18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ASIMILACE: S Ukrajinci to tak jednoduché není

V první řadě je jasné, že počet Ukrajinců jaksi česká statistika tají, protože je motá dohromady s válečnými uprchlíky, a nakonec i s těmi Ukrajinci, kteří již mají české občanství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 18.8.2023 17:26

Je zvláštní, jak rychle si Češi osvojili západní, zejména německé vnímaní slovanských národů. Je zvláštní, jak se Češi - možná nechtě - povyšují, že Ukrajinci jsou póvl, který bude v Česku jenom dělat problémy. Samozřejmě vždycky se najdou lidé dobří i zlí, zvláště když se počítají na statisíce. Ale Ukrajinci, kteří na "Západ" včetně Česka vyjeli za lepším, s nadějí, že se zde usadí, zde problémy dělat nebudou. Tak jak je dosud nedělali ty statisíce ukrajinských dělníků. Ovšem na ty, kteří zde přišli vydělávat peníze pomocí organizovaného zločinu, na ty si policie bude muset zvláště posvítit. Tyto 2 skupiny se ale neprolínají, ukrajinská mafie je postrachem i pro ukrajinské dělníky, od kterých vybírá peníze za to, že zde "mohou" vydělávat peníze.

Navíc většina imigrantů z Ukrajiny jsou teď ženy a děti. Jsou mezi nimi i muži, ale je jich poměrně velká menšina. Není důvod, aby ukrajinské ženy a děti dělali problémy. To je to samé, jako když sa naši lidé po roce 1968 dostali na Západ. Byli rádi, že jsou tam, a že mají šanci na lepší život.

Ve městě, kde žiju, jsou Ukrajinců stovky. Zatím jsem ale neslyšel, že by s nimi měl někdo konflikt. Zpočátku byly někdy vztahy trochu napjaté, protože někteří Ukrajinci byli doma instruování, že na Západě je pro ně všechno zdarma. :-) Velice rychle ale pochopili, že naše země má velice podobná pravidla jako ta jejich.

Má osobní zkušenost s těmi, kteří bydleli v bytovce, kde žiju, je taková, že zde bydleli tak, jako by zde ani nebydleli. Jako myšky. Děti chodili do zdejší školy nebo se vzdělávali přes internet. A v průběhu několika měsíců bez problémů zvládli náš jazyk.

Hodně o Ukrajincích a jejích plánech u nás napovídá i to, že podle nějaké statistiky již polovina z nich bydlí v bytech, které si platí sami.

K. Krumlovský 17.8.2023 14:09

Pana Vlku, ačkoliv s Vámi obvykle názorově souzním, tak tentokrát jsem nucen vyjádřit naprostý nesouhlas.

Asimilace tak velikého počtu obyvatel je naprosto nemožná. Nepodařilo se to ani v případě Turků v Německu, které sám uvádííte jako příklad. Viděl jste někdy na vlastní oči, v průběhu posledních deseti let, "Turecké" čtvrti třeba v Mnichově? Pokud neviděl, ani to nezkoušejte, je to dost riziková záležitost.

Problém Ukrajinců a nejen jich je, že běženci si svoje problémy přinášejí sebou. Včetně korupce, mafiánských mravů a nacionalizmu ve kterém žili po desítky let. Myslíte, že se ty problémy nezačnou stejně uplatňovat i tady, nebo třeba v Polsku kde je jich ještě mnohem více?

Ekonomika ČR ani Polska není ekonomikou Německa, tak velké množství lidí nedokážeme do nekoneča podporovat a už vůbec ne zaměstnat. Navíc ne na úrovni jakou si budou, velmi brzo, běženci, podporovaní všelijakými "lidskoprávními" neziskovkami, představovat. Jaké problémy to bude generovat je ještě dost těžko predikovat. První generace ještě bude možná cítit vděk, druhá už bude jen natahovat ruku. Spolu se silným nacionalizmem bude ekonomická situace těchto lidí generovat velmi výbušné prostředí.

No snad se mýlím ale jsem pesimista. Pravda a láska už v našich zemích také dostává spíš přes hubu, než aby vítězila.

J. Kostelanský 18.8.2023 17:09

Nemůžete srovnávat Ukrajince s Turky. To je nebe a dudy. Co má turecká kultura společné s tou německou? Téměř nic.

Mezi Ukrajinci a Čechy zas až takový rozdíl není, jak si Češi namlouvají. Jsou to stejní lidé, mají velice podobnou mentalitu a jazyk, a téměř shodnou kulturu. Kulturu, která vychází z křesťanství. Slaví stejné náboženské svátky v (téměř) stejných termínech. Bydleli ve stejných městech a panelácích jako my. Pamatují stejný komunismus a jevy s ním spojené. Jediný rozdíl je v tom, že nejsou tak bohatí (alespoň většina z nich) jako Češi. Většina Ukrajinců je bilingvální, mluví rusky a ukrajinsky. Naučit se další, podobný slovanský jazyk pro ně nebude žádný problém. Ukrajinci jsou jako cukr nebo sůl, které se rozpustí ve vodě české společnosti.

Zkuste si to srovnat s Turky v Německu: kultura a náboženství - zcela odlišné. To samé jazyk. Bydlení, vzhled. Turci jsou ovšem jako olej ve vodě německé společnosti. Olej sice můžete s vodou promíchat, ale nikdy nedosáhnete homogenní směsi. Velice záhy se olej oddělí od vody a budou tvořit dvě samostatná prostředí.

Ukrajinci - ti chudí - nemají na něco pozitivní ve své vlasti vzpomínat. Všudy přítomná korupce a nízke platy. Je bláhové si myslet, že ti lidé budou toužit po návratu na Ukrajinu. Zničenou, zadluženou, vylidněnou, ovládanou západními politiky, bankami a firmami. Budou chtít zůstat zde. Pokud se jim bude chtít, mohou svou zemi kdykoli navštívit. Je to blíž než jet z jednoho konce Francie na druhý. Navíc dnes v době mobilů a internetu vzdálenosti nehrají až takovou roli. Je v podstatě jedno, zda bydlíte 100 kilometrů od domova nebo 1000. Tak nebo tak domů nemůžete každý den.

Z. Koutecký 17.8.2023 12:52

Úvahy na téma "Ukrajinci" nemají zatím valný význam. Koncem roku 2022 mělo u nás oficiálně oprávnění k pobytu cca 1,7 milionu cizinců, z toho cca 500 tisíc Ukrajinců. Kolik těch Ukrajinců v ČR kdy bude a za jakých podmínek, záleží zejména na tom, kdy a jak válka na Ukrajině skončí, jaké tam budou pak politicko-ekonomické poměry, kdy bude případně Ukrajina přijata do EU a co jim bude moci ČR nabídnout. To zatím netuší asi nikdo.

J. Svarda 17.8.2023 10:55

Asimilace ukrajinců je podmínkou jejich pobytu a života po ukončení válečných operací. Jsme země s 9mil.obyvatel a bohužel nikdo neřekl, kolik ukrajinců je u nás. Pan Fiala se již v roce 2022, kdy byl předsedou EU, chlubil, že ve vztahu k počtu obyvatel máme rekordní počet ukrajinských migrantů. Statistická data se liší a taky to, kdo tu informaci sděluje.

M. Hoblík 17.8.2023 8:44

Soužití s Ukrajinci je stejně možné, jako soužití se sudetskýni Němci - to sotva...

S. Ševeček 17.8.2023 7:49

import migrantů nikdy není z národohospodářského hlediska ekonomicky efektivní.

etnicky/regionálně/religiozně skupinová migrace (je vždy kulturně a ideově cizorodá), která přinese do země nad 3% nové etnicity je začátkem proměny obyvatelstva. Následuje natalita, od 5% se migranti organizují, od 10% přebírají řízení regionální, od 20% řízení státu.

/před válkou zde trvale žilo cca 350 tisíc občanů UA. přibylo na 450 tisíc (mnohdy cestovatelů Za Štěstím, o šíbrech v porsche nemluvě) uprchlíků, kteří enormě zatěžují celý systém (zatím Našeho) státu, nemluvě o demoralizaci Čechů, kteří import nového etnika nechtějí a vidí v nepřiměřené podpoře a preferencích cizáků nebezpečí (většinou oprávněně).

O. Seliger 16.8.2023 23:23

Ukrajinci mají za sebou 8let mediálnī nalejvárny nacio Banderovské ideologie a jejich úspěchů po boku i proti Hitlerovi, jehož ideologii rasového čištění převzali a uplatňují. Viz i pohrdání jejich vūdců " demo západními politiky" Bohužel se možná podceňuje info Ukrajinců o v CZ platící listině základních lidských práv a svobod se zřetelem na dodržování práv menšin (viz ústava).

T. Kohout 16.8.2023 20:57

To jsou docela roztodivné spekulace. A z Erdogana je náhle pomalu dobrák.

J. Černý 16.8.2023 19:47

Němci a EU také nemají těžké spaní z toho, že nám vysávají lékaře a zubaře.

Naprostá většina Ukrajinců neumí česky a tak se stále uplatňují jako lopaty.

V. Chrastina 17.8.2023 10:10

Uplatňují se jako lopaťáci, ale je třeba dodat, že valná většina z nich se nechává vydržovat našimi pro ně docela výhodnými sociálními dávkami. Není pak divu, že se naše solidarita začíná lidem u nás hrubě zajídat. Rv

R. Tichý 16.8.2023 14:57

Souhlas, zejmena se zaverecnym hodnocenim.

P. Brich 16.8.2023 13:54

Uvidíme, až se vrátí zrekreováni z bojů na Ukrajině8-o

K. A. 16.8.2023 13:24

Nesdílím optimismus. Asimilovatelnost přistěhovalců závisí nejvíc na jejich počtu. Ani Ukrajince nedokážeme absorbovat v nekonečné míře. Měl by se prosadit striktní strop na veškerou migraci a pak třeba upřednostňovat Ukrajince. Navíc jsou tu levičáci, kteří chtějí vždycky poštvávat migranty proti většinové společnosti a kteří využijí Ukrajince jako trojského koně, aby sem příště pod podobnou záminkou nacpali muslimy.

Ukrajinci jsou fajn a pokud se počešťují, pak proti jejich přítomnosti zde nic nemám, ale počty migrantů musí být přiměřené, což už u nás 30 let a na západě 50 let nejsou, naopak to akceleruje.

P. Diviš 16.8.2023 17:44

Na Západě ano, v Česku ne. Málo připrchlíky krmíme, tak většinou procházejí. Zůstávají Ukrajinci a Vietnamci, oboje lze považovat za přínosné.

O. Kozel 16.8.2023 13:02

Až k té polovině přitáhne dalších 300000 rod. příslušníků(zmrzačených, nemocných, starých), tak bude po nedostatku prac. sil, lázně i školy budou pro našince nedostupné,(zdraží se - kdo chce do lázní nebo do školy, musí zaplatit umístění jednoho národního hosta, důchodci to už nemají z čeho platit!), zakoření tady, ti chytří zdrhnou dále na západ a ta zbývající menšina(kolem miliónu) bude dále požadovat vše zdarma(někdo jim to slíbil), na západě vznikne vlna protestů(jako proti Vietnamské válce), západ skončí s podporou(Afganistán), Říše zla zvítězí a půjde osvobodit své utiskované občany do okolních států, NATO v zájmu celosvětového míru se stáhne do role mírotvorce, místo Bruselu bude život řídit Car z Kremlu a další Husákové, Kolderové, Biĺakové za podpory Babišů a Okamurů, poradců z domestikovaných ukáček, VSTŘÍC K JASNÝM ZÍTŘKŮM!!!

K. Křivan 16.8.2023 13:04

Nejsi kozel, jsi vůl.

K. Křivan 16.8.2023 13:07

V lecčems máš recht, ale za tu poslední větu byla má reakce.

T. Kohout 16.8.2023 20:54

To je "slovo do pranice". Takové rozhodné.

P. Diviš 16.8.2023 17:46

Už se těším! :-P

V. Kuhaj 16.8.2023 12:13

No co by se stalo, demografie i sociologie ví. Malé množství přebírá kulturu atd. do té míry, že se stává součástí větší, dominantní skupiny (výjimka, např. naši historicky starší spoluobčané) toto pravidlo potvrzuje. Velké množství sice také přebere něco z dominantní skupiny, ale také jí nějaké způsoby chování předá. V Německu např. již muži v některých zónách doprovázejí ženy, které chodí více zahalené (pokud ne, nedopadá to dobře. Noví Švédové učí starousedlíky změnám chování velmi rychle, proces navíc zdaleka není ukončen.). Po jistých nedávných zkušenostech tady asi na tento model najedeme také, ženy a dívky se stávají pomalu ale jistě lovnou zvěří i v našich končinách.

J. Farda 16.8.2023 12:07

Dobrý den pane Vlku, jako vždy excelent! :-)R^

P. Kubáč 16.8.2023 10:17

Buďmě rádi za migranty z Ukrajiny, neboť z nás "snímají hřích" odmítání migrantů - mohamedánů , kteří by rozvrátili naši společnost. (což je hlavní smysl proč sluníčkové neziskovky a EU tuto migraci tlačí)

F. De Winter 16.8.2023 10:22

Nesnímají. Brzy zjistíte, že bílí se nepočítají.

P. Diviš 16.8.2023 17:47

Oni jsou rádi sami, nemusíme být rádi za ně, v jejich zastoupení (nebo neumíte česky).

V. Hlad 16.8.2023 9:52

"

B. Liborek 16.8.2023 4:04

Někteří pracují a odvádějí daně. Jaký o procentu těchto lidí má vláda přehled nám zatím nesdělila ale třeba jsem to přehlédl..."

Nepřehlédl, naše "vláda" není schopná spočítat ani cikány, kteří tady žijí desítky let. Pokud by musela vyčíslit peníze na podporu cca 100 neziskovek, které "podporují" cikány, došli bychom k číslům. A pak bychom dospěli k tomu, že by se někdo zeptal, co za ty peníze my a cikáni dostáváme.

J. Kindl 16.8.2023 11:12

Celkově uprchlíci z Ukrajiny za celý minulý rok odvedli na povinných odvodech do státního rozpočtu kolem 8 miliard korun. Pomoc, kterou jim Česká republika poskytla, se tak začíná postupně vracet.

J. Bárta 16.8.2023 9:24

No ještě je tu možnost, že si pracovité Ukrajince necháme a na Ukrajinu pošleme ty netáhla z vlády.

M. Valenta 16.8.2023 9:08

Dnes souhlas. Ukrajinci zhusta vykonávají pomocné práce za "vrábelovce" a ti jim za nadávají na náměstích.

L. Písařík 16.8.2023 9:07

Snad, pane Vlku, snad. Možná pomůže necpat uprchlíkům horemdolem. V Brně - mladí práce a bojeschopní madíci, načančané paničky s prstemy a nehty, jezdí zcela bezostyšně zadarmo šalinou a revizora nevidět, co by si taky na nich vzal. Když budou mít málo dávek a nuceni pracovat, možná půjdou domů, spíše však jinam. A při té příježitosti skládám hlubokou poklonu mladým brňákům, sotva vstoupím s hůlkou do šaliny, ihned mi někdo nabídne místo - je to dobře vychovaná mládež. Kdysi si na opačné chování stěžoval můj již zvěčnělý přítel - vysvětlil jsem mu: Víš jak se blbě esemeskuje jednou rukou, když se musíš druhou držet. Zkus to a pochopíš, proč zi nikdo nenabídne sessel.

Mějte se, rád vás čtu. mám podobné zkušenosti.