají pokud vím. Já bych nesrovnával, ani to nejde. Jak správně píšete, není mzda zaměsntanců vyjádřena jako hodinová, ale jako měsíční. Počet hodin, odpracovaných za měsíc lékařem zamstnancem je často dvojnýsobný než je norm apro měsíc v rámci řádné prav. doby.

lékař 9.5.2006 11:49

Re: Re: mýlíte se

Průměrný obvodní(praktický)lékař ordinuje průměrně asi 4 hodiny denně,t.j.20 hodin týdně.K tomu vykazuje nějaké návštěvy.Obvykle začíná v 8.00 a doma je tak ve 14.00.Nejsem obvoďák,ale jednoho mám doma.Jejich průměrný hrubý měsíční příjem( po odečtu nákladů) je u prakt.lékařů pro dospělé asi dvojnásobek hrubé mzdy plně kvalif.nemocničního lékaře se všemi přesčasovými hodinami,k tomu je třeba připočítat přímé(obvykle nezdaněné platby) a pozornosti dealerů(nebývají to obvykle peníze).Praktik jako soukr.samozřejmě hrubý příjem zdaní podstatně lépe,než zaměstnanec,který neodečte ani komorový příspěvek.A nesnažte se mi tvrdit něco jiného,protože jednak moje manželka je praktik,jednak mám i malý úvazek jako revizní ve VZP,takže mám k dispozici všechna statistická čísla.Je naprosto směšné,když např.obvoďák s 2.000 kapitovanými pacienty tvrdí,že má méně,než sekundář na interně.

Žulový Aston 9.5.2006 12:03

Re: Re: Re: mýlíte se

R^ mám obdobnézázemí i zkušenosti. Znáte někoho, kdo by z privátu šel na lepší do nemocnice?

lékař 9.5.2006 12:11

Re: Re: Re: Re: mýlíte se

Neznám,zato znám desítky primářů,zást.primářů a dalších plně kvalif.nemocničních lékařů,kteří odešli v posledních několika letech do toho"bídně"placeného privátu.

abc 9.5.2006 12:25

Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

ale zapomněl jste dodat,že si ponechali u nemocnice částečný pracovní úvazek.

lékař 9.5.2006 13:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

Myslíte?A kde?Tady v našem regionu to není možné.

abc 9.5.2006 15:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

a co Rath? Ten nepracoval u záchranky na částečný úvazek?Pokud jemi známo,tak to většinou neměli povoleno pouze ve vojenských nemocnicích.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 17:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

V našem také ne

Žulový Aston 9.5.2006 16:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mýlíte se

Milé abc, můžete hádat, zda-li si tento miniúvazek nechali protože

 a)nechtějí úplně ztratit odborný konakt

b) i z miniúvazku financují neskutečně nevýhodnou soukromou praxi, kterou vykonávají jen z lásky k pacientům, zatímco špitálníci se starají jen o peníze.

 Při vašem láskyplném komunistickém vidění světa jistě zatrhnete B. 

Veteran 9.5.2006 13:26

Re: Re: Re: Re: mýlíte se

Můj otec říkáva, že kdo nejvíc řve, tomu je potřeba  UBRAT !  A je to svatá pravda, která naprosto trefně platí o našich doktorech lékárnících a zumařech. Nejmíň z nich mají totiž ti co neřvou! Třetina peněz ve zdravotnictví je v systému rozkradena. Velký díl na tom mají především lékárníci ruku v ruce s farmaceutickými hyenami, kteří prodávají léký zá násobky nákladů!!!! 

ruzova 9.5.2006 12:04

Re: mýlíte se

  jde  o  přerozdělené  peníze   a  nikým  nekontrolovaný  přivýdělek, který však  mnohým  kromě  zubařů  apod  je   zatěžko  vybírat,  tak  to řeší  po svém....každý  dle specializace....babičky,  apod.  Hovořím o   lékařích  pouze  za  peníze, tj,   bez  pojišťovny.  Tam  chodí  pouze  cizinci, kteří  nemají  pojištění,  nebo velmi  úzká  skupina  lidí  (pochybuji  že   existuje -  spíše  má  každý  lékař  svou  pozici  v pojišťovně a  svou  kilientelu).  To  zanemná, že jde  o  státem dotovaný  další  zdravotnický  resort,  o  který  se po  revoluci   rozrostlo státní  zdravotnictví. 

jogín 9.5.2006 10:17

Zase obecná prohlášení bez konkrétna

Všiměte si, že z lékařů protestují obvoďáci - jeden z hlavních současných problémů jsou nízké platy ve špitálech při řádově větších nárocích na odbornost a intenzitu práce. Obvoďák bere dvojnásobek až trojnásobek. Rozomné řešení  je zpomalit nárůst financí na obvodech proti nemocnicím, ale kdo bude řvát? Další záležitost jsou neúměrně rozdělené úhrady, soukromé nemocnice se spocializují na velmi ziskové zákroky, třeba implantace kardiostimulátorů. Jo, trh by  tohle srovnal, jenže cenovým nárůstem a zdravím za prachy.

Doktor 9.5.2006 10:45

Re: Zase obecná prohlášení bez konkrétna

Náklady na praxe soukromých lékařů tvoří malou část výdajů ve zdravotnictví. Jiná věc jsou náklady na léky, které tito předepíší.

Kardiostimulátory (a to je úplná legrace proti kardioverterům) je hezký příklad. Je to úžasná věc - zachrání mnoho lidí. Ale implantovat kardiostimulátor za 100.000 Kč pacientovi s nádorovým rozsevem a prognosou života v řádu týdnů, to chce taky žaludek (zažil jsem osobně).

Doktor 9.5.2006 10:06

ad pavel 99

Co myslíte pojmem stanovy? Stanovy ČLK? Tohle jsem nějak nepochopil.

Lékařská komora získává 1 hlas v dozorčí radě. Ze zákona má postavení poradního orgánu pro stanovení personálního vybavení. Vzhldem k tomu, že právě lékařská komora má být instituce, která je odpovědná za další vzdělávání lékařů a za dohled nad jejich způsobilostí je toto logické (zatím tomu tak úplně není, ale zčásti toto již řečí novela zákona 48/1997 Sb a dá se předpokládat i novela zák. 95/2004 Sb).

Stanovit rozsah péče na nulu - to je absolutní nesmysl. Takové zařízení by získalo výhody veřejného ale nemělo by žádné povinnosti.  Ale je to zajímavá myšlenka pro některé šíbry - sice mi teoreticky pojišťovna dá smlouvu na nulový rozsah, ale můžu jí získat ve výběrovém řízení. A nemusím platit daně, nikdo mě nemůže poslat do konkursu - možná by se tahle myšlenka dala rozvést - český člověk je vynalézavý.

Možnost zablokovat vlastníkovi řízení - pokud máte na mysli možnost trvalé neusnášeníschopnosti dozorčích rad je pouze hypotetická. Statutárního zástupce jmenuje přímo zřizovatel, v dozorčích radách (vyjma fakutních nemocnic, kde jsou zástupci zřizovatele v menšině) mají zástupci zřizovatele většinu a k usnášeníschopnosti jim stačí pouze jeden další člen. Protože u krajsých je vždy jeden zástupce obce a u obecních jeden zástupce kraje mají kraj+obec vždy zajištěn zásadní vliv na rozhodování.Nehledě na skutečnost, že pokud člen dozorčí rady neplní své povinnosti - tedy např. nedostavuje se na jednání bez řádné omluvy - je právem a povinností zřizovatele ho z dozorčí rady odvolat.(§9, odst 9).

Shrnuto - pokud je v úmyslu majitele (zřizovatele) mít nemocnici hlavně pro zajišťování léčebné péče, pak je její fungování v tomto režimu velmi výhodné. Je velmi nevýhodné, pokud mám v úmyslu provést s nemocnicí cokoliv jiného.

pavel 99 9.5.2006 14:16

Re: ad pavel 99

"...Lékařská komora získává 1 hlas v dozorčí radě. Ze zákona má postavení poradního orgánu pro stanovení personálního vybavení..." - nechcete doufám tvrdit, že správní rada je poradní orgán. Ohledně zodpovědnosti za vzdělávání - vážně lékaři nejsou "nadlidi" a vzdělávání je nezbytné (dokonce kriticky nezbytné) v mnoha dalších oborech (namátkou operátoři jaderných zařízení) a kupodivu SÚJB nepotřebuje být v dozorčí radě. Zjevně tedy půjde o něco jiného a toto je jenom záminka.

"...Stanovit rozsah péče na nulu - to je absolutní nesmysl..." - podobných "nesmyslů" je spousta (namátkou uvalit nucenou správu pro nenaplněný rezervní fond a pak zjistit, že jej "nelze čím naplnit" a později nucenou správu ukončit s rovněž nenaplněným rezervním fondem.....)

"...sice mi teoreticky pojišťovna dá smlouvu na nulový rozsah, ale můžu jí získat ve výběrovém řízení...." - to je vážně skvělé. Poté, co zařízení "upadne v nemilost ministerstva" (které stanoví péči na nulu) tak zajisté uspěje u pojišťovny, kterou z jedné třetiny ovládá ministerstvo přímo a z druhé třetiny přes politiky. Vy jste dnes v mimořádně dobrém rozmaru, ne?

pavel 99 9.5.2006 14:20

Re: ad pavel 99

"...Možnost zablokovat vlastníkovi řízení - pokud máte na mysli možnost trvalé neusnášeníschopnosti dozorčích rad je pouze hypotetická...." - nicméně existuje.

"...Nehledě na skutečnost, že pokud člen dozorčí rady neplní své povinnosti - tedy např. nedostavuje se na jednání bez řádné omluvy - ..." - omluva od lékaře? Další humor?

"....je právem a povinností zřizovatele ho z dozorčí rady odvolat.(§9, odst 9). .." - a nového člena navrhuje kdo?

"...Shrnuto -..." - pokud je v úmyslu zřizovatele co NEJEFEKTIVNĚJI zajiš'tovat léčebnou péči, nemá pro to v rukách takřka žádné nástroje a je naprosto VYSTAVEN libovůli ministerských úředníků.

John 9.5.2006 9:54

Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

http://www.zdn.cz/detail.htm?id=52688

Doktor 9.5.2006 10:31

Re: Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

Na papíře to vypadá moc hezky. Chápu, že člověka neznalého skutečného stavu a nemajícího představu o skutečných nákladech a hlavně jejich rozdělení může působit velmi přesvědčivě. Bohužel obsahuje spoustu v nejlepším případě polopravd. Třeba - rozhodování mezi drahým zákrokem a mnohatýdenní hospitalisací - to vypadá velmi pěkně, ale v praxi těžko existuje diagnosa, která by měla takovéhle řešení.

Chybějící standardy péče jsou velkým problémem našeho zdravotnictví. Ale totálním rozvolněním a ztrátou jakýchkoliv kontrolních mechanismů se tento problém nevyřeší, naopak bude ještě více eskalovat. Představa, že pacient ví nejlépe, jaká péče je pro něj vhodná, je - eufemisticky řečeno - iluzorní. Neexistuje lékař, který by ovládal celou medicinu, neexistuje ani lékař, který by kompletně ovládal celý svůj obor - pokud nepovažujeme za obor skutečně superspecializaci. A to jsou lidé kteří studovali řadu let a mají povinný systém doživotního vzdělávání. Pacient má samozřejmě právo být plně informován a rozhodovat se o možných způsobech léčby, ale vždy je to lékař, který je za léčbu odpovědný. velká většina lidí také není - a ani nemůže být - schopna posoudit, zda je jim poskytovaná léčba adekvátní. Pro pacienty je záruka léčby vedené podle dobře vytvořených guidelines přínosem.

Mimochodem - kdyby pacienti dokázali dobře posoudit kvalitu léčby nemohly by existovat taková zařízení jako Centrum clusterové mediciny.

Tomas 9.5.2006 14:27

Re: Re: Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

Nejprve bych si dovolil vyvrátit tvrzení, že pacient není schopen rozhodovat o své léčbě. Je to totéž jako tvrdit, že běžný člověk nemůže rozhodovat o nákupu počítače, jelikož není schopen pochopit fungování procesoru...

A k těm "neziskovým" nemocnicím - v principu by šlo o organizace které budou už z podstaty eskalovat náklady. Neumím si představit, že by např. zmíněný zástupce LK měl zájem na vyrovnaném hospodaření - proč by ho měl mít? Naopak každý člen dozorčí (tak se to jmenuje myslím) rady, který nebude odpovědný zřizovateli, bude odpovědný především sám sobě. Bude se tedy snažit maximalizovat svoje blaho na úkor nemocnice - budou se kupovat další a další rentgeny, měřáky všeho možného, bude se stavět a nakupovat. Prostě korupce jak vyšitá.

Doktor 9.5.2006 16:09

Re: Re: Re: Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

Pokud bude každý člen dozorčí rady odpovědný především sám sobě, pak se bude snažit, aby nemocnice hospodařila vyrovnaně. Pak má totiž šanci získat zajímavé odměny - a to tak že legálně.

Ale chápu, že si někdo nedokáže představit legálně vydělané peníze.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:27

Re: Re: Re: Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

K tomu úvodu : Takže máte za to, že pacient v bezvědomí nebo dusící se  nebo septický má stejnou schoopnost rozhodovat o své léčbě jako o nákupu počítače , jelikož je schopen posoudit fungování procesu ?

pavel 99 9.5.2006 16:39

Re: Re: Re: Re: Jeden moc dobrý článek ohledně tzv. neziskových nemocnic. Doporučuji hlavní příznivcům těchto úžasných zařízení !!!

Víte mne pořád překvapuje argumentace "dusícím se pacientem" - ovšem AKUTNÍ péče se snad onen sporný zákon takřka nedotýká. Ten se týká (a dle libovůle úředníků likviduje) pouze poskytování NEAKUTNÍ péče, kterou "nevyvolené" zdravotnické zařízení nedostane uhrazenu. A ta se snad příliš mnoho "dusících se pacientů" netýká.