27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

COVID: 55 miliard na testy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že testování na covid-19 stálo zhruba 55 miliard korun. Je to tak obrovské množství finančních prostředků, že je proti tomu léčení některých těžce nemocných levné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 20.3.2022 22:43

Trolla Wintra nekrmit!

O. M. 20.3.2022 22:41

" Je smutné, že strašení covidem v médiích přestalo dnem počátku ruské invaze na Ukrajinu."

Kromě toho, že kecáte, co je na tom smutného? Strašit se přestalo (až na drobné výjimky) už měsíc před invazí, protože čísla začala klesat. Kromě toho, "kovidová" čísla jsou k dispozici neustále.

Smutné by bylo, kdyby ustupující infekci byla věnovaná větší pozornost než válce v sousedství.

P. Hák 20.3.2022 21:52

Nojo, jenže NEŽ propuknou příznaky, tak si mámy ničeho nevšimnou... A někdo je bezpříznakový.

Podle mne spíš šlo o způsob provádění nebo o kvalitu testů toho výrobce.

Jinak byste se divil, co všechno pošlou rodiče do školy. Pravda, v dobách covidu byli opatrnější.

P. Hatina 20.3.2022 15:21

Když se nad tím zamyslíte, tak to vysvětlení má a poměrně jednoduchý.

Asi si snad nemyslíte, že by si mámy nevšimly že jejich dětí jsou nemocný a poslaly je do školy. To by udělal leda nějakéj zoufalej workholik s hypotékou, že by se nemocnej a malátnej dopotácel "to je dobrý" do práce a tam ho načapali s testem na covid.

Slušná máma by to neudělala, ta by při prvním zakejchání udělala dítěti už doma zakoupenej samotest na covid a nechala ho tejden doma. sama. Čili, a jak píšete, testy ve školách nula od nuly..

P. Hatina 20.3.2022 15:11

Jak poznáte třeba Vy že jste nemocný, třeba i jinou nemocí? Támhle Vás bolí, támhle píchá, motá se Vám šiška, nebo tak, tak s tím jdete k doktorovi, a ten dle symptomů určí co Vám je, a jen kdyby si nebyl jist, tak Vám udělá na to nějaký test, s chemickým rozborem.

To samé platí primárně i s covidem, ty příznaky jsou popsané, když je máte, jdete (nebo zavoláte) k doktorovi a ten Vás pošle na test. Ještě tak to má smysl v případě skutečného trasování, když se pošlou na testy lidi, kteří se s tím otestovaným nemocným prokazatelně blízko setkali. To ano.

Zatímco dělat to plošně, jak se to u nás dělalo. řekněme u 5 milionů osob najednou , z nichž naprostá většina (odhadem 99 procent nakaženi vůbec nejsou?) Když tedy navíc máte omezené šíření, protože ve většině veřejných míst se musí nosit respirátor, většina veřejných míst a provozoven zavřena, atd? Tak to skutečně smysl nemá. Protože Vy sice píšete, vytáhnout pozitivní jedince. Jenže, doba onemocnění na covid je ca týden, tak než se to všechno vyřídí a oběhá, on už se v naprosté většině případů uzdraví sám. :-)

Jasně, jsou horší případy, ale jak jsem napsal nahoře, v takových si dojde k dochtorovi, neb zavolá sanitku sám...

Ale dělat to plošně je ekonomicky hrůza, jak ostatně říká tenhle článek.

Š. Hašek 20.3.2022 11:38

Pane Meyere (5.p.),

kupujte si Trojlístek. S NP si nechte poradit od nějakého maturanta.

Článek byl o testech, viru, rozhazování peněz. Nebo lysohlávkách? Ta písnička o nich je ale hezká, pokud ji znáte.

Děkuji za spolupráci.

O. Mayer 20.3.2022 10:21

... s uvozovkama se nevosírejte pane Hašek, ale co kdyby jste nějak ještě zapracoval na smyslu věty- zatím to vypadá, že se díky úplňku urodilo hodně lysohlávek

Z. Lapil 20.3.2022 10:07

Když mně furt neni jasný, jak bez testu zjistit, že test je negativní.

Mmch - i když trasování fungovalo jen velmi přibližně, tak tahat pozitivní jedince z davu a izolovat je dost dobře nemohlo šíření neomezit.

Z. Lapil 20.3.2022 10:02

Jen upozorním, že proti moru byla karanténa. Někdy dost drsná - viz zabedněné domy.

Onehdy jsem se dověděl, že v Londýně (snad 17. století? Rozhodně dost pozdě) opravdu fungoval zákaz vycházení, potraviny a vodu nosili speciálně určení lidé (netuším, kdo a jak je určoval) a podávali to do oken na tyčích a peníze si brali taky skrz ty tyče. Zajímavé bylo, že nebyl zákaz odjezdu z Londýna, nejspíš v domnění, že menší koncentrace je proti šíření infekce lepší než přelidněné velkoměsto.

Jestli té infekci říkali zkažený vzduch nebo kapénky, to je asi dost jedno.

Z. Lapil 20.3.2022 9:56

A jak jinak byste chtěl opatření dělat v době, kdy dost dobře nevíte, jak PŘESNĚ se chová to, proti čemu opatřujete, respektive jediné, co víte, že to lokálně dokáže drsně zahltit nemocnice a doktoři nedokážou o mnoho víc, než utírat zpocená čela?

Teď už SE to ví a opatření se stávají méně panickými. Můžeme leda debatovat, jestli je ztráta katastrofičnosti způsobená přírodou (mutacemi) nebo očkováním (pravda bude obojí).

Z. Lapil 20.3.2022 9:47

Koronavirové infekce jsou mezi lidmi na denním pořádku, většinou se projevují způsobem "léčená rýma trvá 7 dní, neléčená týden".

Tahle se projevila zhruba 30 000 nadúmrtími s covidem/na covid plus dalšími 15 000 "z neznámých důvodů".

Z. Lapil 20.3.2022 9:33

U nás doma se udělalo "domácích" testů jako leckde. Desítky? Celkem dva pozitivní byly pozitivně potvrzeny testem PCR.

Příznaky - klep klep - skoro žádné.

J. Vintr 19.3.2022 22:36

Bylo prakticky otestováno, že ty roušky při operacích nemají absolutně žádný význam. Doktoři je nosí jen proto, že se to kdysi takto zavedlo a nikoho nenapadlo tento zvyk zrušit.

J. Vintr 19.3.2022 20:37

Opatření se nedělala systémem pokus omyl. To by se museli z těch omylů nějak poučit. Ta opatření se dělala podle nějakého mustru, který někdo vymyslel a který měl jistý účel. Ovšem ochrana zdraví občanů to nebyla ani omylem.

J. Vintr 19.3.2022 20:34

Epidemie nemohla odeznít, protože žádná nebyla. Vyrobili ji uměle a stejně uměle ji můžou udržovat jak dlouho budou chtít. Teď si ti šmejdi vyrobili zákon, který jim dovolí absolutně všechno a budou moci ovládat občany drakonickými tresty. Z toho už prakticky nebude cesta ven.

M. Mucha 19.3.2022 18:26

Švédsko žádná drakonická opatření nezavedlo a nebylo to tam horší než v jiných zemích. Spíš naopak.

J. Vintr 19.3.2022 18:14

Asi nevíte, jak vypadá "izolace" viru a jak se "zkoumá" jeho genom. Virologové musí být strašní omezenci, když věří že to co dělají je věda....

J. Lukavsky 19.3.2022 17:22

"nošení jakýchsi náhubků" takže soudíte, že když se vám hrabe chirurg v panděru tak ten náhubek má jen a jen proto aby udělal dojem na tu novou mladou sestřičku? J.L. end

J. Lukavsky 19.3.2022 17:18

"epidemie odezněla víceméně sama." Pro toto tvrzení nemáte kontrolní pokus = zemi která neudělala vůbec nic. Jistěže každá epidemie i bez snahy o léčení odezní. I mor v Evropě odezněl ačkoli proti němu nebylo nic jiného nežli modlení. Zabil ovšem někde až 80% populace. Nicméně se odhaduje, že covid-19 by zabil 1-3% populace, bez léčení. Takže to jsme ještě dopadli dobře, bylo by to 100 - 300 000 mrtvých. J.L. end

J. Lukavsky 19.3.2022 17:13

"údajný covid nikdo nikdy neizoloval a neprozkoumal" no já do virologie nedělám, ale zkuste si zadat do hledače "https://cs.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2#Genom_viru". Tam to všechno je, včetně jednotlivých mutací. No a bez znalosti genomu by asi těžko mohli navrhnout očkování zaměřené na spike čili hrot kterým virus proniká do buňky. J.L. end

P. Kotyza 19.3.2022 16:52

Já také ne. Občas se dostávám ve vlaku do velmi osvěžujících konfrontací s převážně mladými ženami neurčitého neboť ozobákovaného vzhledu.

P. Hák 19.3.2022 16:42

A tak něco jako covid nepochybně existuje. Znám z vlastní zkušenosti, i když jsem vyvázl dobře, moc mi toho nebylo, pořád ještě se nějaké následky vlečou. Z normální chřipky jsem venku do týdne.

Ovšem máte pravdu, že s testováním a odhalováním to asi nebude tak, jak nám oficiální místa tvrdí.

A samozřejmě je pravda, že smlouvy na vakcínu Pfizer jsou silně, silně nestandardní. Napakovala se na tom spousta lidí.

J. Vintr 19.3.2022 14:35

Ty testy nemůžou být nijak "validní", protože údajný covid nikdo nikdy neizoloval a neprozkoumal. "Existuje" jen ve vymyšlené podobě v počítačích. Navíc ty PCR testy z principu vůbec nejsou použitelné k diagnostickým účelům. Takzvané antigenní testy jsou zase "validovány" pomocí nesmyslných PCR testů, tedy nijak. Je to všechno jen a jen podvod.

J. Vintr 19.3.2022 14:30

Náhubky jsou stejně nesmyslné. Jejich hlavní učel je dělat z občanů poslušné ovce. A také přispívají ke zvýšené nemocnosti, což se jim také hodí.

Š. Hašek 19.3.2022 14:20

Nenosím ho, nikde. Ale nemusím chodit do domova důchodců.

Š. Hašek 19.3.2022 14:18

R^

Š. Hašek 19.3.2022 14:18

R^

J. Kulheim 19.3.2022 12:28

Žádný s těch, kteří navrhovali opatření proti korona virové pandemii, neměl s korona virovými infekcemi žádné zkušenosti. Nikdo z nich neřešil korona virové nákazy u lidí ani u zvířat. Pokud ano, tak se omlouvám. Ale vypadalo to tak.

Opatření se dělala systémem pokus omyl. Pochybuji o tom, že měli zpracované pandemické plány.

M. Mucha 19.3.2022 12:14

Nezpochybňuji odborné znalosti některých, kterým bylo bohatě dopřáno sluchu (např. prof. Hořejší), ale bohužel jsou u většiny z nich pouze v teoretické rovině. A jak známo, šedivá je teorie a zelený je strom života. A rozhodně to nemění můj názor na ty, které jsem jmenoval výše a kteří odborníky v oboru epidemiologie nejsou, ale podle nichž vláda rozhodovala a rozhoduje o opatřeních více než pochybných.

Š. Hašek 19.3.2022 12:04

Až asi do dubna 202o byl vzdělanostní svět podle knih. Pokud jde o škrábání v krku. Já to měl asi ve dvou, naposled někdy v listopadu.

Od toho data je lidičkovský svět podle šíbrů, koncernů, politiků, Kubka. Úplně bez dechu a na JIPkách (zadarmo).

Chřipka je tady od března 2020.

Ukrajina, U krájina, na okraji (Ruska), je tady tři neděle.

Co mají na programu o Markétě???

Uvozovky nepíšu, zdržuje to.