20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

BRUSEL: Odevzdá Česko energetickou nezávislost?

Požadavek Evropské komise na to, aby se členské státy zřekly suverenity v energetice a všech dalších oblastech spadajících pod Green Deal, formálně označovaný za návrh, se dá číst různě. Například: „Budete dělat, co chce Německo a ne, že ne!“, nebo „Za klima budeme bojovat do posledního eura!“, nebo „Realita ani vaše potřeby nás nezajímají, my máme svoji víru!,“ když poslední možnost je pravdě nejblíž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.4.2023 13:21

V zemi s půlkou obyvatel indoktrinovaných komunistickou ideologií to ani jinak dopadnout nemůže...

P. Čech 6.4.2023 13:30

Máte pravdu. bohužel u nás je celý systém založen na volbě menšího zla. I ta jinak demokratická, většinová a přímá volba prezidenta je zprzněna možností kandidovat takovým lidem, kteří podpisy 50 000 občanů nepotřebují (ti které navrhuje 20 poslanců či 10 senátorů). A navíc, u všech typů voleb chybí zákaz kandidatury všech komunistů, i těch t.zv. bývalých. Pokud toto nebude ze systému odstraněno, nikdy to k ničemu dobrému nepovede.

P. Sura 6.4.2023 9:30

Pokud bude chtít tato vláda odsouhlasit "Lisabon", půjdu na Václavák taky ....

Nejhorší na celém problému je energetické bezpečnosti je, že firmy, které jediné jsou schopné v daných oblastech něco řešit a vyřešit, nejsou ochotné dělat nic jiného, než vyrábět a těžit z toho prachy. Kdyby na týden vyhlásily "stávku" a týden vyráběly jen tolik energie, kolik jí bude k dispozici podle těch idiotských zelených nápadů, mělo by to dva zásadní efekty. Obnova na předešlý stav by byla okamžitá a "poučení z krizového vývoje" nenahraditelné.

P. Čech 6.4.2023 12:45

Rozdíl je a to ne malý. Jde jen o to, chtít jej vidět. Lidé zasažení ideologiemi politických stran, ponejvíce socani,ten rozdíl vidět nechtějí a tím jen otravují většinu ostatních.

M. Gróf 6.4.2023 13:25

Jen tak čistě hypoteticky - myslíte, že kdyby poslední volby vyhrálo ANO, tak by dnes byla situace jiná? Tj. s kritikou současné vlády souhlasím, ale ta předchozí (a nejspíš následující) byla/bude ještě horší - ten grýndýl se kterým se "nic nedá dělat" přece podepsali právě oni.

P. Čech 6.4.2023 13:37

Situace by byla jiná rozhodně. Z poslanecké sněmovny by vypadly TOP 09, KDUČSL a přinejmenším ještě STAN. A pokud by ANO 2011 dostalo rozum, spojilo by se s SPD,Trikolórou a Přísahou. Důsledkem takového spojení by konečně byl kvalitní zákon o obecném referendu, jehož výsledky by byly obecně závazné. Vše další by už potom bylo na většině občanů, kteří by si vládli sami sobě. Bez vlády a moci vždy menšinových politických stran a hnutí.Nikoliv bez politických stran jen bez jejich vlády a moci Poslední větu uvádím jen proto, že mnoho lidí si myslí, že chci politické stran odstranit. není to pravda. Nesouhlasím pouze s jejich mocí nad občany.

M. Gróf 6.4.2023 13:44

Ve vaší úvaze je klíčová část "pokud by ANO 2011 dostalo rozum". Pokud by se toto stalo, mohlo by to být zajímavé. Ale veškeré kroky ANO v uplynulých 10 letech nenaznačují, že by se něco takového mohlo stát. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale mít za hlavního "vůdce" člověka, který je naprosto objektivně napojen na bruselské dotační penězovody opravdu nedává velkou šanci na opoziční politiku vůči EK.

Abychom se zbytečně nehádali, předesílám, že nechci říct "ANO je špatné a ostatní jsou lepší". Spíš mi přijde opravdu pochybné hledat záchranu v politickém subjektu, který tady vládl dvě volební období a nevyřešil nic z toho, co dnes v rámci opoziční rétoriky tak intenzivně kritizuje. Připouštím, že dnes "třetí možnost není". Asi si na to dno budeme muset sáhnout.

P. Diviš 6.4.2023 14:21

Pan Čech má utkvělou myšlenku, že stát je možno řídit bez politických stran a politická hnutí to zachrání. To mu nevymluvíte, podobně jako nepřesvědčíte pravověrného Jehovistu.

P. Čech 6.4.2023 16:56

Pane Grófe, jen k upřesnění. ANO 2011 zde nevládlo žádné volební období. Jednou však udělalo zásadní chybu, když odmítlo spolupráci s SPD a vlezlo do chomoutu socanům. Ti mu následně nedovolili vládnout rozumně. Chtělo to jen málo. Okamura totiž byl ochoten do koalice s ANO 2011 jít a dokonce nechtěl žádné ministerské křeslo. Babiš mohl řídit jednobarevnou vládu ANO 2011. K tomu by mu chyběl jen jeden poslanecký hlas, který mohl jednoduše získat (Václav Klaus ml., Majerová,Foldyna). Tady Babiš z mně nepochopitelných důvodů zahodil skvělou příležitost, kdy mohl dokázat, že má pravdu. Druhou chybu udělal před minulými volbami, kdy se nesnažil po vzoru ODS a Pirátů vytvořit předvolební koalici s SPD, Trikolórou a Přísahou. Takto mohl dosáhnout dokonce ústavní většiny v poslanecké sněmovně a dnes jsme mohli být někde úplně jinde. Tak to vidím já.

T. Hraj 6.4.2023 15:18

To je asi pravda (Babiš měl v Glasgow plamenný antigreendealovský projev až když už věděl, že prohrál volby a premiérem nebude). Ale to nic nemění na tom, že 5-koalice je uskupení extrémistů, což asi nedochází ani jim samým

P. Čech 6.4.2023 8:50

Česká média mlčí o mnoha jiných věcech, o kterých by měla své obyvatele informovat. Jsou totiž všechna poplatná vládnoucím politickým stranám, stejně jako tomu bylo před listopadem 1989. O mnoha věcech mlčí, o jiných sdělují neověřené polopravdy a nebo dokonce v žoldu i jedinců přímo lžou. Sdělují nikoliv ověřené zprávy ale bohapusté spekulace. Až tam klesla "svoboda slova " v České republice!

P. Diviš 6.4.2023 8:44

Čili to, že EK nepředložila dopadovou studii, je zcela účelové. Asi by nešla zkreslit či nalhat natolik, aby i Radovi ( :-P ) nebylo jasné, o jaký podvod se jedná.

J. Jurax 6.4.2023 10:18

EU nepředkládá dopadové studie. Předkládá šílené vize a vyžaduje jejich realizaci.

Dopadové studie by jim rušily ty šílené vize.

P. Diviš 6.4.2023 10:32

Občas něco předloží a říkají tomu studie. Teď zřejmě ani to. Tlačí na pilu, zelení soudruzi a soudružky.

V. Novak 6.4.2023 12:04

Dopadová studie s provede studiem dopadu realizace v plném měřítku.

Připomíná to "průzkum bojem".

V. Povolný 6.4.2023 8:33

Bohužel, uváděné informace nejsou nijak překvapivé. EU má ve svém programu likvidaci národních států a jejich politické reprezentace na tom ochotně spolupracují, snad jen s výjimkou Maďarska, které za to dostává patřičně vyčiněno. Fialova pětikoalice je snad nejvíc prounijní vláda, kterou jsme kdy měli. Problém je v tom, že na tohle zatím neslyší dost lidí (o politicích ani nemluvě) a až to lidem konečně dojde, tak bude příliš pozdě a nebude s tím možné nic dělat. Ti, co na to upozorňují už dnes, jsou dehonestováni a trestáni. Občané se u nás nechají masírovat ČT a podobnými propagačními stanicemi, povinně za to platí a zabývají se Babišem, Ševčíkem, poštou a Ukrajinou. Přitom nevidí tu hrůzu, co se na nás valí z Bruselu. Tohle nemůže dopadnout dobře a můžeme si za to jen a jen sami. Nám se zkrátka tak stýskalopo Moskvě, že jsme si museli najít náhradu. Začínám se stydět, že jsem občanem takového státu.

V. Mokrý 6.4.2023 8:43

R^

P. Čech 6.4.2023 8:58

Máte naprostou pravdu. Češi si prostě za staletí podřízenosti někomu jinému zvykli přežívat tím, že lezou jiným státům do zadku. Tu Polákům, tu Rakušanům, to Maďarům, tu Rusákům, tu Američanům, nejnověji Američanům ve spojitosti s EU. Samostatná suverénní politika jaksi chybí Maďaři, to je něco jiného. Těm nikdy nechyběla jejich státní hrdost a také se podle toho i chovali.

P. Diviš 6.4.2023 9:11

Češi? Račtež mluvit sám za sebe, nebo se nechat zvolit mluvčím těch Čechů.

R. Langer 6.4.2023 10:54

Kohopak jste volil? Kdo že to tam leze? :-P

J. Jurax 6.4.2023 10:23

Jste Čech. Tudíž podle vlastního tvrzení i Vy lezete jiným státům do zadku.

Kdežto já nelezu nikomu nikam. Nejsem Čech, já su Moravan!

V. Kuhaj 6.4.2023 10:47

Velmi dobře vystiženo!R^!

A. Teply 6.4.2023 10:48

Já bych to nazval plným jménem:

Fialova pětikoalice je snad nejvíc kolaborantská vláda.

J. Lukavsky 6.4.2023 13:01

"s výjimkou Maďarska, které za to dostává patřičně vyčiněno" no podle posledních zpráv tak benzin i plyn jsou v Maďarsku mnohem dražší.... a navíc recentně bylo Maďarsko zařazeno mezi "nepřátele Ruska". Takže řekl bych žádný ouspěch se nekoná.... J.L. end

P. Hák 6.4.2023 17:08

Dobrý den pane Lukavský, můžete prosím upřesnit pramen, podle něhož jsou PHM v Maďarsku "mnohem dražší"?

Děkuji předem.

R. Langer 6.4.2023 17:21

Nejsou.

J. Lukavsky 6.4.2023 18:06

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-madarska-cesta-zavislost-na-ruskem-plynu-trva-a-cena-je-ted-vyssi-nez-ma-eu-40414093

no ale nevím jak to je nyní, já dostal EM že mi snižují cenu plynu a elektřiny, čili možná ten rozdíl bude ještě větší. J.L. end

P. Hák 6.4.2023 21:21

Fact checking: Podle pramene níže uvedeného litr benzínu stál 3. 4. v Maďarsku průměrně 607 HUF, v přepočtu 37,78 Kč. V ČR podle stejného zdroje stojí 36,96 Kč. Rozdíl tedy činí necelá 3 %, což určitě není MNOHEM více.

Podle dalších webů je to podobné. Váš zdroj je zřejmě dezinformační médium.

Podle eurostatu stál plyn v Maďarsku 0,029 EUR/kWh oproti 0,101 EUR/kWh v ČR.

https://www.globalpetrolprices.com/Hungary/gasoline_prices/

https://www.globalpetrolprices.com/Czech-Republic/gasoline_prices/

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_price_statistics

J. Lukavsky 7.4.2023 8:43

No ty ceny se furt mění... ale podstatné jsou ceny za které nakupuje stát. I když pak může uměle cenu pro zákazníka srazit... musí ale to doplatit, což samozřejmě nakonec zaplatí občan v daních, ale vypadá to hezky. No ale také neplatí, že Maďarsko si u Ruska vyjednalo ceny o hodně nižší, že? J.L. end

P. Hák 7.4.2023 9:58

No, třetinová cena plynu (viz ten Eurostat) podle mne o hodně nižší je. To jsou dlouhodobé průměry.

Co se týká benzínu, nevím, jak to bylo předtím, ale můžu to zkusit dohledat, pokud chcete.

V každém případě všichni mí známí, co byli poslední dobou v Maďarsku, se shodli, že draho tam fakt není. Já se tam chystám v létě. Mají vynikající jídlo :-)