4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jonáš 9.5.2006 18:56

Re: Re: Re: Ad abc

prosimvás -- přece ti co vědí nebudou podstupovat test svého přesvědčení -- přílišné riziko :-)

Hana 9.5.2006 18:27

Re: Ad abc

to žese perete s opilci si vyriďte s vládou, že není schopna zajistit takové podmínky, aby se s tímto lékaři nemuseli potýkat,na tom, že se doktoři po nocích flákají se sestřičkami ví snad každý, proboha nedělejte ze sebe chudáky. Já si prostě přeji, abych mohla jít se svým problémem kam chci, buď do státní nemocnice , bez protekce je to otázka jednoho pracovního dne, anebo jinam, kde budu vyřízená ve smluveném čase. Až budu umírat, jistě si zvolím dobrou pražskou fakultní nemocnici, kde velí Rath, budu platit na všech stranách a to je právě to o co Rathovi jde.Nechce aby i jiné nemocnice, třeba i jinak zřizované dostaly příležitost. Mám už dost zkušeností, moje maminka byla těžce nemocná, moje tchyně si musela zaplatit operaci kyčle, jinak by trpěla do teď. Možná máte lepší zkušenosti anebo spíše známosti. Podle mne je skoro nejhorší korupce známost...

 

jonáš 9.5.2006 18:57

Re: Re: Ad abc

Každý, vy jste taky koukala na Dietlovu Nemocnici ?8-o

Doktor 9.5.2006 19:02

Re: Re: Ad abc

Jak často do nemocnice chodíte? 1x týdně? 1x měsíčně. Nebo spíš 1x za 10 let.

Jestli si myslíte, že v systému čistě komerčního zdravotnictví si bude moci důchodce dovolit totální endoprotézu kyčle, pak se dost mýlíte.

Hana 9.5.2006 19:12

Re: Re: Re: Ad abc

doktor a neumí číst, nechci čistě komerční zdravotitví, i když mně osobně by absolutně vyhovovalo, stejně to co potřebuji si musím zaplati bokem, ale chci si vybrat, jestli své peníze dám flákačům v anonymní nemocnici, kde nikdo za nic neodpovídá, anebo doktorům, kteří se snaží, aby jejich nemocnice prosperovala.

Doktor 9.5.2006 19:20

Re: Re: Re: Re: Ad abc

Takže - odpovědnost je velmi konkretní a velmi byste se divila jak se tvrdě vyvozují důsledky.  O dopadech odpovědnosti na konkrétní lékaře (a to myslím jak po stánce čistě medicinské tak i po stránce ekonomické se moc nemluví).

Motivovat zaměstnance neziskovky je velmi jednoduché - pokud skončí hospodaření nemocnice s přebytkem, vyplácí se odměny. Stejně jako v obchodní společnosti. Ale v neziskovce se spíš nestane, že by vás doktor lačný premií léčil slanou vodou.   Protože odměny jsou závislé i na kvalitě péče - a to v první řadě.

(Nezvolil jsem ale dobrý příklad, slaná voda je totiž obvykle základem každé léčby. Berte  to jako licenci).

Lojza 9.5.2006 19:14

Re: Re: Ad abc

No a zase. Paní Hano, proti Rathovým klonům nemáte šanci. Vy přeci nemůžete vědět co je pro Vás nejlepší. To ví pouze moudrý, jedinný a neomylný soudruh stát, prostřednictvím spasitele českého zdravotnictví Ratha.

Když nedej Bůh, zvítězí nějakou přijatelnou většinou ODS, budou se po ulicích válet mrtvoly neošetřených lidí, kyčelní kouby si budeme vyřezávat z bukového dřeva, do nemocnice se dostanou pouze miliardáří a doktoři.

Radím Vám dobře. Volte Ratha a jeho přátele, demokraty z KSČM.

Doktor 9.5.2006 19:24

Re: Re: Re: Ad abc

Tak dobře Lojzíku. Pokud vás postihne carcinoma ani ve stadiu T2NXM0, bude pro vás lepší brachyterapie  nebo nejprve ozáření lienárním urychlovačem (a pokud ano, kolik grayů) a následné operace dle Milese? No, co je pro vás v tomto případě lepší?

ˇ 9.5.2006 15:32

?

!

Hana 9.5.2006 14:43

Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Vy jste snad ten článek nečetli, píše se tam o tom, že člověk má mít možost volby lékaře, volby nemonice, že má mít alespoň minimální možnost kontroly, kam jeho peníze jdou. Až budeme mít zdravotnictví podle Ratha, všichni se budeme mít stejně,ale stejně blbě. Rath usiluje jen o to, aby se doktorům sypalo bokem, bez daní, to v těch obchodních společnostech nehrozí, protože ty se budou snažit vydělávat legálně. Ale slovo zisk asi někomu smrdí. Mně zase smrdí zatuchlé chodby našich státních nemocnic, arogance sester a doktorů, věčné čekání na všechno, samolibé úsměvy doktorů čekajících na úplatek, popíjení kafíčka v době ordinace. A ty přesčasy doktorů jsem také zažila, když jsem ležela pouhý týden v nemocnici. Ale to myslím zná každý, ale protože doktory potřebujejme, musíme to přehlížet. Hodně zdraví všem.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:18

Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

A odkud jste, prosím ? Resp. kde jste to vše špatné s těmi doktory, sestrami a zdrav, zařízeními vůbec zažila  a musel a přehlížet ?

fil 9.5.2006 16:35

Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Doktore, když jste nemocný, jdete za doktorem jako anonymní pacient nebo kolega lékař? Nepozeptáte se svých kolegů, kdo je na co nejlepší, kdo koho z kolegů zná a může doporučit? Domluvte si vyšetření mimo ordinační dobu? Nebo sedíte jako běžný pacient v čekárně a čekáte a čekáte ...?

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:41

Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Já si na péči nestěžuji, po doktorech nechodím. Chodil jsme jako děcko, a to tak, že dost. Od té doby jsem měll doktory v úctě a měl jsem vždy naději, že mi pomohou.

Zde se ale příspěvek týkal nespokojenosti. Proto jsem se ptal, z čeho plyne, zjaké odkud zkušenosti. Přijďte se zeptat na mé oddělení pacientů, resp,. jejich rodičů, zda a jak čekají, zda se jim někdo nasmívá a pod. Páru věčně nespokojených lidí se vším poví Vám, že je to tu hrozné nebo tak něco. Zbytek z těch dvou a půl tisíce ročně Vám, doufám, poví nco jiného.

Napsat, že doktoři jsou neschopní prevíti je snadné. Některým lidem to dělá dobře.

fil 9.5.2006 16:51

Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

neodpověděl jste mi na otázku... až budete muset chodit po doktorech (stačí úraz na lyžích, kole,...) budete vystupovat jako běžný pacient bez známostí mezi doktory? Nebo přeci jenom, pro jistotu, se poptáte mezi kolegy na známého, na doporučení, přednostní prohlídku,...

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:59

Re: Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Vaše otázka zněla jinak, odpověděl jsem na ni. Teď je tu otázka další.

Půjdu za tím, komu důvěřuji, možná spíše tam, kde to mám blíž. nebo mne dovezou, kam uznají za vhodné, kdybych měl úraz a potřeboval lékařské ošetření, tak bych asi neměl náladu volat kdekomu co mám dělat.

Přednostní prohlídku ? Nevím. Ale jo, chodím jednou za dva tři roky ke kolegovi, aby mi prohlédl a případně ošetřil chrup.  Celkem jsem spokojen, byl lékařem tzv závodním dříve, neměl jsem důvod chodit k jinému nebo jiného hledat. zeptám se, jestli má volno a zajdu. Fakt jsem se nikde neptal, jestli je dobrý nebo ne.

Mé děti byly vždy ošetřeny zcela standardním způsobem. Nejhorší je někd epo známostech, to Vám poví hodně doktorů, že když je to zdravotnický pacient, vždycky z toho hrozí nějaký problém, nejvíc, když je to nějaký známý.

Doktor 9.5.2006 17:06

Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Tohle je námět pro psychologa. Jsou lidé, kteří lékaře zcela iracionálně nenávidí. Setkávám se s nimi pravidelně. Osobně jsem přesvědčen, že je to u nich dáno jistým komplexem. Tito lidé tuší, že mohou onemocnět a budou lékaře potřebovat. Podvědomě také tuší, že nikdy nebudou schopni pochopit, co je podstata onemocnění a co že to s nimi lékař vlastně dělá. Představa, že v těžké životní chvíli se budou muset víceméně slepě spolehnout na schopnosti jiného, aniž by mu byli schopni být aspoň trochu rovným partnerem, je pro ně natolik frustrující, že svou zlobu vybíjejí právě na tom, který by pro ně měl být nadějí. 

Ale jak říkám, nejsem psycholog. Zajímal by mě v tomto ohledu názor odborníka.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 17:13

Re: Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Já nejsem odborník, ale prof. Matějek me naučil jednu věc : Ona ta prudká reakce na špatnou zprávu není v podstatě u většiny lidí zlá apriorně, ale je to jakýsi pokus negovat tu zlou zprávu. Příklad k ilustraci : Za smrtelně nemocným chodí denně rodina a denně čekají, že staíček umře. Jednou řpijdou a dovědí se, že umřel a řeknou : To není možné ! Ale oni vědí, že je to možné, ba na o i čekali, ale tou větou se prostě brání skutečnosti podvědomě. Stejn ětak se lidé v panice při horším stavu jdnak brání tomu, že jejich blízký hebo oni sami jsou v tom stavu.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 17:17

Re: Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Někdy mají dojem, že velkým kraválem dosáhnou lepší pozornosti, péče. někdy se pak i omlouvají, že jim ujely nervy a tak dál. Toto my všchno musíme umět chápat a nebrat ve zlém. Apriorně zlí lidé jsou málokteří, skoro bych řekl, že vzácní. Mými pacienty jsou děti. Na nich je dobře poznat, jak se jednak trápía tlobí, že tu musí bý, že jim bereme krev,  že mají fixovanou končetinu, že nesmí chodit, a pod. Vidíte, jak se zlobí, jak je to tíží, ale vidíte i to, že jsou rádi za dobré slovo, povzbuzení. Děcka vůbec jsou skvělá, když pláčí, jen pláčí a když se smějí, jen se smějí. To mám velkou výhodu, že mámtakové pacienty.  Jak dorostou, pak už za úsměvem je risus a za slzami předstěra.  

Heli 9.5.2006 17:15

Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Vážený pane doktore, velmi podobnou situaci zažívám se svou maminkou na ambulanci FN Motol. Maminka je těžká diabetička. Vždy jsme objednány na osmou ráno a na řadu se dostaneme nejdříve kolem poledne, často ale také až v půl třetí odpoledne. Když jsme tam byly poprvé, žádala jsem, aby ji z důvodu diabetu vzali přednostně. Sestra mi doporučila, že jí mám donést svačinu z nemocníční kantýny. Na mou námitku, že s sebou nemáme inzulin, opáčila, že jsme si ho přeci měly vzít s sebou. Čeká se na chodbě, kde není ani dostatek židlí ani denní světlo. Co se týče chování lékařů, jejich odbornou erudici nejsem schopna zhodnotit. Nicméně maminka je bezmála devadesátiletá dáma, která je takřka slepá, ale rozum jí stále slouží a inteligenci má zachovánu. To, jak lékaři hovoří před ní o ní a zároveň bez ní je urážlivé a ponižující. Není to jediný případ, kde jsem byla vystavena podobnému jednání, ale snad ten nejkřiklavější. Nechci si ani představovat, jak s ní zacházeli po dobu hospitalizace, kdy s ní nebyl nikdo, kdo by hájil její potřeby. Do FN Motol se dostala spádově. Opravdu bychom, ona i my, dali přednost nemocnici, třeba méně vybavené, s personálem méně kvalifikovaným, ale morálně a lidsky na výši. A o tom je právě ona v článku zmiňovaná možnost volby.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 17:23

Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Te´d nevím,jestli je to reakce na můje psaní. Ale beru to tak. Takže v bodech :

- Máte-li takovou zkušenost, je to zkušenost nepěkná. U nás byste takovou nezískala.

- možnost zvolit si jiné zařízení máte. Nevím,jak reálná je to možnost v Praze, Praha je stát ve státě a vševchno je tam jnak.

- Insulin, ruku na srdce, by měla sebou mít. Trochu jídla nebo aspoň sladkého nápoje také.

-vybavení prostorové .- to není věcí doktora, že

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 17:23

Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

- Já posílám své dětské pacienty do Motola,  nikoli často, ale přeci jen. V některých věcech si nevíme rady a kolegové z Motola a z universitních klinik nám právě v tom pomáhají. Mám je za skvělé medicínsky. A když se ptám pacientů a jejcih rodičů, jaké to bylo, říkají, že jsou spokojeni. Takž ese naše zkušenosti liší.

Doktor 9.5.2006 19:09

Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

To mi připománá scénku, kdy se jedna dáma domáhala přednostního ošetření pro svou matku s poukazem, že její matka má rakovinu. Podotýkám, že šlo o ambulanci onkologické kliniky.

někteří lidé by si měli uvědomit, že pokud příjdou do nemocnice, je velmi pravděpodobné, že ti ostatní čekající jsou také nemocni. A možná, že jsou na tom významně hůře.

A pokud docházíte do Motola ambulantně, pak co vám brání docházet na polikliniku za privátním ambulantním specialistou v příslušném oboru. Tam určitě půjde lépe domluvit konkretní hodinu. V nemocnicích, kde je i akutní provoz, nevíte co bude za 5 minut.

pavel 99 9.5.2006 19:12

Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

"...nevíte co bude za 5 minut..." - třeba 2 hodinové návštěvy různých dealerů za sebou.

MUDr Jiří Kilian 9.5.2006 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

nejslabším argumentem bývá projekce obav vlastního svědomí do ostatních

Eva D. 9.5.2006 19:57

Re: Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Chápu. Manželova zkušenost z Motola byla podobná. Dovezl tam kolegu ze zaměstnání, žádného fňukálka, naopak.. Jenže měl kruté bolesti břicha, nakonec to bylo na okamžitou operaci, prý zauzlení střev. Ten chlap trpěl šíleně, manžel seděl vedle něj, na chodbě, a personál měl VELMI dlouho času dost. Je to asi pět let, ale můj muž na to dosud vzpomíná jako na děs.

Lojza 9.5.2006 18:17

Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Nu, tak paní Hano vidíte. Rathovi koně (ostatně, kdo z nich je lepší, že), si notují jak jsou oni skvělí, jak jest Vaše zkušenost zcela, výjimečná, jak ti uslintaní pacienti jsou furt na chudáky doktory namíchnutý...

A přitom Vámi popisované skutečnosti jsou ještě mírné proti tomu, co jsem prožíval já se svým tchánem. Tedy když jsem ho vozil po doktorech. Arogance, neuctivost, tupost, hloupost, neznalost. Neschopnost jakékoliv komunikace s nemocným člověkem. Bolševická zpupnost, s jakou hovoří před umírajícím člověkem na Vaše dotazy.

Nu, ti z nás, kteří mají paměť vědí, že inteligence, vlohy k profesi .... bylo až tím posledním kritériem k příjmu na jakoukoliv vysokou školu.

Tak se doktoři ještě jednou navzájem pochvalte a s Pánem Bohem.

MUDr Jiří Kilian 9.5.2006 23:10

Re: Re: Vždycky je dobré mít možnost si vybrat

Pokud tím oslovujete mne, prosím pěkně, kde ve kterém svém zde psaní jevil jsem se Vám arogantní, s kým si tu notuji a s kým se tu chválím ?

franta 9.5.2006 13:57

Je jen škoda,

že si pan prezident nevzpomněl, že "vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu", když podepisoval zákon z dílny ODS, kterým vyvlastnil drobné akcionáře. Inu, asi je to už vrtošivý stařík, u něhož se jistá dávka zapomětlivosti musí přehlédnout. 

Douša Josef 9.5.2006 14:05

Re: Je jen škoda,

Ale frantíku - vyvlastnění menšinových akcionářů se zásadně děje za ÚHRADU! Jakou úhradu obdrží kraje za nemocnice?

franta 9.5.2006 14:17

Re: Re: Je jen škoda,

Velice se omlouvám, Pepíku. Asi tomu nerozumím. Takže když mi v noci někdo sebere hodinky za deset tisíc a dá mi za ně desetikorunu, tak to není krádež, protože to byla za úhradu? A výši té úhrady přece určuje zloděj, tak jako u těch menšinových akcionářů, že ? Asi se to, jak vy myslíte jinak, nikdy nenaučím.