5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ČESKO: Proč u nás vládne lidový monarchismus

Rozhlédneme-li se v naší civilizaci po zemích, kde není poloprezidentský či prezidentský systém, vidíme, že volba hlavy státu tam nepředstavuje dramatický akt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Rybnická 19.8.2022 11:56

Pane autore, máte naprosto pravdu, jen - ženská prostě nepřijde v úvahu, že ano? Kam bysme to příšli se slušnou, nekradoucí a nelhoucí prezidentKOU?

P. Sura 19.8.2022 11:55

V nejlepším případě 62% ...., z toho 51,2% PRO. Tedy 31.744% občanů může zvolit kdekoho.

P. Sura 19.8.2022 11:52

A Vám nepřijde divné, že lidi (kteří nemají žádnou zodpovědnost) chtějí něco jiného než politici (kteří by ji měli mít, od toho jsou voleni) a vehementně hledají cesty, jak ty své chutě po politicích pořád vymáhat? Místo aby se pokoušeli volit politiky, kteří budou spravovat stát v jejich zájmu?

V. Mokrý 19.8.2022 11:41

Zřejmě ta aristokracie.

Václav Havel byl vlastně omyl, co by prezident, jak se ukazuje. Asi to bude tím, že ho ze strachu, zvolil komunistický parlament.

R. Langer 19.8.2022 11:38

To je dost ošemetná definice dobra. Ale stejně jenom hypotetická, protože takové definice jsou v podstatě zcela nesmyslné - co je dobro pro jednoho, je zlo pro druhého, pochopitelně. ;-)

R. Doubravský 19.8.2022 11:37

Jen poznámka: prezidenta nevolí národ, ale občané.

P. Sura 19.8.2022 11:33

A Vám by nestačilo, že pokud je definováno ZLO, je dobro to ostatní?

R. Langer 19.8.2022 11:05

S "lidovým monarchismem" mají evidentně největší problém lidoví demograti. ;-)

R. Langer 19.8.2022 11:04

... a je dobré si u toho uvědomit, co se vlastně v současnosti snaží náš stát prosazovat, a jak to prospívá jeho obyvatelům... ;-)

R. Langer 19.8.2022 11:02

Dobře řečeno! R^

V. Kuhaj 19.8.2022 10:43

Aby nám prezidenta volila eurohujerská pětikolka, přece! Pak už nic nebude narušovat krásný názorový soulad na cestě k zářným eurozítřkům.

V. Kučer 19.8.2022 10:38

Co je zlo je každému jasné, Karel Hvížďala za to pokládá přímou volbu současného prezidenta. Ale co je to dobro?

B. Rameš 19.8.2022 10:28

"Jinými slovy stát má povinnost postavit se zlu, ale nesmí diktovat, co je dobro, protože to leží mimo jeho pravomoc a kompetence."

To je taková hezká věta... Trochu problém je v tom, že abyste bojovali proti zlu, musíte jej definovat. Abyste jej mohli definovat, musíte definovat i dobro - ono jedno bez druhého jaksi nejde. A stát skutečně nic takového definovat nemůže, to musí lidé, tedy společnost. Povinností státu by pak mělo být takovou definici prosazovat, nikoli diktovat.

J. Krásenský 19.8.2022 10:05

Tak Havel nastavil laťku hodně vysoko? To možná platilo do prvních svobodných voleb v roce 1990. Pak se ukázalo, že jeho slova mají jen omezenou platnost ( slib, že zemí povede jen do prvních svobodných voleb, že nebude restituovat... ). A jeho angažmá před volbami v lidovecke kauze Bartončík mu nepřidala. Takže jak komu. I jeho zbabělý útěk od rozdělení republiky je legendární, ačkoli se jeho sirotci snaží připsat mu neexistující zásluhy za poklidný rozchod se Slováky. Nikdy také nenavštívil kongres politických vězňů padesátých let. Bál se, oprávněně.

J. Ptáček 19.8.2022 10:00

Poslanci kteří odsouhlasili přímou volbu presidenta nepočítali s "lidovým monarchismem" našich občanů. Pár se jich omluvilo (např. Marek Benda), ale dokázali národu, že na demokratickou politiku nemají a měli by z politiky zmizet. Jenže část národa přímou demokracii miluje, jedna podivná strana ji má dokonce v názvu. A není nejslabší.

F. Zrcek 19.8.2022 9:50

Jen dvě otázky: jak by nám to pomohlo? A nebojujete teď náhodou tu předchozí válku? Nehledě na to, že poručovat sliby je jednak nemorální a druhak se většinou v budoucnu ošklivě vymstí.

F. De Winter 19.8.2022 9:35

Problém naší demokracie spočívá v tom, že si jednou za čtyři roky zvolíme politiky a ti pak čtyři roky zastupují jenom sami sebe a neexistuje síla, která by je přiměla k tomu, aby plnili to co slibovali. Zhusta se pak starají hlavně o to, aby zabezpečili sebe a svou rodinu, namísto toho, aby hájili zájmy lidí, kteří je zvolili. Potřebujeme nějaký nástroj, jak jim připomenout, že jsou jen zástupci a že mají hájit zájmy těch, které zastupují. Tím nástrojem je přímá demokracie švýcarského typu. Samozřejmě ani ve Švýcarsku se o všem nerozhoduje v referendu, zákony přijímá vláda a parlament, ale existuje zde možnost, že když vláda navrhne něco, co se lidem nelíbí, mají nástroj jak to zastavit, případně pokud vláda nekoná, mají nástroj jak jí přimět k činnosti. Příklad Švýcarska ukazuje, že stát, který je řízen přímo občany, nebo alespoň mají silný vliv na jeho řízení, má nižší daně, nižší zadlužení a vyšší životní úroveň. A to přesto, že Švýcarsko nemá žádné surovinové zdroje. Ukazuje se, že prostí občané hospodaří lépe a zodpovědněji než parlament obývající “elity”, které to často berou pouze jako cestu ke zdrojům.

[>-]

V. Hlad 19.8.2022 9:34

Myslím, že Husák byl současně i gen. tajemníkem KSČ (tj. capo di tutti capi).

V. Kuhaj 19.8.2022 9:26

Toto plné soustředění je namístě, když to říkají politici splácance pěti stran, (téměř) každé na hranici volitelnosti, který vládne jen díky tomu, že jim to pofidérní volební zákon umožňuje. Jediný, kdo má právo mluvit jménem lidu, je prezident. Protože je volen přímo a většina voličů mu dala svůj hlas.

K. Křivan 19.8.2022 9:25

První president byl autorita takřka ve všem. A čemu snad nerozuměl (kvantová fyzika?) do toho nemluvil. Hlavně byl morální autorita. Tím nasadil laťku tak vysoko, že žádný z dalších presidentů na ní ani nedohlédl.

Jen snad Havel na samém začátku. Ten udělal zásadní chybu, když dodržel slib komunistům, že se jim nic nestane. Měl později říct: "April pánové, jste zločinci a zločinci patří na šibenici. UV KSČ pochodem vchod ! Oběsit ! "

Slib danný komoušům je jen taktika a je neplatný. Část komoušů oběsit, a zbytku zabavit majetek ( i ten přepsaný na rodinu) a vyloučit je z podnikání.

V. Kuhaj 19.8.2022 9:15

Hvížďalo, Hvížďalo! Článek nezajímavý není, ale to byste nebyl vy, abyste tam nestrčil zase nějakou pikatnérii. Tak u nás došlo k přímé volbě prezidenta kvůli chybné kalkulaci či dokonce lajdáctví, jo?! K přímé volbě prezidenta u nás došlo proto, že si ji lidé přáli, a že tehdy byla politická vůle hlas lidu vyslyšet.

Koukám že patříte k těm, kteří by ji zase rádi zrušili. No jo, oni si politici díky zajímavě upletenému volebnímu zákonu tak hezky ty výsledky voleb ohnou k obrazu svému, a pak dojde na hlas lidu v podobě volby prezidenta - a prásk ho!, ono se ukáže, že lidi to vidí o dost jinak, než "naše" vládnoucí garnitura, dnes pětikolka.

Já vím co vám vadí: přímá volba jako poslední důkaz, že lidi chtějí něco trochu jiného, než politici a ČT vyprávějí, že vlastně chceme. A kdo o takový důkaz stojí, viďte?:-(:-/

K. Křivan 19.8.2022 8:59

R^ !!

K. Křivan 19.8.2022 8:57

Definice: Fašismus je státní korporativní socialismus.

To pasuje na EU jak hrnec na (_!_).

K. Křivan 19.8.2022 8:55

"Proč má být prezident volen lidmi, kteří mají jen velmi malou znalost pravomocí a kvalifikace k takovému úřadu ? "

Protože i tak jsou ti lidi inteligentnější, než to svinstvo co sedí v parlamentu za "pétikolku" !!!

P. Kubáč 19.8.2022 8:32

"Stát má povinnost postavit se zlu, ale nesmí diktovat co je dobro" - to prosím nevykládejte v Česku, ale běžte to natlouct do hlavy vašim liberálním spolubojovníkům do Brusele.

Ale EU - vlastně není stát, takže "může"

A co je vlastně EU ? Nástroj omezené suverenity socialistického impéria ?

K. Křivan 19.8.2022 8:29

Proč u nás vládne lidový monarchismus ?

Protože i Habsburg by nebyl tak blbý jako signalista a jeho banda.

R. Langer 19.8.2022 8:18

No, to je ovšem pro lidového demograta Hvížďalu nepřípustné. A není sám, takových je víc... ;-)

J. Pankovic 19.8.2022 8:17

Utopie je to proto, že ve skutečnosti bezvýznamná skupina "lepšolidí", která sama sebe pasovala za jelita, ale má přístup do médií, tady chce "demokraticky" diktovat většině, co je správné ;-)

R. Langer 19.8.2022 8:17

Přesně tak. Proto, podle svých vlastních slov, ten národ necháte volit samotný. Jakmile totiž někdo začne mluvit za něj, a začne tvrdit, že ten národ to sám neumí, je to podezřelé. ;-)

R. Langer 19.8.2022 8:14

A jak si to tak v praxi představujete? ;-D