29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 8.7.2009 12:20

Re: Miroslav Šejna IP: IP: 80.95.104.xxx alias čtenář zdrojů

Nedělá. ;-P

vládík 8.7.2009 10:05

Re: co je to regulovaný nájem?

Která cena je tržní? Samozřejmě ta, za kterou se obchod (v tomto případě pronájem) realizuje.  Tyto ceny jsou známy finančním úřadům - a průměr je průměrné tržní nájemné. To nevíte?

Náčelník Skvrnitý ocas 8.7.2009 8:17

Na trhu chybí malé a levné byty

Na trhu chybí malé a levné byty proto, že existuje regulované nájemné a není po nich poptávka.

Běda nenakradlím. 8.7.2009 16:47

Re: Na trhu chybí malé a levné byty

Jen počkej, - až Tě chytím...

Novák 8.7.2009 7:32

No, a co nám autorka poradí?

Obce již téměř žádné byty ve vlastnictví nemají, na výstavbu sociálních bytů peníze nejsou. Vyženeme všechny důchodce na ulici a tam je necháme umřít? Rovněž tak starší lidi a lidi s nízkými příjmy, co nemají to štěstí a nebydlí ve vlastním, nebo nedosáhnou na hypotéku? Když měsíční příjem prodavačky nebo důchod ani to tzv. tržní nájemné (mnohde lichvářské) nepokrývá? On pan Axamit chtěl totiž tady v Praze zřídit byt kvůli svému zisku i ze sklepa v domě a nájem v něm po těch studentech měl být cca 10000.- Kč. Neprošlo mu to jen kvůli hygieně a stavebnímu úřadu. Ten pán je totiž hlavně hrabivý protivný dědek.

hradečák 8.7.2009 7:39

Re: No, a co nám autorka poradí?

Já bych to viděl jednoznačně. Majitelé domů jsou chudáci žijící z ruky do huby a bylo by potřeba na ně vyhlásit národní sbírku. I já bydlel v soukromém domě, kde se mi během 14 let zvedlo nájemné o 700% a co má pak chudák majitel domu dělat, když za celou dobu do oprav domu neinvestoval ani korunu??? Navíc si po čase zahrnul do "obytných prostor" i sklep, který se honosil 10 cm tlustou plísní na zdech, kde během týdne shnila i plastová lahev!

ekonom 8.7.2009 7:47

Tak já vám poradím, vy hradecký chytrolíne !

Pořád nechápu, proč se ti ubozí nájemníci od těch hrabivých majitelů jednoduše neodstěhují někam jinam ? Otevřte si  třeba Annonci. Bytů k okamžitému nastěhování jsou tam stovky. A na pana majitele se v klidu a z vysoka vykašlete. Prázdný barák mu nejdříve zaplaví bezdomovci, narkomani a squtteři a následně mu spadne na hlavu. Nebo je snad to jinak ?

hradečák 8.7.2009 7:55

Re: Tak já vám poradím, vy hradecký chytrolíne !

No, máte vesměs pravdu. Nicméně bohužel nepatřím mezi tu část populace, která dosáhne na zdůrazňovaný a do nebes vynášený průměrný plat v ČR. Jsa věku předkremačního a i přes letitou praxi ve svém oboru (o jazykových znalostech nemluvě) mám pramalou šanci sehnat trochu slušně placené zaměstnání. Pročež i ty stovky inzerátů v Annonci nabízející byty k okamžitému nastěhování jdou v drtivé většině jaksi mimo mně. Nelze se totiž nastěhovat do bytu s přijatelným nájemným, když vám pak cesta do zaměstnání vyčerpá zbytek financí zbylých po zaplacení nájemného.

j 8.7.2009 8:09

Re: Tak já vám poradím, vy hradecký chytrolíne !

a na co si stěžujete? Na vlastní nemáte a platit nájem také nechcete. Jak si to tedy představujete?

Hradečák 8.7.2009 17:02

Re: Tak já vám poradím, vy hradecký chytrolíne !

Nepamatuji se, že bych tvrdil, že nechci platit nájemné. To samozřejmě musím, ale rozumné! Považujete snad v přepočtu nějakých 400 Kč za m2 v domě prolezlém plísní za adekvátní???

P.S. Mimochodem - už tam nebydlím. Je to teď sice o něco lepší, ale ne zas o moc. Navíc z mého domácího týden poté, co mi zvedl platbu za teplo vypadlo, že mu vraceli 90000,- Kč za otop. Nevím, za jaké období. Ale tato částka zhruba odpovídá mému ročnímu výdělku.

ekonom 8.7.2009 8:26

Re: I pro Vás, hradečáku, mám radu, jak na to snadno a rychle i ve vyšším věku.

V Praze va Vinohradech bydlí v levném obecním regulovaném bytě jakýsi (neznáte ho někdo ??;-D;-D)  JUDr. Stanislav Křeček.  Ten člověk je prý (četl jsem to někde v novinách) nejen prosperující advokát ale dokonce  prý i poslanec, který se neustále zašťiťuje sociálním cítěním - zvláště vůči důchodcům. Tak se určitě obraťte na něho. Zajisté (vůbec o tom nepochybuji) Vám ten levný regulovaný byt  pro sociálně potřebné občany rád přenechá. Jako poslanec a advokát zároveň má dohromady měsíčně tak nanejvýš 300.000 korun čistá ruka. S tím se může klidně přestěhovat třeba i do Pařížské ulice a bude tam dělat honoraci....! ;-P

lucinapes 8.7.2009 8:49

Re: I pro Vás, hradečáku, mám radu, jak na to snadno a rychle i ve vyšším věku.

Jistě Vám pomůže rád, jeho rodina má velmi prosperující realitní kancelář, která se zabývá pronájmem bytů s neregulovaným  nájemným - podle angažovanosti pana JUDr mám za to, že nižším, než regulované.

Běda nenakradlím. 8.7.2009 17:30

Re: Tak já vám poradím, vy hradecký chytrolíne !

Nemají na chleba? Tak proč nejedí koláče? .... a pak ji popravili.

Haui1 8.7.2009 9:09

Re: No, a co nám autorka poradí?

700% je sice pěkný nárůst, ale chybí mi tady konkrétní částka. Pokud bylo původní nájemné 200 Kč ....

Hradečák 8.7.2009 17:12

Re: No, a co nám autorka poradí?

Ne, pane. Prvotní nájemné v roce 1991 bylo za tento byt (1+1) 860,- Kč a to bez energií a služeb.

Jura Jurax 8.7.2009 10:52

Re: No, a co nám autorka poradí?

Shnila i plastová lahev? Vy jste nějakým způsobem padl na plíseň, co do týdně sežere petflašku? Probůh, nemeškejte a padejte si to patentovat - něco, co do týdně sežere odpadové plasty má cenu zlata, najmě je-li to grátis!

ekonom 8.7.2009 11:08

Velice přesně řešeno !

Pokud máte vyšlechtěnu  plíseň, co žere PET láhve, tak neváhejte ani vteřinu a dejte si ji patentovat ! Osobně Vám garantuji, že poté se na trvalo přestěhujete do Hiltonu !  ;-D

Ladislav N :-))) 8.7.2009 12:26

Re: Velice přesně řečeno !

 ;-D

Hradečák 8.7.2009 17:06

Re: Velice přesně řečeno !

Doprej nápad. Upaluju na patentní úřad.

Lion 8.7.2009 11:10

Re: No, a co nám autorka poradí?

Majitel si žádný sklep do "obytných prostor" nezahrnul. To jen regulátoři v čele s poslancem Křečkem změnili pravidla pro výpočet regulovaného nájemného. Mimochodem toto je krásný příklad toho, jak je jakýkoliv administrativní zásah může poškodit i stranu, kterou chrání. Pokud by se o něco podobného pokusil vlastník tržně pronajímaného bytu, asi by brzy dojel. Na druhou stranu, to, že jste nespokojen se stavem svého bydlení a přesto ho odmítáte opustit, dokazuje, že je to pro Vás i za těchto "špatných" podmínek výhodné. Chápu, že značnou roli u Vás budou hrát Vaše finanční možnosti, ale u vlastníků je to podobné. Náklady na opravy a rekonstrukce šly prudce nahoru, ale regulované nájmy se za nimi již dvacet let "poflakují". Vy byste měl pochopit, že bydlení je drahá záležitost a já bych měl na oplátku uznat, že každý potřebný by měl mít šanci důstojně bydlet. Nejdřív bychom však museli vystěhovat ty 2/3 regulovaných nájemníků, kteří na tržní nájemné bezesporu mají a jen se svolením státu tiše přikrádají. Pak by byly zdroje i na sociální chování v oblasti nájemního bydlení a na potřebné rekonstrukce bytového fondu. Já vidím v regulaci nájemného dva důvody. První je ryze politický - sbírání voličských hlasů za peníze někoho druhého. Druhý je zabezpečit si dlouhodobě "příjem" z cizí kapsy pro ty movitější, kteří posléze ušetřené (ukradené) peníze použijí na nákup vlastního bydlení. Po nich pak zůstanou škody v podobě zdevastovaného majetku obcí a vlastníků a v nevyhovujících podmínkách lidé, kteří na hypotéky nedosáhnou. Je to taková malá pomsta socialistických soudruhů na restituentech, kteří jsou trestáni za to, že se opovážili vzít si zpět majetek, který jim komunisté ukradli. To, že se při tom současně křiví tržní mechanismy v nájením bydlení, že se kazí mezilidské vztahy, na to sociální onženýři kašlou. Koneckonců pro ně platí ono známé "Rozděl a panuj".

Ladislav N 8.7.2009 12:30

Re: Je to taková malá pomsta socialistických soudruhů na restituentech

 :-/R^!!

Hradečák 8.7.2009 17:09

Re: No, a co nám autorka poradí?

Uklidním Vás: tento byt jsem opustil už před 4 lety. Blíže k tomu můj příspěvek výše.

Enigma 8.7.2009 8:09

Re: No, a co nám autorka poradí?

Zn. Novák. Váš příspěvek je typická levicová demagogie. Víte můj děda žil na Valašsku. Byli tři bratři a najednou byla rodná dřevěnice malá. Byl nucen zařídit si vlastní domov. Odešel na Moravu,  zařídil si malé hospodářství a postavil si domek. Netuším, jak to dokázal. Tehdy státní půjčky nebyly. Ani regulované nájemné. Tak vznikaly vesnice. Dnes upadají a vylidňují se. Do dnešních problémů jsme se dostali vinou komunistické sociální pasti. Hesla" byty všem" zní krásně. Přidáme-li nájem za hubičku, zní to ještě líp. Dnes platíme účet za tuto líbivou politiku, kdy spousta lidí si žila bezstarostně, bez osobní aktivity. Na rozdíl od zvířat a ptáčků, jejichž hlavním posláním je zařídit si vlastní hnízdo. Ne pane Novák, nevyženeme ty ubohé důchodce na ulici a nenecháme je zemřít. Vždyť to je také  ta generace papalášů, STBáků, vychcánků a podobného povlu. Já jsem také důchodce. V nájemním bytě jsem žil snad 5 let. Následovalo družtvo svépomoci a tři roky dřiny. V 57 letech jsem si postavil vlastní dům. V něm dožiju. Křečky nepotřebuji. Pane Novák to není o štěstí, to je o odříkání, píli, pocitu samostatnosti a plánování života.

Jura Jurax 8.7.2009 10:45

Re: No, a co nám autorka poradí?

R^R^R^

Hradečák 8.7.2009 17:40

Re: No, a co nám autorka poradí?

Neračte se urazit, ale s levicovou agitací nemá příspěvek páně Nováka pranic společného. To je totiž realita. Pravdu máte v tom, že z 90% za to může naše rodná komunistická strana a její 40letá vláda nad vším.

Nesnažte se mi ale namluvit, že dnešní důchodci a senioři jsou všichni komunisti a bývalí estébáci. Mně do 57 let chybí necelé dva roky. Neježe v tomhle věku neseženete trochu líp placené zaměstnání, ale zkuste si "odříkat, pílit a plánovat život" s platem 8000 Kč měsíčně netto. Někde bydlet musíte, pokud nechcete jít pod most nebo na lavičku v městském parku. A to - jak vidíte - rozhodně není levná záležitost. Z čeho chcete pak ten barák postavit??? Když budu chtít s tímhle platem půjčku nebo hypotéku, zavolají na mne Chocholouška.

A jestliže - pokud umím počítat - si můj současný domácí přijde měsíčně na nájemném z domu, ve kterém je 14 bytů na nějakých 100000,-, ze kterého náklady na služby činí snad i méně než 10% (energie si totiž samozřejmě platíme zvlášť, taktéž vodu a teplo), pak se mi nesnažte namluvit, že ročně investuje nějakých 750000 do oprav. To byste mě fakt rozesmál. Já tu jen vidím rok co rok nová auta u všech členů jeho rodiny (má totiž těch domů víc). Holt je to asi furt málo!

Chápu, že za bydlení se platí a že holt někdo měl kliku v tom, že mu vrátili nějaký den dům, na jehož vzniku má ale asi sotva sám nějaký podíl. Ale budiž, přeju mu to. Jen by se tito majitelé domů měli zamyslet sami nad sebou. Neuražte se, ale většina nájemních plateb je vydřidušství nejhrubsího zrna. 

Sahleb 8.7.2009 21:28

Re: No, a co nám autorka poradí?

R^!!

Presne. To jste zpocital kolik ma majitel za mesic. Coz teprve za rok.

Enigma 9.7.2009 18:28

Re: No, a co nám autorka poradí?

hradečáku, nesnažil jsem se vám namluvit, že VŠICHNI  důchodci jsou bývalí....... Výraz také jsou to..... to dokazuje.  Zmínil jsem se, že i já jsem důchodce. ale nejsem bývalý gauner. Hradečáku, to že vám bude 57 a nemáte ani na základní potřeby je smutné. Pro Vás. Ale typické, pro lidi, jejichž schopnosti je předurčují k chudobě. Víte, vy jste promarnil dobu, kdy od Aše po Košice měli téměř všichni stejný plat, bez ohledu na vzdělání a schopnosti. Mnoho mých dělníků mělo vyšší plat jako já. Tehdy. Lidé, kteří pouze hledají výmluvy se nápravy nikdy nedočkají.

Lion 8.7.2009 8:22

Re: No, a co nám autorka poradí?

Ono za těch dvacet let regulace již spousta regulovaných důchodců zemřela a na druhé straně spousta lidí v produktivním věku, bydlících za tržní nájemné, se důchodci stala. Dále oproti neprivilegovaným měli dekretovaní jedinečnou šanci našetřit si z peněz domácího dost velkou sumičku peněz. Tady nejde o to spustit nějaké násilné vystěhovávání důchodců na ulici, jak se nám snažíte trapně podsouvat, ale o snahu napravit současný pokřivený systém. Osobně nevidím nic špatného na tom uvolnit regulované nájemné na místně obvyklé nájemné a donutit Křečka a jemu podobné platit obvyklou (tržní, ekonomicky opodstatněnou) cenu. Vždyť lidí s průměrnými a nadprůměrnými příjmy je v tržních bytech většina (uvádí se dvě třetiny). Naopak, díky zvýšeným výnosům z obecních bytů by bylo možné začít dělat opravdovou sociální politiku v oblasti nájemního bydlení PRO VŠECHNY POTŘEBNÉ. Jenže to se okamžitě ozvou pražští prominenti, kteří by ztratili svoje prebendy a díky jejich počtu strčí všechny politické strany hlavu do písku. Jak dlouho chcete ještě čekat ? Dalších dvacet let ? A jak chcete řešit problémy mladých rodin a důchodců mimo dekretované byty, když "zdroje nejsou" ? To je mají donekonečna subvencovat vlastníci a případný postih u ESLP pak my všichni ze svých daní ?

lucinapes 8.7.2009 8:52

Re: No, a co nám autorka poradí?

Obce se snaží bytů zbavit, např. Praha 7 už zprivatizovala valnou většinu svých bytů za velmi přiměřené ceny (poslední vlna je za 16 tis za metr) těm, co v nich bydlí.

honzak 8.7.2009 6:39

už za první

republiky se bytová situace řešila mimo jiné podporu družstevní výstavby (a příslušnými půjčkami).  To dneska ani náhodou není, náhrada hypotékami není adekvátní (banky si nechají nezanedbatelnou sumičku). Byt, postavený developerskými organizacemi (krásný název!) si může dovolit jen někdo. Trh s byty je v plenkách, rozdíly v cenách zatím neodpovídají rozdílu v kvalitě a bonitě lokality.

A křeček stále cení hlodáky, pazdrát!