29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

CÍRKEVNÍ RESTITUCE: Věčné, vděčné téma…

Od posledního vydání Otázek Václava Moravce máme díky komunistům staronové téma. Jak pravil v průběhu debaty šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, pokud menšinová vláda ANO a ČSSD nezahrne do vládního prohlášení zdanění církevních restitucí, nemůže počítat s tolerancí komunistických zákonodárců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 9.6.2018 16:17

Re: Není na čase toto věčné téma ukončit?

Nevím, jestli přesmyčka v jeho německém jménu není úmyslná a nemá se psát Kuhleim.

J. Vintr 9.6.2018 10:40

Re: Není na čase toto věčné téma ukončit?

Na tyhle blbosti jste přišel vlastní hlavou? Máte sebemenší tušení, jak získaly církve majetek a co ten majetek vlastně obnáší? Jaká "privilegia" mají podle vás "pobožní"?

Bohužel podobně je u nás zblblá většina národa. O náboženství se lidé něco dozvídají v podstatě jen z bolševické propagandy, která je dodnes součástí školních osnov a z filmů a televize, kde jsou v drtivé většině dokola omílány historické lži.

J. Kanioková 9.6.2018 14:59

Přesně..!

B. Lukáš 9.6.2018 10:53

Re: Není na čase toto věčné téma ukončit?

Jak uvádí autor příspěvku " Podle zákona má být majetek získaný trestnou činnosti zabaven". Platí to pro všechny naše korupčníky a rychlozbohatlíky, samozřejmě včetně politiků a multimilionářů, kteří svou genialitou uměli pouze přetransformovat lejno ve zlato?

J. Kulheim 9.6.2018 12:16

Re: Není na čase toto věčné téma ukončit?

Možná pan Pavel J je jedním z těch, kteří předpokládali, že církevní majetek zůstane v rukou "státu" resp státních úředníků a komunisté ho za hubičku zprivatizují. Tak jak to udělal pan Babiš a jenu podobní. Jejich otcové udělali ze soukromého majetku majetek státní a synové zese soukromý. Tak se bohatne.

K. Janyška 9.6.2018 8:51

Moravec ? To je ten nedovzdělaný eumanipulátor ?

Jeho pořady jsou hloupé a dále lidem hlavu zamotávají. O podstatě úplně všeho v lidském světě, tedy spontánním řádu a mezích, které nám klade, neboť jeho kulturní evolucí vyvinutá pravidla sídlí v našich myslích, nikdy ani slovo. Je to i obžaloba pozvaných troubů v tomto smyslu... Dzp.

O. Kadlec 9.6.2018 0:18

Vyjmenujte, prosím:

"skutečnost, že se v rámci restitucí dostalo i na několik církví vzniklých v roce 1990" ?

J. Sova 9.6.2018 9:37

Re: Vyjmenujte, prosím:

"Finanční náhrada za křivdy způsobené komunistickým režimem má být vyplacena také církvím, které před rokem 1989 neexistovaly (Apoštolská církev s necelými pěti tisíci členy – 1 056 336 374 Kč, Luterská evangelická církev a.v. – 113 828 334 Kč)."

To jim samozřejmě zařídila katolická církev, aby byla větší nátlaková skupina.

J. Vintr 9.6.2018 10:43

Re: Vyjmenujte, prosím:

Tohle nezařídila katolická církev, to do toho restitučního zákona zlomyslně vložili jeho odpůrci, aby ho měli možnost stále shazovat

O. Kadlec 9.6.2018 15:39

Re: Vyjmenujte, prosím:

Dezinformace, pane. Pochopitelně cílená.

a) Apoštolská církev byla státem povolená na počátku r. 1989, a to v ČR (byli jsme Československo a na Slovensku byla povolená už snad kolem r.1968, v ČSR se to nestihlo).

Před tím žila v ilegalitě - znal jsem tu církev osobně. To znamená, že byla postižená ještě hůř než ostatní církve.

b) Luterská EC a.v. vznikla rozdělením staré Slezské evangelické círve a.v. - na Slezsku by vám každý dosvědčil, že její sbory existovaly, legálně, i za komančů. Nový subjekt vznikl tím, že se starý rozdělil na dva. Proč by měl mít jeden nárok a druhý ne - to nevím. Stát uznal oba.

J. Sova 9.6.2018 16:21

Re: Vyjmenujte, prosím:

Jaký měly tedy ty církve majetek v r. 1989? Náhrada tomu odpovídá?

O. Kadlec 9.6.2018 17:05

Re: Vyjmenujte, prosím:

Zásadní informace: nejde o přímou náhradu každému jednotlivému subjektu za jeho majetek. Není to možné po téměř sedmdesáti letech.

Komunistický zákon (1949) "sesypal" veškerý majetek, ketrý převzal, dohromady jako církevní s tím, že se z něj budou hradit všechny náklady církví. Všech existujících církví, pokud nebyly zakázány, bez ohledu na to, čí to bylo původně. Tolik zákon.

Nový zákon o náhradách tedy vychází z toho, že je třeba nějak nahradit to, co nelze vrátit. Cenová úroveň majetků v r.1949 a 2015 je zcela nesrovnatelná. Kromě toho, kdyby se vypočítávalo každé nevrácené pole nebo dům zvlášť, dělalo by se to dalších sto let.

Je jasné, že celou operaci musel vyřešit jeden zákon pro všechny církve najednou, a to nikolik podle toho, co kdysi dávno kdo měl, ale podle toho, ke komu měl stát povinnosti podle církevních zákonů z r. 1949 a 1990. To je důlžité: stát se vyvázal ze své povinnosti.

Vyvázal se mimochodem nesolidně - náhrady jsou v pořádku, ale majetek vrátil ve zříceninách. Církve ale rezignovaly na náhrady zničeného majetku.