15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bořek 28.7.2008 14:01

Re: Spousta lidí si asi teď pomyslí,

Tímto nechci omlouvat Béma,ale v politice je korouhviček nespočítaně.

Bořek 28.7.2008 13:55

Re: Re: Chobotnice na Letné bude a bude!

Argumentujete podobně jako Kaplický.Komu se chobotnice nelíbí ,je zatížen postkomunistickým myšlením.On je opravdu arogantní a namyšlený.Píšete,že Kaplický hájí svá práva.Jako projektant jsem naprojektoval různé stavby,ale né všechny se realizovaly.Kaplický má jediné právo a to ,aby mu byl zaplacen projekt (možná,že už byl,nevím)na nic jiného nemá nárok.Takže nevím "za co se podle Vás má bít".Neberu Vám,že se Vám stavba líbí.Je to věc názoru.

tsstss 28.7.2008 13:41

Spousta lidí si asi teď pomyslí,

že se Bém točí jako korouhvička. Ale spíš je na tom tak, že si vůbec nepamatuje jaká stanoviska zastával před cca šesti minutami. Natož před rokem dvěma.

Jirka 28.7.2008 13:37

Václav Klaus prohlásil, že chobotnici nechce,

tak nebude. S tím nikdo nic neudělá, dokud bude v Praze na magistrátu stávající sestava, má Kaplický smůlu. O Klausových názorech členové ODS nediskutují, jeho názory jsou jim rozkazem, viz obrácení  Pištory Béma. Jsou ubohoučký.

nobody 28.7.2008 13:32

Re: Re: Re: Furt nechápu,

Rovněž technická v Dejvicích .. ovšem bez humbuku a celebrity si moc nelízly.

nobody 28.7.2008 13:31

Re: Kaplický už má dosti slávy s té knihovny,tak by se už mohl dostatečně ukojit.

Neni žádná smlouva .. z vítězství mu plyne pouze opce to postavit nebo si vybrat pár milionů odškodnýho.

Eva 28.7.2008 13:18

Re: Re: Furt nechápu,

Taky Moravská zemská knihovna, bez kraválu a bez zájmu medií.

stojí a slouží, je dokonce i pěkná a není daleko od středu města.

Eva D 28.7.2008 13:16

Re: Re: Chobotnice na Letné bude a bude!

On je pan Kaplický, který se BIJE za svá práva, Hotentot?

Já mám naopak pocit, že zůstal víc Čechem, než jsem čekala. :-/

DIN 28.7.2008 12:58

Re: Re: Re: Aktuální informace

Milý pane, nejde jen o dokumenty, ale také o jejich úplnosti a tendenční interpretaci. Např. UIA v jediném oficiálním výroku (STATEMENT), vydaném po dlouhém váhání a vykrucování, deklaruje pouze to, že porota porušila pravidla (a že si příště dají pozor). V žádném případě nepotvrzuje regulérnost soutěže. Ostatní dokumenty, více méně osobní dopisy Ježkovi sice vyjadřují "respekt k práci poroty" (UIA má máslo na hlavě, měla na pravidla dohlížet, takže kryje sama sebe).  Ale také nepotvrzují regulérnost soutěže.. Také není pravda, že soutěž může zrušit pouze UIA (naopak - něco zrušit může jen ten, kdo to pořádá). Naprostá nepřipravenost souvisí se špatným výběrem pozemku a ještě horším zadáním (a projevuje se i v takových detailech, jako chybně napsaná jména slavných architektů nebo amatérské fotky pro zákresy). Naopak z dění před a během soutěže (a vlastně i po ní) čumí "připravenost pro vítězství Kaplického" jako péro z gauče.

A pokud jde o dokumenty, bavme se v prvé řadě o soutěžních pravidlech a závazných podmínkách.

12.3.1Porota vyloučí z posuzování všechny návrhy, které nesplňují obsahové požadavky vypsaných soutěžních podmínek a stavebního programu, nesplňují požadavky anonymity dle soutěžních podmínek, nedošly v požadovaném termínu.

12.3.2 Soutěžící berou na vědomí, že všechny soutěžní návrhy, které nesplní předepsané závazné podmínky obsažené v těchto vypsaných soutěžních podmínkách, je soutěžní porota povinna vyloučit z řádného posuzování.

Porota to neudělala, (asi) protože by Kaplický, nesplňující závaznou podmínku, nemohl vyhrát. Proč by si jinak dovolila porušit pravidla a proč by jinak Ježek rušil zrovna tuto podmínku (když byla soutěž anonymní)? Takže poctivé a mužné je říct, že soutěž nebyla spravedlivá a zákonná - takže má být anulována a Kaplický i se svým projektem má rázem po problémech. A zda považuji Kaplického projekt za dobrý či špatný s tím nemá co dělat. A to, zda se mi líbí,  tím spíš ne...

Nino 28.7.2008 12:35

Re: Re: Teda musím přiznat...

při pozorném čtení článku zjistíte, že se to váže k Alexandrijské knihovně...nikoliv k té naší

Marat 28.7.2008 12:24

Kaplický už má dosti slávy s té knihovny,tak by se už mohl dostatečně ukojit.

Neexistuje v ČR zákon o možnosti o odstoupení ze smlovy? Proč ten zákon neplati i v tomto případě? Že Kaplický tolik touží se proslavit  na věky tou stavbou? Při jeho věku mu snad už tolik nede o peníze. Tá knihovna má stát několik miliard Kč.Zatím se mluví o čtyřech miliardách.V závěru by to mohlo být i více jak deset miliard. Tak drahé stavby z materilálu,který vydrží jen několik destiletí,to je ničemnost.Nebo to Kaplický chce stavět s kamene,jak se stavělo ve středověku,aby tá stavba vydržela staletí?

To městská rada má povinost přidělovat pozemky na kde jakoou stavbu?

Sonextc 28.7.2008 12:10

Re: Právo na vývoj.

Jo , a někdy jsou složitější než můj 13 letý brácha v pubertě.:-D

Sonextc 28.7.2008 12:07

Re: Chobotnice na Letné bude a bude!

Srovnavat Kaplickeho s Rathem je trosku nerozumné bych řekl.

Váš názor mi přijde trochu mimo mísu, klasický, český, postkomunistický.

V mfd je dnes další rozhovor s Kaplickým. Kaplický je borec, fandím jemu i jeho projektu. Je borec že se takhle umí za svá práva být, a né jak my Ćeši, se ze všeho se po.... Držím mu pěsti, ať to dobře dopadne.

A přeji si aby náš národ konečně provedl tu další v tuto chvíli již nezbytnou defenestraci.

Kamil 28.7.2008 11:52

Re: Furt nechápu,

Prostory v Klementinu, které uvolní Státní technická knihovna, NESTAČÍ pro potřebu Národní knihovny (uvažovalo se, že se do nich přemístí Slovanská knihovna z nevyhovujících podkrovních prostor). Nejen že nestačí plošně, ale možnosti rekonstrukce jsou omezené tím, že jde o památkově chráněný objekt.

Zde byla šance postavit novou, moderní budovu odpovídající požadavkům 21. století. Stejně jako se postavila nové budova britské a francouzské národní knihovny.

Kamil 28.7.2008 11:46

Re: Re: Furt nechápu,

Knihovna není jen čítárna + půjčovna + sklad knih.

Onen pozemek  je územním plánem určen pro stavby v oblasti kultury.

Digitalizace se provádí, i když finanční prostředky neumožňují větší rychlost. Viz např. www.manuscriptorium.cz. Ale uvědomte si, že podle autorského zákona trvají autorská práva 70 let po smrti autora (kromě toho jsou ještě práva editorů, úpravců, ...). Tzn. knihovna může knihy digitalizovat (jako ochrannou kopii tištěného výtisku), a případně tuto digitální kopii zpřístupnit "na místě samém", tedy v knihovně. Nikoliv dálkově přes internet! (Např. pro zpřístupnění digitálních kopií novin se jako hraniční někdy uvádí rok tuším 1870 - tedy u ročníků novin před rokem 1870 lze předpokládat, že pokud tam někdo publikoval článeček jako mladík, dožil se 90 let a uplynulo 70 let od jeho smrti. Tato hranice se samozřejmě  bude posunovat.)

Starý J. 28.7.2008 11:30

Re: Re: tu knizku si koupim,

...primator, horo- a i jinak lezec, holdujici mimoradnym dovolenym a drahym konickum...

To je jen obyčejná závist, nebo snad kádrový škraloup?

Starý J. 28.7.2008 11:28

Chobotnice na Letné bude a bude!

Prohlásil autor návrhu architekt Kaplický.

Neuvěřitelný rozhovor s Kaplickým dnes uveřejnila MfD. Doporučuji všem k přečtení. Tolik arogance vůči všemu a všem si v rozhovoru nedovolil doposud nikdo.

Chobotnice bude, zárukou toho je Paroubek a jeho žena s veřejnou sbírkou. Pozemky samozřejmě budou také. V roce 2010 po vítězství Paroubka ve volbách.

Podle výraziva a vyhrožování si myslím, že se s Parobkem hledali, že to je ještě ideálnější spojení než Paroubek - Rath. Máme se na co těšit.

rýpadlo 28.7.2008 11:28

Re: Re: Aktuální informace

Milý pane, mohl by jste "opatrně" naznačit, která ze shora uvedených dokumentů zpochybňujete? Jde totiž snad bez vyjimky o usnesení různých orgánů a institucí..

Poctivé a "mužné" by bylo říci - toto řešení nepřijímáme, protože se nám nelíbí. Ale blábolit o naprosté nepřipravenosti ve světle shora uvedených dokumentů.. jak lidovecké..

Starý J. 28.7.2008 11:21

Re: tu knizku si koupim,

Váš kretén švagr má při tom všem obrovské štěstí:

Má švagra, který kretenem není a proto může být "objektivním kritikem naseho nynejsiho pana presidenta" a tudíž od něho může pochytit ty jedině správné a "objektivní názory".

Co by si Váš švagr kretén počal, kdyby Vás neměl!

jířa 28.7.2008 11:10

Právo na vývoj.

Nemá smysl neustále se šťourat v tom co kdo kdy řekl. Každý má nárok na názorový vývoj, je nás takových mnoho. Stačí změnit úhel pohledu (také možný úhel dopadu), stačí vyslovit svůj názor před názorem jiného (třeba vlivného otce zakladatele), stačí nasát jiný závan politických větrů, stačí ........................ Vždyť mnoho našich politických chlapců a děvčat prodělává permanentní  vývoj a to ve všech myslitelných oblastech.

miroslavb 28.7.2008 10:21

tu knizku si koupim,

nebot ta predmluva pana bem-a (mistopredseda ods, priznivec oposicni smlouvy, iniciator poradani olympijskych her v praze, primator, horo- a i jinak lezec, holdujici mimoradnym dovolenym a drahym konickum, dodrzujici/nedodrzujici smlouvy, atd) mi stoji za to. venuji ji svemu svagrovi, ktery jsa kretenem, ale bohuzel nevedom si teto skutecnosti, pojmenovava tak objektivni kritiky naseho nynejsiho pana presidenta.

Šnek 28.7.2008 10:12

Re: Furt nechápu,

Knihovna, tedy čítárna a půjčovna, jsou jedna věc a sklad knih je věc druhá.

Nechápu, proč by měly být skladové prostory umístěny na tak drahém pozemku, jako je Letenská pláň. To je vyhazování hodnot oknem.

Druhý a ještě více nepochopitelný je fakt, že se nikdo nezabývá digitalizací našeho národního, písemného, či jak by se to správně označilo, pokladu. Nebo snad vůbec nejde o poklad. Asi ne, když tam někde prý leží i Stalinovy a Gottwaldovy spisy.

Buš ! 28.7.2008 10:05

Re: A tuhle znáte

Dále pokračuje : Co by z tebe bylo,kdybych ti umřela? A manžel : Vdovec,miláčku,spokojenej vdovec.

DIN 28.7.2008 10:01

Re: Re: Teda musím přiznat...

ono to bylo tak nějak jasný už zhruba než rok před tím prvním kolem

DIN 28.7.2008 9:45

Re: Aktuální informace

S použitím slova fakta ve spojení s webem www.nkp.cz bych byl velice opatrný — Vlastimil Ježek tam tvrdil například, že Kaplický neměl vůbec žádnou protekci ;-)http://www.archiweb.cz/news.php?type=4&action=show&id=918 http://www.archiweb.cz/news.php?type=1&action=show&id=1319 http://www.archiweb.cz/news.php?type=4&action=show&id=1391  http://www.archiweb.cz/news.php?type=4&action=show&id=1659

http://www.archiweb.cz/news.php?type=1&action=show&id=3028

Nějaká fakta, která na webu NK nenajdete jsou třeba zde:

http://virtually.cz/?art=15354

vz 28.7.2008 9:21

Furt nechápu,

proč potřebuje Národní knihovna nové prostory, když by mohla využít prostory Klementina, ze kterých se brzy vystěhuje Státní technická knihovna. I když ty se asi budou muset trochu rekonstruovat, tak stěhování by nebylo tak daleko jako na Letnou do čehokoliv.

Kamil 28.7.2008 8:06

Aktuální informace

Tisková zpráva k poslednímu prohlášení ministra kultury

http://www.nkp.cz/files/tz_reakce_nk.doc

a  přehled faktů: http://www.nkp.cz/files/tz_reakce_nk_pril1.doc

nobody 28.7.2008 2:07

Re: Teda musím přiznat...

Hele a netrkne jich ani ten odstavec, kde se píše "Následující stránky .. jsou

průřezem z tří set padesáti pěti návrhů, které posuzovala mezinárodní

porota v prvním kole soutěže."?To přece evidentně neni text psanej pro finále. Leda že by to bylo jasný už v prvnim kole, kdo má vyhrát 8-o

arnal 28.7.2008 2:05

Re: Teda musím přiznat...

On to Bém napsal ještě před tím, než se k věci vyjádřil pan prezident...

emersonskej 28.7.2008 1:20

Teda musím přiznat...

... že jsem to nejdřív bral jako hloupou recesi, protože mi unikl ten první odstaveček... ovšem jestli tohle Bém opravdu zpáchal a teď je schopen v klidu a bez uzardění tvrdit to co tvrdí, je to přinejmenším na kopanec do hader !!!!!!!!!!!!!!!!;-O 

P.S. Aby nedošlo k omylu - nikdy se mi ta Kaplického chobotnice nelíbila !!!