21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

BRUSEL: Odevzdá Česko energetickou nezávislost?

Požadavek Evropské komise na to, aby se členské státy zřekly suverenity v energetice a všech dalších oblastech spadajících pod Green Deal, formálně označovaný za návrh, se dá číst různě. Například: „Budete dělat, co chce Německo a ne, že ne!“, nebo „Za klima budeme bojovat do posledního eura!“, nebo „Realita ani vaše potřeby nás nezajímají, my máme svoji víru!,“ když poslední možnost je pravdě nejblíž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 7.4.2023 11:51

Nic nehledejte, mě to ani tak moc nebolí. Ceny plynu i elektřiny mi prý sníží... tak to je hlavní. No ledaskde je laciněji, kupř. syn miluje Maroko a chválí si jejich láci i krásu přírody samozřejmě. Já byl v Maďarsku kdysi dávno.... J.L. end

P. Hák 7.4.2023 13:18

Já jak prakticky nečtu české noviny, tak nevím, co se nám propaganda snaží vecpat... proto jsem se ptal.

Maroko je přece jen trochu z ruky, taky doprava něco stojí.

J. Lukavsky 7.4.2023 16:56

Zdravím, no letenka do Maroka a zpět je za pár šupů... ceny enrgií se stále mění, samozřejmě si to lze nahledat v evropském měřítku. J.L. end

M. Gróf 6.4.2023 13:55

S vaším hodnocením Bruselu bezvýhradně souhlasím. Jen mi trochu hlodá v mysli červíček, že i kdyby hypoteticky získala protiunijní strana 70% hlasů, nebude to s tím odporem/vystoupením tak jednoduché. Nejsme světová velmoc typu Velké Británie, ale vazalský stát Německa, bez jehož "matek" našeho průmyslu a jeho trhu by velmi pravděpodobně nastal brutální pokles výkonu naší ekonomiky (což by nové vládě jistě dokázali srozumitelně sdělit).

Ve velmi dlouhobodém horizontu je rozhodně destrukce EU v její současné podobě vhodná, ale velmi pochybuji, že to někdo, komu jde o krátkodobý výhled (což je naprostá většina voličů) je ochotna strávit. Spíš se obávám, že by z takových plánů jakákoliv vláda rychle vycouvala.

Nemám lepší řešení. Jen chci říct, že průser způsobí obě cesty. Není to tak, že stačí říct EU "sbohem" a rázem nastane ráj na zemi.

F. Kusák 6.4.2023 8:33

Naivní představa, že jsme schopni něco změnit. Náš vliv na energetický systém je totiž už dávno marginální. Není rozhodující, kdo energii vyrábí, ale ten kdo zajišťuje distribuci a jak jsou určovány ceny. To byl také důvod naší energetické krize a současné energetické drahoty. Postupně se z ekonomiky vytratí energeticky náročné technologie a domácnosti se přizpůsobí drahotě. Na úrovni českého státu nelze nic smysluplného budovat. A můžeme se rozčilovat jak chceme, je to tvrdá logika a pár prďolů na tom nic nezmění. Určitou energetickou samostatnost jsme schopni zajistit na úrovni rodin a obcí. To má smysl včetně budování malých, vysoce sofistikovaných firem a řemesel. Takže spíše přemýšlejme o budoucnosti, kam se společnost bude posouvat a jak v nových podmínkách budeme žít. Změnit se to nedá.

V. Povolný 6.4.2023 8:57

Jen velmi obecně: když si budeme od začátku říkat, že nemůžeme nic změnit, tak opravdu nic nezměníme. Problém je v nás, ne někde jinde.

P. Čech 6.4.2023 9:03

Na úrovni českého státu lze smysluplně budovat vše, co je třeba. Jde jen o to, chtít. Rozhodně nelézt do zadků jiným státům a zásadně nechovat se podle ideologií politických stran. Ty totiž vždy vedly k rozbrojům mezi státy a nakonec k válkám.Rozhodně nic smysluplného nezměníme tím, že se budeme chovat podlézavě ke komukoliv, Evropskou unii nevyjímaje. Že to jde je vidět na stejně malém státě jako je ČR, na Maďarsku.

L. Harvánek 6.4.2023 9:06

Sofistikovaná firma bude vyrábět a prodávat jen vysoce sofistikované výrobky. Ale kde seženeme ty docela obyčejné? Myslíte, že k tomu, abych obdělal kus zahrady, na kterém bych vypěstoval brambory, zeleninu a ovoce pro vlastní potřebu, rýč či hrábě řízené počítačem?

J. Jurax 6.4.2023 10:28

Bez rýče a hrábí s mikroprocesorem, prvky UI a připojením na internet na zahradu ani nelezte.

V. Novak 6.4.2023 12:08

Na takové ptáčky budou brzy háčky!

To by tak hrálo, obhospodařovat zahradu bez kontroly a bez bezpečnostních prvků, které rozhodnou, že si už ani nerejpnete!!!

J. Ticháček 6.4.2023 9:35

Malé, vysoce sofistikované firmy jsou k ničemu.

Mohou buď dodávat velmi exkluzivní zboží (ale komu vlastně?), nebo sloužit jako podpůrný systém pro velké výrobce. Velké výrobce jste právě zrušil, takže ty malé sofistikované firmy jste zrušil zároveň s nimi.

M. Pecina 6.4.2023 17:00

U elektřiny to tak úplně neplatí, jen by vláda musela chtít. V elektřině jsme soběstační a dráty jsou státní.

K. Vojtíšek 6.4.2023 8:22

Bohaté a hoepodářsky vyspělé předlistopadové Československo bylo trnem v oku západu a nebezpečným příkladem pro obyvatele západních zemí. Proto západ rozhodl o jeho likvidaci. Po předání moci v roce 1989 a po vstupu země do EU začal Brusel nekompromisně s likvidací všech oblastí hospodářství, školství, zdravotnictví, zemědělství. Zůstala pouze energetika a o tu nás teď připraví. Díky Bruselu a EU se stala z Česka kolonie západu neschopná samostatného života.!!

V. Mokrý 6.4.2023 8:44

:-)

P. Diviš 6.4.2023 8:46

1.4. , apríla, už bylo.

"Bohaté a hoepodářsky vyspělé předlistopadové Československo bylo trnem v oku západu a nebezpečným příkladem pro obyvatele západních zemí. " To je pitomost i aprílová.

R. Langer 6.4.2023 10:55

Právě naopak! :-P

M. Gróf 6.4.2023 14:03

Kdo ví, důvody mohly být ekonomické i národnostní/sociální (oboje dává smysl). Pokud existuje nějaký historický pramen, který to dokáže rozhodnout, uveďte ho prosím.

R. Langer 6.4.2023 17:26

Německu těžce konkurujeme lidmi, kteří mají stejný a vyšší výkon za třetinové náklady. A obzvláště v odborných oborech. Takže ty odborníky od nás maximálně stahují, a zbytek chtějí zničit. Protože ti jejich slavní muslimáci, jejich "budoucnost", neumí ani zametat. A i kdyby uměli, tak nebudou. Tak to je. ;-);-D

M. Gróf 6.4.2023 21:52

Aha. Já jsem četl chybně "bohaté a hospodářsky vyspělé předválečné Československo", dávat tyto přívlastky "předlistopadovému" by mě opravdu nenapadlo, tedy jsem reagoval, jako by šlo o likvidaci Československa za 2.s.v.

F. Kusák 6.4.2023 8:48

Také si nemyslím, že za komančů bylo vše špatně a dokázaly se budovat úžasné stavby. Ale celkově nám to budování světlých zítřků zničilo ekonomiku. Lidé i stát extrémně zchudl. A právě, z bohatého předválečného Československa se k vůli dvěma brutálním režimům stala halda šrotu. A v demolování státu pokračujeme dál. Ne všichni a ne všechno, ale celkově ano. Bohužel.

B. Jedlička 6.4.2023 9:04

Rv

M. Malovec 6.4.2023 8:21

Rychlost jasná, Fricek končí s jádrem a nejpozději v květnu bude potřeba začít vysávat ampéry z celé Evropy.

A že by tomu pátá kolona vládních blbečků blbečků bránila? Ani náhodou. Rajchl musí konat.

V. Kuhaj 6.4.2023 10:44

R^!

V. Novak 6.4.2023 8:17

Česká vláda "nic takového ve svém volebním programu, ani programovém prohlášení neměla"? A copak se naše současná pětipodvodná vláda ohlíží na to, co měla ve svém volebním programu nebo programovém prohlášení?

To pro ni není chyba - to je modus operandi téhle vlády!

F. Navrátil 6.4.2023 8:02

Česká republika je pouhou bruselskou provincií. Stejně jako o její politické nezávislosti se nedá mluvit ani o energetické nezávislosti.

J. Jurax 6.4.2023 8:01

Fialova vláda se nevzepře.

To se od politologa a eurohujerné nazelenalé vlády nedá čekat. Fiala v servilním předklonu poslušně předá další kompetence do brusele, za což dostane od Uršuly pamlsek.

A v médiích se tohle ani neobjeví - takové detaily nejsou hodny pozornosti ČT ani soukromých médií.

M. Malovec 6.4.2023 8:27

Dostane piškotku, na masíčko zatím se svou servilitou nedosáhne.

P. Diviš 6.4.2023 8:54

Masíčko je neekologické. :-P

J. Jurax 6.4.2023 10:30

Dostane sójové ...

K. Vomáčková 6.4.2023 7:50

Od toho, aby něco schvalovali nebo odmítali, naši představitelé státu nejsou. Jen figurky