29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Valonis 29.7.2008 21:19

Reminiscence

Člověk jenom žasne, kde tenhle bezpáteřní ksindl přežíval  celé půlstoletí.  Ani pověstný plevel nemá takovou nezničitelnou životnost. Prostě co je v člověku špatné je nezničitelné, přežije celá staletí, snad i tisíciletí, viz. historii dobyvačných válek.

mlg 29.7.2008 14:10

Re: Re: Chobotnice na Letné bude a bude!

Snad byste měl napsat nezbitnou, pro kontinuitu, ne?

čm 29.7.2008 11:57

vrtulník

Vy jeden chlape!!! Okamžitě sundejte z oblohy ten vrtulník, co mi tu už druhej den lítá za oknem. nebo to udělám sám!! Prej tím nějakej parchant sází zahradu v Hybernský, teda kdo tohle povolil ?? Pak se s Váma budu bavit o knihovně, Vy Kniho.

jezevec 29.7.2008 0:30

Re: Re: Re: Re: Re: Furt nechápu,

Asi jste nikdy nebyl v knihovně. Já ano a moje manželka tam dokonce pracuje. Takže pravím s přesvědčením blížící se jistotě - že v KNIHOVNĚ  se knihy FAKT NEPRODÁVAJÍ.  Instituce která prodává knihy se zove KNIHKUPECTVÍ.

Takže ten, kdo si knihu pučuje v knihovně - si jí tam nejen nechce ale ani nemůže koupit. V knihovně nikdy. Může si jí zadarmo pučit a proto si jí nikdy nekoupí. A divil byste se asi - knihovny nakupují zejména bestsellery a nové knihy - přesto se tytéž knihy ve stejném čase prodávají a nakupují. Myslíte že do knihoven se dostanou jen staré očteniny? Houbeles!!!!  Knihovna musí mít vždy to nejnovější, právě pro lidi co knihy nekupují. Neboli z hlediska ekonomiky vydavatelů je uplně jedno, jestli knihovna pučuje knihu jako věc, nebo jako PDFko - akorát manipulace s knihou je dražší, složitější, náročnější a pro knihu nebezpečnější. Ten kdo si chodí půjčovat knihy do knihovny tedy neubere prodejcům ani halíř - jen kdyby měl možnost stáhnout si knihu z webu, náklady na půjčování by byly tisícinové. Mimochodem - kolik že je tech "nezákonně" vyvlastněných povinných výtisků? Myslim  že 12ks? Sohlasím že stát by si měl ty knihy kupovat ale nedovedu si představit  nakladatele pro kterého by to znamenalo újmu.

Jinak já bez uzardění skopíruju cokoliv  - pohled na skříň s několika stovkami DVD se zálohami mé práce a fotek, ze kterých jsem jakýmsi parazitům odvedl poplatek  za jejich autorská díla - mi napovídá, že mám bohatě předplaceno.  Rozhodně mám víc CD a DVD s vlastní tvorbou, než kolik mám pirátsky přesmahnutých placek.

VIKTOR 28.7.2008 23:20

Re: Re: Re: Chobotnice na Letné bude a bude!

Souhlasím !  Doufám, že Kaplického knihovna na Letné nebude !

VIKTOR 28.7.2008 23:12

Re: Furt nechápu,

Konečně rozumný názor! Navíc Státní technická knihovna dostavuje v Praze 6 obrovskou budovu, kam by se při dobré vůli určitě vešla i část Národní knihovny. Bez ohledu na to, co se líbí nebo nelíbí panu prezidentovi  považuji Kaplického návrh na Letnou za nevhodný  a je jen dobře, že se tam stavět nemá.

Pája45 28.7.2008 20:58

Článek o koze, diskuse o voze

Článek jasně prokázal, kdo za to může, že blob v Praze nebude stát. Může za to ODS, stále vedená všeználkem papá KLAUSEM cestou noshledů typu Topolánek Bém a dalšími.

Do doby, než se Klaus hanlivě vyjádřil, Praha, uzurpovaná ODS v čele s Bémem se chovala tak je to vyjádřeno v uvedeném článku - knihovnu (vítězný návrh) chtěla. Po jeho vyjádření provedla čelem vzad a prováděla jednu obstrukci za druhou a to s jediným cílem - zalíbit se všeználkovi tím, že blob v Praze nebude a nebude, už jsem to jasně  řekl!

Nepřímím důkazem je i diskuse (stále trvám na platnosti nadpisu), kde se najednou všichni zastánci modré linie baví o digitalizaci knihovního fondu, vyhození děl Stalinů, Gottwaldů, ale i Jirásků atd. Někteří i pochopili, že to neni jednoduché (autorská práva atp.), ale tací co to nepochopili (nebo nechtějí)  se obuli do právníků a dalších. Jen málo příspěvků se vyjadřuje ve smyslu, že nepostavení není smysluplné, a že by třeba měla mí lepší místo (např. uprostřed Letné s parky, vodotrysky, jezírky atp. okolo.

Nad tímto by se měli politici zamyslet, ale proč, že ? Oni raději polezou po kopcích, pojedou na OH s oznáčkem v klopě, napíší novou Smlouvu EU (svoji, modrou) a dále budou zdarma jezdit v MHD a schováni pod imunitou páchat další lumpárny.

Sumo 28.7.2008 19:25

Kaplický chytil inspiraci...

Ono je to s inspirací těžké. Kaplický chytil inspiraci, navrhl chobotnici, ale druhou stranu mince, kam by se ta stavba hodila,  to je s jiné bečky a to při vší úctě nezvládl. Opojen tvořením jaksi nebral v úvahu, že Praha má jinou duši.  Kdyby bylo po mém , ale úplně po mém, tak by se dala postavit v Las Vegas,  nejlépe jako dočasné úložiště zesnulých bohatých Američanů, kteří jsa zmraženi na -100st. C , čekají, až technika pokročí tak daleko, že budou obživeni.8-o

Jenda 28.7.2008 18:55

Re: Re: Furt nechápu,

Ano, byla "šance postavit novou, moderní budovu odpovídající požadavkům 21. století". Ovsem nanestesti byla zaroven sance dohodit znamemu prima kseft a zaridit aby konecne neco poradneho postavil. Po vsech tech cestnych uznanich a Ntych mistech v architektonickych soutezich.

Jenda 28.7.2008 18:49

Pekne. Ovsem z onoho uvodu vubec nevyplyva jestli ho Bem sepsal az pote

co bylo diky kamaradsoftu vybrano  "sebevědomě, ale i citlivě dokreslující" knihovno.

vobčan 28.7.2008 18:37

Re: Re: Re: Re: Furt nechápu,

Ano, knihu si můžete půjčit domů, ofotit i digitalizovat a převést do PDF, nikoliv však někde publikovat. V té chvíli už jste v rozporu se zákonem, a to dokonce trestním.

Ještě něco k celému tomu vašemu postupu - ofocení, digitalizace atd. vám zabere dost času. To se většině lidí nechce (i když se to sem tam praktikuje) absolvovat. Vám  bude? Pouze pro vaši potřebu? Stejně tak si můžete knihu oxeroxovat (ale to je vcelku drahé). Pokud bude kniha k dispozici v PDF rovnou v knihovně, tak její zkopírování, rozšiřování atp. je otázkou okamžiku (nesnesitelná lehkost pirátství). Pak už si ale knihu nikdo nekoupí. Lidi budou čekat, až se kniha objeví v knihovně, pak si ji nakopírují a vydavatelé a autoři tak ostrouhají. Jenže oni nejsou charita! Vy snad pracujete zdarma? A pokud ne, tak proč to po někom požadujete? Vydavatelé by pak odmítali do knihoven knihy poskytovat. Už tak jsou jim dnes nezákonně vyvlastňovány tzv. povinnými výtisky.

Tak kdo je tady vlastně za vývojem?!

Když už jste tady pěkně popsal, jak byste porušoval tím publikováním v PDF autorská práva, tak aspoň doufám, že patříte k těm, kteří nejvíc řvou kvůli paušálním poplatkům za média, paměti atp. (osobně s nimi nesouhlasím, ale vynutila si je doba a aktivity podobných „jezevců" jako vy!).

A pokud náhodou máte aspoň nějaký kousek konstruktivního náhledu, tak nastiňte, jak byste výše uvedenému okrádání autorů a vydavatelů zabránil.

jan 28.7.2008 18:30

knihovna

ne to není o panu Bémovi to je o naší politice obecně jen tak můži dobře přežít (Y)

Alexandra 28.7.2008 16:58

Re: Re: Re: Já tedy soudím

Souhlasím.

jezevec 28.7.2008 16:51

Re: Re: Re: Furt nechápu,

áha. takže knihu si mohu půjčit domů, kde si jí mohu ofotit, zdigitalizovat a publikovat v PDF.

nemohu si zapůjčit či dokonce stáhnout to PDFko rovnou.

zdá se že právnící jsou zcela mimořádně sto let za vývojem civilizace

Lojza z paseky 28.7.2008 16:39

Re: Re: Já tedy soudím

No tak ještě jináč. Je to vo korouhvičkách,  a velkejch penězích.

Alexandra 28.7.2008 16:34

Re: Já tedy soudím

A nestrefil se Pavel Bém do "voka" blobu, knihovně?...

Lojza z paseky 28.7.2008 16:21

Já tedy soudím

Že tento dokument jest o Pavlu Bémovi, nikoliv o voku, blobu, knihovně ...

Brácha 28.7.2008 16:09

Re: tak nevím

Karle, překvapuješ, jak jsi zásadově blbej!

Alexandra 28.7.2008 16:08

Oko nad Prahou

Jediný vážně míněný argument vznášený proti knihovně na Letné: ušmudlaná křižovatka, nevhodná infrastruktura. Líbila by se mi zelená pěší zóna vedoucí od metra a knihovna uprostřed  parku.  Milióny i miliardy korun se u nás vyhazují kvůli nesmyslům ("pochybením"). Na knihovnu peníze nejsou. Ostuda.

Zebra 28.7.2008 15:50

Re: Všechno co za něco stálo...

Někdy si říkám, že ty pohádky o pokroku jsou jen pro hodně malý děti. Znáte ten vtípek o zapálení Alexandrijský knihovny muslimskými dobyvateli?

Mareček 28.7.2008 15:14

Re: Re: Furt nechápu,

Vaše argumentace je lichá, digitalizace pokladů národního písemnictví probíhá kontinuálně již několik let (a to z grantově získaných prostředků), stačí kliknout na www.nkp.cz a hned můžete zjistit, kolik dokumentů již digitalizací prošlo, kolik jich je právě digitalizováno a co se chystá, to pokud Vás to opravdu zajímá.

Mimochodem,  i Gotwaldovy spisy jsou dnes studijním materiálem, ať se vám to líbí nebo ne.

Představovat si národní konzervační fond České republiky optikou šedých zaprášených skladovacích prostor je velmi zavádějící - jde o využívaný knižní fond s nevyčíslitelnou hodnotou, která mnohonásobně předčí i třeba 30x navýšenou cenu pozemku.  

Schuspeitel 28.7.2008 15:12

Vše by vyřešila změna

vedení státu. Jistý páter KONIÁŠ by Klementinum jitě dostatečně uvolnil !

Karel 28.7.2008 15:12

tak nevím

 Klausovi se knihovna nelíbí, potom se musí líbit Paroubkovi. Kdyby se líbila Klausovi, tak by se nelíbila Paroubkovi - kdoví komu by potom asi Kaplický dělal poradce, ale svým stylem a přerostlým ego nbě pasu je spíš k Paroubkovi. To je jedno, ale mně se knihovna nelíbí. Na sbírku nedám a hotovo. Už jen že to je trio Paroubek, Kaplický a Rát>-h

Sumo 28.7.2008 15:03

Všechno co za něco stálo...

Král šalamoun řekl, "Marnost nad marnost a všechno je marnost. "Na.ovno knihovna. Těch pár knížek, co stojí za to, aby se na chvíli schovalo, se pohodlně vejde do jednoho regálu. Knih dělání nemá žádného konce. Všechno co za něco stálo, již bylo napsané. Já jsem doma podložil skříně a zbytek knih jsem vyhodil. Jiráska nechtěl nikdo ani za 5,- Kč za kus.  

vobčan 28.7.2008 14:53

Re: Re: Re: Furt nechápu,

Moravská zemská knihovna (Brno) nemá ze zákona povinnost udržovat národní konzervační fond. A to je safra rozdíl!

vobčan 28.7.2008 14:51

Re: Re: Re: Re: Furt nechápu,

Je to jinak. NK má (resp. měla by mít) od každého výtisku dva exempláře. Jeden se půjčuje, druhý je v tzv. konzervačním fondu - ten se nepůjčuje, je to jakási záloha.

O nemožnosti půjčování knih (těch, na které se ještě vztahuje autorský zákon) v digitální podobě mimo knihovnu píši jinde zde. Na to lze pro nebližší dobu opravdu zapomenout. To totiž není obvyklé ani v jiných zemích (pokud bude někdo tvrdit že ano, chci vědět kde!). Dostupné jsou jen nechráněná díla a nějaké výjimky, kdy s tím nakladatel souhlasí.

A ono těch Stalinů nebo Gottwaldů zas až tolik není, i když knihovna určitě nějaký fond různých bolševických blábolů archivuje - ze zákona ale musí (i ty "Staliny").

Šnek 28.7.2008 14:36

Re: Re: Re: Furt nechápu,

To, co zde píšete, je z části to, co mám na mysli. Jak jsem vyrozuměl z různých diskusí, mají se v knihovně uchovávat originály. Ty se patrně nepůjčují domů a jsou v knihovně jen k nahlédnutí. To je právě to, co by mělo být v knihovně k disposici v digitalizované podobě.

Nebo snad myslíte, že českou kulturu obohatí, když bude, ať už v jakékoliv budově, na Letné ležet Stalin, nebo Gottwald v originále a zabírat místo něčemu hodnotnějšímu?

vobčan 28.7.2008 14:15

Re: Re: Re: Furt nechápu,

To, co píšete, nejsou schopni mnozí rozumově absorbovat. Půjčování knih v el. podobě by bylo smrtelnou ránou pro autory i vydavatele. Knihy by se už pak prakticky nekupovaly, jen kopírovaly a kopírovaly z knihoven. Není nic jednoduššího než kopírování a rozšiřování elektronických dat (MP3ky apod. jsou toho důkazem). Právě proto na půjčování knih dálkově v el. podobě autoři ani vydavatelé nepřistoupí. Určitě ne v nejbližší době. I mně by se to líbilo nemuset jezdit do knihovny, pěkně z kanape si stahovat potřebné knihy (a klidně bych za to i platil - např. 5 Kč za půjčenou knihu by nikoho nezabilo), ale chápu situaci, takže jezdit nadále budu (muset).

222 28.7.2008 14:13

Re: Spousta lidí si asi teď pomyslí,

Béééém ale i Topolánek, Paroubek, Rath či Langer patří k tomu nejodpornějšímu slizu co si říká politik v Banánistánu.

bla 28.7.2008 14:05

Re: Furt nechápu,

V pracovni dobe si mate hledet prace, jesteze jsou uvedene IP. V poledni pause, misto obeda, si vice overit fakta. Jinak se stane, ze placate polopravdy:-)8-o